Anasayfa
16 Haziran 2021, 10:08
Mezhepler
Yönetici

İftira atmak ve iftiraya maruz kalmak

İftira atmak ve iftiraya maruz kalmak

AdulKerim
selam aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu. sevgili kardeşlerim sizlere, sormak istediğim, sizlerden öğrenmek istediğim bazı şeyler var.

1. kafir bile olsa bir şahsa iftira atmak caizmidir?
2. Allahın kitabında ve Rasulünün s.a.a sünnetinde -haşa- iftira atmak varmıdır?
3. karşımızdakı kimse, sevmediğimiz birisi olsa bile ona karşı adaletli davranmak, Onun hakkına girmemekmi gerekir, yoksa sırf sevmiyoruz diye onu karalayacak her şeyi yapmamızmı gerekir?

şimdilik sorularım bunlar. sorularımı cevaplayacak olan kardeşlere teşekkürümü bildiriyorum.


Cevap: iftira atmak ve iftiraya maruz kalmak

Abdullatif
Aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü..
Değerli kardeşim, soruların üzerine, iftira ve karalama üzerine olmasa da yalan üzerine bir kaç bir şey karıştırdım.
Yalan dan bahsediyorum çünkü iftira karalama çok daha ağır, yalana verilen/verilmeyen cevaz ziyadesiyle iftira ve karalamayı da kapsayacaktır.Bildiğin gibi Efendimiz (sav) müşriklerin dahi kendisinden emin olduğu, bis’etinden önce dahi asla yalan söylememiş, kimsenin hakkını yememiş ve tüm mekkenin güvenini kazanmıştır.Bundan dolayı kendisine Muhammedül Emin (sav) denmiştir.
Ne kutsal kitabımızda ne de Efendimizin sünnetinde yalanı, iftirayı, karalamayı olağan kılacak ifade ve uygulamalar yoktur.

"Muhakkak ki doğruluk, insanı iyiliğe, güzelliğe yöneltir, iyilik ise, cennete iletir. Kişi doğru konuşa konuşa nihayet -Allah katında- sıddîk/çok dürüst olarak yazılır. Şüphesiz yalan fücura, kötülüğe yönlendirir, fücur ise, ateşe/cehenneme iletir. Kişi yalan söyleye söyleye nihayet -Allah katında- kezzap/çok yalancı olarak yazılır”(Müslim, Bir,103,104,105).

Okudunuz mu?  Gadir-i Hum Hutbesi(Hz.Ali'in Velayeti)

Efendimizin açık olarak yalana, hileye olur verdiği bir kaç durum vardır ki onlarda şunlardır:
"Halkın arasını düzelten ve bunun için hayır niyetiyle söz ulaştıran veya hayır kasdıyla yalan söyleyen, yalancı değildir.”
(1. Buharî, Sulh: 2; Müslim, Birr: 101.)
"İnsanların söylediklerinden hiçbir şeyde yalana ruhsat verildiğini işitmedim; ancak şu üç durum müstesna:
1) Harpte,
2) İnsanlarını arasını bulmada,
3) Kadının kocasına, kocanın da karısına karşı —ailenin düzeni için söylediklerinde…”(
Müslim, A.g.e.)

Anlaşılan odur ki, yukarda zikredilen durumlar dışında kafir olsun olmasın insanlara iftira atmak, karalamak, haklarına girmek, adaletli davranmamak caiz değildir..

Okudunuz mu?  Ezan Ve Kamet


Yanıt: iftira atmak ve iftiraya maruz kalmak

AdulKerim
< Anlaşılan odur ki, yukarda zikredilen durumlar dışında kafir olsun olmasın insanlara iftira atmak, karalamak, haklarına girmek, adaletli davranmamak caiz değildir >
selam aleykum.

cevap verdiğin için teşekkür ederim kardeşim. bilmeni isterim ki, ben bir şiayım ve bu forumda şiaya bir çok iftira atıldığına şahidim. isşte tam burada önce mudahene nickli bir şia cevaplamaya çalışmış ama onu da banlamışlar. bu insafa sığarmı? hem iftira atacaksın hemde cevap vermek isteyince karşı çıkacaksın. Allah Azze ve Celle:

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Amelden Sonra Taklit Caiz mi?

"Ey iman edenler! Allah için kıyam edenler ve adaletli şahitler olun. Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe sürüklemesin. Adil olum takvaya daha yakındır. Allah’tan sakının, doğrusu Allah yaptıklarınızdan haberdardır." Maide suresi 8-ci ayet

buyurmuyormu? şu halde bizi sevmeseniz bile bu bize iftira atmaya hakk kazandırırmı? kafire bile iftira atmanın caiz olmadığını söylediniz, şua halde şiaya iftira atmaya vicdanınız nasıl el veriyor?

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Kişi Zina Ettiği Kadınla Evlenebilir mi?

Soru: iftira atmak ve iftiraya maruz kalmak

AdulKerim
şimdi, rica ediyorum. Allah rızası için, bir yönetici ve yahut yetkili izin versin şu idda ve iftiralara cevap vereyim.


Şema
< ben bir şiayım ve bu forumda şiaya bir çok iftira atıldığına şahidim >
Bu foruma ne kadar şii biri gelmişse ya hakaret etmiş yada kendi fikirlerini yaymak için gelmiştir.
sadece kendi açınızdan bakmayınız.

not: ehli sünnete aykırı en ufak bir fikir beyan eden süresiz banlanır. bu böyle biline!


Kayıtsız Üye
Daha önceden bir hatam oldu ama öyle sadece göz zinası falan sonra ben çok tövbe ettim Allah tövbemi kabul eder etmem bilemem bir çocukla tanıştım çocuğun amcasının oğluyla bir konuşukluğum tanışıklığım dahi yok kendisi benim namusum için o kız yapmıştır kendini sana yamıyor o kız böyle şöyle diyor bu iftira mıdır sizce ikincisi birde bana 3 kişi bir olup tuzak kurmuşlar kendileri söylediler kul hakkına girdiği için helal etmiyorum siz ne tavsiye verirsiniz

Okudunuz mu?  Şiada Ters İlişki Caiz Değildir

mum
İftira, bir insana yapılabilecek en büyük zulümdür. Dilerseniz özür dilesinler affedin dilerseniz Allah’a havale edin o hesap sorsun.
Size tavsiyem bir daha bu gibi hatalara düşmeyin, evlenmek istediğiniz biri olunca harama bulaşmadan aileye konu açın tamamına erdirsinler.


Kayıtsız Üye
Cevabınız için çok teşekkür ederim ailem istemedi hayırlısı buymuş

Okudunuz mu?  Yaşamayan Mezhepler

Anonimr
Birisinden duyduğunu başkasına araştırmadan söylemek iftira olurmu , Nur 23. Ayete girermi bu konu

Sayın moderetör ben forumda bir yazı gördüm kimse iftira atsa sonra onu duyulmadan misal 2 kişiye dese sonra onlara durumu düzeltse sanırım helallik durumu olmuyor çünkü kimse habersiz gidip anlatsan bide tanıdık olmasa mevzu uzar diye düşünüyorum


Ensar
Araştırmadığınız bilginin doğru olmadığını bilmediğiniz hiç kimse için duyumlardan dolayı başkalarına anlatma hakkını hiç kimse kimseye veremez. Başkasına araştırmadan söylenen söz o kişide yoksa iftira olur, varsa ve konuşuluyorsa bu sefer gıybet olur


FıkıhYolu
O Hucurat Süresi 5.Ayette Cok Daha Uygun Düşüyor Dediğin Mesele Kardeşim Sanada Bundan Mesuliyet Ve Günah Kalır

Okudunuz mu?  Dört mezhebe göre erkeğin kırmızı elbise giymesinin hükmü nedir?

Herzamandiyet
Merhaba arkadaşlar geçen arkadaşlarım geldi. Ve odamdaki param eksilmişti bir yerde harcamadım sayılı paraydı normalde her akşam sayarım paramın miktarını biliyordum. Ama arkadaşlarım gitti ertesi sabah paramı saydım eksikti. Arkadaşıma sinirden yazdım dedim ki param vardı odada ama ben daha söylemeden kim ne yapsın senin paranı biz mi aldık bir daha şenle konuşmiycam falan sonra ben yazdım dedim ki param eksikti. Sizden başka kimse girmedi aileme ilk sordum onlar zaten dokunmazlar. Sonra ben daha bir şey demeden bana küfürler etmeye başladı ben de bir hırsla siz aldınız dedim. Ama yemin ediyorum ki amacım iftira atmak değildi sonra zaten dedim ki eğer Aldıysan hakkımı helal etmiyorum dedim. Sonra başladı küfürler işte nasıl bana iftira atarsın yok işte tehditler şöyle böyle sonra işte konuyu arkadaşlığa getirdi sen bizimle arkadaş olmak istemiyorsun böyle şeyler diyorsun falan arkadaşlar ilk defa başıma gelmiyor arkadaş konusunda şansızım evimde daha öncede bir şeyim çalındı. Ve hırsızı bulduk sonra işte tekrar sakince konuştum amacım kimseye iftira atmak değil sonra bu kezde parayı aldıysan hakkım helaldir ihtiyacın vardır helal olsun dedim ama arkadaşlığımı kestim eğer iftira attığımı düşünüyorsan bana hakkını helal at dedim. Ve bir daha konuyu açmıycam dedim . O da konuyu kapat dedi bitti . Acaba parayı almış mıdır almamıştır . Paramın ne kadar olduğundan emindim cidden eksilmişti gerçekten sizce almış olabilir mi yoksa ben iftira mı attım günahkar mıyım ama amacımın ona iftira atmak olmadığını söyledim. Ve sadece konuyu ona söyledim bir ailem biliyor bunun dışında kimseye yayılmadı. LÜTFEN YARDIM

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebine Göre Şehit İçin Cenaze Namazı Kılınır mı?

misafir4
helal haram bilmeyen, bunları ayırmayan kimselerden ne olur ki ? bugün paranı kollayacam diye yarın bir gün namusunu kollayacam diye uğraşacaksın. paranı birisini alıp almadığını veya kimin aldığını, kim ne bilsin ki bir şey söylesin ancak arkadaşlık etmeyi istemek filan nedir. insanlarla işini görürsün tamam bu kadar. helalinden gönlünü de eğeleyebilir, dertleşebilir, birbirinize yardım da edebilirsiniz ama arkadaşlık müessesine bu kadar bağımlı olmayın. insanlara alabildiğince takılmak diye bir şey yok. insanlara ne zaman karışacağınızı ne zaman iştirak edeceğinizi veya insanlardan ne zaman ayrılacağınızı doğru tayin etmeniz gerekir. iyilik güzellik varsa varsınızdır, helalinden gönlünüzü de eğleyebilirsiniz; çirkinlikler yanlışlıklar varsa veya boş işlerle uğraşılıyorsa ufak ufak uzarsınız. ayrıca fevri hareket etmekden de sakın.

Okudunuz mu?  Dört Mezhebe Göre Kadın ve Erkek Yanyana Namaz Kılabilir mi?

iftira atmak, iftira atmak orucu bozar mı, İftira

Bu kategoride yer alan Ojeyle gusül abdesti kabul olurmu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İftira atmak ve iftiraya maruz kalmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.