Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Sulh Ne Demektir?

Sulh Ne Demektir?

Fetva Meclisi
SULH NEDİR?

Sözlükte "iyi olmak, iyi hal üzere bulunmak, durumu düzeltmek ve fesadın yok olması" anlamlarındaki "s-l-h." kökünden türeyen "sulh"; anlaşmak, barışmak ve barış demektir. Kur’ân’da "sulh" kelimesi bir âyette geçmiştir. Bu âyette, karı ile kocanın aralarında çıkan anlaşmazlığa son verip barışmaları söz konusu edilmiş ve sulhun hayırlı olduğu bildirilmiştir. Karı-koca arasında olduğu gibi fert ve toplumların aralarındaki sorunları çözüp barış içinde olmaları hayırdır. "Sulh"; daima kavga, savaş ve anlaşmazlıktan iyidir. İnsanın Rabbi, kendisi, ailesi, komşuları ve insanlarla barışık olması sulh’tur. (İ.K.)
Bir fıkıh terimi olarak sulh, iki ülke arasında yapılan barış anlaşmasını ifade ettiği gibi (bk. Muahede), davalı tarafların aralarında anlaşmalarını da ifade eder. Sulh karşılıksız olarak yapılabileceği gibi, bir bedel karşılığında da yapılabilir. Bu takdirde alınan bedele, sulh bedeli denir. Sulh ikrar veya sükut ya da inkar ile birlikte olabilir. Yani taraflardan biri, haksızlığını kabul etmek suretiyle sulh yapabileceği gibi, haklılığını savunduğu, karşı tarafın iddiasını inkar ettiği halde mahkemeyle uğraşmamak için sulhü kabul edebilir. Ya da, herhangi bir açıklamada bulunmadan, sadece sulh yapabilir. Hukuk davalarında karşılıksız veya bir bedel karşılığında sulh caizdir. Amden veya hata ile işlenen cinayetlerde, sulh yapmak caizdir. Kur’ân-ı Kerim’de, "?Öldüren, ölenin kardeşi tarafından bağışlanmışsa, artık kendisine örfe uymak ve bağışlayana güzellikle diyeti ödemek gerekir." buyurulmaktadır (Bakara, 2/178). Fakat had cezalarında sulh caiz görülmemiştir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  İfrat ve Tefrit Ne Demektir?

Cevap: Sulh Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Testte 1 soru vardı oldukça yardımcı oldu


Cevap: Sulh Ne Demektir?

Muhammed
sulh nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Barış
    Örnek: Yurtta sulh, cihanda sulh. Atatürk
  2. 1) barış. 2) uzlaşma. ~ akdi: uzlaşma sözleşmesi. ~ hâkimi: barış yargıcı, ~ mahkemesi: barış yargılığı.
Okudunuz mu?  Müsned Hadis Ne Demektir?


Cevap: Sulh Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim gayet güzel yardımcı oldu…


sulh ne demek, sulh nedir, sulh ne demektir

Bu kategoride yer alan Asrı sani nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sulh Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.