Anasayfa
15 Aralık 2022, 4:42
Kavramlar
Abone

Tecelli Ne Demektir?

Tecelli Ne Demektir?

Fetva Meclisi
TECELLİ NEDİR?
Sözlükte "ortaya çıkma, görünme" anlamına gelen, tecellî, tasavvufta gaybden gelen ve kalpte ortaya çıkan nurlar; Allah’ın isim ve sıfatlarıyla sûfinin kalbinde tezâhür etmesi demektir. Bu hal sûfinin nefsini arındırmasından sonra gerçekleşir. Mutasavvıflara göre Allah’la kulları arasında yetmiş bin perde (hicab) vardır. Gerçekte Allah her an tecelli etmektedir. Ancak bunu yalnızca kalp aynasını arıtan, parlatan kimseler anlayabilir. Kur’ân’da Allah’ın dağa tecellisinden bahsedilmektedir. Bu tecelli esnasında dağ parçalanmış, Musa (a.s.) bayılmıştır (A’râf, 7/142). Bundan da anlaşılmaktadır ki, dünya gözüyle Allah’ın görülmesi mümkün değildir. (M.C.)

Okudunuz mu?  Hakka'l-Yakin Ne Demektir?

Cevap: Tecelli Ne Demektir?

Hoca
TECELLİ KISACA NEDİR

1-Görünme.
2-Kalb de Allahü teâlânın zâtının ve isimlerinin zuhuruna denir.


Cevap: Tecelli Ne Demektir?

Efdal
Ortaya bir şey çıkınca tecelli etti denir


Cevap: Tecelli Ne Demektir?

@hmet
TECELLİ NEDİR? KISACA

(التجلّي)

Hakk’ın varlığının çeşitli mertebelerde zuhur etmesi, sâlikin keşf yoluyla bu zuhuru idrak etmesi anlamında tasavvuf terimi.

Okudunuz mu?  Mevkuf Hadis (Mevkuf Haber) Ne Demektir?

Sözlükte belirmek, ortaya çıkmak, görünmek; belirti, görüntü anlamındaki tecellî tasavvuf terimi olarak sâlikin kalbine doğan ledünnî bilgiler ve nurlar demektir. Aynı kökten gelen cilve tecellî ile eş mânalıdır. Tecellî ilham, vâridât, levâih, telvîhât, vâkıât, sünûhât, bevâriķ, tavârık kelimeleriyle de ifade edilir. Feyiz, zuhûr, sudûr, tenezzül, taayyün, fetih, tahkik, şühûd ve keşf terimlerinin tecellî ile yakın anlam ilişkisi bulunmaktadır. Tecellî Kur’an’da ve hadislerde hem sözlük hem terim anlamında kullanılmıştır. Kur’ân-ı Kerîm’de gündüzün ortaya çıkması (el-Leyl 92/2) ve Hz. Mûsâ’nın rabbini görmek isteyince rabbin dağa zuhur etmesi (el-A’râf 7/143); hadislerde Resûl-i Ekrem’in bir güneş tutulması olayı sonrasında namaz kıldığında güneşin yeniden belirmesi (Buhârî, Nikâĥ , 5197), âhirette müminlerin görmesi için Hakk’ın kendisini âşikâr hale getirmesi (Müslim, Îmân , 191) tecellî ile ifade edilmiştir.

Okudunuz mu?  Fa'al (Fa'âlun limâ yürîd) Ne Demektir?

tecelli ne demek, tecelli nedir, tecelli ne demektir

Bu kategoride yer alan Vesile Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tecelli Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.