Anasayfa
3 Şubat 2022, 15:12
Kavramlar
Abone

Salavat Ne Demektir?

Salavat Ne Demektir?

Fetva Meclisi
SALAVÂT NEDİR?
Hz. Peygamber için okunan ve Allah’ın rahmet ve selamının O’nun üzerine olması dileğini dile getiren dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur ve genellikle "Allahümme salli…" diye başlar. Kur’ân’da "Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salat ediyorlar. (O halde) ey îmân etmiş olanlar, siz de onu kutsayın (salavât getirin) ve tam bir teslimiyetle selâm verin (kendinizi O’nun rehberliğine teslim edin" (Ahzâb, 33/56.) buyrulmaktadır. (M.C.)

Okudunuz mu?  Rasulu sakaleyn ne demek

Cevap: Salavat Ne Demektir?

Hoca
SALÂT, SALAVÂT NE DEMEKTİR?

Tebrik, tezkiye, duâ, Peygamberimiz (s.a.s)’e yapılan duâ, istiğfar, rahmet gibi anlamlara gelen bir terim, salavât. "Belirli vakitlerde, Kur’an’da emredildiği tarzda ve Hz. Peygamberin tarif ettiği şekilde yapılan ibadettir. Salât’ın çoğulu salavât gelir. Türkçede daha çok Hz. Peygamber’e yapılan duâ mânâsında kullanılır.

Okudunuz mu?  Med Ne Demektir?

Kur’ân-ı Kerim’de bu anlamda şöyle buyurulur: Âllâh ve O’nun melekleri Peygamber’e hep salât ederler. Ey mü’minler, siz de Ona salât (ve dua) ediniz ve samimiyetle selam veriniz" (el-Ahzab, 33/56).

Bu âyeti kerimeyle, Peygamberimize salât ve selamlarımızla hürmetlerimizi sunmak farzdır; her müslüman için yerine getirilmesi gerekli bir görevdir. Her müslüman en kısa şekilde: Âllâhümme salli alâ Muhammed Allâhım Muhammedi rahmetinle tebrik et ve esen kıl" diye salât getirir.

Okudunuz mu?  Beytü'l-İzze Ne Demektir?

Rasûlü Ekrem Efendimiz de, "Yanında benim adım anılıp da bana salât getirmeyen kişinin burnu sürtünsün, hakarete uğrasın " buyurmuştur (et-Tâc, V, 145).

Namazlarda oturduğumuz zaman tahiyyât tan sonra okuduğumuz "Allahumma Salli, Bârik…" duâları da, Hz. Peygambere salât getirmeyi ifâde eder. Hz. Peygambere salât getirmenin fazileti hakkında Rasûlüllah şöyle buyurmuştur: Kim bana bir salât getirirse, Allah ona on salât (mağfiret) eder" (et-Tâc, Vı 145).

Okudunuz mu?  Tekbir Ne Demektir?

Hz. Peygamber’in ismi her işitildiğinde veya anıldığında salat getirilip getirilemeyeceği hususunda bazı alimler; bir yerde, Hz. Peygamber’in adı ne kadar anılırsa anılsın bir defa salât edilmesi yeterlidir derken, bilginlerin çoğunluğu ise, Hz. Peygamber’in adı her anıldığında salât getirilmesi gereklidir demiştir. Nitekim hadis ilmiyle uğraşanlar, Hz. Peygamberin hadislerini rivayet ederken, sözleriyle, halleriyle en büyük saygıyı göstermişler; öğretimi sırasında da Hz. Peygamber’in adı ne kadar çok anılırsa anılsın, her anıldıkça, "SallAllahü aleyhi ve sellem" diyerek saygılarını göstermişlerdir (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XI,164; Geniş bilgi için bk. Salvale).

Okudunuz mu?  Cahiliye Ne Demektir?

Şamil İA


Cevap: Salavat Ne Demektir?

Hoca
Salavat nedir kısaca anlamı

Peygamberimizi anmak üzere kullandığımız bir selam ifadesidir. İşte böyle: Allahümme salli ala seyyidina Muhammed.


Cevap: Salavat Ne Demektir?

Muhammed
salavat nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Namazlar.
  2. Yağlı güreşte, yarışmalardan önce cazgırın okuduğu dua.
  3. Hz. Muhammed’e saygı bildirmek için okunan dua.
  4. Dinsel dua

Okudunuz mu?  Haddi Aşmak Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Allahummesalli Ala Seyyidine Muhammed


Şema
Salavat nedir, Salavat ne demek? Kısaca

Hz. Peygambere yapılan dua amaçlı zikir sözcüğü
Salavat, Peygamberimiz Hz. Muhammed’e ve onun soyundan gelenlere, (Ehl-i Beyt), saygı bildirmek için okunan dualara denir. En yaygın biçimleri "Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed" ile "Sallallâhu aleyhi ve sellem " şeklindedir.

Okudunuz mu?  Uzlet Ne Demektir?

salavat ne demek, salavat ne demektir, salavat nedir

Bu kategoride yer alan Tezkiye Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Salavat Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.