Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:04

Kul hakkı beş türlüdür

Kul hakkı beş türlüdür

@hmet

Kul hakkı beş türlüdür

Sual: Hak sahibi ölmüşse veya sağ ise kul hakkından nasıl kurtuluruz?

CEVAP
Kul hakkı beş türlüdür:

1- Mali [Parasal]
2- Nefsi [hayati yönden]
3- Irzi [Haysiyetle ilgili] 4- Mahremi [Namusla ilgili] 5- Dini.




1- Mali olan kul hakları:


Hırsızlık, gasp, aldatarak, yalan söyleyerek mal satmak, sahte para vermek, başkasının malına zarar vermek, yalancı şahitlik, rüşvet almak gibi.

Bu haklar için sahibi ile helalleşmek gerekir. Dünyada helalleşmezse, ahirette sevapları ona verilerek helalleştirilecektir. Mal sahibi ölmüş ise, vârisine ödenir. Vârisi yoksa veya mal sahibi bilinmiyorsa, salih bir fakire hediye olarak verilip, sevabı sahibine gönderilir. Salih fakir yoksa, İslamiyet’e hizmet eden hayır kurumlarına, vakıflara verilir. Kendi salih akrabasına, fakir olan ana babalarına, çocuklarına hediye olarak vermesi de, caiz olur. Bunları yapmak imkanını bulamazsa, mal sahibinin ve kendisinin af olunmaları için dua eder. Kâfirin hakkı için de, onunla helalleşmek gerekir. Gönlü alınmazsa, ahirette af olunması, çok güç olur.


2- Nefsi, yani hayati günah olan kul hakları:


Adam öldürmek, bir uzvunu kesmek, sakat bırakmak gibi şeylerdir.

Önce tevbe eder. Adam ölmüş ise, velisi ile helalleşmek gerekir. Velisi isterse af eder. İsterse belli bir mal ister. İsterse, mahkemeye verip, hakimden cezalandırılmasını ister. İslamiyet’te kan davası yoktur.



3- Irza dokunan kul hakları:


Dedikodu, iftira, alay, sövmek gibi haysiyetle, şerefle ilgili şeylerdir.
Tevbe etmek ve helalleşmek lazımdır. Bunlarda vârisleri ile helalleşmek olmaz.



4- Mahremi olan kul hakları:


Başkasının çoluk çocuğuna hıyanet etmek gibi şeylerdir.
Tevbe ve istiğfar eder. Fitne çıkmak ihtimali yoksa, sahibi ile helalleşir. Fitne ihtimali varsa helalleşmek yerine, ona dua eder ve onun için sadaka verir. Yaptığı ibadetlerin sevaplarını ona bağışlar. Fitne ihtimali olunca, helalleşirken işlediği günahları bildirmeyip, bendeki bütün haklarını af et demekle yetinir.



5- Dini olan kul hakları:


Akrabasına ve emri altında olanlara doğru din bilgisi vermeyi terk etmek, insanların din bilgisi öğrenmelerine ve ibadetlerine mani olmak, onlara kâfir, fasık demek. Bid’at çıkarıp veya mevcut bid’atleri savunup Müslümanların yanlış inanmalarına ve yanlış ibadet etmelerine sebep olmak. Açıktan oruç yiyerek veya açıktan başka haram işleyerek kötü örnek olmak. Bu günahlar için de tevbe etmek, hak sahipleri ile helalleşmek gerekir.

Okudunuz mu?  Boyacıyım ve bedenimde boya lekeleri oluyor gusül abdestim böyle kabul olur mu?

Cevap: Kul hakkı beş türlüdür

rana
Allah c.c. razı olsun

allah-u teala üzerimizde kul hakkıyla huzuruna çıkmayı nasip etmesin bizlere..


Yanıt: Kul hakkı beş türlüdür

feyza gül
Rabbim yardımcımız olsun çok zor kul hakkı…


Soru: Kul hakkı beş türlüdür

cananevirgen
Bilerek veya bilmeyerek yaptığımız küçük ve büyük bütün günahlardan Yüce Allahıma sığınırım.Kul hakkı gerçekten çok kötü.Allah’u Teala tüm inananları korusun ve muhafaza etsin.paylaşım için teşekkürler.Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Kabir azabından kurtulmanın yolları

d_e_n_i_z
Sagolasin kardesim paylasim için.Kul hakki ayni bir dag gibi coker insanin ustune Allah oylelerin yardımcısi olsun. Ben esimin ailesi tarafindan iftiraya ugradim kendi eşim bile bana iftira atmaya kalkti, ailesi bütün oyun oynadilar bana eşim amcamin oglu bende yurtdisinda yasiyorum bir ay önce ogrendimki beni bastan beri aldatmis babama olan bir kininden dolayi ailesinin doldurusuna gelerek oldu tabiki bu seneler içinde bana bunu ondan yapmis ve benden cikarmisti. Cok madi masraflar oldu kanimi emdi sanki bir sene boyunca o rahatsiz diye elinden kimseye muhtac etmedim onu beklerken burda gelmesini ailesi yuzune bakmazken ben onun yaninda oldum hep sevdigim için ve bir sene boyunca hem okudum hem af edersiniz hayvan gibi calistim. Onca aldigi paralarla isini kurdu simdi araba altinda ve bir kizla beraber onu ustume aldi onunlada bastan beri beraberdi ama ben yeni ogrendim. Cok kufurbaz bir insandi ayni zamanda Allah bile tanimiyordu sinirleninceki beni tanisin yani çok uzucu bir durum aslinda dunyadan haberi olmadan yetistirilmis kinle nefretle yorulmus ihanet etmegi yalan soylemegi peynir ekmek gibi yapiyor ve benki ona çok inandim guvendim tam dugunumuz olucagi zaman birakti gitdi bir bahane uydurup baska bir kiz için benim gonderdigim paralarlada evlenmeye kalkiyo. Cok zulum yasadim çok hep agladim her gozyasimda benim hakkim var her bogazindan gecen lokmada ben varim nebilim ama ben korkuyorum Allahin azabindan bisey yapmadigim halde ama o ve ailesi korkmuyo. Bi cifti ayirmak çok gunah hangi birini sayicamki bir kızı kulanip her turlu kaldirip atmak hepsi bana dusman kesildi sanki ama niye neyaptim ben? Hic bisey Allah’a havale etdim cunku çok icimi yaktilar Allahda onlari yakar ama bilmiyorlar. Kaynanamin gozu rahatsizdi sekerden simdi kor gormuyor ve zaman git gide dahada kotu oluyo gozleri bir ara kan bile gelmisti hem namaz kiliyo hemde bana yalanlar soyluyordu beni ayirdi ve bir gun olsunda oglum senin yaptigin bu kiza yanlis demedi. Iste boyle kardesim çok sukurki en azindan benim vicdanim rahat ama vay onlarn haline daha 21 yasimdayim bir kızı hem kulan hem parasini ye hem kandir hem kaldirip at ailende bile bile sesini cikarmasin seni tutsun buna Allah razı gelirmi? Gelmez..Allah razı olsun paylasim için çok tsk ederim 🙂

Okudunuz mu?  Akşam ezanının hızlı okunması ve kıyametin akşam vakti kopması?

Safak1970
< Kul hakkı beş türlüdür

Sual: Hak sahibi ölmüşse veya sağ ise kul hakkından nasıl kurtuluruz?
CEVAP
Kul hakkı beş türlüdür:

1- Mali [Parasal]
2- Nefsi [hayati yönden]
3- Irzi [Haysiyetle ilgili] 4- Mahremi [Namusla ilgili] 5- Dini.
>
Paylaşım için teşşekkürler. Lütfen kaynak belirtiniz.

Okudunuz mu?  Melek Ruh ve Şeytan ile ilgili soru ve cevaplar

^^SiNeM^^
Allah razı olsun kardeşim çok önemli bir konu gerçekten.Kul hakkından çok korkarım ben.Rabbim bizleri huzuruna kul hakkıyla almasın(amin).O yükle gezenlerinde yükünü hafifletsin inşAllah.


Ecrinim

Konuyla ilgili Peygamberimiz, "Kıyamet gününde bütün haklar sahiplerine verilecektir…" buyurmuştur. Helâlleşme yoluyla, insanların kul hakkından kurtulmaları çok önemlidir. Peygamberimiz, Şehitlerin kul borcundan başka bütün günahları bağışlanır." buyurmuştur.
Kul haklarına el uzatanın durumunu anlatmak üzere Peygamberimiz şu bilgiyi vermiştir. "Benim ümmetim içinden müflis (yani iflas edip her şeyini kaybetmiş) kişi şudur: Ahirette Allah’ın huzuruna namaz, oruç, zekat gibi ibadetlerini yerine getirmiş olarak gelmekle birlikte, bu kişi, öyle (günahlarla da) gelir ki, kimine sövüp saymış, kiminin kanını akıtmış, kiminin malını yemiş, kimine iftira etmiştir. İşte bu durumda onun ibadetlerinden elde ettiği sevaplardan alınıp bu hak sahiplerine dağıtılır. Eğer amelleri bu hakları ödemeye yetmezse, bu kişilerin günahlarından alınıp hak yiyenin günahlarına eklenir. Böylece (sevapları elinden gitmiş, günahları daha da artmış bir kişi olarak) kaldırılıp cehenneme atılır."

Okudunuz mu?  Allah'a iman ile ilgili soru ve cevaplar

Konu paylaşımı için Allah c.c. razı olsun kardeş


Galus
Kul hakkı 5 çeşittir
Allah c.c.razı olsun


Star
< Vârisi yoksa veya mal sahibi bilinmiyorsa, salih bir fakire hediye olarak verilip, sevabı sahibine gönderilir. >

Bu gerçek mi?! Daha önce hiç böyle bir şey görmedimde..Kaynak gösterebilir misin?

Okudunuz mu?  Bir şeyi yoktan var etmeye ne denir

Eğer bu doğruysa şuan hakkını ödeyemediğim kişiye hakkını ödeyebilirim


yaso-123
Bnim babamın çok hakkı var bu şekilde yani borcunu ödemediği yerler var pekte önemsemiyor ben onun adına birilerine yardım etsemde babamın üzerinde hakkı olan kişilere sevabını göndersem olur mu sayılarını yada kim olduklarını bilmiyorum …

Okudunuz mu?  Azrail birden fazla canı nasıl alır?

mumsema
< Vârisi yoksa veya mal sahibi bilinmiyorsa, salih bir fakire hediye olarak verilip, sevabı sahibine gönderilir. >
< Bu gerçek mi?! Daha önce hiç böyle bir şey görmedimde..Kaynak gösterebilir misin? >
Bilgi doğrudur kardeşim.
< Bnim babamın çok hakkı var bu şekilde yani borcunu ödemediği yerler var pekte önemsemiyor ben onun adına birilerine yardım etsemde babamın üzerinde hakkı olan kişilere sevabını göndersem olur mu sayılarını yada kim olduklarını bilmiyorum … >
Baba hayattaysa kimin hakkı olduğunu bilir.
Hak sahibi biliniyorsa mutlaka kendisine verilmelidir, onun hayrına verilemez.

Okudunuz mu?  Alevi ile evlilik caiz mi?

yaso-123
< Baba hayattaysa kimin hakkı olduğunu bilir
Hak sahibi biliniyorsa mutlaka kendisine verilmelidir, onun hayrına verilemez >

Allahü teala razı olsun …


Star
Peki teşekkürler Rabbim razı olsun bu konudaki yardım eden tüm kullarından 🙂

Ayrıca bir camiiye yardım yapsakta kul hakkına girdiğimiz kişinin yerine olarak.Hakkını ödemiş olur muyuz?


Kayıtsız Üye
Ömrüm boyunca haksızlık gördüm.evlendim kaynanadan kocadan zulüm gördüm hamileyken aç bırakıldım dayak yedim ailemle görüşmemi engellediler onların şiddet ve zulmünden bebeğim sakat doğdu.hakarete uğradım .engelli evladımı büyüttüm .babam istemediği için boşanamadım bunca işkenceye maruz kaldım hayatın zorluklarıyla çocuğuma bakıyorum geçmişte bana bunları yapanları bana sahip çıkmayan ailemi affetmiyorum bu kul hakkı mıdır rabbim bunu affeder mi

Okudunuz mu?  Cennette boyumuz ne kadar olacak


Merhaba uzun süredir aklıma bu konu takılıyor ve pekte bir çözüm bulamadım.Kızlarda en erken 9,erkeklerde ise en erken 12 yaşında ergenlik belirtileri başlıyor diye biliyorum.Diyelim ki 13-14 yaşındaki bir kız veya erkek arkadaştan helallik istememiz gereken bir konu oldu.(Dedikodu,para vb.).Ve bunu yaptığımız için pişman olduk ve helallik istedik oda hakkını helal etti.Ama diyelim ki biz onun erginliğe girip girmediğinden emin değiliz sadece belli bir yaşta olduğu için ve belirtileri olduğundan dolayı hakkını helal ettiği için içimiz rahat ediyor.Eğer o kişi ergenliğe girmemişse ama sadece belli bir yaşta olduğu için belirtileri varsa bana hakkını helal ettiğini söylediği zaman bu sözü bana karşı kabul olur mu öğrenmek istiyorum.

Okudunuz mu?  Ey iman edenler iman ediniz ayetini nasıl anlamalıyız?


Diyelim ki biri bizden para istedi bizde paramız olmadığına dair yalan söyledik.Bu kul hakkına girer mi yoksa sadece tövbe etmemiz yeterli mi.


kul hakkı vaaz, kul hakkı ile ilgili vaaz, kul hakkı ile ilgili hikayeler

Bu kategoride yer alan Daha 13 yaşındayım ancak meni, mezi her şey geliyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kul hakkı beş türlüdür Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.