Anasayfa
8 Eylül 2021, 14:18
Kavramlar
Abone

Samed Ne Demektir?

Samed Ne Demektir?

Fetva Meclisi
SAMED NEDİR?

Bir şeye yönelmek, azmetmek, birine güvenmek, adaletle hükmetmek, mutedil ve doğru olmak anlamındaki "s-m-d" kökünden gelen samed, bir toplumun önde geleni, en şerefli ve şanı en yüce olanı, iş ve ihtiyaç konusunda kendisine başvurulan, üstünde kimse bulunmayan ulu kişi, seyyid; eksiği, deliği, boşluğu ve ihtiyacı olmayan, nüfuz edilmeyen içi dolu şey demektir.
Samed, Allah’ın güzel isimlerinden biri olup, Kur’ân’da sadece İhlâs sûresinin 2. âyetinde geçmiştir: "Allah, samed’dir."
Allah’ın ismi olarak samed, her şeyin kendisine muhtaç olduğu, yöneldiği, her dilek ve isteğin mercii; hiç eksiği, kusuru ve ihtiyacı olmayan ulu, şanlı, dosdoğru, âdil ve güvenilir demektir. "samed", Allah’ın sübûtî ve selbî sıfatlarındandır.
Müfessirler, "samed" kelimesini farklı şekillerde tanımlamışlardır. Bunlardan bazıları şöyledir:
"İçi boş olmayan" (Lâ cevfe leh) yani eksiği, kusuru ve ihtiyacı olmayan, yemez, içmez, her şeyden müstağni (İbn Abbas, Mucahid, Said b. Cüber, Dahhâk, Hasen, İkrime).
"Yemez, içmez" (Şa’bî, Âmir).
"Hişvesi" yani işe yaramaz tarafı olmayan (Said bin el-Müseyyeb).
"Kendisinden hiçbir şey çıkmayan, doğurmayan ve doğurulmayan" (İkrime, Ebû’l-Âliye).
"Fani olmayan, sonu bulunmayan bâki, dâim" (Katade, Hasan Basri).
"Ululuk ve şeref kendisinde son bulan, yani ondan daha ulusu ve şereflisi bulunmayan" (A’meş, Şakîk b. Seleme, Süfyan).
"Kendisine afet arız olmayan" (Rabî’ İbn Enes).
"Kendisinde hiç ayıp ve eksiklik bulunmayan, kâmil" (Mukatil İbn Hayyan).
"Yaratıklardan hiç birinin niteliği ile nitelenmeyen" (İbn Keysân).
"Herkesten müstağnî, herkes O’na muhtaç" (Ebû Hüreyre).
"Bütün sıfat ve fiillerinde kâmil olan" (Said b. Cübeyr).
"Galip olan, mağlup olmayan" (Cafer-i Sâdık).
"Dilediğini yapan, istediği hükmü veren" (Hüseyin bin el-Fudeyl).
"İstenilen şeylerde kendisine yönelinen, musîbetlerde kendisine sığınılan" (Süddî).
"İhtiyaçlarda kendisine yönelinen" (Dahhak, İbn Abbas).
"Kendisinin üstünde kimse bulunmayan" (Ali).
"Yüceliğinde, kemale ermiş seyyid, şerefinde kâmil olan şerîf, azametinde kâmil olan azîm, hilminde kâmil olan halîm, zenginliğinde kemale ermiş ğanî, ceberutlukta kemale ulaşmış cebbâr, ilminde kâmil olan alîm, hikmetinde kâmil olan hakîm, velhasıl O, şeref ve ululuğun her çeşidinde en mükemmel olandır. Bu sıfatlara sahip olan Allah’tır. Bu sıfatlar O’ndan başkasına layık olmaz (Taberi, IV, 30/346).
"Samed" lafzı bütün bu anlamları ifade eder. "Ehad" olan Allah, samed’dir; yaratıklara muhtaç değildir, yaratıklar O’na muhtaçtır. O, âleme muhtaç değil, âlem O’na muhtaçtır. Her şeyin maksudu O, kendisinin maksudu kendisidir. O başkasıyla tekemmül etmez, başkası O’nunla tekemmül eder. "Allah, âlemlerden müstağnîdir. (Onlara muhtaç değildir) (Ankebût, 29/6), "Hiçbir şey yoktur ki O’nun hazineleri bizim yanımızda olmasın…" (Hicr, 15/21) âyetleri Allah’ın "samed" olduğunu ifade eder.
Mekke müşrikleri, Allah’ı ve ilahlığını tanıyorlar, ancak ilahlıkta birliğini tanımıyorlardı. Putları aracı yapıyorlar, ihtiyaçlarını çeşitli ilahlarda arıyorlar, tek samedin Allah olduğunu bilmiyorlardı. Bu sebeple lâ ilâhe illAllah=Allah’tan başka ilah yoktur denildikçe, "(Muhammed) tanrıları bir tanrı mı yaptı? Bu cidden tuhaf bir şeydir!" (Sâd, 38/5) diyerek şaşırıyorlardı. Allah onlara tanıtılırken "Allahu ahad" şeklinde ahad kelimesi nekre olarak haber veriliyor. Bilin ki Allah tektir; deniliyor. Bir tek ilahın bütün mahlukatın ihtiyacını nasıl karşılayabilir? diye bir tereddüt olmaması için ve her şeyin O’na muhtaç olduğunu bildirmek ve hasr ifade etmek için lam-ı tarif ile "Allahü’s-Samed" buyruluyor ki, böylece tam anlamıyla samed olmak, tek olan Allah’a mahsustur, ortağı olan tek olmayan, samed olamaz, samed olmayan da ilah olamaz denilmiş oluyor. "Samed" ismi, Tirmizî ve İbn Mâce’nin el-esmâü’l-hüsna ile ilgili rivâyetlerinde de geçmiştir (Tirmizî, Deavat, 83; İbn Mace, Dua, 10). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Muhlis Ne Demektir?

Cevap: Samed Ne Demektir?

Es-Selam
Samed Allahın adıdır
İsim olarak başına abd kelimesi eklenmeden bir insana kullanılamaz.


Cevap: Samed Ne Demektir?

Muhammed
samed nedir maddeler halinde kısa sözlük anlamı

  1. ezeli, ebedi ve yüce olan ve hiç kimseye veya şeye ihtiyacı olmayan, mutlak malik olan yüce Allah. – Allah’ın isimlerindendir. "abd" takısı almadan kullanılmaz. abdüssamed
  2. Her şeyin kendine muhtaç olup, kendisi hiç kimseye ve hiç bir şeye muhtaç olmayan. (Allah)

Okudunuz mu?  Sünenler Ne Demektir?

samed ne demek, samed nedir, samed ne demektir

Bu kategoride yer alan Ğafir Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Samed Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.