Anasayfa
9 Mayıs 2021, 1:17
aile
Yönetici

Çocuk Sahibi Olmak Külfet mi?

Çocuk Sahibi Olmak Külfet mi?

find
belli bir yaşa geldiğinde yuva kurmak ister. Yuva kurmak "evlenmek", ev kurmak" anlamina gelir. Fiziksel olarak gelişen belli bir olgunluğa erişen insanlar, bir ihtiyaç konumundaki evliliği düşünürler. Evlilik toplumun temel yapı taşı olan aile kurumunu oluşturmak için gerekli bir programdır. Evlenmekle insanlar yaşamlarını belli bir düzene sokarlar.
Çocukluk ve ergenlik döneminin başıboş hareketliliği ve haylazlığı ile sorumluluk yüklenmeme ya da sorumluluk yüklenmeden kaçınma davranışının yerine istenilen beklenen uygun davranışlar oluşur.
Evlilik, insanın bir bakıma kişisel gelişimi ve tekamülü için gerekli önemli bir unsurdur. Bekarlık döneminde yapsam da olur yapmasam da mantığı giderek yerine yapmak-etmek zorunluluğu olan düşünce mantığı gelişir.
Peki insan ne için evlenecektir? Evlenmeyi gerekli kılan bir şeyler var mı?

Okudunuz mu?  Kocamın gözü hep dışarılarda; doğru yolu bulması için ne yapmalıyım, ne gibi dualar etmeliyim?

Gerekçe aramak için uğraşmaya gerek yok, ister fiziksel ister duygusal ister sosyal ihtiyaçtan deyin isterse Hz. Peygamber (sav)’ in sünnetine uymak için. Sonuçta bir evlilik gerçekleşir. Evliliğin devamı ve istenilen huzuru ve mutluluğu elde etmek için evlenecek gençleri ya da kişilerin uygun bir bakış açısına ihtiyacı vardır. Evlilikten beklentisini net bir şekilde ortaya koymalıdır. Evlilikte evleneceği eşte hangi olmazsa olmaz diyebileceği özellikleri arayacağını önceden belli etmelidir. Bu özellikler neler olabilir? (Geçici de olsa) güzelliği olabilir, (geçici de olsa) zenginliği olabilir, zekası olabilir, evrensel diyebileceği değerlere sahip olma derecesi olabilir.

Okudunuz mu?  Evlilik Manifestosu - Nureddin Yıldız

Ayrıntısına fazlaca girmeye gerek görmediğim için kısaca evleneceğimiz eşle ilgili olarak uygun bakış açısı oluşturduktan sonra tanışma, görüşmenin ardından evlilik gerçekleşir.

Biz buradan asıl konumuza geçelim. Evet evlilikte her eş bir evlilik meyvesi bekler. Çocuk… Bir iken iki olan eşler, daha yeni yeni birbirlerine alışırlarken aralarına üçüncü bir varlığın girmesine ne kadar hazırlıkları olduğunun farkında bile değillerdir. Erkek sadece "baba" olmak, "erkekliğini" isbat etmiş olmak düşüncesiyle hareket ederken, bayan ise "ben de anne oluyorum", "doğura-biliyorum" tarzına bürünmektedir. İşte buradan itibaren sıkıntı başlamaktadır.
Çocuk yetiştirmek, işte bu aşamada bile değil eş seçimi aşamasında başlamaktadır. Yeni nişanlılar, sözlüler ya da evlenecek olanlar evlilik konusunda yardım almalıdırlar. Ama her evlilik danışmanından değil. İşte bunun için eş seçiminde bakış açısının öneminden bahsettik. Ancak evli çiftler için bu yardım farklılık arzedecektir. Şimdi bu konuya da değinmeyeceğiz.

Okudunuz mu?  Ağız kokusu evlilik için önemli bir problem

Anne-baba olmak isteyen çiftler önce anne ya da baba olmanın bilincine varmalıdır. Anne-baba olmanın sorumluluğunu almaya ne kadar hazır olduğunu görmelidir. Gerçekten çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde kendilerini sorgulamalıdırlar. "Ben kendi egomu tatmin etmek için mi anne-baba oluyorum?" "kendime ve çevreme doğurgan bir kadın olduğumu göstermek için mi; çocuk sahibi olan bir baba olduğumu göstermek için mi çocuk sahibi olurum?" demelidir.

Okudunuz mu?  Tavsiyeler...Damada, Geline ve annelerine

Vereceği cevap önünü açacaktır. Peygamber (sav)’ in tavsiyesine uymak için dediği anda iş bitmiştir. Doğru yönde ilk adım atılmıştır. Artık beklenen çocuk anne-baba adayı için bir "külfet" değil bir "nimettir".

Doğacak çocuğa "külfet" gözüyle bakan biri için çocuğun, "yeni bir masraf", "yeni bir boğaz", "düzenin bozulması", "rahatın kaçması", "hayatın sınırlanması" vs. olarak görülmesi doğaldır. Tam tersi bir yaklaşım içerinde olan bir anne-baba ise, "Allah’ın bir lütfu", "bir ikram", "cennet meyvesi", "evimin neşesi", "dünya sıkıntılarının unutulduğu yer", "hoşça geçen bir zaman" şöyle düşünür değil

Okudunuz mu?  Anne Babanın çocuğa karşı görevleri ile ilgili hadisler

Cevap:Ahir Zamanda Çocuk Sahibi Olmak?

barkan
yeni bir başlık açmak isterken bu başlığı buldum, buradan yazayım. Ahir zamanda çocuk sahibi olmak ile ilgili sorularım var. İnternetten bulduklarımdan alıntı yapmak istiyorum;
< Ahir zamanda çoluk çocuk sahibi olmamak daha iyidir. İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Peygamber efendimiz, (İkiyüz yılından sonra, sizin en iyiniz, hafifülhâz olandır) buyurdu. Hafifülhâz nedir, dediklerinde,(Hanımı ve çocuğu olmayandır) buyurdu. (Ebu Ya’la)

Okudunuz mu?  Kocaya el kaldırmak günah mı ?

Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri de (Bu zamanda çocuğu olmayan şükür secdesi yapsın) buyurmuştur.
>
ayrıca şöyle devam ediyor başka bir soruyla;
< S. Ebediyye’de ahir zamanda çoluk çocuk sahibi olmamanın daha iyi olduğunu bildiren bir hadis-i şerif naklediliyor. Bu zamanda, ikiden fazla çocuk sahibi olmak caiz değil mi?
CEVAP
Ahir zamanda çocukları İslam terbiyesi ile yetiştirmek çok zordur. Çocuk çoğaldıkça bu zorluk artar. Terbiye edebilecek olan istediği kadar çocuk sahibi olur. >

bu cevaba istinaden "islam terbiyesi ile yetiştirmekten emin olmadıkça" çocuk yapmamak mı anlamı çıkıyor? şayet öyle ise kendime ne kadar güvensem de çocuğumu evde karantinaya alıp dış dünyadan soyutlayamam ki. ayrıca fıtratında neler olur onu da bilemem.. çok mu detay düşünüyorum???

Okudunuz mu?  Aşk ve Evlilik üzerine (Nureddin Yıldız)

Yanıt: Çocuk Sahibi Olmak Külfet mi?

imamhatipli42
barkan kardeş kaynakları da tam yazarsan bizim de bakma imkanımız olsun. Ayrıca çocuğu bizler yapmayız. Rabbim can verecek olduktan sonra kocasız Meryemde de nutfeder kardeş."Bir şey yaratmak istediği zaman Onun yaptığı "Ol" demekten ibarettir. Hemen oluverir."(Yasin suresi 82. Ayet-i Kerime)

Okudunuz mu?  Evli kişilerin yatarken birbirlerine sırtını dönmesi uygun mudur?

Soru: Çocuk Sahibi Olmak Külfet mi?

barkan
Allah’ın tabiki iradesi dışında bir şey olmaz. Hz.Meryem istisna, kimse onun gibi olacak değil. Ben de henüz bekarım ve belki bunları düşünmek için erken ama öğrenmekte fayda var diye düşünüyorum.
(İkiyüz yılından sonra, sizin en iyiniz, hafifülhâz olandır) buyurdu. Hafifülhâz nedir, dediklerinde,(Hanımı ve çocuğu olmayandır) buyurdu. (Ebu Ya’la)
hadis-i şerifi ne derece sahihtir bunu merak ediyorum.

Okudunuz mu?  Evlenmeden önce ki sevdiğim kişiyi görünce heyecanlanıyorum

imamhatipli42
Kardeşim yanlış anlamada dinimizislamın bilgieri pek sağlam değil. Daha doğrusu delilsiz bilgi sunuyor.Hz. Meryem de bir insan ama bunu da unutmamak lazım. Demek istediğim Allah (cc) can vermek istedikten sonra bizim elimizden hiçbirşey gelmez. Tabiki öğrenmen gerekir ama doğru yerden doğru kanaldan olması gerekir.


barkan
hmm sağlam olup olmadığı konusunda bilgim yok.

Okudunuz mu?  Sizce neden dindar eş?

ahir zamanda sizin en iyiniz çoluk çocuğu olmayandır, ahir zamanda çocuğu olmayanlar, islamda çocuk sahibi olmak

Bu kategoride yer alan En Güzel Hediye Eşim İçin başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çocuk Sahibi Olmak Külfet mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.