Anasayfa
12 Nisan 2022, 19:07
Kavramlar
Abone

Rıfk Ne Demektir?

Rıfk Ne Demektir?

Fetva Meclisi
RIFK NEDİR?
Sözlükte "yumuşak davranmak, iyi muamele etmek" anlamına gelir. Zıddı şiddet, kabalık ve sertliktir. Allah rıfk sahibidir. Kullarının da birbirlerine rıfk ile muamele de bulunmasını ister. Bir âyette "İyilikle kötülük bir değildir. Sen kötülüğü en güzel olan iyi hareketle önle. O vakit görürsün ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sıcak bir dost gibi olmuştur." (Fussilet, 41/34.) buyrulmak suretiyle sosyal ilişkilerde rıfk ile muamelenin önemine dikkat çekilmiştir. Hz. Peygamber de, "Yumuşaklıktan mahrum olan hayırdan mahrum olur." (Müslim, Birr ve Sıla, 74, 76); "Kuşkusuz Allah, her hususta yumuşaklıkla muâmele edilmesini sever." (Buhârî, Edeb, 35); "Yumuşaklıkla muâmele hangi şeyde bulunursa, onu zinetlendirip güzelleştirir. Çekilip alındığı şeyi de çirkinleştirir." (Müslim, Birr ve Sıla, 78, 79.) buyurarak ısrarla müminlerin bu ahlâkî fazilete sahip bulunmalarını istemiş, kendisi de hayatı boyunca çevresindeki insanlara, hatta hayvanlara karşı yumuşak ve merhametli davranmıştır. (M.C.)

Okudunuz mu?  Havra Ne Demektir?

Cevap: Rıfk Ne Demektir?

Hoca
Rıfk Nedir?

RIFK HAKKINDA KISACA BİLGİ

Yumuşak huyluluk.
Rıfk sâhibi olmayan kimseden hayır gelmez! (Hadîs-i şerîf-Et-Tergîb ve’t-Terhîb)
Allahü teâlâya kavuşturan yola dâvet edenler, fâsık (açıkça günah işleyen) kimselere dahi kaba ve kırıcı olmamalıdır. Onlara rıfk ile muâmele edip, ihsân ve kerem göstererek gönüllerini hoş tutmalılar ki, kendilerine yönelsinler. Ancak bu meyil gerçe kleştikten sonra nasîhatte bulunsunlar. (Ali Havâs Berlîsî)

Okudunuz mu?  Beşir Ne Demektir?

Cevap: Rıfk Ne Demektir?

Muhammed
rıfk nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Yumuşaklık, yavaşlık, tatlılık, nezaket. (Zıddı: unf)


rıfk ne demek, rıfk nedir, rıfk

Bu kategoride yer alan Hürmet-i müsahara ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rıfk Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.