Anasayfa
8 Eylül 2021, 1:42
aile
Yönetici

Evlilikte : Yaş Farkı, Fark Ediyor mu ?

Evlilikte : Yaş Farkı, Fark Ediyor mu ?

ÜSTÜNBAŞ
Yaş farkı, fark ediyor mu?

"Benden çok büyük" veya "benden çok küçük" veya "azmış bu!" veya "baban yaşında adam" veya "kızın yaşında!"… Çok sık karşılaştığımız söylemler.
Peki erkekler kendilerinden küçük kadınları mı tercih ederler?
Kanada’da 2008 yılında 424 erkekle yapılan bir araştırmada, erkeklerin %56’sı kendi yaşlarına uygun kadınlarla evlenmenin daha doğru olduğunu, farkın 5 yaşı geçmemesi gerektiğini söylemişler (1). Erkeklerin genç kadınları tercih ettiği inancı yoksa sadece bir efsane mi?
Batı toplumunda evliliklerin %69’unda erkeklerin kadınlardan, %20’sinde ise kadınların erkeklerden daha büyük olduğu gösterilmiştir. Sadece %11’i aynı yaştadır (4). Muhtemelen bizim toplumumuzda da evliliklerin çoğunluğunda erkeklerin yaşı daha büyük.
Bunun nedenleri ve sonuçları neler?
İdeal yaş farkı nedir?
İdeal yaş farkı diye bir şey olabilir mi? Eğer birlikteliği mantıksal değil, duygusal bir karar veya eylem olarak değerlendirirsek, belki bir rakam söyleyebilirdik. Ama birlikteliklerin çoğunlukla duygusal kararlar sonucu geliştiğini düşündüğümüzde, mantıksal açıklamanın bir aracı olan rakamları kullanmak abes olacaktır. Duygularda idealler yoktur. Duygular özneldir, ölçülemez ve karşılaştırılamaz.
Yaş farkı istemenin nedenleri
Gençlerle evlendikçe genç kalabileceğine inanır insan. Fuzuli’nin söylediği gibi "Gençlik şarabını tadan, dünyada kendisinden başkasını görmezmiş". Kendisinden başkasını görmediği için aslında genç kaldığını zanneder. Ölümden korkmaktadır!
Ebeveyn/güven ihtiyacı
Her insan güven ihtiyacındadır. Kendisinden daha deneyimli bir kişinin varlığı, ona güven verebilir.
Herkes özgür olmak istemez. Bazıları ebeveynleri etrafında bir uydu olmaktan hoşlanırlar. Annesiz babasız kalmak korkutur onları. Bu nedenle ebeveyn rolünü üstlenebilecek, birisini seçerler.
Kendinden deneyimli biriyle birlikte olmak, kararsızlığa da iyi bir ilaç olabilir. O bilir… , demek ve sorumluluğu ona atmak kolay gelebilir. Hep çocuk kalmak isteyenler için iyi bir yoldur. Lider değil, ikinci adam olmayı tercih ederler.
Kadınlar, evliliklerde giderek anneleşiyor. Erkeklerin ise giderek babalaştığını söylemek zor! İşte bu asimetri ilişkilerde yaş farkını etkileyebiliyor. Yaşlandıkça büyümeyen erkek, büyüdükçe anneleşen kadından kaçtığı için daha gençleri tercih edebiliyor. Anneleşen kadının ise bakıp büyütecek genç erkek araması doğal. Ama anne veya baba olmak istemeyen kişiler için, başka faktörlerin önemi daha fazla olacaktır.
Olduğundan daha küçük veya büyük olmak
Yaşı belirleyen tek şey doğum tarihimiz değil. Ruhsal yaşımız da önemli. Duygularla birlikteliğe karar veriyorsak, o zaman ruhsal yaş daha önemli hale geliyor. Yani bazen çok gözüken yaş farkı, aslında çok düşük olabilir. Genç diye gördüğümüz bir kişi çok olgun, yaşlı diye gördüğümüz bir kişi çok çocuk olabilir.
Büyümeyenler ile erken olgunlaşanların yaş farkını tercih etmeleri doğaldır.
Çocuk isteği
Genç kadın doğurur. Kadın ne kadar gençse o kadar çok doğurabilir. İşte bu basit denklem, üreme dürtüsünün net açıklamasıdır.
Bu etken, gelişmekte olan feodal toplumlarda, yaş farkı için iyi bir açıklama olabilir. Ancak modernleşmiş ve sanayileşmiş toplumlar için yetersiz kalacaktır.
Duyguların niteliği
Ama temel ayrım aşk ın bizzat kendisidir. Aşık olan kişi için birlikte olduğu kişinin yaşının önemi yoktur. Aşkın nesnesi yoktur. Aşk, bizim yansımamızdır. Aşık için o en gençtir, en yakışıklıdır, en doğrudur vb. aşk kaldığı sürece de o nun ne olduğunun önemi yoktur.
Sevgi olduğu durumlarda yaş farkının getireceği olumsuzluklardan büyük çoğunluğu görülmez. Ama cinsellik gibi ihtiyaçlar söz konusu olduğunda, dürtüler sevgiyi yenebilir. Sevginin yenebilecekleri, aşka göre sınırlıdır.
Hoşlanma durumunda ise, göze batan şeylerin sayısı artar, tahammülün derecesi düşer. Realite egemen hale gelir.
İlişkilerde yaşanan duygunun niteliğinin sürekli değişim gösterdiğini de unutmamak lazım. Aşk duygusu zaman içinde sevgiye dönebilir, hatta hoşlanmaya kadar gidebilir. Hoşlanmak da, sevgiye dönüşebilir. Bu nedenle başlangıçtaki duygunun niteliğinin, yaş farkını ne derece etkileyebileceği süreç içinde değişir.
Yaş farkında zaman, duygusal bağ için kaygan bir zemin yaratır.
Farkın yarattıkları
Araştırmalara göre, genç erkeklerle evlenen kadınlar, yaşlı erkeklerle evlenen kadınlardan daha uzun yaşıyorlar. Erkeklerde ise durum oldukça farklı… Kendi yaşlarına yakın kadınlarla evli olan erkekler, kendilerinden daha genç veya daha yaşlı kadınlarla evlenenlere göre daha az yaşıyorlar (1). Sonuçta, gençlerle evlenmenin insana yaradığı açık! Bu durum, genç kalmak amacıyla gençlerle evlenenlerin arzularının gerçekleştiğinin bir göstergesi sayılabilir.
Yaş farkı büyüdükçe boşanma riski de artırma? İngiltere’de yapılan bir araştırmada yaş farkı büyük olan çiftlerde boşanma oranı, diğerlerine göre farklı bulunmamış (2).
Sonuç
Yaş farkı, tek başına evliliğin süresi üstüne etkili değildir. Diğer değişkenler daha belirleyici gözüküyor. Yaş farkını ilişkilerde önemli veya önemsiz kılacak etkenleri aşağıdaki boyutlara bakarak değerlendirmek gerekiyor. Bu boyutlar, yaş farkının varlığında ilişkinin gidişini belirlemektedir.
Ruhsal yapılanma (sorumluluk alma, lider olma isteği vb)
Kaynaklar
1-A. Kemkes-Grottenthaler: Spousal Differential Longevity, Coll. Antropol. 28 Suppl. 2 (2004) 203–219
2-No clear link between marital age gap and divorce. Population Trends 132 – Summer 2008. Office for National Statistics, UK.
3-Chodorow, N.J. (1986). Divorce, Oedipal Asymmetries, and the Marital Age Gap. Psychoanal. Rev., 73D:202-206.
4-Advance Report of Final Marriage Statistics, 1980, Monthly Vital Statistics Report, Vol. 32, No. 5, August 18, 1983
(Kaynak : İnternetten Alıntı. 21.07.2010) . Naklen Yazan : ÜSTÜNBAŞ

Okudunuz mu?  Eşlerin birbiri üzerindeki hakları (soru-cevaplı)

Cevap: Evlilikte : Yaş Farkı, Fark Ediyor mu ?

ASRIN
Her zaman için erkeğin yaşı büyük olmalı ki evleneceği kişiyi koruya bilmesi ve ona sahip çıkmasını bilmeli sevgiyi saygıyı bilmeli aynı yaşta olur ise bir çok çatışmalar çıka bilir fikir ayrılıklarına düşe bilir ve erkeğin yaşının küçük olmasıda erkeği bazı zamanlarda rencide ede bilmektedir.

Okudunuz mu?  Gençlik Sorunları

Cevap: Evlilikte : Yaş Farkı, Fark Ediyor mu ?

muallimfatih
İslâm âlimleri neler nakletmişler, hikmetlerini nasıl açıklamışlar; ona göre hareket etmek lâzım… Burada aktarılan ecnebî kaynaklara değil!..
"Rasûlullâh’ta sizin için güzel bir örnek vârdır." me’âlindeki âyetleri de serde (hatırda) tutmak, akıldan çıkarmamak gerekiyor vesselâm…

Okudunuz mu?  Baba oğul diyalogları

müslümanlıkta kadın erkek yaş farkı

@hmet
islamda yas farkı elbette önemlidir ama yaş farkı olsa da evlilik caizdir.

Bütün fıkıh kitaplarında evlilik ve nikah bölümlerinde DENKLİK konusunda geçer.


islamda kadın erkek yaş farkı, evlilikte yaş farkı islam, dinen karı kocanın yaş farkı

Bu kategoride yer alan Çocuğun Mektubu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evlilikte : Yaş Farkı, Fark Ediyor mu ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.