Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:26
Diyanet
Yönetici

Namazın Hikmetleri, Namaz İle İlgili Hutbe – İstanbul Müftülüğü

Namazın Hikmetleri, Namaz İle İlgili Hutbe – İstanbul Müftülüğü

Dolunay
Namazın Hikmetleri, Namaz İle İlgili Hutbe – İstanbul Müftülüğü

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اسْتَعٖينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِ اِنَّ اللّٰهَ مَعَ الصَّابِرٖينَ
قال رسول الله (صعلم): "َالصَّلاَةُ عِمَادُ الدِّينِ"

NAMAZIN HİKMETLERİ

Muhterem Müslümanlar!
Dinimize göre imandan sonra Allah Teâlâ’ya karşı en önemli vazifemiz namazdır. Namaz, sayısız lütuflarından dolayı Allah Teâlâ’ya şükran ve tazimlerimizi sunmak, kusurlarımızı affettirmek için kalbimiz, dilimiz ve bedenimizle birlikte yaptığımız bir ibadettir.

Namaz öncelikle Allah Teâlâ emrettiği için eda edilir. Bununla birlikte bütün ibadetlerde olduğu gibi namazda da dinî ve dünyevî, mânevî, ahlâkî, sosyal, hatta bedensel nice fayda ve hikmetler vardır.

Resûlullah’ın (s.a.v.) ifadesiyle dinin direği[1] olan namaz sıkıntılı zamanlarda sığınak,[2] sevinçli zamanlarda şükür makamıdır. Allah’ın mülkünde O’nun yarattığı bedenle, O’nun öğrettiği kelimelerle O’na yönelmek, Hak ile beraber olup selâmla yeniden halka dönmektir.
Kur’an’da işaret buyurulduğuna göre hakkıyla kılınan namaz cimrilik hastalığının ilacı,[3] sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın itici gücüdür. Günde beş vakit namazımızda kırk kere Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım isteriz[4] diyerek Allah’a teslimiyet ve tevekkülümüzü ifade ederiz. Namaz ruhu yüceltir, insanı cehennem azabından kurtarır, cennetlik kılar, ömrü bereketlendirir, yorgunluğu giderir. Hz. Peygamber (sav) namazın dinlendirici oluşuna işaret ederek Ya Bilal! Kalk kaamet getir, namaz kılalım, rahatlayalım [5] derdi.

Aziz Kardeşlerim!
Psikoloji uzmanlarının bildirdiğine göre huşû ve ihlâsla namaz kılan kimsenin hayatı tazelenir, enerjisi artar, dinlenmiş olarak işine döner, daha başarılı ve daha verimli olur. Namaz öfkeyi dindirir, sıkıntıyı dağıtır, üzüntüyü giderir. Hz. Aişe (r.a) annemiz Rasulullah (sav) üzücü ve sıkıcı bir şey olduğunda hemen namaz kılardı [6] diye bildirmiştir. Namaz bir eşitlik sembolüdür; müminleri kaynaştırır, birleştirir, gönüllerini Allah’a bağlar. Namaz kılınan evde, işyerinde hareket, canlılık, bereket, dirlik ve düzen olur.
İhlâs ve huşû ile kılınan namaz insanı bir süre dünyadan ve dünya ile ilgili her şeyden uzaklaştırır. Huşû ile namaz kılmak, âyette buyurulduğu gibi,[7] kötülüklerden uzaklaştırır, iyiliklerle buluşturur, ahlâkı güzelleştirir, bizi sevilen ve sayılan bir insan kılar. Namaz kılan kişi güven kaynağıdır. Ailesine ve çevresine güzel örnektir.

Muhterem Müminler!
Maddi ve manevi hayatımızı düzene koyan, sayılamayacak kadar hikmetlerle donatılmış olan namazımızı aman ihmal etmeyelim!.. İki vakit arasında ruhlar namaz kılmakla temizlenir ve arınır. Gönüller Allah’ı anmakla huzura erer.[8]

Hutbemizi bir hadis-i şerif ile bitirelim; Her kim abdestini güzelce alır, rukû ve huşuunu tamamlayarak Allah Teâlâ’nın farz kıldığı beş vakit namazı vaktinde kılarsa, Allah o kimseyi bağışlayacağına söz vermiştir. Böyle yapmayana Allah’ın teminatı yoktur. İsterse affeder isterse azap eder. [9]

Muhterem Müminler!
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Kırgızistan’da meydana gelen iç karışıklıklar birçok insanın hayatını kaybetmesine ve 400 bin kadar Özbek kardeşimizin yurdundan yuvasından uzaklaşmasına sebep olmuştur. Milletimiz böyle mazlumlara her zaman yardım elini uzatmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu kardeşlerimiz için bir yardım kampanyası başlatmıştır. Namazdan sonra bu maksatla Kırgızistan’da zarar gören kardeşlerimize yardım toplanacaktır. Allah hayırlarınızı kabul eylesin.

Halil KAYAGİL
Ortaköy Camii İmam Hatibi-SİLİVRİ

[1] Tirmizi, İman, 8
[2] Bakara, 2/153
[3] Meâric, 70/21–22
[4] Fatiha, 1/5
[5] Ebu Davud, Edeb, 78
[6] İmam-ı Ahmed, 1/206
[7] Ankebut 29/45
[8] Ra’d 16/28
[9] Ebu Davud, Salat, 9

İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ
OKUMA TARİHİ: 09.07.2010


Cevap: Namazın Hikmetleri, Namaz İle İlgili Hutbe – İstanbul Müftülüğü

meçhul_100
paylaşım için Allah c.c. razı olsun..selam ve dua ile..

Okudunuz mu?  Sadakat ile ilgili hutbe

Cevap: Namazın Hikmetleri, Namaz İle İlgili Hutbe – İstanbul Müftülüğü

@hmet
namazla ilgili cuma hutbesi

İl: İSTANBUL
AY-YIL: KASIM 2008

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

إِنَّ الصَّلاَةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَّوْقُوتًا

قال النبى صلى الله عليه وسلم:
"َالصَّلاَةُ عِمَادُ الدِّينِ".

Okudunuz mu?  Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

NAMAZ HUTBESİ

Muhterem Müminler!
İslam’ın temel şartlarından biri olan namaz [1] ergenlik çağına girmiş akıllı her müslümana farz olan bir ibadettir. Nitekim Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de: … Namaz müminlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır [2] buyurmaktadır. Hikmetine ve önemine binaen Adem (a.s)’dan itibaren bütün insanlar namaz kılmakla emrolunmuştur.[3] Sevgili Peygamberimiz: Gözümün nuru [4] dediği namazı dinin direği [5], amellerin en faziletlisi[6] olarak ifade buyurmuştur. Allah ile kul arasında manevi bir bağ olan namaz[7] kulluğun en samimi ifadesidir. Dinî kaynaklarımıza göre Namaz; maddî manevî kirlerden arındıran, ruhumuzu yücelten miracımızdır.[8] Namaz, sahibinin alnında parlayan bir nurdur.[9] Namaz, Allah’ın yardımına[10] ve merhametine[11] sığınmanın, rızasını ve cennetini kazanmanın yoludur.[12]. Hulasa namaz günde beş defa huzur-u îlahîye kabulle müşerref olmaktır.

Okudunuz mu?  Vaaz Konusu: Namazla ilgili hükümler

Aziz Cemaat!
Namazı eda etmek itaat; terk etmek ise isyandır. Müminler her hal ve şartta namazlarını kılmakla mükelleftirler. Kur’an-ı Kerim’de namazı terk edenlerin ahiretteki durumları şu şekilde haber verilir: Onlardan sonra namazı zayi eden, şehvet ve dünyevi tutkularının peşine düşen bir nesil geldi. Onlar bu tutumlarından ötürü büyük bir azaba çarptırılacaklardır. [13] Bir başka âyette ise cehennemdekilere ‘sizi buraya sokan nedir?’ diye sorulduğunda onların: Biz namaz kılanlardan değildik [14] diyecekleri ifade edilir. Peygamber Efendimiz (a.s): Ahirette hesabı ilk sorulacak amel namazdır. [15] Namazı kasten terk etmeyin. Kim namazı kasten terk ederse Allah ve Rasülünün himayesinden uzak kalır [16] buyurmuşlardır. Ancak tevbe edip halini düzelten kullarına karşı Rabbimizin daima lütufkar ve merhamet sahibi olduğunu da hatırda tutmalıyız.

Okudunuz mu?  Muharrem ayı ve aşure günü cuma hutbesi

Değerli Müminler!
Namazın kemalinin şartı huşûdur. Huşû içinde erkânına riayet ederek kılınan namaz ibadetlerin en faziletlisidir. Allah Teâlâ bu hususta şöyle buyurur: Müminler, gerçekten kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki, namazlarında huşû içindedirler. [18] Kalp ve beden bütünlüğü içinde kılınan namazın insana kazandıracağı yüksek ahlakî meziyet Rabbimiz tarafından şöyle haber verilir: Namazı dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük bir ibadettir. [19] Namazda dikkat edeceğimiz bir husus da tâdîl-i erkandır.

Okudunuz mu?  Kurban Bayramı Arapça Hutbe Duaları

Muhterem Cemaat!
Tâdîl-i erkân, namazda bütün rükünlerin hakkını vermek manasına gelir. Tâdîl-i erkân üzere kılınmayan bir namazı Peygamber Efendimiz kusurlu saymıştır.[20], Böyle namaz kılanları ‘namaz hırsızı’ olarak[21], Namazdan beklenen bereketin ve rahmetin tecelli etmesi için hiç şüphesiz kemal-i edeble ve talid-i erkâna riayet ederek kılınması şarttır. O halde ibadetlerimizi Rabbizimin şanına yakışır şekilde elimizden geldiği kadar düzgün ifa edelim. Gayret bizden, kabul Yüce Mevlâ’dandır. Cenâb-ı Hak, bizi ve neslimizi namazı dosdoğru ve devamlı kılanlardan eylesin.

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Cuma Günü Ve Cuma Namazı

1- Buhari, İman 2 2- Nisa 4/103
3- Bakara 2/83 4-Müsned 3. 128
5- Tirmizi, İman 8 6-Müslim, İman 137
7- Buhari, Mevakıt 14 8- Müslim, Taharet 14
9- Fetih 48/29 10- Bakara 2/153
11- Nur 24/56 12- Ra’d 13/32
13- Meryem 19/16 14- Müddessir 74/42
15- Tirmizi, Salat 188 16-Ahmed b.Hanbel, 6,421
17- Meryem, 19, 60 18- Müminun, 23, 1-2
19- Ankebut, 29-45 20- Ebu Davud, Salat 148
21- Muvatta, Kas. Salat 148 22-Buhari, Ezan 95

Okudunuz mu?  Selat ve Selam getirmenin fazileti

Alaaddin DEMİRYÜREK


namazla ilgili hutbeler, namazla ilgili cuma hutbesi, namaz ile ilgili hutbeler

Bu kategoride yer alan Hutbe: Akraba İlişkileri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazın Hikmetleri, Namaz İle İlgili Hutbe – İstanbul Müftülüğü Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.