Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:47
missa7-2
Abone

Nasreddin hocanın hayatında yapmış olduğu meslek yada meslekler nelerdir

Nasreddin hocanın hayatında yapmış olduğu meslek yada meslekler nelerdir

Kayıtsız Üye
nasreddin hocanın hayatında yapmış olduğu meslek yada meslekler nelerdir


Cevap: Nasreddin hocanın hayatında yapmış olduğu meslek yada meslekler nelerdir

Darusselam
Nasreddin hocanın hayatında yapmış olduğu meslek yada meslekler nelerdir

Okudunuz mu?  Göbek alma ile ilgili hadisler

Nasreddin Hoca, çok değişik işlerle uğraştı. Fıkralarmdan çıkan bilgilere göre, imamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, Cer Hocalığı, kâtiplik, müderrislik, kadılık, mahkemelerde bilirkişilik yaptı.

İlk kadılık görevi, gölge kadılığı (kadı adayı)dır. Sonradan Konya ve Akşehir’de bu görevini sürdürmüştür. Bazı yorumcular ise Hoca’nın kadı olmak istediğini ancak rüşvetle iş yapan kadıları görünce bundan vazgeçtiğini belirtirler. Bu vazgeçmenin Hoca’nın tasavvufi yola girmesiyle de ilgili olabileceği söylenmektedir.

Okudunuz mu?  Ülkemize karşı sorumluluklarımız nelerdir

Bir yoruma göre de kadılık görevini Akşehir’e yerleşene kadar yapmış, daha soma ise bırakmıştır. Ama fıkralarında kadı tipleri ve fetvaların yer alması Nasreddin Hoca’nın kadılık yaptığını düşündürmektedir.

Hoca, kendi köyünde, Sivrihisar’da, Akşehir’de ve köylerinde imamlık ve vaizlik de yapmıştır. Konya’daki öğrenciliği sırasında yaz ve ramazan aylarında köylerle cerre çıktı.Kimi yazarların din adamları aleyhinde bir kanıt olarak kullanmak istedikleri cerre çıkmak olayı hakkında da kısa bir bilgi verelim. Cerr medreselerde bir eğitim ve öğretim uygulaması sayılır. Gerek Selçuklu, gerekse Osmanlı döneminde medreseler, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında öğrencilerini Anadolu’nun muhtelif yerlerine gönderiler, uygulamalar yaptırırlardı. Bu faaliyet medreselerdeki bilgilerin halka iletilmesi maksadıyla yapılırdı. Bu esnada öğrenciler, halkı daha yakından tanırlar, gözlem yapma fırsatı bulurlardı. Medrese ile halk bu sayede bütünleşmiş olurdu. Haliyle öğrencilerin bu hizmetlerine mukabil, halk (kendi isteği ile) bir miktar yardım yapmaktadır. Bunu hiçbir zaman medrese talebelerinin yardım toplamaya çıkması şeklinde anlamamak gerekir.

Okudunuz mu?  Kızlara kötü niyet olmadan bakmak günah mıdır

Müderrislik de en çok meşgul olduğu diğer bir iştir. Akşehir’de ilk görev yaptığı yer İmaret medresesidir.89 Böyle bir medrese olmasa bile Hocasımn ders verdiği medrese yahut medreselerde ders verdiği rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca Akşehir’de adım taşıyan bir medresesinin varlığından söz edilmektedir.

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim'i bağırarak yüksek sesle okumak

nasrettin hocanın mesleği nedir, nasrettin hocanın meslekleri, nasreddin hoca hangi meslekleri yapmıştır

Bu kategoride yer alan Kabir ziyareti ne zaman yapılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nasreddin hocanın hayatında yapmış olduğu meslek yada meslekler nelerdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.