Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:39
Kavramlar
Abone

Vedud Ne Demektir?

Vedud Ne Demektir?

Fetva Meclisi
VEDÛD NEDİR?

Sevmek, temenni etmek, arzu etmek, dilemek anlamındaki "v-d-d" kökünden türeyen vâdd ism-i fâilinin mübalağalı şekli olan vedûd, Allah’ın güzel isimlerinden biri olup mümin kullarını çok seven, güzel amelleri sebebiyle onlardan razı olan, onlara ihsânda bulunan ve onları öven demektir. Vedûd kelimesine sâlih kulları tarafından çok sevilen anlamı verilmiş ise de doğrusu ilk verilen anlamdır.
Kur’ân’da iki âyette geçmiştir: "Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O’na tevbe edin. Şüphesiz Rabbim rahîmdir, vedûddur." (Hûd, 11/90), "O ğafûrdur, vedûddur." (Bürûc, 85/14). Âyetlerde vedûd isminin, "rahîm" ve "gafûr" isimleriyle birlikte geçmesi, bu kelimenin anlamını ortaya koymaktadır. Çok seven, sevdiğine merhamet eder, onu bağışlar. Kur’ân’da Allah’ın sevdiği insanlar bildirilirken "habbe – yuhibbü" fiili kullanılmıştır. Kur’ân’da Allah’ın; muhsin (sâlih amelleri en iyi bir şekilde yapan, iyilik eden) (Bakara, 2/195), muttakî (Allah’a karşı gelmekten sakınan) sabırlı, mütevekkil (Âl-i İmrân, 3/76, 146, 159), âdil (Mâide, 5/42), temiz (Tevbe, 9/100), tevbe eden (Bakara, 2/222) ve cihad eden (Sâf, 61/4) müminleri sevdiği bildirilmiştir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Diyet Ve Erş Ne Demektir?

Cevap: Vedud Ne Demektir?

Muhammed
vedud nedir kısaa sözlük anlamı

  1. (ar.) er. 1. çok muhabbetli, çok şefkatli. 2. Allah’ın isimlerinden. iyi kullarını sevip onlara rahmet ve rızasını irade eden yüce Allah. -(bkz. abdülvedud). kur’an’da hud, ayet


vedüd ne demek, Ya vedud ne demek, vedud ne demek

Bu kategoride yer alan Sünnet Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vedud Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.