Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:58
fikih
Abone

Oruçlu iken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı?

Oruçlu iken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı?

Ecrinim
Oruçlu iken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı?

Soru

Malumunuz ramazan ayına girdik. oruçlu iken diş doldusu yaptırdım. oruçlu olduğumu bile bile . şimdi benim orucum bozulmuş mudur?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;
Eğer midenize su veya kan gibi bir sıvı gitmemişse orucunuz bozulmaz ancak bir sıvı gitmişse bozulur ve bir gün kaza orucu gerekir. Dolgu yaptırırken uyuşturucu iğne yapılmışsa bu oruca zarar vermez.
İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir.

Okudunuz mu?  Farz vacip sünnet namazlar hangileridir

Oruçlu Kimsenin Dişlerini Tedavi Ettirmesi Orucu Bozar mı?
Oruçlu bir kimsenin morfinli veya morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi orucu bozmaz. Ancak tedavi esnasında, kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması orucu bozar.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Okudunuz mu?  Allah'ı küçük yazmak günah mı

Cevap: Oruçlu iken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı?

lamelif
paylaştıgın degerli bilgilerle bizleri aydınlattıgın için Rabbim razı olsun
çok sagol Ecrinimm ablacım


Yanıt: Oruçlu iken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı?

Ecrinim
paylaştıgın degerli bilgilerle bizleri aydınlattıgın için Rabbim razı olsun
çok sagol Ecrinimm ablacım

Okudunuz mu?  Kunut Tekbirinde Eller Aşağı Salınır mı?

amin Rabbim senden de razı olsun lamelifim


Cevap: Oruçlu iken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı?

Ramadan
Oruçluyken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı?
diş dolgusu diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı oruç oruçluyken diş dolgusu yaptırmak Orucu Bozan ve Bozmayan Şeyler

Okudunuz mu?  Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi?

Diş tedavisi sırasında boğazdan aşağıya, bedenden içeriye bir şey gitmezse, mesela kan ve ilaç yutulmazsa oruç bozulmaz. Bununla beraber, şüpheden kurtulmak için bu gibi acil olmayan tedavileri iftardan sonraya tehir etmekte isabet olduğu unutulmamalıdır.

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve / veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir.

Okudunuz mu?  Şafiilerde Setr-i Avret ve Ayaklar ???

"Dişlerin arasından çıkan kan boğaza gidecek olsa, bakılır: Eğer az olur da içeriye geçmezse, orucu bozmaz. Çünkü adet gereği bundan korunmak mümkün değildir. Çok olmakla beraber çoğunluğu tükürük teşkil ediyorsa, hüküm yine böyledir. Fakat çoğunluğu kan olur ve tadı duyurulur bir halde veya kanla tükürük eşit bulunursa, yutulunca oruç bozulur. Çıkarılan diş için de bu haller geçerlidir.
Ağızdan dışarı çeneye doğru iplik halinde sarkan ve ağızdan kopup ayrılmayan ağız salyasını içeriye çekip yutmak da orucu bozmaz. Çünkü bu halde henüz ağızdan çıkmamış sayılır.
Bunun gibi, herhangi bir sebeble ağızdan çıkıp yine ağıza girerek boğaza giden bir su ile de oruç bozulmaz." (Büyük islam ilmihali)

Okudunuz mu?  Nafaka almak caiz mi

@hmet
Oruçlu iken ağrıyan dişe ilaç koymak orucu bozar mı?

Ağrıyan dişin sancısını kesmek için dişe damlatılan veya koyulan ilaç, yutulmadıkça orucu bozmaz.


diş dolgusu orucu bozar mı, dolgu yaptırmak orucu bozar mı, dise dolgu yaptirmak orucu bozarmi

Bu kategoride yer alan Avukat Tutmak Caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruçlu iken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.