Anasayfa
29 Mayıs 2021, 16:22
Kavramlar
Abone

Tecessüs Ne Demektir?

Tecessüs Ne Demektir?

Fetva Meclisi
TECESSÜS NEDİR?


Sözlükte “dikkat ve gayretle araştırmak” anlamına gelen tecessüs, dinî bir kavram olarak, başkalarının gizli taraflarını, kötülük ve kusurlarını araştırmak demektir. Bir âyette, “…Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın)…” buyurulmak suretiyle tecessüs yasaklanmıştır (Hucurât, 49/12). Hz. Peygamber de, başkalarının gizli yönlerinin araştırılmasını yasaklamış, İslâm kardeşliğine halel getirecek her türlü davranıştan uzak durmalarını istemiştir (Ebû Dâvûd, Edeb, 40; Tirmizî, Birr, 84). İnsanların dokunulmaz hak ve hürriyetleri vardır. Bunlardan biri de gizli yönlerinin araştırılmamasıdır. İslâm’da insana, insan onuruna yaraşır bir şekilde davranma emredilmiş, onun şeref ve haysiyetine saldırılmasına izin verilmemiştir.
(DİYANET)


Cevap: Tecessüs Ne Demektir?

Muhammed
tecessüs nedir maddeler halinde kısaca sözlük anlamı

 

  1. Belli etmeden kendini ilgilendirmeyen şeyleri öğrenmeye çalışma
    Örnek: Yahya Kemal tecessüsü, üstelemeyi Doğuluların bir kusuru olarak görür. S. Birsel
  2. Merakını gidermeye çalışma, görme, anlama merakı
    Örnek: Yenemediğim bir tecessüs beni, bu iki sefilin yanına kadar sürükledi. Y. K. Karaosmanoğlu


Örnek Ayet:
HUCURÂT Suresi – Ayet – 12

Yâ eyyyuhellezîne âmenûctenibû kesîran minez zanni, inne ba’daz zanni ismun, ve lâ tecessesû ve lâ yagteb ba’dukum ba’dâ(ba’dan), e yuhıbbu ehadukum en ye’kule lahme ahîhi meyten fe kerihtumûh(kerihtumûhu), vettekullâh(vettekullâhe), innallâhe tevvâbun rahîm(rahîmun).

Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.
Diyanet meali.

Ey âmenû olanlar! Zandan çok sakının. Muhakkak ki bazı zanlar günahtır. Ve tecessüs etmeyin (merak edip insanların hatalarını araştırmayın). Sizin bir kısmınız diğerlerinin dedikodusunu yapmasın. Hiç sizden biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Elbette ondan tiksinirsiniz. Ve Allah’a karşı takva sahibi olunuz. Muhakkak ki Allah, tövbeleri kabul eden ve Rahîm olandır.


tecessüs nedir kısaca

Kayıtsız Üye
Kısaca tecessüs

Okudunuz mu?  Endüljans Ne Demektir?

İnsanların gizli hallerini araştırmak dinimizce tecessüs sayılmıştır.


Cevap: Tecessüs Ne Demektir?

@hmet
Tecessüs iki türlü olur: Göz ve Kulak ile


tecessüs ne demek, tecessüs ne demektir, tecessüs nedir

Bu kategoride yer alan Emval-i Zahire Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tecessüs Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.