Anasayfa
7 Ağustos 2021, 12:16
Siyer
Yönetici

Nisa suresi 64. ayette geçen, Efendimizden dua istemek onun vefatından sonra da geçerli midir?

Nisa suresi 64. ayette geçen, Efendimizden dua istemek onun vefatından sonra da geçerli midir?

Şema
Nisa suresi 64. ayette geçen, Efendimizden dua istemek onun vefatından sonra da geçerli midir? Konuyla ilgili anlatılan arabî kıssası doğru mudur?

< Soru
Nisa suresi 64. ayette, eğer onlar kendilerine zulmettikleri vakit sana gelip de Allah’tan af dileselerdi sen de resul olarak onların affedilmesini dileseydin elbette Allah’ı tövbeleri kabul eden pek merhametli bulacaklardı, buyruluyor. Efendimizden dua istemek onun vefatından sonra da geçerli midir? Yoksa sadece hayatta iken mi bu ayet geçerlidir. Bir rivayette, bir bedevinin Efendimizin kabrine gelip ondan Allah’a dua edip kendisini affetmesini istemiştir. Bu rivayet doğru mudur? >

İlgili ayetin meali şöyledir:
Biz her bir peygamberi, Allah’ın izniyle, ancak kendisine itaat edilmesi için gönderdik. Eğer onlar kendilerine kötülük ettiklerinde sana gelseler de Allah’tan bağışlanmayı dileselerdi, Peygamber de onlar için mağfiret dileseydi, elbette Allah’ı ziyadesiyle affedici ve esirgeyici bulurlardı. (Nisa, 4/64)

Okudunuz mu?  Kureyş kabilesi ve Kureyzaoğulları arasındaki ittifakı bozan sahabinin adı nedir?

Önceki ayetlerde bildirildiğine göre, Münafıklar yaptıkları eylemlerle kendilerine zulmetmektedirler. Zulüm kavramının içine şu eylemler girmektedir: Hz. Muhammed’e ve ondan önce indirilenlere iman ettiklerini iddia ettikten sonra tâğutun önünde hüküm aramaları, şeytanın etkisi altında kalmaları, Hz. Muhammed’e indirilene çağrıldıklarında Peygamber’den uzaklaşmaları; yaptıklarından dolayı başlarına gelen belânın ardından ikili oynayarak yemin edip iyilik ve uyum istediklerini söylemeleri. Bu eylemlerin bir araya gelmesi zulmü meydana getirmektedir. (bk. Nisa, 4/60-63)

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz küpe takar mıydı?

Bir Müslüman başkası için dua edebilir. Nitekim, Muhammed sûresinin 19. âyeti şöyledir: Bil ki: Allah’tan başka tanrı yoktur. Hem kendinin hem de mümin erkeklerin ve mümin kadınların günahlarının bağışlanmasını dile.

Şuarâ sûresinin 86. ayetinde Hz. İbrahim müşrik olan babası için şöyle yalvardı: jfy& Babamı da bağışla’. Gafir sûresinin 7. âyetinde meleklerin inananlar için istiğfar ettiğini görüyoruz. Hz. İbrahim, İbrahim sûresinin 41. âyetinde şöyle dua etmektedir: “Ey rabbimiz! Hesap günü beni ana babamı ve müminleri bağışla!

Okudunuz mu?  Hayat Sadece Ahiret Hayatıdır

Allah affedici ve merhamet sahibidir. Münafıklar âyetin ikinci bölümünde belirtildiği şekilde, kendilerine zulmettikten hemen sonra Allah’a istiğfar edip af dileselerdi elbette Allah’ın tövbeleri kabul edici, merhamet sahibi olduğunu anlayacak ve bu sıfatlarını harekete geçireceğini göreceklerdi.

Bu ve benzeri ayetlerden (bk. Şuara,86; İbrahim,41) anlıyoruz ki, bir mümin başka biri için Allah’a istiğfar edip af dileyebilir. Bu ilkeden hareket edildiğinde Hz. Muhammed’in münafıkların Allah’tan af dilemelerinden sonra, onlar adına Allah’tan af dileyebileceği beyan edilmektedir.

Okudunuz mu?  Bedir Savaşında Hz. Bilâl tarafından öldürülen müşrik liderin adı nedir?

Ehl-i sünnet alimlerine göre, vefatından sonra da Peygamber efendimizden himmet beklemek, onu duasına şefaatçi yapmak caizdir. Tevessül konusunda alimler özel kitaplar yazmışlardır. İbn Teymiye çizgisinde olanlar dışındaki alimler Resulullah hakkı için gibi ifadeler kullanmayı caiz görürler ve kullanırlar.

Arabînin ilgili kıssası el-Utbî’den nakledilmiştir. Bu zat şöyle diyor:

Okudunuz mu?  Hz. İsa, İdris, İlyas ve Hızırın farklı hayat mertebelerinde bulunması

Ben Resulullah(a.s.m)’ın kabrinin yanında oturuyordum, Bir Arabî geldi ve şöyle dedi: ‘Ya Rasulellah! Ben Allah’tan şunları duydum: ‘Eğer onlar kendilerine zulmettikleri vakit sana gelip de Allah’tan af dileselerdi sen de resul olarak onların affedilmesini dileseydin elbette Allah’ı tevbeleri kabul eden pek merhametli bulacaklardı.’ Bu sebeple günahlarımın bağışlanması, seni Rabbimin katında şefaatçi yapmak için sana gelmiş bulunuyorum . Daha sonra Resulullah’ı öven bir şiir söyledi ve dönüp gitti. O gittikten sonra gözlerime uyku bastı, rüyamda Resulullah(a.s.m)’ı gördüm, bana şöyle emretti. Ya Utbî! Git Arabîye ulaş ve Allah’ın kendisini bağışladığını müjdele (bk. İbn Kesir, ilgili ayetin tefsiri; Nevevî, el-Mecmu’, 8/274).

Okudunuz mu?  İsrailoğullarına kaç peygamber gelmiştir?

İlave bilgi için tıklayınız:
forumduasi.com/diger-soru-ve-cevaplar-kategorilerin-disinda-kalanlari-bu-bolume-acalim/91993-senden-falananin-hakki-icin-nebiler-ve-resuller-hakki-icin-istiyorum.htmlSenden falananın hakkı için, nebiler ve resuller hakkı için istiyorum diye dua etmen

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet Editör


Cevap: Nisa suresi 64. ayette geçen, Efendimizden dua istemek onun vefatından sonra da geçerli midir?

Murad AZERI
es-salamu aleykum wa rahmetullahi wa berekethu
eziz din kardeshlerim bu mevzu bizde Azerbaycandada çok konushulan bir mevzudur bende bu yuzden arashdirma yapdim ve anlaya bildiyimkadar Resulullahi vesile ederek Allah’a dua etmek Tevhide ziddir. gunde en çok dediyimiz sozderden olan ( IYE KENE BUDU VE IYE KENE ISTEHIN) BIZ YALNIZ SANA IBADET EDERIZ VE YALNIZ SENDEN ISTERIZ bu ayeti unutmayin burda YALNIZ kelmesini dediyimizden dolayi shu gorseniyorki hec bir sheyi ALLAHA vasite koshmadan YALNIZ ALLAHDAN istemeliyiz. Shu konuda mesele biraz farkli Peygamberimiz hayatda iken bedevi araplar ondan Allah’a dua etmesini itemishler hemde Allah’a onun hatri için dua etmishler,fakat Peygamberimiz vefat etdikden sonra hecbir SEHIH MENBEDE ashabin Peygamberin hatri için Allah’a dua etmesi hakda elimizde bir bilgi yok. eyer birinizde bu konuda shuphe varsa onda en kolay olani secin TEK ALLAHDAN ONA HEC BIR SHEYI VASITE KOSHMADAN ISTEYIN. cunki Peygamberimizde dinde kolaylik buyurmush ve kendiside ibadetde kolay olani ederdi ve emr etmishdi. HAQQINIZI HALAL EDIN ! es-salam aleykum wa rahmetullahi wa berekethu.

Okudunuz mu?  Bedir savaşında şehit düşen sahabi sayısı kaçtır?

Cevap: Nisa suresi 64. ayette geçen, Efendimizden dua istemek onun vefatından sonra da geçerli midir

Kayıtsız Üye
Burada rasulullaha ibadet edilmiyorki fatiha suresini okudunuz.
Nasilki fikihta bir kaide olarak cogu haram olan seylerin azı da haramsa
Ayni sekilde raulullahin hayatinda musade edip helal dedigi meseleler, vefatindan sonrada helaldir. Ama birisi deseki biz ona ibadet ediyoruz o zaman şirk kosmus olur

Okudunuz mu?  Gül Peygamber (şiir)

peygamber efendimizden yardım istemek, nisa 64, nisa 64 tefsiri

Bu kategoride yer alan Medineli müslümanlara ne ad verilir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nisa suresi 64. ayette geçen, Efendimizden dua istemek onun vefatından sonra da geçerli midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.