Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:37

Tavla oynamak günahmıdır ?

Tavla oynamak günahmıdır ?

İnşirah
Iki bölümlü tahta üzerinde, atılan zarlara göre pulları hareket ettirilerek oynanan oyun ve bu oyunun oynandığı tahta.
Tavlanın Arapça’daki ismi Nerd dir. Tavla çok eski bir oyundur. Arabların bunu Farslılardan aldığı söylenir. Buna delil olarak asıl adının Nerdeşîr olduğu gösterilmektedir (Ibn Manzûr, Lisanü’l-Arab, VI, 4392).
Tavlánın haramlığı bizzat Resulullah (s.a.s)’in hadisleriyle sabittir:
1- Müslim, Ebû Davûd ve Ahmed b. Hanbel’in Büreyde b. Hasîb (r.a)’den rivâyet ettikleri bir hadiste Resulullah (s.a.s) Tavla (Nerdeşir) oynayan sanki elini domuz kanına bulaştırmış gibidir buyurmuştur (Ibn Hanbel, V, 370).
2- Muvatta, Ebû Davûd, Ibn Hanbel, Ibn Mâce, Hakim, Dârakutnî ve Beyhakî’nin Ebû Musa el-Eş’arî (r.a)’den rivâyet ettikleri bir hadiste de, Kim tavla oynarsa Allah ve Resulune isyan etmiştir buyurulmuştur (Ebû Davûd, Edeb, 56; Ibn Mâce, Edeb, 43; Muvattâ, Rüya, 6).
Bu hadis-i şerifler ışığında tavlanın haram olduğu anlaşılmaktadır. Tavla kumarın bir çeşididir ve kumarın haramlığında şüphe yoktur. Çünkü Resulullah (s.a.s) Kim arkadaşına; gel kumar oynayalım dese (de oynamasa, bu sözüne kefaret olmak üzere) sadaka versin. buyurmuştur (Buharî, Edeb, 74; Müslim, Eyman, 4; Ebû Davûd, Eyman, 3).
Kumar oynamaya sadece çağırmak bile, kefâret olarak sadaka vermeyi gerektiren bir günahtır.
Bütün müdevven fıkıh ekolleri, Hanefi, Şâfiî, Mâlikî, Hanbelîler, Imamıyye ve Zeydiyye, ayrıca Zahirîler tavlanın haram olduğunda ittifak halindedirler.
imam Şevkânî, Ibn Muğaffel ile Ibn Müseyyeb’in tavla oynama, kumara sebep kılınmadığı takdirde, ruhsat verdiklerini nakletmektedir (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, VIII, 107). Ancak yukarıda geçen hadisler tavlanın haram olduğuna kesinlikle delâlet etmektedir. Ister kumar niyetiyle oynansın, ister başka niyetle oynansın. Çünkü Tavla oynayan Allah ve Resulune asi olmuştur hadisi sarıh ve sahihtir. Allah ve Resulune asi olana Cehennem’in gerekli olduğu da açıktır. Çünkü Cenab-ı Hak:
Kim Allah’a ve Resulune isyan ederse, içinde ebedi kalmak üzere, ona Cehennem ateşine düşmek vardır (el-Cin, 72/23) ve Allah ve Resulunün emrine aykırı davrananlar, kendilerine bir belânın çarpmasından, yahut onlara acı bir azabın uğramasından sakınsınlar (en-Nûr, 24/63) buyurmaktadır.
Tavla ve benzeri oyunlarda sonuç şansa dayanmaktadır. Bu ise önce mücâdeleye ve çekişmeye, sonra hırslanmaya, sonra da kin, düşmanlık ve fitneye sebep olmaktadır.
Tavla genellikle, az bir miktar ile de olsa, kumar olarak oynanmaktadır. Insanlar ona alışmakta, âdet edinmektedirler. Kazanmak hırsına kapılan insan, bu hırsla rahatça yalan söyleyebilmektedir. Yalan yere yemin ise kendi başına büyük günahlardandır. Oynadıkça hırslanan insan, oynadıkça oynamakta, vaktin nasıl geçtiğini bilmemekte, dünyası âdeta oynadığı oyundan ibaret olmaktadır. Böyle bir insanın gaflete dalacağı tabiidir. Gaflete dalan insan ise haliyle hem Allah’ı anmayı, hem de namazı hatırına getirememektedir.
Tavlayı oynamak haram olduğu gibi, tavla aletinin alış-verişini yapmak da haramdır (Muhammed Vefâ, Bey’u’l-A’yâni’l-Muharrame, 94-96)


Cevap: Tavla oynamak günahmıdır ?

ahfa
verdiğin bilgiler çok güzel ama benim bir sorum olacak

Okudunuz mu?  Peygamberimizin (sav) Doğum tarihi ve bir Tahlil

benim babam tavla oynuyor ama öylesine yani ucunda para kin nefret yok ama oynuyor bu günah değilmi..?


Yanıt: Tavla oynamak günahmıdır ?

İnşirah
< verdiğin bilgiler çok güzel ama benim bir sorum olacak

benim babam tavla oynuyor ama öylesine yani ucunda para kin nefret yok ama oynuyor bu günah değilmi..? >

Okudunuz mu?  Tövbe duası nasıl yapılır

Müslim, Ebû Davûd ve Ahmed b. Hanbel’in Büreyde b. Hasîb (r.a)’den rivâyet ettikleri bir hadiste Resulullah (s.a.s) Tavla (Nerdeşir) oynayan sanki elini domuz kanına bulaştırmış gibidir
Allah rasulu sav çok acık ve net bildirmiş, başka söze ne hacet…


Soru: Tavla oynamak günahmıdır ?

ahfa
anlıyorum babamı en kısa süre içerisinde uyaracağım

Okudunuz mu?  Hakkımı helal etmiyorum demek günah mı

TR_hn82
öğrendiğim iyi oldu ….


afrasiyap
inşirah arkadaş.Allah’ın selameti üzerine olsun.Sana bir şey soracam.Tavla haramdır diyorsun ve bunu kendince öle sağlam kanıtlara dayandırıyorsun ki.Sizi anlamak çok zor arkadaşlar dinimiz ahlakı ve vicdanı güzel insan amaçlarken insan emeğinin sömürülmesini ve emeklerden çalınarak,emeksizce servet yapılmasını,kumar illetinin oynamsını maram kılıp men ediyorken.sen hangi hakla,para karşılığı oynanmayan bir oyun haramdır diyor ve kendince bilgilerinle bunu Peygamber Efendimize dayandırma gafletine düşüyorsun.


ÜSTÜNBAŞ
TAVLA OYNAMAK : HEM HARAM, HEM GÜNAHTIR.
(Alıntı yazıyı birlikte okuyalım..Bakalım ne diyor ! ÜSTÜNBAŞ)

" Tavla ve benzeri oyunlarda sonuç şansa dayanmaktadır. Bu ise önce mücâdeleye ve çekişmeye, sonra hırslanmaya, sonra da kin, düşmanlık ve fitneye sebep olmaktadır.
Tavla genellikle, az bir miktar ile de olsa, kumar olarak oynanmaktadır. Insanlar ona alışmakta, âdet edinmektedirler. Kazanmak hırsına kapılan insan, bu hırsla rahatça yalan söyleyebilmektedir. Yalan yere yemin ise kendi başına büyük günahlardandır. Oynadıkça hırslanan insan, oynadıkça oynamakta, vaktin nasıl geçtiğini bilmemekte, dünyası âdeta oynadığı oyundan ibaret olmaktadır. Böyle bir insanın gaflete dalacağı tabiidir. Gaflete dalan insan ise haliyle hem Allah’ı anmayı, hem de namazı hatırına getirememektedir.
Tavlayı oynamak haram olduğu gibi, tavla aletinin alış-verişini yapmak da haramdır.
(Muhammed Vefâ, Bey’u’l-A’yâni’l-Muharrame, 94-96)"


Ecrinim
her hangi bir bahis söz konusu olmasa bile TAVLA oynamak haramdır..

Okudunuz mu?  Tırnak Kesimi Nasıl olmalıdır...

Allah c.c. razı olsun kardeşim..


hbevci
çok faydalı bır bılgı,malesef gunumuzde çok yaygın bır gunah, hemde en kotu tarafı gunah olarak bılınmemesı:(
paylasım ıcın teşekkürler..


BilgiGöksu
Arkadaşlar abarttınız.
Ben din hocama sordum.
Dedi ki "Eğer dostluk için,muhabbet için oynanıyorsa çok fazla bir günah olmayabilir."dedi.
Ancak parasına yada başka birşeyine oynanırsa haramdır.
Mutlaka bir din uzmanına danışın.
İnternette duyduğunuz herşeye de inanmayın.


islamyolu
kardeş kurtubi tefsirinde zikredildigine göre , kumar olsun olmasın tavla ve satranç gibi oyunların haramiyetine delalet etmektedir. Çünkü allah-u Te’ala içki ve kumarın haram oluşunun sebebini beyan ederken şeytanın bu suretle insanlar arasına kin ve nefret soktuğunu ve zikirle namazdan insanları alıkoyduğunu açıklamaktadır.

Ebubekir sıddık (R.A) torunu Medine-i münevvere fukahasının ulularından Kasım ibni Muhammed (R.A) a ” Tavlayı yasaklıyorsun , satrancın durumu nedir ? diye sorulduğunda
Allahın zikrinden ve namazdan alıkoyan herşey kumardandır ” diye cevap buyurmasıda bu görüşün doğrulugunun en açık delillerindendir (Suyuti , ed-Dürrül-mensur , 3/168 ; ibni ebi , Kurtubi )

Okudunuz mu?  Kur'an'da Hangi peygamberin kaç defa ismi geçiyor !

Hoca
< Arkadaşlar abarttınız.
Ben din hocama sordum.
Dedi ki "Eğer dostluk için,muhabbet için oynanıyorsa çok fazla bir günah olmayabilir."dedi.
Ancak parasına yada başka birşeyine oynanırsa haramdır.
Mutlaka bir din uzmanına danışın.
İnternette duyduğunuz herşeye de inanmayın.
>

Hükmü biz koymuyoruz ki abartalım.
Tavlayı yasaklayan Peygamberimiz (sav)dir.

1- Müslim, Ebû Davûd ve Ahmed b. Hanbel’in Büreyde b. Hasîb (r.a)’den rivâyet ettikleri bir hadiste Resulullah (s.a.s):
"Tavla (Nerdeşir) oynayan sanki elini domuz kanına bulaştırmış gibidir” buyurmuştur (Ibn Hanbel, V, 370).

2- Muvatta, Ebû Davûd, Ibn Hanbel, Ibn Mâce, Hakim, Dârakutnî ve Beyhakî’nin Ebû Musa el-Eş’arî (r.a)’den rivâyet ettikleri bir hadiste de,
"Kim tavla oynarsa Allah ve Resulune isyan etmiştir” buyurulmuştur (Ebû Davûd, Edeb, 56; Ibn Mâce, Edeb, 43; Muvattâ, Rüya, 6).


BilgiGöksu
"Kim tavla oynarsa Allah ve Resulune isyan etmiştir”

Yani ben şimdi hergün birkaç el tavla oynamakla Yüce Rabb’imize ve Resulümüz(s.a.v.) isyan mı ediyorum yani?


BilgiGöksu
Kumara vesile yapılması ve ibadetlere engel olacak derecede zaman israfına yol açması durumunda tavla, okey ve satranç oynamak caiz değildir. Hadis kaynaklarında tavla ve satranç hakkında yer alan birkaç rivayetten, bu oyunların o dönemde kumar maksadıyla oynandığı ve insanları farz ibadetlerden alıkoyduğu anlaşılmakta ve bu konudaki şiddetli uyarıların bu maksatla yapıldığı düşünülmektedir. Bu itibarla bu oyunların kumar amacı taşımaksızın sadece eğlenmek için oynanmasında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.

Okudunuz mu?  Mezar fotoğrafı çekmek günah mı

bu sorunun cevabı Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınmıştır.

Yani sadece eğlenmek için oynandığında bir sakıncası yok.
Kumar amacı olarak oynanmadığında.


islamyolu
o fetvaya itibar etme kardeş. Cübbeli Ahmet hoca nın kendi kitabından tavla ve satranç gibi oyunlara Hadis getirip caiz olmadıgını belirtmiştir. Diyanette çok yanlış fetva verenler var.


arabistanlı
Asıl sen ona itibar etme.
Cübbeli Ahmet hoca zinadan yargılanmıyor mu?
Benim bir arkadaşım dedi ki o adamın dediklerine inanmayın.
O adamı tv’de gördüğünüzde kanal değiştirin.
Asıl yalan söyleyen o.


Şema
< Kumara vesile yapılması ve ibadetlere engel olacak derecede zaman israfına yol açması durumunda tavla, okey ve satranç oynamak caiz değildir Hadis kaynaklarında tavla ve satranç hakkında yer alan birkaç rivayetten, bu oyunların o dönemde kumar maksadıyla oynandığı ve insanları farz ibadetlerden alıkoyduğu anlaşılmakta ve bu konudaki şiddetli uyarıların bu maksatla yapıldığı düşünülmektedir Bu itibarla bu oyunların kumar amacı taşımaksızın sadece eğlenmek için oynanmasında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır

Okudunuz mu?  Kalbin Hastalıkları (Haset,Kibir ,Riya)

bu sorunun cevabı Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınmıştır

Yani sadece eğlenmek için oynandığında bir sakıncası yok
Kumar amacı olarak oynanmadığında >
Yerüzündeki tüm alimler tavla caiz dese de yine haramdır.
Bu konuda nas var daha ne delili istiyorsunuz anlamadım.


arabistanlı
Bir şeyine oynanırsa tabii ki haram.
Ama iki dost arasında muhabbet amaçlı oynanırsa fazla bir günah değildir bence.
Onu şunun için demişlerdir.
Zamanını boşa harcama diye.
Vaktini verimli kullan daha yararlı şeyler yap diye.Bir de kumara alıştırma ihtimali olabilir diye zarlı ya.


imamhatipli42
< Bir şeyine oynanırsa tabii ki haram.
Ama iki dost arasında muhabbet amaçlı oynanırsa fazla bir günah değildir bence.
Onu şunun için demişlerdir.
Zamanını boşa harcama diye.
Vaktini verimli kullan daha yararlı şeyler yap diye.Bir de kumara alıştırma ihtimali olabilir diye zarlı ya. >

Hem kafana göre fetva vermeye kalkıyorsun hem de açık saçık kadın resimlerini avatar yapıyorsun az önce kaldırdım birisini yine yapmışsın 3 gün cezalısın geldiğinde düzgün bir avatarla gir siteye.

Okudunuz mu?  Tövbe etsem kabul olur mu?

islamyolu
< Asıl sen ona itibar etme.
Cübbeli Ahmet hoca zinadan yargılanmıyor mu?
Benim bir arkadaşım dedi ki o adamın dediklerine inanmayın.
O adamı tv’de gördüğünüzde kanal değiştirin.
Asıl yalan söyleyen o. >

Bir fasık haber getirdiginde iyice araştırın demektedir. Rasulullah (SAllahu Aleyhi ve sellem) efendimiz. ona yapılan bu iftira er geç çıkacak. o zaman siz nasıl hesap vereceksiniz. bu konuya sitede girmek istemiyorum. Kasedinde %100 montaj olduğu anlaşıldı. senin bir arkadaşın demişki ona kesinlikle inanmayın öylemi. Acaba o arkadaşını getir görelim o neler biliyor. Adamın şekeri çıkıyor 600 e Tansiyon o biçim , her tarafı ameliyatlı baypas olmuş onu olmuş bunu olmuş gece gündüzde yatmıyor ilim öğretmek için. bu adam hangi ara Fuhuş yapacak. Allah kuru iftiralardan saklasın. Gerçek Alimleri hep harcadılar ülkede. neymiş senin tavlana helaldır oynayabilirsin deseydi ondan iyi Alim olmazdı. işinize gelmeyince Hemen karalıyorsunuz.


Kayıtsız Üye
Bu yazıyı yazan demekki tavlada hep yenilmiş.nefretinden olayı bayağı saptırmış.ne alakası var kardeşim.biz turnuvalara katılmıyozki.birbirimize küfürde etmiyoruz.birşeyinede oynamıyoruz.ayda yılda bir can sıkılınca akşam hatunla bir iki el tavla oynuyoruz.nevar bunda.Böyle yaparak insanları dinden soğutuyorsunuz.ne namazıma engel ne abdestime nede orucuma .bırakın bu işleri kardeşim.

Okudunuz mu?  İslamda Sağ ve Sol kavramı

Kayıtsız Üye
Her okudugunuza duyduğunuza inanmayın. Peygamber Efendimiz evet demis ama bunu kumar olarak oynamak ve peşine hırs kin nefret üretmek yani nfsi tetikleyen bir konu söz konusudur diyerekten bunun iyi bir şey olmadığını söylemek için bunu haramdır demiş. Mantıklı düşünün biraz bunu para deil zevk için oturup oynamak sohbet muhabbet için oynamak ta ne zararı var insana


Kayıtsız Üye
Senin dinci hocan da azılı bir tavlacı anlaşılan. Hani çevremizde var ya kendi hesabına göre fetva veren hocalar. Kaldı ki senin sorduğun sıradan bir din hocası. Hadisi Şerif varken ortada senin gidip bunu yorumlatman, bu da yetmiyor peygamber Efendimizin haram dediği şeyi, senin o dinci hocan kafasına göre yorumlaması başlı başına bir GAFLETTİR.


Kayıtsız Üye
Çok fazla bir günah olmayabilir de nedir arkadaş. Peygamber Efendimiz günahtır diyor sen ve senin dinci hocan kalkmış günah değil diyorsunuz. Pardon neydi çok fazla bir günah olmayabilirmiş

Okudunuz mu?  Nasuh tövbesi ayeti

Kayıtsız Üye
NE YAZIYIRSANIZ YAZIN.CÜBBELI AHMET HOCAMIZA İFTIRA ATMAKTAN VAZGEÇIN.. ADAMCAGIZ BERAAT ETTI.

Hz. Büreyde radıyAllahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim tavla oyunu oynarsa elini domuz kanına bulamış gibi olur." [Müslim, Şi’r 10, (2260); Ebu Dâvud, Edeb 64, (4939)].


Kayıtsız Üye
Ben çok tavla oynadım zamanında ve tövbe ettim bıraktım epeydirde oynamıyorum. Bağımlılıkta yapıyor. Oynamak istediğimde hemen aklıma hadisi şerif geliyor. Tavla oynayan domuz kanıyla abdest almış gibidir hadisi. Tavla oynasam mı diye düşününce googleden tavla haram mı yazılarını okurum ve oynamam. Şimdi oynayacaktım geri vazgeçtim.
Allah cümlemize hidayet nasip eylesin ve sonradan saptırdığı kullarından eylemesin. Amin.


Tavla oynamak günah mı, tavla oynamak günahmı, tavla oynamak günah mıdır

Bu kategoride yer alan Dinimize Göre Kayıp Eşya Bulununca Ne Yapılır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tavla oynamak günahmıdır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.