Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:21
Namaz
Abone

Namazın topluma faydaları nelerdir

Namazın topluma faydaları nelerdir

Kayıtsız Üye
Namazın topluma faydaları nelerdir Namazın topluma yararlarını yazar mısınız ?


Cevap: namazın topluma faydaları nelerdir

Hoca
Namazın kişi ve topluma faydaları hakkında kısaca

İnsanın ilk görevi Allah’ın varlığına ve birliğine, Hz. Muhammed (s.a.v)’in peygamberliğine inanmaktır. İmandan sonra farzların en önemlisi ise namazdır. Hz. Peygamber namazı dinin direği olarak tanımlamıştır.[1] Amellerin Allah’a en sevimli olanı vaktinde kılınan namazdır. Namaz mü’minin miracıdır. Onun sayesinde insan, Rabbi ile yakınlığa erer. İmanın göstergesi olan namaz, kalbi aydınlatan bir ışık, bunalan ruhları, sıkıntıya düşen gönülleri huzura kavuşturan manevî bir sığınaktır. Bu konuda Kur’an şöyle buyurmaktadır: Sana vahyolunan kitabı oku, namazı dosdoğru kıl, gerçekten namaz hayâsızlıktan ve fenalıktan alıkoyar. [2]

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre namazı öğrenmek istiyorum

NAMAZIN FERDE FAYDASI

Namazı doğru ve şuurlu olarak kılan bir kimse, zamanla kötülük yapmaktan vazgeçer. Esasen Allah katında makbul olan namaz, insanı kötülüklerden alıkoyan namazdır. Namazını doğru kılan kimse Allah’ın sevgisini ve hoşnutluğunu kazanır. İmanını kuvvetlendirir. Günah kirlerinden arınarak ebedî saadet yurdu olan cennete girmeye lâyık temiz bir kul olur.

Okudunuz mu?  İkindi namazı neden akşam ezanına kadar kılınır?

NAMAZIN TOPLUMA FAYDALARI

Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir. [5] Dinimiz, cemaatle namaz kılmaya büyük önem vermiştir. Cemaatle namaz kılan Müslümanlar, birbirleri ile yakından tanışır, bilmeyenler bilgili olanlardan yararlanır, iyi alışkanlıklar kazanır, zamanla kötü alışkanlıklardan vazgeçer. Cemaatle namaz, camide kılınabileceği gibi, müsait olan her mekânda ifa edilebilir ve hatta edilmelidir de. Nitekim Hz. Peygamber Efendimiz konunun ehemmiyetini şu hadisleriyle beyan etmiştir: Bir köy veya kırda üç kişi birlikte bulunur da namazı aralarında cemaatle kılmazlarsa, şeytan onları kuşatıp yener. Şu halde cemaate devam ediniz. Muhakkak ki sürüden ayrılan koyunu kurt yer [6]

Okudunuz mu?  Sabah namazı imsak vaktinde kılınırmı

Cemaate devam etmekle Müslümanlar arasında karşılıklı sevgi meydana gelir, kardeşlik ve dayanışma duyguları kuvvetlenir, cemaatle namaz kılan Mü’minler, tek başına namaz kılanlardan daha çok sevap kazanır. Hz. Peygamber (s.a.v)’in Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir .[7] Buyurması, konunun ehemmiyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Okudunuz mu?  Kurban kestikten sonra kılınan namaz farz mıdır sünnet midir?

AYET VE HADİS KAYNAKLARI
[1] Aclûnî, Keşfü’l-Hafa, II/31.
[2] Ankebut, 29/45.
[3] Bakara, 2/43
[4] Müslim, Mesacid, 51.
[5] Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid 249.
[6] Ebû Dâvûd, Salât 46; Nesâî, İmâmet 48.
[7] Müslim, Mesâcid 260.


Cevap: namazın topluma faydaları nelerdir

Kayıtsız Üye
Cemaatle kılınan namazın bir çok dünyevî ve uhrevî faydaları vardır.
Bunların başlıcaları şunlardır :
1. Müslümanların, (câmide) tanışmak sûretiyle iyilik ve takvâda birbirleriyle yardımlaşmalarını sağlamak.
2. Müslümanların, birbirlerine hakkı ve bu hak yolda sabrı tavsiye etmelerini sağlamak.
3. Cemaate gelmeyeni, gelmeye teşvik etmek.
4. Bilmeyene bilmediklerini öğretmek.
5. Allâh’ın emretttiği ibâdetleri kulları arasında açıkça yerine getirmek
6. Söz ve fiille Allâh’ın yoluna (İslâm’a) davet etmek.

Okudunuz mu?  Hacet Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Hacet Duası Nedir? Hacet Namazı Ne İçin Kılınır?

namazın toplumsal faydaları, namazın topluma faydaları nelerdir, namazın topluma kazandırdıkları nelerdir

Bu kategoride yer alan Namazda secde edilecek yerin yüksekliği en fazla ne kadar olabilir,bilgi verebilirmisiniz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazın topluma faydaları nelerdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.