Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:03
ibadetler
Yönetici

Ödemek niyetiyle borç alanın sevabı

Ödemek niyetiyle borç alanın sevabı

Gezgin
Ödemek niyetiyle borç alanın fazileti

BORÇ VE ÖDEME ADABI BÖLÜMÜ
Borç Ve Ödeme Adabına Dair
Hadisleri Sırala: Başlık (AD)
Şu Anki Sıralama: Başlık (A – Z)

Hadis No : 1918
Ravi: Ebu Musa
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allahu Teala nazarında, bir kulun Allah tarafından yasaklanan kebirelerden sonra, beraberinde getirebileceği en büyük günahlardan biri, kişinin ödenecek karşılık bırakmadan üzerinde borç olduğu halde ölmesidir."

Kaynak: Ebu Davud, Buyu 9, (3342)

———————————————–

Hadis No : 1919
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim, ödemek arzusu ile insanların malını alır ise, Allah (onun borcunu) ona bedel eda eder. Kim de telef etmek niyetiyle halkın malını alırsa Allah onu telef eder."

Okudunuz mu?  Teğâbün, Talâk Ve Tahrîm Sûrelerinin fazileti ve ilgili hadisler

Kaynak: Buhari, İstikraz 2

———————————

Hadis No : 1920
Ravi: İmran İbnu Huzeyfe
Tanım:Meymune (ra) fazlaca borca giriyordu. Ailesi bu meselede müdahale edip ayıpladılar. Şu cevabı verdi: Borcu bırakmayacağım. Ben dostum ve can yoldaşım aleyhissalatu vesselam’ı şöyle söylerken dinledim: "Bir borçla borçlanan bir kimsenin ödeme niyetinde olduğunu Allah bilince, onun borcunu Allah mutlaka dünyada iken öder."

Kaynak: Nesai, Buyu 99, (7, 315); İbnu Mace, Sadakat 10, (2408)

Okudunuz mu?  Günlük hayatta hangi isim, kaç kere, ne için zikredilmeli?

Sevdiklerinizle Paylaşın Gönder | Yazıcıya Gönder Yazdır ]

Hadis No : 1921
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Borcunu ödeyebilecek durumda olan zengin kimsenin ödemeyi geçiktirmesi zulümdür. Biriniz bir zengine havale olunursa (havaleyi kabul etsin)."

Kaynak: Buhari, İstikraz 12, Havalat 1, 2; Müslim, Müsakat 33, (1664); Muvatta, Buyu 84, (2, 674); Ebu Davud

————————————————

Hadis No : 1922
Ravi: eş-Şerrid
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Zenginin borcunu savsaklaması, haysiyetinin ihlal edilmesini ve cezalandırılmasını helal kılar." İbnu’l-Mübarek der ki: "Irzını helal kılar", kendisine kaba davranılır demektir. "Cezalandırılması" da, hapsedilmesidir."

Kaynak: Ebu Davud, Akdiye 29, (3628); Nesai, Buyu 100, (7, 316); İbnu Mace, Sadakat 18, (2427); Buhari, (bab

Okudunuz mu?  Hayızlı Kadının İbadeti ve Fazileti

Sevdiklerinizle Paylaşın Gönder | Yazıcıya Gönder Yazdır ]

Hadis No : 1923
Ravi: Aişe
Tanım:Resulullah (sav) kapıda yüksek sesle münakaşa edenlerin gürültülerini işitti. Bunlardan biri, diğerinden borç indirmesini taleb ediyor, bir hususta da merhametli olmasını istiyor. Öbürü de: "VAllahi yapmam!" diyordu. Resulullah (sav) yanlarına gitti ve: "Hanginiz, hayır yapmamak üzere Allah adına yemin etti?" dedi. Birisi: "Benim ey Allah’ın Resulü! (Borç indirimi ile, merhametli davranmadan) hangisini dilerse onun olsun (teklifini kabul ettim)" dedi.

Kaynak: Buhari, Sulh 10; Müslim, Müsakat 19, (1557)

Okudunuz mu?  Ahzab suresinin fazileti

————————————-

Hadis No : 1924
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden önce yaşayanlardan bir tüccar vardı. Halka borç verirdi. Borçluları arasında fakir görürse hizmetçilerine: "Onun borcundan vazgeçiverin, böylece Allah’ın da bizim günahlarımızdan vazgeçeceğini umarız" derdi. Allah da onun günahlarından vazgeçti."

Kaynak: Buhari, Sulh 10; Müslim, Müsakat 19, (1557); Nesai, Buyu 104, (7, 318)

————————————-

Hadis No : 1925
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım:Diğer bir rivayette şöyle gelmiştir: "Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir adam hiç hayır amelde bulunmadı. Ancak halka borç verir ve borcunu toplayan elçisine: "Kolay ödeyecekten (zenginden) al, zor ödeyecekten (fakirden) alma, vazgeç. Ola ki Allah da bizim günahlarımızdan vazgeçer" derdi. Allahu Teala hazretleri bunun üzerine: "Haydi senin günahlarından vazgeçtim" buyurdu."

Okudunuz mu?  Cin süresinin fazileti

Kaynak: Buhari, Buyu 18, Enbiya 50; Müslim, Müsakat 31, (1562); Nesai, Buyu 104, (7, 318)
—————————————–

Hadis No : 1926
Ravi: Ebu Katade
Tanım:Anlattığına göre, Ebu Katade, bir boçlusunu (para taleb etmek üzere) aramıştı. O, kendisinden gizlendi. Bilahare adamı buldu. Ancak: "Dardayım" dedi. Bunun üzerine: "Allah’a yemin eder misin?" diye sordu. Borçlu: "VAllahi" diye yemin etti. Ebu Katade: "Ben Resulullah (sav)’ın, "Kim Allah’ın kendisini kıyamet gününün sıkıntısından kurtarmasını isterse darda olana nefes aldırsın veya tamamen bağışlayıversin" dediğini işittim" dedi.

Okudunuz mu?  Hediyeleşmenin önemi ve Fazileti

Kaynak: Müslim, Kasame 32, (1563)

————————————-

Hadis No : 1927
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım:Resulullah (sav)’da bir adamın (parası ödenmemiş) bir devesi vardı. Borcunu istemeye geldi. Bu sırada kaba sözler sarfetti, hatta Ashabtan bazıları haddini bildirmek istedi. Ancak Resulullah (sav) buna meydan vermeyip: "Bırakın onu! Hak sahibinin konuşma hakkı vardır" buyurdu, sonra da: "Devesini verin!" diye emretti, (ilgililer) devesini aradılarsa da bulamadılar. Fakat onunkinden daha değerli bir deve buldular. Aleyhissaltu vesselam Efendimiz: "Bunu verin" dedi. Adam: "Bana borcunu tam ödedin, Allah da sana ödesin" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "En hayırlınız, borcunu en iyi ödeyendir!" buyurdu.

Okudunuz mu?  Gençler İbadetle Nurlanır...

Kaynak: Buhari, İstikraz, 4, 6, 7, 13, Vekalet 5, 6, Hibe 23, 25; Müslim, Müsakat 118-122, (1600-1601); Tirm


Cevap: Ödemek niyetiyle borç alanın sevabı

ßaran
Burda Sorumu Soruyorsunuz ?

Hadis No : 1928
Ravi: Ebu Katade
Tanım:Resulullah (sav)’a namazını kıldırıvermesi için bir adamın cenazesi getirildi. Aleyhissalatu vesselam: "Onun üzerinde borç var, arkadaşınızın namazını siz kılın!" buyurdu. Ben: "(Borç) benim üzerime olsun, ey Allah’ın Resulü" dedim. "Sadakatle mi?" dedi. "Sadakatle!" dedim. Bunun üzerine cenazenin namazını kıldı."

Okudunuz mu?  Cuma gününün sünnetleri ve edepleri

Kaynak: Tirmizi, Cenaiz 69, (1069); Nesai, Cenaiz 67, (4, 65)


Yanıt: Ödemek niyetiyle borç alanın sevabı

Gezgin
mum bize görev verdi sizde bir zahmet hadis ekleyin


Soru: Ödemek niyetiyle borç alanın sevabı

maydın
Ebu Hureyre(ra) dan şöyledediği rivayet edilmiştir: "Rasulullah (sav) şöyle buyurdu: "İnsanların mallarını ödemek istediği ile (ödünç) alan kimsenin Allah ödemesini kolaylaştırır.İnsanların mallarını telef etmek niyeti ile (ödünç) alan kimseyi de Allah telef eder. Ahmed Müsned IV 285
İmran b. Huzeyfe (r.anhuma)dan şöyle dediği rivayet edilmiştir:"Meymune r.anhe çokça borç alırdı.Yakınları ona bu hususta bazı sözler söyleyip, onu kınamaları ve bundan dolayı da ona bir parça kızmaları üzerine onlara şöyle dedi: Ben borç almaktan vazgeçmem.Çünkü can dostum,benim en üstün tuttuğum Allah Rasulu (sav) şöyle buyururken dinlemiştim:"Bir kimse borç alıpta Allah onun o borcu ödemesini istediğini biliyorsa mutlaka dünyada onun o borcu ödemesini sağlar.Buhari V, 54

Okudunuz mu?  İnfitar süresinin fazileti

mumsema
Ödeme niyetiyle birinden borç almak hakkında hadis

Hadis No : 1919
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim, ödemek arzusu ile insanların malını alır ise, Allah (onun borcunu) ona bedel eda eder. Kim de telef etmek niyetiyle halkın malını alırsa Allah onu telef eder."

Okudunuz mu?  Oruç tutmanın sevapları

Kaynak: Buhari, İstikraz 2


Katade
Ödemek niyetiyle borç alanın sevabı

bir hadîs-i şerîfte de:

Bir şeyi ödünç vermek, onu sadaka olarak vermekten hayırlıdır. (el-Azîzî, es-Sirâcü’l-Münîr, III, 57) buyrulmuştur.


kim ödemek niyetiyle, borcunu odemeye niyet etmek

Bu kategoride yer alan Cuma günü Kehf süresini okuyanın sevabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ödemek niyetiyle borç alanın sevabı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.