Anasayfa
25 Haziran 2023, 2:13

Dolgu Diş Gusle Engel Midir?

Dolgu Diş Gusle Engel Midir?

mumsema
Dolgu diş gusle engel değildir. Bu bir tedavidir ve yapılan diş dişlerinizden biri haline gelir gusle engel olmaz.


Cevap: Dolgu Diş Gusle Engel Midir?

sahra
Allah razı olsun hocam,bende bunu soracaktım,geçenlerde bir radyo proğramında sorulan bir soru vardı:Hanefiyim dişimde dolgu var nasıl abdest almam gerekir diye.Hoca da Hanefilikte ağız yıkamak farz bunun için maliki mezhebine göre niyet edersin,malikilikte ağız yıkamak sünnettir demişti.


Yanıt: Dolgu Diş Gusle Engel Midir?

OsmanSe
Allah razı olsun hocam sağolun okudum yazıyı daha oncede okumuştum ama bir türlü kalbim rahat etmiyor benim bu yuzden maliki mezhebini gusulde abdestte namazda taklit etmek istiyorum.bunları yaparken neler yapacağımıda bilmiyorum eksik bir şey yaparsam korkusu kabul olmaz korkusu fazlasıyla mevcut.

Okudunuz mu?  Hamileyken bebek emzirmek günah mı?

actığım konudada sormuştum sakıncası yoksa buradada sormak istedim.
1.namazda fatihadan önce euzu besmele cekilmez euzu besmele okunur ifadelerini internetten arastırırken çok yerde gördüm.cekmekle okumak arasındaki farkı bir türlü anlıyamadım.cahilliğimi bağışlayın.
2.cemaatle farz namazında fatiha suresi okunmazmış.subanekeyi okuyup bırakıyormuyuz?
namazda hanefi mezhebine gore baska farklılar mevcutmudur?

Allah razı olsun.


Soru: Dolgu Diş Gusle Engel Midir?

mumsema
açtığın konuya cevap verdim kardeşim.
Kalbin neden rahat etmiyor?
maliki mezhebi bazı konularda yazabilirim ama sana tüm mezhebi yazamayız bu mumkun değil. ama sana bir kitap tavsiye edeyim.

Okudunuz mu?  Kaşın ortasını almak sünnet mi?

El-Fukhul İslami – İslam Fıkıh Ansiklopedisi. Prof.Dr. Vehbe Zuhayli
4 mezhebi ve delillerini almış çok harika bir kitap.


merdivan
selamün aleyküm hocam bence halkımıza önce ellerini bir güzelce sabunlamalarını sağa sola dokunduktan sonra yemeklere dokunmamalarını yerlere sümkürmemelerini yada türkürmemelerini kıyas yoluyla örneklendirerek anlatsak daha mükemmel bir iş yapmış olurduk yani şimdi dişin dolgusunun altının temizliğine bu kadar takılmak bana affedin komik ve ziyadesiyle ayrıntıda boğuşmak olarak geldi ne demektir zaruret değil ihtiyaçtır böyle bir şey olabilirmi benim dişimde ufacık bir çürük oldu ve dolgu yaptırıp verdiği sıkıntıdan kurtuldum zaten dolgu minenin yerini aldı yani dolgu yoksa mine var diğer dişlerin zaten minesini açıp içini yıkamıyordum hemen o dişi çektirmek mi gerekir yani o dişi yerinde tutmak zarurettir o diş olmasa çiğneme işini layıkıyla yapamaz dişler Allah (cc) zaten herşeydeki o kusursuz ölçüsüyle dişleride yerli yerinde ve belli bir sayıda yaratmıştır önemli olan Yaratıcının bize verdiğini korumak değilmidir lütfen bu kadar ayrıntıda takılmayalım önce guslün asıl maksadı olan beden temizliğini derinlemesine uygulayan ve uygulatan olalım hakkınızı helal edin Hayırlı Günler

Okudunuz mu?  Çıplak namaz kılmak

Hoca
ve aleykumusselam. öncelikle hoşgeldin kardeş.
cevap vermeden önce, cevap vermek istediğimiz yazıyı "alıntı" yaparsak kime cevap vermiş olduğumuz yada hangi bölümü eleştirdiğimiz anlaşılacaktır.


DZALBAY
< Diş dolgusu ihtiyaçtır, zaruret değildir. Dolgu yapmak, çürük dişi tedavi etmek değildir. Bir kimse, çürük dişini doldurtmayıp çektirse ölmez. Salih bir doktor, (Dişini doldurtmazsan veya kaplatmazsan ölürsün veya hasta olursun) demez. Salih doktor, (Diş dolgusu zaruret değil, ihtiyaçtır. Bunun için dişini doldur veya kaplat) diyor.

Okudunuz mu?  Güneş enerjisi ile ısınan su kullanılmamalı deniliyor. Bu, doğru mudur

İhtiyaç olunca, zaruret olmasa da başka mezhebi taklit etmek caiz ve lazım olur. (Redd-ül-muhtar) >
Kesinlikle yanlış ve anlaşılmaz bir ifade…

Bunu yazan Müslümanın hiç dişi çürümemiş anlaşılan…Çürük bir diş insana feleğini de, sağını solunu da şaşırtır.Nasıl zaruret olmuyor dolgu anlamadım…Neden başka mezhebi taklit edecekmişiz,bizim mezhep, dişinin içini yıka mı diyor?

Okudunuz mu?  Siyah nokta sıkmak abdesti bozar mı?

İnsanları yanıltan,şaşırtan ve tereddütte bırakan bilgileri paylaşmasak olmaz mı?


ravzanur
burda paylaşılmasın tmm,radyo-tv ler ne olacak..mes’ul kim olacak?
vesveseye düşmekten Rabbim korusun cümlemizi..amin..


benanneyim
Hocam kusura bakmayın bende tekrar soruyorum.Yinede acil olmadığı sürece kaplama ve dolgu abdestli iken yapılınca benim içim daha rahat oluyor.Erkekler için neysede kadınların müsait olmadığı zamanlar oluyor..Hakkınızı helal edin..Allah razı olsun..

Okudunuz mu?  Bankada çalışmak günah mı?

Kayıtsız Üye
Şimdi ben çok çok önceden diş dolgusu yaptirmistim ağzımda çürük için olanlar da var ama şekli bozuk olduğu için de bir kaç dişime kaplama yapıldı ne yapmalıyım mehzep taklit edilmeli diyorlar nasıl taklit etmeliyim veya gerek var mı


arifselim
Herhangi bir mezhep taklit etmene gerek yoktur. Diş dolgusu yaptırmak bir tedavidir. Tıpkı cünüpken eli kolu kırılan ve alçı takılan kimsenin durumu gibidir. Bu geçici bir sargı olabilir yada bir dişin kaplatılması yada dolgu yaptırılması olabilir. Her türlüsü tedavi sayılır ve guslü de abdesti de geçerlidir. Hiç bir şekilde özel bir şey yapması gerekmez.

Okudunuz mu?  Kuranı Kerimi tersten okumak marifet midir? Kuranı Kerimi neden tersten okurlar

Kayıtsız Üye
Sayı 5 Hükümdar kardeş fesupanAllah ne diyorsun sen ya ne demek zaruret değil yemek yiyemiyoruz diş çürümüş köke kadar inmiş diyor kanal yaptı önce doktor ama dibi sağlam dedi şimdi bırakalım sağlam olan dişte çürüsün iyice ağrıya mı sebep olsun bir diğer husus ben şimdi dolgu taktırdım sen demek istiyorsun ki git bunu söktür öyle mi dinde zorluk vardır demek mi istiyorsun bu zorluk değil mi ben şimdi doktora gidip söktüreyim mi 1 saat uğraştı onu takmak için ne yapalım söyler misin akıl ver lütfen cevap bekliyorum nedir bu kadar zorluk sök gitsin demek kolay senin hiç dişin ağırdı mı ben o çürük diş yüzünden bırak yemek yemeyi gusül bile alamıyordum sen diş ağrısı çekmemişsin anlaşılan senin demek istediğin ne biliyor musun Allah çok zalimdir çok gaddardır ve islam kolaylık dini değildir demek istiyorsun mantıklı ol lütfen bunun başka alternatif yöntemi dişi çek gitsin yazmışsın dibi sağlam dişlerimin sağlam dişi neden çektireyim bu nasıl bir cümledir sağlam dişin çürümesini beklemek sence sağlık açısından güzel bir şey mi lütfen mantıklı olun rica ediyorum diş dolgusu nasıl olurda gusül için engel olur sağlam dişimi neden çektireyim.

Okudunuz mu?  Nurettin Yıldız Hocanın Yazılı Fetvaları

Omer Faruk
Kardeşim Allah fıtratla savaşmaz. Diş dolgunun guslüne de abdestine de hiçbir zararı yok.


seyit gazi
zamanında mevcut tıbbi imkanlarla takılan protezlerden bahsedilir. dişin dişe telle tutturulması veya burna bir şeyler takılması ..vb. benim bildiğim olayın kavranıldığı ilk zamanlarda kimsede kalkıp bunları çıkartalım dibine su değdirelim mi sorusunu bile sormamışlar. soruyu soran arkadaşları tenzih ederim ancak istikamet sadakat emanet cihat sünnet üzere hayat inşa etmek kalmayınca insan bunlarla uğraşıyor. dolguyu çıkarmak falan nedir, bu hususda mezheb taklid etmeye ne gerek var. zaten diyanet vermiş fetvayı veya bir çok verilmiş fetva var.

Okudunuz mu?  Nakit paraya sıkıştığımızda, kredi kartı ile altın alıp bunu hemen geri bozdurmak ve bu parayı kullanmak caiz mi?

Dolgu taklit, Dolgu gusül, dolgu

Bu kategoride yer alan Estetik Ameliyat Câiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dolgu Diş Gusle Engel Midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.