Anasayfa
4 Haziran 2021, 11:57
Namaz
Abone

Ebabil namazı nasıl kılınır hangi dualar okunur

Ebabil namazı nasıl kılınır hangi dualar okunur

Kayıtsız Üye
Ebabil namazı nasıl kılınır hangi dualar okunur bilgi verir misiniz


Cevap: Ebabil namazı nasıl kılınır hangi dualar okunur

Desert Rose
Evvabin namazına ebabil denmiş bu yanlış.

Evvabin namazı nedir

Akşam namazı ve sünneti kılındıktan sonra kılınan nafile namaza evvabin namazı denir.


Cevap: Ebabil namazı nasıl kılınır hangi dualar okunur

Hoca
Ebvabin Namazı kılınışı

Akşam namazının sünnetinden sonra kılınan altı rekâtlık gayr-i müekked namaz. Evvâb, faal vezninde ism-i fâildir, günâhları terk ve hayırlı işler yapmak sûretiyle Allah’a dönen demektir. Çoğulu Evvâbin’dir. Evvâbin namazı, Allah’a çok itaat edenlerin namazı demektir. Ashab-ı kirâmdan Zeyd b. Erkâm, kuşluk vakti birtakım insanların namaz kıldıklarını görmüş de; "Bu adamlar pek âlâ bilir ki, bu saatten başka zamanda namaz kılmak, daha faziletlidir. Çünkü Resulullah (s.a.s.), "Evvâbin namazı, sıcaktan deve yavrularının ayakları yandığı zaman kılınır" buyurmuştur" (Müslim, Salât, 19).

Okudunuz mu?  Sabah Namazı Güneş Agardıktan Sonra Nasıl Kılınır

Zeyd b. Erkâm, başka bir rivâyetinde şöyle demiştir: "Resulullah (s.a.s.) Kûba’lıların yanına gitti. Vardığında, onlar namaz kılıyordu. Allah elçisi, onlara, ‘Evvâbin namazı, sıcaktan deve yavrularının ayakları yandığı zamandır‘ buyurdu" (A. Davudoğlu, Sahih-i Müslim Tercümesi ve Şerhi IV, 2132).

Okudunuz mu?  Namazı bozan durumlar hangileridir?

Bu hadislerde, namazın kaç rekât kılınacağı belirtilmemiştir. İslâm âlimleri, sıcağın yükseldiği bu vaktin, kuşluk namazı için en elverişli ve faziletli olduğunu söylemişlerdir. Çünkü kuşluk namazının vakti, günün evveli olup, daha erken saatlerde de kılınabilmektedir.

Hz. Sevbân’dan nakledilen şu hadis de, evvâbin namazının önemini belirtir: "Allah Rasûlü, günün yarısından sonra namaz kılmayı severdi. Hz. Âişe, Ya Resulullah, sen bu saatte de mi namaz kılmayı seviyorsun? dedi. Resulullah (s.a.s.): "Bu saatte gök kapıları açılır ve Hak Teâla hazretleri, bu saatte kullarına rahmetle bakar. Bu namaz Âdem, Nuh, İbrahim ve İsâ’nın devam ettikleri bir namazdır" buyurdular (el-Askalânî, Bulûgu’l Merâm, Terc. A. Davudoğlu, II, 48). Evvâbin namazının dört rekât olduğuna dâir çeşitli hadisler nakledilmiştir. Akşam namazından sonra ve altı rekât kılındığına dâir hadisler de nakledilir ve bunların uygulamada daha yaygın olduğu bilinmektedir (Tirmizî, Salat, 32 1) .

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre vitir namazı cemaatle kılınabilir mi?

Akşam namazının sünnetinden sonra iki ilâ altı rekat arasında kılınan nafile namaza da "evvâbin" denilmiştir. Hz. Peygamber, akşam namazından sonra altı rekat nâfile namaz kılanın evvâbinden (günah işleyip, arkasından hemen tövbe eden kimselerden) sayılacağını bildirmiş ve arkasından da şu ayeti okumuştur: "Rabbiniz, içinizden geçenleri çok iyi bilir. Eğer salih kimseler olursanız, şüphesiz Allah tövbe edenleri affedicidir" (el-İsrâ, 17/25; bk. İbn Kesir, Tefsir, İstanbul 1985, V, 64, 65; Şürünbülâli, Şerhu Nüri’l-İzah, İstanbul 1984. s.74)

Okudunuz mu?  Namaz kılmamak günah mı

Hamdi DÖNDÜREN

Kardeşim namaz isminde bir yanlışlık olmuş,
sanırım ebvabin namazı demek istedin
çünkü ebabil namazı diye bir namaz yok…

Selam ve dua ile…


Yorum: Ebabil namazı nasıl kılınır hangi dualar okunur

Kayıtsız Üye
sağolun işime yaradı nasıl kılmam gerektiğini öğrenmiş oldum

Okudunuz mu?  Vitir namazı kaza namazından sonramı kılınır?

Allah Razı Olsun Başka Ne Diyeyim .


Kayıtsız Üye
ALtı rekat olarak ebvabil namazı kılıbdığın da kaç rekatta selam verilir .Nasıl niyetlenilir.açıklarsanız duacınız olurum .


Kayıtsız Üye
selamun aleykum..ALLAH RAZI olsun hocamm.
ben hep ebabil diyordum.
buyuk bir yanlisşimi duzeltmeme sebep oldunuz.
ayrica evvabin namazınıda ogretiniz. çok sagolun. selamun aleykum tekrardan

Okudunuz mu?  Yatarak namaz nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
evvabil namazı nasıl kılınır okunan sureleri nelerdir iki rakatta bir mi selam verilir cevaplarsanız sevinirim teşekkürler…


Şema
Evvabin namazını sabah namazı sünneti gibi kılabilirsiniz, özel bir süresi yoktur.
iki rekatta bir selam vermek de caiz dört rekatta bir de caizdir.

Okudunuz mu?  Namaz sure isimleri türkçe anlamları

Kayıtsız Üye
Bu yazıları kim yazıyor Allah aşkına
Kontrol etmiyormusunuz. Ebabil veya ebvabil değil namazın ismi tarifte de geçtiği gibi evvabin namazı . siteyi kontrol edin çok hata var


Kayıtsız Üye
tesekur ederim yanlisimi duzeldtigin için ben engin


filiz erdem.
selamın alleoyküm hocam ben evvabin namazında birinci rekata kafirun suesini ikinci rekatada üçtane ihls suresi okuyarak kılıyorum doğrumu yapıyorum.

Okudunuz mu?  Şafii'ler namaz için kamet ederlerken önce salavat okurlar neden?

arifselim
Aleykum selam. Allah kabul etsin bu şekilde namazını kılabilirsin. Nafile namazlarda birden fazla aynı sure okunabilir ama farz namazlarda aynı sureyi tekrar okumak mekruhtur.


Kayıtsız Üye
Dilerseniz her 2 rekatta bir verebilirsiniz dilersenizde 6 rekatın sonun da verebilirsiniz


Ebabil namazı, ebabil namazi, ebabil namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Namazın İnsana Kazandırdığı Duygu Ve Düşünceler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ebabil namazı nasıl kılınır hangi dualar okunur Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.