Anasayfa
30 Ağustos 2022, 14:12
missa96
Abone

Sa’lebe bin amr ın hayatı

Sa’lebe bin amr ın hayatı

Kayıtsız Üye
Seyyidüna Sa’lebe bin Amr el-Hazrecî nin hayatı hakkında bilgi almak istiyorum


Cevap: sa’lebe bin amr ın hayatı

Fetva Meclisi

Numan b. Malik b. Sa’lebe el Ensari: Bedir ve Uhud savaşlarına katılmıştır. Vakidî’ye göre Uhud’da şehit düşmüştür. Süddî’nin bildirdiğine göre, Numan b. Malik, Uhud günü "Yâ Resulellah! VAllahi ben (Allah’ın izniyle)cennete gideceğim” dedi. Peygamberimiz (a.s.m): "Ne ile?” buyurdu. "Allah’tan başka ilah olmadığına, Senin de Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmekle, bir de savaş mahallini terk edip kaçmamakla.” diye cevap verdi. Efendimizden "doğru söyledin” cevabını aldı ve Uhud’da şehit oldu.( bk. İbn Hacer, el-İsabe, 6/246; İbn Esir, Üsdü’l-ğabe, 3/70-şamile ).

İbn Kelbî’nin bildirdiğine göre, Kavkal lakabıyla meşhur olan Numan b. Malik, Uhud’da "Allah’ım! Ne olur güneş batmadan şu topal ayağımla yemyeşil cennetlere basmak istiyorum.” diye dua etmiş ve ardından da şehit düşmüştü. Bunun üzerine Hz. Peygamber (a.s.m): "Numan Allah’a karşı samimi bir ümit besledi ve Allah’ı ümidinin yanında buldu. Nitekim, onu yeşil cennetlere basarken gördüm ve topallığından da bir eser yoktu.” diye buyurdu(İbnu’l-Esir, Usdu’l-ğabe,3/69). Bu konuda bazı ihtilaflar da vardır.

– Ukbe b. Amr el Hazreci: Ebu Mesud künyesiyle meşhurdur. Akabe biatine katıldığına dair alimlerin ittifakı vardır. Ancak, Bedir gazvesine katılıp katılmadığı hususunda aynı ittifakı göremiyoruz. Vakıdî gibi tarihçiler onun Bedir savaşına katılmadığını söylerken, Buharî -bir kısım rivayetlerini delil göstererek- onun kesin olarak Bedir savaşına katıldığı kanaatindedir. Ebu Mesud el-Bedrî olarak da anılan Ukbe b. Amr h.Kırkıncı yılı civarında Küfe’de vefat etmiştir.(bk. İbn Hacer, el-isabe, 4/252).

– Hz. Ali, Sıffîn seferine çıktığında, Ebu Mesud’u Küfe’ye vekil bıraktı. Yüz kadar hadis rivayet eden Ebu Mesud, aynı zaman’da Küfe’nin fakihlerindendir.(bk. Zehebî, Tarihu’l-İslam, 1/491-şamile).


salebe bin amr

Bu kategoride yer alan Kuranda kerem ismi geçiyor mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sa’lebe bin amr ın hayatı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.