Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:05
missa91
Abone

Evlilik Kader mi? iki insanın birbiriyle evlenmeleri de ızdırari kader olmuyor mu?

Evlilik Kader mi? iki insanın birbiriyle evlenmeleri de ızdırari kader olmuyor mu?

nuşe
Bir çocuğun anne ve babası onun ızdırari kaderi olduğuna göre demekki o iki insanın birbiriyle evlenmeleri de izdırari kader olmuyormu?


Cevap: Evlilik Kader mi? iki insanın birbiriyle evlenmeleri de izdırari kader olmuyormu?

imamhatipli42
Kader konusunun tam anlaşılması halinde, bu evliliğin kader olup olmadığını siz de tespit edebilirsiniz. Kaderi; çok daha önceleri Allah’ın benim hakkımda yazdığı ve ben de mecburen uymak zorunda olduğum bir olay olarak düşünürsek, yanlış anlamış ve suçu da kadere atarak, kendimizi temize çıkarmış oluruz.
Halbu ki ihtiyari kader; Benim kendi irademi kullanarak tercih ettiğim ve yaptığım şeylerin Allah tarafından önceden bilinmesidir, dersek, bazı yanlışlardan dolayı ders çıkarmayı da ihmal etmiş olmayız. Şayet Allah’ın bizim hakkımızda yazmış olduğu biriyle evlenmek zorunda kalmış olsaydık, neden Allah Resulu evlilik için bazı kriterleri bize tavsiye etsin. Demektir ki, tercihi yapan biziz. Bir olayı önceden bilmek, o olaya sebep olmak demek değildir. Allah zamana bağlı olmadığından, geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman onun yanında aynı anda görünüyor. Dolayısı ile bizim gelecekte yaptığımız tercihleri de görüyor. Görülen bu tercihin yazılması ise bizim kaderimiz demektir.

Şu varki, Allah madem böyle bir eviliğe müsaade etmitşir. Öyle ise bunda bir hikmet vardır diyerek razı olmamız lazımdır.

Bir olay tamamen irademizin dışında meydan gelirse, bu durumda tamamen Allah’ın takdiridir deyip sonucunu bekleyeceğiz.

Selam ve dua ile…
Sorularla Risale-i Nur Editör

———–

Okudunuz mu?  Mubin duası nedir? Hangi hallerde okunur?

Evlilik kader midir?

Evlilik Kader midir? sorusu çok garip bir sorudur. Bu soruyu ancak Allahın ezeliyetini ve ilminin nihayetsizliğini bilmeyenler sorabilir. Çünkü "evlilik kader midir?" demek;Allah bu iki kişinin evleneceğini ezelde biliyor muydu? demektir.
Zira kader, Allah’ın ilminin bir unvanıdır. Evliliğin kader olmaması için, Allah’ın evlenen o iki kişiden
habersiz olması gerekir. Bu ise ilmi her şeyi, her mekanı ve her zamanı kuşatan Allah hakkında düşünülemez. O halde sorumuzun cevabı, "evlenmek elbette kaderdir." olacaktır.
Ancak burada iki farklı durum söz konusu olabilir:
1- Allah, ezeli ilmi ile evlenecek kadın ve erkeğin, kendi cüzi iradelerini kullanarak birbirleriyle evlenmek isteyeceklerini bilmiş ve zamanı geldiğinde onların bu arzularını külli iradesiyle yaratacak olduğundan dolayı, ezelde kader defterlerine birbirleriyle evleneceklerini yazmıştır.İlim maluma tabidir kaidesiyle Bu yazı onların arzu ve iradelerine tabidir.Yani kader defterinde şunlar birbiriyle evlensin değil şunlar birbiriyle evlenecek diye yazılmıştır.Elbette böyle bir yazı insanı zorlayıcı değildir.
2- Bazen de, ya bir şükür, yada sabırla imtihan olmaları için, kulun cüz-i iradesi karışmaksızın, Allah iki kişiyi karşılaştırır ve onları birbirleriyle evlendirir. Eğer bu evlilik güzel bir evlilik olmuşsa, bu, kadın ve erkekten şükrün istenildiği bir nimettir. Eğer bu evlilik kötü bir evlilik olmuşsa, bu evlilik, sabrın istendiği bir imtihan olur. Erkek kadınla, kadında erkek ile imtihan edilir.
Demek ki, yapılan bütün evliliklerde kulların cüzi iradeleri esas alınmamaktadır.Başka bir ifadeyle;ihtiyâri fiillerden olan evlilik, bazen Iztırâri fiiller gibi kulun müdahalesi ve seçmesi olmaksızın meydana gelir. O halde şu hükümleri birer kaide olarak bilmeliyiz.
1- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, ancak Allah onun olmasını murad etmezse, o fiil vücuda gelmez ve meydana çıkmaz. Eğer vücuda gelmeyen bu arzu, bir hayır ise, kul niyetinin mükafatını görür.
2- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, Allah ta onun olmasını murad ederse, o fiil vücuda gelir ve yaratılır. Bu fiilin yaratılmasına kulun cüzi iradesi sebep olduğundan dolayı, kul bu fiilinden mesuldür. Hayırlı bir iş ise mükafat, kötü bir iş ise ceza görür.
3- Kulun hiçbir müdahalesi olmaksızın, sırf Allah’ın dilemesiyle yaratılan fiiller; Bu tür fiillerde kulun cüz-i iradesi işe karışmaz. Daha önce ifade ettiğimiz gibi şükürle veya sabırla imtihan olmaları için Allah onu icad eder.
İşte evlilik bazen ikinci gruba giren bir fiildir. Kulların cüzi iradelerini kullanmaları neticesinde Allah istediklerini yaratır.Bazen ise 3. gruba giren bir fiil olur. Allah kullarının iradelerini karıştırmaksızın onları birbirleriyle evlendirir. Ancak her iki durumda da evlilik kaderdir. Ve Allah’ın ezeli takdiridir.

Marmara Eğitim Hizmetleri


Cevap: Evlilik Kader mi? iki insanın birbiriyle evlenmeleri de izdırari kader olmuyormu?

Misafir
şefaat ya resulAllah

Okudunuz mu?  Necasetten taharet ile ilgili ayetler

evlilik kadermi, ızdırari kader, evlilik kader mi

Bu kategoride yer alan Cinler kaç yıl yaşar? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evlilik Kader mi? iki insanın birbiriyle evlenmeleri de ızdırari kader olmuyor mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.