Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Süryanilik Ne Demektir?

Süryanilik Ne Demektir?

Fetva Meclisi
SÜRYÂNİLİK NEDİR?
Sami ırkından Hristiyan bir topluluğun adıdır. Süryânîler, Suriyeli Aramîlerdir. Bunlar Hz. İsa’nın havarilerinden Şemnun Petrus ve Thomas’ın telkinleriyle Hristiyanlığı kabul ederek Aramîlerden ayrıldılar ve MS. 38 yılında Süryânî adı altında yeni bir mezhep kurdular. İlk Hristiyan topluluğu olmalarından dolayı kendilerine Süryani Kadîm adı verildi. İlk dini merkezleri Antakya’dır. Bugün dinî merkezleri Şam’dır. Türkiye’de Gaziantep, Midyat, Diyarbakır ve Mardin’de Süryânîler vardır. Mardin İlinin doğusunda dağın eteğinde Zaferen Manastırı (Deyru’z-Zaferan) faal durumdadır. 1782 yılında Mihayel Cevre, kurallara aykırı olarak patrik tayin edildi. Piskoposlar tarafından reddedilince Roma Kilisesi’ne katıldı. Süryanî-i Kadim Kilisesi’nden ayrılan Süryanilere ve kiliselerine papa tarafından patrik tayin edildi. Bunlara Katolik Süryâniler dendi. Katolik Süryanilerin merkezi Mardin’deki Meryem Ana Kilisesi’dir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  İstıshab Ne Demektir?

Cevap: Süryanilik Ne Demektir?

Desert Rose
Süryanilerin hristiyanlığın bir kolu olduğunu biliyordum fakat kendilerine neden süryani denildiğini çok merak ediyordum Türkiyede Özellikle Güneydoğu ilerinde azınlık olarak varlıklarını sürdürüyorlar Ermenilerden sonra ikinci sıradalar…
Yaralı melle kardeşim Ermeniler de Hıristiyanlığın bir kolu ama ermeni adını nerden kaynaklanıyor merak ediyor ve bu konudada bilgi sahibi olmak istiyorum bilgilendirirsen memnun olurum…

Okudunuz mu?  Nifak Ne Demektir

Verdiğin bilgilerden dolayı
Ellerinede emeklerinede sağlık
Allah c.c razı olsun kardeşim……


Cevap: Süryanilik Ne Demektir?

Muhammed
Süryanilik nedir kısaca anlamı

Süryaniler, kökeni Orta Doğu’nun kadim halklarından olan Aramilere dayanan bir Sami Hıristiyan halktır.

M.S. 37 – 43 yılları arasında elçilerin lideri Mor Petrus tarafından Antakya’da kurulmuş ve kısa zamanda bütün Orta Doğu’ya bu inancı müjdelemiştir. Kilisenin ve bazı mensuplarının kullandığı dil İsa’nın da konuştuğu Süryanice (Aramice)’dir.[7] Kilise patriklik merkezini birçok kez değiştirmek zorunda kalmıştır.

Okudunuz mu?  Kadim Ne Demektir?

Patriklik merkezi 1963 yılından beri Suriye’nin başkenti Şam’da bulunmaktadır. İlk patrik olan Mor Petrus’tan günümüze 121 patriğin başkanlık ettiği kilisenin şu andaki patriği 122. patrik olan Moran Mor İğnatiyos I. Zekka Iwas’dır.

Günümüzde dünyada 20 milyonu aşkın Süryani bulunmaktadır.[8](Süryani Ortodokslar, Süryani Katolikler, Maruniler, Melkitler (Melkit Katolikler), Syro-Malabarlar vb.). 3,5 milyonu Hindistan’da olmak üzere yaklaşık 5,5 milyon Süryani Ortodoks’un dini liderliğini Patrik Moran Mor İğnatiyos I. Zekka Iwas ve ona bağlı olan Hindistan’da bulunan Doğu Mafiryanı Mor Baseliyos I. Toma ve 40 metropolit yapmaktadır.

Okudunuz mu?  Kabz Ne Demektir?

süryani ne demek, süryani nedir, süryanilik nedir

Bu kategoride yer alan Şer'u men Kablena Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Süryanilik Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.