Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:46
missa3
Abone

Uyuşturucu kumar ile ilgili ayet ve hadisler

Uyuşturucu kumar ile ilgili ayet ve hadisler

Kayıtsız Üye
dinimizde kötü alışkanlıklar uyuşturucu ve kumarla ilgili ayet ve hadis istiyorum


Cevap: uyuşturucu kumar ile ilgili ayet ve hadisler

Muhammed
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

يَاأَيُّهَاالَّذِينَآمَنُواإِنَّمَاالْخَمْرُوَالْم َيْسِرُوَاْلأَنْصَابُوَاْلأَزْلاَمُرِجْسٌمِّنْعَمَ لِالشَّيْطَانِفَاجْتَنِبُوهُلَعَلَّكُمْتُفْلِحُونَ {1}قال عليه الصلاة و السلام: اَلْخَمْرُ اُمُّ الْخَباَئِثِ {2}

İÇKİ ve UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI

Yüce dinimiz İslam, insan sağlığına büyük önem vermiş, beden ve ruh sağlığımıza zarar veren şeylerin yenilmesini, içilmesini, kullanılmasınıve hangi yoldan olursa olsun vücuda alınmasını kesinlikle yasaklamıştır.

Okudunuz mu?  Büyüklere saygı küçüklere sevgi göstermekle ilgili ayet ve hadisler

Bu konuda Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: Ey iman edenler! şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ıanmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçmez misiniz? [1]

Okudunuz mu?  Melisa ismi anlamı ve kökeni

Peygamberimiz (s.a.v) ise İçkiden sakının, çünkü o, bütün kötülüklerin anasıdır. [2].
buyurarak pek çok kötülüğün ortaya çıkmasının sebebinin alkollü içkiler ve uyuşturucu maddeler olduğunu belirtmektedir. Bu sebeple müslüman, içkinin ve uyuşturucunun her çeşidinden mutlaka sakınmalı, bu zararlı maddeleri kullanmaya teşvik edici ortamlardan kendisini, çevresini uzak tutmalıdır.
Ayet:[1] Mâide, 5/90-91.

Okudunuz mu?  Tecvid kuralları nelerdir? Kaç Tecvit kuralı vardır?

HADİSLER

İçki ve Kumar’ın haram kılınması hususu:

Mekke devrinde içki ve kumar yasaklanmış değildi. Müslümanlardan da içki içen ve kumar oynayanlar vardı. Rasûlullah (s.a.s.) bunlara ses çıkarmıyordu. İçki ve kumarın yasaklanması birden bire değil, tedricen olmuştur.

İçki ile ilgili Kur’ân-ı Kerîm’de 4 âyet vardır. Mekke’de inen ilk âyetde:

Okudunuz mu?  Eşim fmf (ailevi akdeniz ateşi) hastası, dönem dönem atakları oluyor şiddetli ağrı oluyor bize ne önerirsiniz?

"Hurma ve üzüm ağaçlarının meyvelerinden içki yapar, güzel bir rızık edinirsiniz", (en-Nahl Sûresi, 67) buyrulmuş, içki yasaklanmamıştır.

Medine devrinde Hz Ömer ve Muâz gibi bazı sahâbe:
-Ey Allah’ın Rasûlü, içki hakkında bize yol göster, çünkü şarab aklı gideriyor, diye Rasûlullah (s.a.s.)’e baş vurdular: Hicretin 4’üncü yılı Şevvâl ayında:

Okudunuz mu?  Bir insana büyü yapıldığını nasıl anlarız ve büyü bozmak için ne yapmamız gerekir

"Sana içki ve kumarı soruyorlar. De ki: Bunlar da hem büyük günah, hem de insanlara bazı yararlar var, fakat günahları menfaatlerinden daha büyük…" (el-Bakara Sûresi, 219) anlamındaki âyet indi.

İçkiyi ilk yasaklayan âyet bu oldu. Fakat bu âyetle içki kesinlikle yasaklanmadığından, "günahı var" diye bırakanlar olduğu gibi, "faydası da var" diye eskisi gibi içenler de vardı.

Okudunuz mu?  Adem İle Havva'nın nikahını kim kıydı

Abdurrahman b. Avf’ın verdiği bir ziyâfette dâvetliler içki de içmişlerdi. Akşam namazında cemâte imâm olan zât "el-Kâfirûn Sûresi"ni sarhoşluk sebebiyle yanlış okudu. Âyetlerin anlamları değişti.

Bunun üzerine:
"Ey inananlar, ne söylediğinizi bilecek duruma gelmedikçe, sarhoş iken namaza yaklaşmayın," (en-Nisâ Sûresi, 43) anlamındaki âyet indi.

Okudunuz mu?  Dinsiz imansız demek

Bir müddet sonra Ensardan Mâlik oğlu Itbâ’nın ziyâfetinde dâvetliler sarhoş oldular. Sa’d b. Ebî Vakkas bir şiir okuyarak kendi soyunu övdü, ensârı ise yerdi. Ensârdan bir zât da, sofrada yedikleri devenin çene kemiğini Sa’d’a vurup başını yardı.

Sa’d, Hz. Peygamber (s.a.s)’e şikâyette bulundu. O zaman:

"Ey İnananlar, içki, kumar, tapınılmak için dikilmiş taşlar (putlar), fal okları, ancak şeytanın işinden birer pisliktir. Bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz…" (el-Mâide Sûresi, 90) anlamında inen âyetle içki ve kumar kesinlikle yasaklandı.

Okudunuz mu?  Kadın hocaya bakmak

Rasûlullah (s.a.s) bu yasağı hemen ilân ettirdi. Bütün Müslümanlar içkiyi bıraktılar. Evlerinde, dükkânlarında bulunan bütün içkileri sokaklara döktüler.

Rasûlullah (s.a.s) Efendimiz içkiyle ilgili olarak:

"Sarhoş edici bütün içkiler haramdır." (Müslim,3/ 1575-1576; et-Tâc, 3/141).

"Çoğu sarhoşluk veren içkinin azı da haramdır" buyurmuştur. (İbn Mâce, es-Sünen, 2/l124 Hadis No: 3392;et-Tâc 3/142)

Okudunuz mu?  4 büyük melek dışındaki melekler ve görevleri

uyuşturucunun zararları ile ilgili hadisler, alkol ve uyuşturucu ile ilgili ayetler, alkollü içki içmek ve uyuşturucu kullanmak zararları

Bu kategoride yer alan Maddi ve manevi temizliğe örnekler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Uyuşturucu kumar ile ilgili ayet ve hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.