Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:54
sizden93
Abone

Faiz ve vadeli para yatırma hakkında

Faiz ve vadeli para yatırma hakkında

Cem8
Selamün Aleyküm arkadaşlar ;

Kısmetse evleneceğim için para biriktirmek istiyorum ama her ne zaman bankaya (faizsiz hesaba) para koysam illaki geçerli bir neden oluyor ve parayı geri çekmek zorunda kalıyorum.Dolayısı ile elimde avucumda yine hiçbirşey olmuyor.

Derken aklıma şöyle bir şey geldi ama hakkında fikrim olmadığından ötürü sizlere sorma ihtiyacı duydum.

Malumunuz bankalarda vadeli hesap uygulaması var.Paranızı bankaya yatırıyorsunuz ve 6 ay , 1 sene falan çekemiyorsunuz.Diyorum ki , bende bu şekilde bir hesap açsam ve paramı oraya yatırsam.Daha sonra parayı çektiğimde bankanın bana vermiş olduğu faizi bir camiye yada bir ihtiyacı olana versem ve bu şekilde kendi param hariçindeki hiçbir paraya el değdirmemiş olsam bir sorun teşkil edermi ?

Okudunuz mu?  Elle tatminden, Mastürbasyondan İstimnadan kurtulmak istiyorum fakat yapamıyorum

Örneğin 5 bin lira parama , banka 100 lira faiz verse.Bende o 100 lirayı hibe etsem diyorum. Bu şekilde bir uygulama caizmidir acaba ?


Cevap: Faiz hakkında

Hoca
Ve aleykumusselam ve rahmtullah.
Niyet hayır ama yöntem haram:)
Bu iş aynen "Kaş yapayım derken göz çıkarmak"a benzer. haram para ile hayır olmaz bu böyle biline.
Bir müslüman asla bankaya vadeli para yatırmaz. yatırırsa ne olur.? "en düşük faiz yiyen, annesiyle zina etmiş gibidir" hadisine muhatap olur.
Allah muhafaza!


Yanıt: Faiz ve vadeli para yatırma hakkında

Abdullatif
< Malumunuz bankalarda vadeli hesap uygulaması var.Paranızı bankaya yatırıyorsunuz ve 6 ay , 1 sene falan çekemiyorsunuz >
Çekememek değil o, yani vadeli hesabından da çekersin paranı dilediğin zaman sadece vadesini bozarsın.. Velhasıl bu bir yöntem değil.. Bu önemli de değil.Önemli olan hocamın da belirttiği işin dini boyutu Allah muhafaza..

Okudunuz mu?  Ceviz yedim ve ellerim cevizden dolayı sarardı acaba gusülüm kabul olurmu?

Soru: Faiz ve vadeli para yatırma hakkında

Cem8
Anladım , peki çok teşekkür ederim. Allah razı olsun sizlerden.


imamhatipli42
Bu konuda bütün kardeşlere tavsiyem altın almalarıdır. Altınla para biriktirme yolu hem helal hem de kolay.


Cem8
O zaman muhtemelen bende onu denerim.İnşAllah başarılı olurum.Bu para biriktirme işi hiç bana göre değil. 😀


ravza 2
Bu konuda bütün kardeşlere tavsiyem altın almalarıdır Altınla para biriktirme yolu hem helal hem de kolay RABBİM razı olsun hocam ama hırsızları ne yapalım ?


imamhatipli42
< RABBİM razı olsun hocam ama hırsızları ne yapalım ? >
Amin cümlemizden razı olsun Ayete-l Kürsi yi okuyun keseyi kapatın Allah (cc) korur.

Okudunuz mu?  İzinsiz fotoğraf paylaşmak kul hakkımıdır?

ravza 2
(Amin cümlemizden razı olsun Ayete-l Kürsi yi okuyun keseyi kapatın Allah (cc) korur)Her daim koruduğu gibi ALLAH C.C doğru kulun hak yolunun yardımcısıdır cahilce bir satır yazdım özürler hocam


kevasor47
< Bir müslüman asla bankaya vadeli para yatırmaz. yatırırsa ne olur.? "en düşük faiz yiyen, annesiyle zina etmiş gibidir" hadisine muhatap olur. >

hocam öyle diyorsunuzda şuanda başka yol yok ne yapmamız lazım
örneğin bir ticaretci hep bankalarla çalışır borç alır borç verir


Desert Rose
< Amin cümlemizden razı olsun Ayete-l Kürsi yi okuyun keseyi kapatın Allah (cc) korur.
>

İmamhatipli hocam gerçekten çok isabetli tavsiye
Allah c.c razı olsun..ben bizzat denedim.
Kapının kilidi arada bir tutukluk yapıyor
kilitlenmiyor tam çıkacağım kapının inadı yine tutuyor.
Bende Ayetel kürsiyi okuyup çıkıyorum EvvelAllah hiç bir şey olmuyor.
Bunu çok kez tekrarladım.
Ama yinede tedbir almak, ihmalsizlik yapmamak uygundur.
Ne demişler kapını kilitli tut,komşunu hırsiz tutma,
bunuda biliyorum,ama İlahi kilidede sonsuz inananlardanım.
Selam ve dua ile…

Okudunuz mu?  Adak adayıp tutmamak

Kayıtsız Üye
vadesiz bankaya yatırdımız paramızı banka kendi adına faizle satıyor faizde almıyoruz ama bizim mecburen yatırmış oldugumuz paralar başkasına kıredi olarak veriliyor bize ve al var mıdır


Kayıtsız Üye
hepiniz sıyırmışsınız. Ayete-l Kürsi yi okuyun keseyi kapatın Allah (cc) korur. Hangi bilim kurgu filminde yaşıyorsunuz siz 😀


Kayıtsız Üye
ya hacı var mı şöyle okuyup da paranı 2 katına çıkartacak bir dua ayet sure?

Okudunuz mu?  Yaratılış bakımından erkek kadından üstünmüdür?

faith
Once inanacaksin sonra yargilayacaksin bu 1.
Ikincisi ise arkadaşlar hayat zor yasam sartlari gercekte agir Allah herkese yardim etsin, ama sizlere akilda vermis aklinizi kullanin.
Elinizdeki paraya hiç dokunmuyorsunuz o para bankada ama her gecen gun enflasyon karisisinda erir. Buda 2.
Kumar ve kotu aliskanliklar yok ise bence vadeliden geleek parada kisinin kalbine gore iyi yerlere gider. Hepmizin colugu cocugu var, faiden gelen parayida nereye harciyoruz ailemizin gecimine. Bence rabbimiz bunu kabul edebilir, hayat zor ben hergun onumuzdeki aynolcam isten cikarilirmiyim is bulabilirmiyim kaygisindayim. Esnf degilseniz, devlette calismiyorsaniz benim gibi isci iseniz bir yerde bir firsat var ise onu kullanirim ben mecburum cunki. Allah’a çok sukur ac degilim acikta degilim ama ya ilerisi gelecegimiz cocuklarimizin gelecegi için ?

Okudunuz mu?  Hanefi miyim şafi mi?

Kayıtsız Üye
Sen ne demek istiyorsun Allah herşeyi görür onun izni olmadan ne olur tövbeye gel ..


Kayıtsız Üye
Annem önceden bir hata yapmış ve parasını vadeli hesaba koymuş. Şimdi parayı çekecek fakat o faizi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Camiye versek haram para ne yapabiliriz?


Şem’a
< Şimdi parayı çekecek fakat o faizi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Camiye versek haram para ne yapabiliriz? >
Faize para yatırmak çok büyük günahlardandır.
Ana para sizin geri kalan faizi camiye değil de çok muhtaç olan bir fakire verin ve sevap beklemeyin.


Kayıtsız Üye
Faiz haramdır tamam. Ben yıllardır kirada oturuyorum öyle giderse bir omur kirada oturucagim benim sorum şu olacak kıra ödeyeceğim parayı bankaya faiz olarak odesem o parayı da kirada oturuyor gibi kabul edip ev alsam caiz mi. Borç verecek hiç kimse bulunmaz bu bencil dünyada tek çare bu görünüyor odedigim kirayı faize veriyor kabul ediyorum sizce haksız mıyım. Boşa gidiyor sonuçta. Devlet İslam devleti olsa yardım ederdi. Ücretsiz ev verirdi yoksula değil mi. Zenginler arabalari satsa dünyada fukaralik kalmaz bu da başka bir cozum neyse Din yorumdan ibaret sanırım.

Okudunuz mu?  Dine küfür etmek

Kayıtsız Üye
s.a bir profosorunde boyle bir tespiti var bu konu hakkında daha bılgın hocalarımız acıklık getirirse sevinirim teşekkürler

Bir kere enflasyon oranında alınan fazlalık, gerçek faiz değildir. Hiç kimse bu yıl 80 lira koyup bir yıl sonra 70 lira almak istemez. Bunun mantığı da olamaz. Ayrıca Kur’ân’ın yasakladığı faiz, ihtiyaç içinde bulunan yoksul insana verilen ödünç paradan alınan reel, hattâ kat kat faizdir. Kur’ân’ın indiği dönemde banka sistemi yok, fukarayı sömüren tefecilik sistemi vardı. Kur’ân tefeciliği yasaklamıştır. Çünkü tefecilik, geniş halk kütlelerini sömürmektir. Ama bugün bankacılık, modern ekonominin gereklerindendir. Burada karşılıklı para kazanma var. Bankaya parasını yatıran, bir süre sonra bir miktar gelir sağlar, banka da onu kredi olarak verip gelir sağlar. Karşılıklı kazancın olduğu yerde zarara uğrayan olmadığına göre Kur’ân niçin bunu yasaklasın? Kur’ân’ın ribayı yani tefeciliği yasaklamasındaki neden, yoksul halkın sömürülmesini önlemektir.

Okudunuz mu?  Gözlerle takip ederek kur'an dinlemek adetli bir kadına haram mıdır?

Kayıtsız Üye
S.aleykum hocam islamın haram kildigi faiz ile simdiki banka faizi ayni sey midir?parasi olan bankaya yatirmak zorundadir.guvenlik ve ekonomi için.bankada bu parayi kullanacak ve bana aylik muamele yada guncel adi faiz odeyecek.vadeli yatirmasa vadesizde kalsa enflasyon oldugu için paranin alim gucu dusecek ve emek karsiligi olan paraniz eriyecek.islamin haram kildigi faiz birine 10 lira borc verip ondan 100 lira geri almak yasaklanan bu.yani onun ihtiyacindan aşırı faydalanmak.ne dersiniz??

Okudunuz mu?  Göz seğirmesi...

arifselim
Aleykum selam. Senin anlattığın her iki şekilde de faiz meydana gelir değişen bir şey yoktur. İslam, parayı saklamak yerine kullanmayı tavsiye eder. Böylece kişi hem kendisi kazanır hemde toplumda ekonomik hareket meydana gelmiş olur. Günümüzde çeşitli şekillerde örneğin altın hesabı ve katılım bankalarında değerlendirmek gibi alternatiflerde mevcuttur.


Kayıtsız Üye
selamın aleykum peki hocam altın alma veya dolar almakta haram haksız kazanç altın alıyoruz yükselince satıyoruz

Okudunuz mu?  Kadına arkadan yaklaşmanın durumu ? ( erkekler icin )

furkan
Ve aleykümüsselam Altın veya dolar alıp satmak bundan kazanç sağlamak faiz değildir.


vadeli hesap haram mı, faizli para yatırma, vadeli hesaba para yatırmak haram mı

Bu kategoride yer alan Adetliyken Hacet Duası Okunmadığı İçin Dinlense Olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Faiz ve vadeli para yatırma hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.