Anasayfa
29 Haziran 2021, 2:17
Diyanet
Yönetici

Hayırda yarışmak ile ilgili hutbe

Hayırda yarışmak ile ilgili hutbe

Fetva Meclisi
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا
رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

( Hacc,22/ 77)

HAYIRDA YARIŞMAK

Muhterem Müslümanlar!
Cenabı Allah yeryüzündeki her şeyi insanın emrine vermiştir. Bunun için bize verilen bunca nimeti hakkıyla değerlendirmek ve değerlendirirken de Allah’ın rızasını gözetmek ve bunları hayır yolunda harcamak gerekir. Şu önemli unsuru unutmamak gerekir ki elimiz altında bulunan tüm mal ve mülk bize Allah’ın bir lütuf ve nimetidir. Allah tarafından bahşedilen bu nimetleri hayırlı yolda harcayarak, Allah’ın sevgisine mazhar olmak da bizim elimizdedir. Çünkü bir âyet-i kerimede Cenabı-ı Allah Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir. (1) buyurmaktadır.

Okudunuz mu?  Dua, Önemİ Ve Adabı Vaaz

Değerli Mü’minler!

Hepimizin bildiği üzere Cenabı Allah, Mü’min, kâfir, müşrik, mecusi gözetmeksizin herkese, ayrım yapmadan rızık verir. Yani kendisini inkâr edenleri dahi rızkından mahrum etmez. İşte burada önemli olan kulun kendisine rızık vereni bilmesi, O’na şükür etmesi ve O’nun rızasını kazanmak için malını, servetini hayırlı yollarda harcamasıdır. Çünkü hayırda yarışmak hem bir iyilik, hem sevap, hem de Allah’ın sevgisini kazanmaya bir vesiledir. Ayet-i kerimede Cenabı Allah İyilik yapmak ve fenalıktan sakınmak hususunda birbirinizle yardımlaşınız.(2) buyurmaktadır.

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerim'de Harflerin Yazılışları

Değerli Kardeşlerim!
Her nefis ölümü tadacaktır. Ancak kıyamet günü yaptıklarınızın karşılığı size tastamam verilecektir. (3) ayeti kerimesiyle her insanın ölümlü olduğu bildirilmekte ve insan âhirette sevabının azlığından dolayı; Keşke dünyada iken biraz daha iyilik yapsaydım, keşke hayra koşsaydım diyecektir. Ama gerçek olan şudur ki, üç şey hariç insanın öldükten sonra amel defteri kapanır. Bunu bize, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisi-i şeriflerinde: Âdemoğlu öldüğü zaman amel defteri kapanır. Üç kimse bundan müstesnadır. Toplum yararına kalıcı eser bırakanlar, topluma yararlı bir ilim bırakanlar, kendisine dua eden hayırlı çocuk yetiştirenler 4 buyurarak bu şekilde dünyadayken yapmış olduğumuz hayırlar neticesinde, öldükten sonra bile amel defterimizin kapanmayacağını bildirmiştir.

Okudunuz mu?  İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

Kıymetli Müslümanlar!
Fakirlik gelmeden zenginliğin kıymetini bilelim. Unutmayalım ki bizim hesapsızca harcadığımız mallarımızı bulamayan sayısız aç insanlar bulunmaktadır. Hz. Ebu Bekir, Hz Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali ve birçok sahabe birbirleriyle hayırda yarıştıkları için cenneti hak ettiler. Onun içindir ki gelin hep birlikte sahabe-i kiram gibi olalım, olmasak dahi olmaya çalışalım. Ahirete birkaç metre kefenden başka bir şey götüremeyeceğimizi bilelim. Hutbemi bir âyet-i kerime mealiyle bitirmek istiyorum : Ey İman edenler! rüku edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki, kurtuluşa eresiniz (4)

Okudunuz mu?  Nasıl Kuran kursu öğreticisi olabilirim?

Yazan:Kadir AYDIN
Bozburun Köyü Camii İmam-Hatibi/Arguvan

Kaynaklar :
1-Al-i İmran,3/ 92
2- Maide,5/ 2
3-Ali İmran,3/185
4-Müslim Vasiyyet 14, Ebu Davut Vasaya 14
4-Hacc 77


Yorum: Hayırda yarışmak ile ilgili hutbe

YAĞMUR
insanlar arasında eşitlik ancan ibadette ve hayırda değişir yani hayır yapmak kulun derecesini yükseltir toplum içindede saygınlığını artırır

Okudunuz mu?  Şii mezhebinin 12 imam düşüncesi

hayırlısı ile ilgili hutbe, hayırla alakalı hutbeler, hayırda yarışmak hutbe

Bu kategoride yer alan İlim ve Eğitim, İlim ve Eğitim İle İlgili Hutbe - İstabul Müftülüğü başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hayırda yarışmak ile ilgili hutbe Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.