Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:22
missa03
Abone

Benden sarı renkte kötü kokulu akıntı geliyor bu nedir acaba kısırlığa sebep olur mu

Benden sarı renkte kötü kokulu akıntı geliyor bu nedir acaba kısırlığa sebep olur mu

Kayıtsız Üye
benden sari renkte kotu kokulu akinti geliyor bu nedir acaba kisirlaga sebeb olurmu??


Cevap: benden sari renkte kotu kokulu akinti geliyor bu nedir acaba kisirlaga sebeb olurmu??

meçhul_100
Gardnerella vajiniti ( Bakteriyel vaginit)
Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan Gardnerella vajinalis isimli bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Ayrıca vajinanın normal yapısının doğal bileşeni olan laktobasillerin sayıca azalması ve yerini başta gardnerella vajinalis olmak üzere diğer bazı bakterilerin almasıyla da oluşmaktadır. En sık görülen sebeplerden biri sık yapılan vajinal duş uygulamalarıdır. Genelde üreme çağındaki kadınlarda rastlanır.Cinsel ilişki ile de geçebilmektedir.
Bakteriyel vajinit ve gardnerella enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
En sık görülen belirtisi sarı renkli akıntı -gri renkli akıntı ve özellikle cinsel ilişkiden sonra belirginleşen kötü kokulu akıntı ,kaşıntı dır.Kokulu akıntı tipik bir bulgudur. Bu koku çoğu durumda balık kokusuna benzer. Bu koku en sık adet sonrası ya da cinsel ilişkiyi takiben duyulur. Gardneralla vajinalis enfeksiyonu çoğu zaman herhangi bir belirti de vermeyebilir. Bazen sadece cinsel ilişkide ağrı , acı şikayeti , ilişki sonrası kaşıntı şikayeti ile kadınlar doktora başvurmaktadırlar.
Hamilelerde ne gibi şikayetlere yol açar?
Gardnerella enfeksiyonu gebelerde epey sık görülür ve mutlaka tedavi edilmelidir. Şüphe durumunda gebede vajinal kültür alınarak ile teşhis kesinleştirilir. hamilelikte gardnerella vajiniti erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi, EMR gibi olaylara neden olabileceği gibi koryoamnionit, sezeryan sonrası endometrit gibi ciddi doğum sonrası enfeksiyonların oluşumunda da rol oynadığı düşünülmektedir.
Vajinit tedavisi nasıl yapılır? Kokulu akıntı,kaşıntı vajinal akıntı varlığında ne yapılmalıdır?
Bakteriyel vajinitin tedavisi kolaydır ve antibiyotiklere hemen cevap verir. Eş tedavisi de mutlaka yapılmalıdır. Tedavi ile "kokulu akıntı", "kaşıntı", ve vajina akıntı (sarı renkli akıntı) kısa sürede geçer.
Tedavi edilmediği takdirde ilitihap ilerleyip pelvik enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Genellikle 5 günlük antibiyotik veya vajinal fitil tedavisi şikayetlerin geçmesinde yeterli olmaktadır.
jinekolog op.dr.hakan topalismailoğlu


Cevap: benden sari renkte kotu kokulu akinti geliyor bu nedir acaba kisirlaga sebeb olurmu??

Kayıtsız Üye
Vajinal Kötü Kokulu Akıntı ve Tedavisi

Okudunuz mu?  Dine olan ilgimi kaybediyorum...

Fizyolojik akıntılar

Kadınların önemli bir kısmında hiç bir hastalık söz konusu olmamasına karşın akıntı vardır. Fizyolojik akıntı olarak nitelendirilen bu akıntının en önemli özellikleri akıntının uzun zamandan beri var olması, hemen her gün bulunması, kokusuz olması, renginin şeffaf-beyaz veya açık sarı renkli olması, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, kanama ve diğer belirtilerden hiç birinin bulunmamasıdır. Bu özelliklere sahip bir akıntının bir hastalıktan kaynaklanması pek olası değildir.

Bazen fizyolojik akıntı ped kullanımı gerektirecek kadar fazla olabilir. Esasen hijyenik ped üreticilerinin "günlük ped" adı altında bir ürün geliştirmelerinin nedeni kadınlarda fizyolojik akıntının nispeten sık görülen bir durum olmasıdır.

Fizyolojik akıntı, rahim ağzı salgılarıyla birlikte kendini sürekli olarak yenileyen vajina dokusundaki artıkların atılmasından ibarettir. Bu açıdan bakıldığında fizyolojik akıntının aslında önemli bir işlevi olduğu söylenebilir.

Fizyolojik akıntılar hormonlar tarafından kontrol edildiklerinden özellikle aktif hormon üretiminin devam ettiği üreme çağında görülürler.

Fizyolojik akıntı adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi yalnızca belli günlerde ortaya çıkabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akı kıvamında, lastik gibi uzayabilen berrak bir sıvı salgılanır ve bu sıvı kadın tarafından çoğunlukla hissedilerek "akıntı" olarak nitelendirilir.

Unutmayın: Akıntının özellikleri yukarıdakilere uymuyorsa bu sizde bir sorun olduğuna işaret edebilir. Özellikle yeni başlayan, yani alışkın olmadığınız bir akıntı söz konusuysa kendi kendinize "fizyolojik akıntı" tanısını koymamalı ve doktora başvurmalısınız.

Fizyolojik olmayan akıntılar

Yeni ortaya çıkmış, koyu sarı, yeşil, kahverengi renkli, kanlı, köpüklenen, kötü kokulu, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyreden bir akıntı çoğu durumda bir genital sistem sorununa işaret eder ve mutlaka doktor değerlendirmesi gerektirir. Çoğu durumda neden bir genital enfeksiyondur.

Akıntının kaynağı olan genital enfeksiyon çoğu durumda vajinaya sınırlı iken (vajinit), bazı durumlarda rahim ağzı enfeksiyonu (servisit) veya genital sistemin daha üst bölgelerini tutan bir pelvik enfeksiyon söz konusu olabilir.
Vajinitler genital hijyenin bozulmasına neden olabileceklerinden ve özellikle de gebelik döneminde yaratmaları muhtemel sorunlar nedeniyle genellikle tedavi edilmeleri önerilen enfeksiyonlardır.
Servisit nedeni olan bakteriler üst genital kanala sıçrayarak daha ciddi enfeksiyonlara neden olabileceklerinden mutlaka tedavi edilmelidirler.
Pelvik enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına ve abse oluşumuna neden olabileceklerinden her zaman ciddiye alınmalıdırlar.
Enfeksiyon dışında, ender görülse de özellikle rahim ağzındaki kanser öncüsü lezyonların ve kanserlerin de yalnızca akıntı şeklinde belirti verebileceği unutulmamalı ve akıntının nedeninin aydınlatılması için kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

Gebelikte anne adaylarının önemli bir kısmında akıntı vardır. Ancak çoğu durumda bu gebeliğe bağlı fizyolojik bir akıntıdır ve tedavi edilmesi gerekmez. Bazı anne adaylarında ise vajinada enfeksiyon yapan etkenler söz konusudur ve bu durumda akıntının da nitelikleri fizyolojik akıntı tanımlamasının tamamen dışındadır.

Vajinit yani vajina enfeksiyonu mantar, parazit ya da bakteri enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelir. Bazı durumlarda bu etkenlerin ikisi ya da tümü birden beraberce enfeksiyon yaratırlar.

Mantar enfeksiyonu

Kadınların yaklaşık %75’i hayatlarında en az bir kez vajinal mantar enfeksiyonu geçirirler. Gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı ve kontrolsüz şeker hastalığı mantar enfeksiyonunu kolaylaştıran etkenlerdir.

Candida albicans ve/veya Torulopsis Glabrata adı verilen iki mantarın neden olduğu bu vajinit türünün en sık görülen bulgusu vulva ve vajinada yoğun kaşıntıyla birlikte peynir kesiği şeklinde, beyaz renkli, kokusuz akıntıdır. Bazen akıntı çok yoğun olabilir. Dış genital bölgede enfeksiyonun kendisine ve kaşıntıya bağlı olarak kızarıklık olabilir. Bazı durumlarda kaşınmanın yarattığı tahriş idrar yaparken yanmaya neden olabilir.

Bu şikayetlerle başvuran anne adaylarında tanı koymak kolaydır. Gerektiği durumlarda vajinal salgı örneklerinde mantarı görmek ya da kültürde mantarı üretmek gerekebilir.

Muayenede tesadüfen mantar saptanması durumunda anne adayının bir şikayeti yoksa tedavi etmeye gerek yoktur. ?ikayetler belirginse gebelikte kullanıma uygun lokal (fitil ya da krem şeklinde) tedavi tercih edilir. Bazı anne adaylarında gebelik boyunca tekrarlayıcı mantar enfeksiyonları meydana gelse de gebeliğin bitiminde bu enfeksiyonlar genellikle ortadan kalkar.

Trikomonas vajiniti

Gebelikte anne adaylarının yaklaşık %20’sinde trichomonas vaginalis adlı parazitin yarattığı vajinite rastlanır.

Kuyruklarıyla hareket eden ve vajinal ortamda kolaylıkla üreyerek vajinite yol açan bu parazit cinsel yolla bulaşabileceği gibi ortak kullanılan tuvaletlerden, havlulardan ve iç çamaşırlardan, havuzdan da bulaşabilmektedir. Yanda bu parazitin mikroskobik görüntüsü yer almaktadır.

Trikomonas vajinitinin en sık görülen belirtileri sarı, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve sıklıkla vulvada (genital bölgenin dış kısmında) kaşıntıdır. Tedavide gebelikte kullanıma uygun fitil ya da tablet şeklindeki ilaçlar verilir.

Trikomonas vajiniti cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer aldığından anne adayıyla birlikte eşinin de tedavi edilmesi gerekir. Enfeksiyondan korunmada cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma önlemlerine uyulması çok önemlidir. Ortak kullanıma açık tuvaletlerde dikkatli olmak, iç çamaşır ve havlu gibi özel eşyaları başkalarıyla paylaşmamak ve temiz olduğundan emin olunmayan havuzlara girmemek uyulması gereken diğer kurallardır.

Trikomonas vajinitinin erken doğum tehdidi ya da suların erken gelmesine neden olduğu ileri sürülse de bu henüz kanıtlanmış değildir. Bu şüpheler nedeniyle trikomonas tesadüfen saptandığında anne adayında bir şikayete neden olmasa da mutlaka tedavi edilir.

Gardnerella vajiniti (Bakteryel vaginosis)

Bu vajinit türü de vajinanın normal florasının doğal bileşeni olan laktobasillerin sayıca azalması ve yerini başta gardnerella vajinalis olmak üzere diğer bazı bakterilerin almasıyla oluşur.

"flora" vücudun mukozalarında (barsak, ağız, burun, vajina) ortama zarar vermeden ve hatta bazı önemli işlevleri yerine getirmek için bulunan bakterilerin oluşturduğu topluluktur.

Yukarıda normal vajinal floranın mikroskobik görüntüsü yer almaktadır. Laktobasiller siyah çubuk şeklinde gözlenmektedir.

Yandaki resimde ise vajinal floaranın bozulmuş şeklinin mikroskobik görüntüsü yer almaktadır. Görüldüğü gibi laktobasiller kaybolmuş, yerini gardneralla bakterileri almıştır. Gardnerella vajinanın normal şartları devam ettiği sürece ve laktobasiller de sayıca normal olduğu sürece vajinada yerleşip çoğalma gücüne sahip değildir.

Bakteryel vajinozis enfeksiyonunun en sık görülen belirtisi sarı-gri renkli akıntı ve özellikle cinsel ilişkiden sonra belirginleşen kötü kokudur. Bu koku çoğu durumda balık kokusuna benzer.

Bu vajinit türünün meydana gelme mekanizması diğerlerinden farklı olmakla beraber en sık görülen etkenlerden birisi sık sık yapılan vajinal duş uygulamalarıdır.

Gebelikte gardnerella vajiniti erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi gibi olaylara neden olabileceği gibi koryoamnionit, sezaryen sonrası endometrit gibi ciddi enfeksiyonların oluşumunda da rol oynadığı düşünülmektedir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi için gebelikte kullanıma uygun çeşitli ilaçlar vardır.

Gyn.Opr.Dr.Mustafa Alihanoğlu

Okudunuz mu?  Okey ve tevla hakkında hadisler

Ilk ilişki sonrasında kokulu akıntı neden gelir

Evrim
Merhabalar ben ilk defa ilişkiye girdim ve çok temizimdir genital bölgemde hiç kötü kokuya rastlamadım adet dönemimden önce akıntım olduğunda dahi kokmazdı . Ilk ilişkimden sonra sürekli akıntı gelmeye başladı bu gün 3. Günüm ve akıntı devam ediyor çok korkuyorum ve gerçekten rahatsız edici bir durum alışkın olmadığım için . Sürekli duş alıyorum yine geliyor kötü kokulu . Doktora gidecek zamanım yok vede hiç anlamam o işlerden ne yapacağımı gerçekten şaşırdım

Okudunuz mu?  Bıktım usandım dayanamıyorum

Kayıtsız Üye
Normal doğum yaptım 3 ay önce sarı renkte akıntım var esimle beraber olunca akinti kan ile gelmeye basliyor bunun sebebi nedir öğrenebilir miyim korkuyorum…


Kayıtsız Üye
Merhaba ben 3 ay ondce normal doyum yaptim benim de bir sorum var benim de sari akintim var ve esimle rilikte olduyum zaman kanla karisik akinti yapti sebebi nedir adcaba

Okudunuz mu?  Birinin ölmesi için dua ediyorum duam kabul olur mu

arifselim
Merhaba. Bu tür soruların cevabını mutlaka alanında uzman bir kadın hastalıkları doktorundan alınabilir. Eğer bu akıntı sürekli geliyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.


Kayıtsız Üye
Dogum yapali 8 ay oldu. Surekli olarak sari bir akinti gelio. Coj asiri koku yok ama arada biraz kasinti yapio. Adetim biteli 1,5 hafta oldu iliski sonrasi lekem geldi. Iki gundur bel ve karnim ve hatta kasiklarimda çok agri var. Kist olma olasiligi war mi lütfen bir yardımcı olun. Tsk ederim simdiden

Okudunuz mu?  Peygamberimiz Kürtlerin Devleti olmayacağını söylemiştir doğruluğu var mıdır?

mumsema
< Kist olma olasiligi war mi >
Kist olup olmamasını Kadın doğum uzamnın muayenesi ile belli olur. sürekli kanama normal değildir muayene olmanızı tavsiye ederiz.
Lekeler ise adet dışı ise ibadete engel olmazlar.


Svvl
Peki bu akıntılar açık sarı,şeffaf,saydam,uhu gibi olursa fizyolojik akıntı mıdır? Kafam karışmaya başlayacak… Fizyolojikse gusül gerektirmez değil mi?

Okudunuz mu?  Kadınlar özel günlerinde Cevşen ve Kulubud-Daria gibi dua metinlerini okuyabilirler mi?

ACİLSERVİS
Diğer konulardan da belliki cevabını doktordan alman gereken sorular var. Hocalar sadece helali haramı yazabilir.


sarı akıntı , sarı renkli akıntı, dogumdan sonra sari kokulu akinti

Bu kategoride yer alan Tevbe eden kişinin günahları kesin affolur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Benden sarı renkte kötü kokulu akıntı geliyor bu nedir acaba kısırlığa sebep olur mu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.