Anasayfa
26 Eylül 2023, 21:43
Cenaze
Yönetici

Cenaze namazında arka safta olmak daha faziletli midir?

Cenaze namazında arka safta olmak daha faziletli midir?

Kayıtsız Üye
Cenaze namazında arka safta olmak daha faziletli midir?

ve her gün makat kaşıntısı konusunda yardım?


Cevap: Cenaze namazında arka safta olmak daha faziletli midir?

meçhul_100
Cemaatle kılınan namazlarda en faziletli saf en ön saftır. Cenaze namazında ise tevazu göstermek için en hayırlı saf sonuncusu olduğu söylenmiştir. Çünkü ölenler şefaatçidirler. En arkada duran kimse onların şefaatlerinin kabulüne daha layıktır. Bir de cenaze namazında arzu edilen, safların çokluğudur. İlk safı tercih ederse cemaat az olduğu zaman geriye durmazlar. (Reddül Muhtar, İbni Abidin, Cenaze Bahsi)
İmam, ölünün göğsü hizasında durur. Cemaat da hiç olmazsa üç saf bağlar. Cenaze namazında safların en faziletlisi en arkada olanıdır.
Namaz kılacak olanlar 7 kişi olursa, biri öne geçer, üç kişi onun arkasında, iki kişi de onların arkasnıda, bir kişi de o iki kişinin arkasında durmak suretiyle üç saf meydana getirirler. Böyle yapmak müstehabdır, vâcib değildir.(Tatarhaniyye – İbn Âbidin – Mecmau’l-Enhür).
"Her hangi bir müslüman ölür de müslümanlardan üç saf bunun cenaze namazını kılarlarsa ona mutlaka cennet vacip olur."(Bu hadisi Hallal kendi isnadı ile rivayet etmiş, Tirmizî, hasen bir hadistir, demiştir).
"Her hangi bir cenazenin namazını üç safmüslüman kılarsa, onun Cennete girmesi vacip olur."((Hadis hasen olup Ebu Dâvud ve Tiimizî rivayet etmişlerdir)

Okudunuz mu?  Ölünün kefeni kaç parça olmalıdır?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Rektum Anüs Makat Kaşıntısı Sebepleri ve Tedavisi
Pruritus Ani veya yaygın bilinen ismiyle Makat (kıç) kaşıntılı hastalığı; Makat ve Anüs çevresinde şiddteli kaşıntı isteği doğuran bir rahatsızlığa verilen isimdir. Bu rahatsızlıkta Anüs deliği civarındaki kaşıntı zamanla gittikçe artar ve en sonunda şiddetli tahriş ile birlikite yaralanma gibi lezyonlar görülmeye başlar.
Anal Kaşıntının nedenleri ve Sebepleri Nelerdir?
Anüsteki kaşıntı yiyeceklerden ortaya çıkabileceği gibi aşırı nem, ter emmeyen elbise ve iç çamaşırı kullanmak, yanlış oturma biçiminde özellikle deri koltuklarda oturmak, baskı ve press, tahriş edici kimyasal maddeler ve sabun deterjan kullanımı gibi sebeplerden ve nedenlerden dolayı da oluşabilmektedir. Belli başlı makatta kaşıntı oluşturma sebepleri şunlardır:
Baharatlı acı yiyecekler, acı biber
Çay Kahve
Karbonatlı yiyecekler
Süt Ürünleri
Ketçap gibi domatesli ürünler ve elbette ki domates.
Peynir
Çikolata
Fındık
Bunun yanısıra ishal vakalarında aşırı tuvalet etmekten dolayı da tahriş gelişebilir.Diğer bir ana sebep ise kandidiyaz-pamukçuk adı verilen mantar hastalığıdır.
AİDS ve Diyabet gibi bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar ve bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu Pamukçuk hastalığının görülme oranı artmaktadır. Crohn hastalığı gibi sindirim sisteminde ve kalın barsaklarda fistül gibi çıkıntılı yapılar oluşturan hastalıklarda ve hemoroid rahatsızlığında da anüs yanması ve kaşıntısı görülmektedir.
Makat kaşıntısının tedavisi nasıl yapılır, nasıl tedavi edilir?
Tedavide ilk yapıacak şey kaşınmanın sebebini bularak bunu gidermeye çalışmaktır. Anüs temizliği ve hijyenine dikkat edilmeli ancak makat bölgemizi asla sabun ve türevleri ile yıkamamalıyız. Sabun kaşıntının en büyük kaynağı ve nedenidir. Makat temizliğini anüs çevresi deriyi tahriş etmeyecek yumuşak bir kumaşla veya havlu ile yapmalıyız. En çok yapılan hatalardan birisi de anüs bölgemize tuvalet kağıdı tamponu uygulamaktır. Tuvalet kağıdı makat bölgesinin tüm nemini alıp anüs çevresini kurutarak kaşınmayı şiddetlendirir.
Piyasa anal kaşıntıyı tedavi ettiği söylenen krem, jel, losyon, nemlendirici tarzı çok miktarda ürün bulunmaktadır.
Bu ürünlerli tatbik ederken kulak kürdanlarından faydalanmak daha doğru olacaktır. Yanma ve kanama durumlarında lokal anesteziklerin de kulanılması faydalı olmaktadır. Bu anesteziklerden bazıları:Benzokain
Benzil alkol, Dibukain, Diklonin, Lidokain etken maddelerini taşıyan bölgesel uyuşturucu ilaçlarıdır
Ayrıca Vazokostruktor adı verilen ve Epinefrin gibi kanamayı durduran damar daraltıcı ilaçlar da anis damarlarını kasarak kanama ve sulanmanın durmasını sağlamaktadır. Yine Protektan adı verilen ve tahriş olmuş deriye dışkı bulaşmasını engelleyerek mikrop kapma riskini azaltan bariyer oluşturucu kremler de kullanılmalıdır. Bu koruyuculardan bazıları: Aluminum hydroksid jel, Cocoa yağı, Gliserin, Kaolin, Lanolin gibi maddelerdir. Ayrıca kaşıntılı bölgeye sürülen Keratolitikler de oldukça etkili olmaktadır.

Okudunuz mu?  Cenaze namazına katılmanın sevabı

Kortikosteroidler adı verilen maddeler kaşıntıyı azaltır ve yangıyı önler. Ancak kortikosteroid etkenli kremlerin uzun süreli kullanımı deride kronik hasarlara yol açmaktadır. Bu nedenle bu etkili kremleri bikaç gün ile 2 hafta rası peryodlarda kullanmak daha faydalı olacaktır. Eczanelerde Egzema kremi olarak bilinen çok sayıda kortikosteroid içeren krem markası mevcuttur. Anüs kaşıntınızı sonlamak için bu kremler kesinlikle etkili olmaktadır.
Pruritus ani de denen anal (makat bölgesi) kaşınma sık rastlanan bir sorundur.
İnatçı anal kaşınma, çocuklarda ve yaşlılarda daha sık görülen bir durumdur. Çocuklarda bu durum, sık rastlanan bir parazit olan kılkurdunun varlığına bağlı olabilir. Yaşlılarda ise neden, yaşlanan deri-nin kurumasıdır.
doktorunuz anal kaşınmanızın nedenini araştırırken, sedef hastalığı gibi bir deri hastalığının, deri kanserinin ve bir mantar enfeksiyonunun işaretlerini de arayacaktır. Kaşınmaya ve tahrişe neden olan hemoroid, anal fissür ve anal fistül yönünden de muayene edilebilirsiniz; bu hastalıklar anal kaşınmanın nadir nedenleridir. Çoğu kez kaşınmanın kesin nedeni bulunamaz.
Aşırı Bakım
Bazı kişiler, anüs bölgesini sert bir sabun bezi ve sabunla iyice temizlemeye çalışırlar. Bu durum, bölgenin kaşınmasına, yanmasına ve tahriş olmasına yol açabilir.
İlaç Reaksiyonları
Bazı kişilerin kaşınmayı geçirmek için kendi başlarına kullandıkları ilaçlar, tahrişe yol açarak kaşımayı ve yanmayı artırabilir.
Stres
Bazı doktorlar, kanıtlanmamış olsa da, stresin kaşınmaya yol açabileceğine inanmaktadır.
Anal Kasların Gevşemesi
Normalde anal kanalı kapalı tutan kaslar gevşediğinde, dışkı dışarı sızarak bu bölgedeki deride tahrişe yol açabilir.
Kötü Bakım
Eğer dışkılamadan sonra uygun temizlik yapılmazsa, anüs bölgesindeki dışkı artıkları tahrişe ve kaşınmaya neden olabilir.
Eskiden kronik anal kaşınması olanlarda, anüs bölgesine ışın tedavisi, Alkol enjeksiyonu ve hatta bu bölgedeki deri ve sinirleri çıkarmak için Ameliyat yapılırdı. Artık bu tür uygulamalar ortadan kalkmıştır.
Eğer böyle bir sorununuz varsa, aşağıdakileri deneyin.
1-Kaşımayı kesin. Sürekli kaşıma tahrişe yol açar. Ne kadar çok kaşırsanız, o kadar çok kaşınırsınız. Bölgeye soğuk uygulamayı de-neyin.
2-Bölgeyi temiz tutun. Gece, gündüz ve her dışkılamadan sonra bölgeyi tahriş etmeden, nazikçe temizleyin.
3-Dışkı sızıntısının deride yaptığı tahrişi engellemek için, bu bölgeye bez koyun ve gerektikçe değiştirin.
4-Kaşınmayı azaltmak için yatarken antihistaminik bir ilaç da alınabilir.
Eğer kaşıntınız sürerse, tam bir muayene için doktorunuza baş-vurun.</STRONG>

Okudunuz mu?  Taziye nedir? Taziyenin hükmü nedir?

Yanıt: Cenaze namazında arka safta olmak daha faziletli midir?

gümüş29
bilgiler için sağol meçhul100 kardeşim


Soru: Cenaze namazında arka safta olmak daha faziletli midir?

meçhul_100
sende sağol kardeşim selam ve dua ile..


cenaze namazında en faziletli saf

Bu kategoride yer alan Cenazeyi yıkayan kişiye yardım etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cenaze namazında arka safta olmak daha faziletli midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.