Anasayfa
24 Ocak 2024, 12:13
fikih
Abone

Diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu? Protez dişleri çıkarmak gerekir mi?

Diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu? Protez dişleri çıkarmak gerekir mi?

Fetva Meclisi
Tedavi amacıyla diş doldurmak veya kaplatmak caiz olup abdest ve guslün sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak çıkarılıp takılabilen/sabit olmayan dişlerin gusül abdesti esnasında ağzı yıkarken (mazmaza) çıkarılması gerekir.

Okudunuz mu?  Selam Kimlere Verilmez?

Diş dolgusu yapıldıktan ve dolguyu korumak için üstü de kaplandıktan sonra, dolgu ve kaplamanın dışı, dişin dış kısmı hükmünü alır. Bu sebeple, ağız yıkanınca, kaplama yapılan dişler de yıkanmış sayılır. Bu nedenle kişi, gerektiğinde tedavi amaçlı olarak dişlerine dolgu veya kaplama yaptırabilir ve abdest ya da gusül alıp, ibadetlerini yapabilir. Yapılan bu işlem tedavi amaçlı ve zorunlu olduğundan, mezhepler arasında bir ihtilaf söz konusu değildir.

Okudunuz mu?  Müslüman Esirleri Kurtarmak

Diş dolgusu veya kaplaması konusundaki ihtilaflar, guslün veya abdestin geçerli olup-olmayacağı konusuyla alakalı bir durum değildir. Çıkan dişin yerine bağlandığında kullanılan tel veya başka bir madde, çok sıkı bağlanacağı için, suyun altına girmesine engel olur. Buna rağmen fukahâ, kopan dişi yerine bağlatmanın caiz olduğunda görüş birliği içindedirler.

Okudunuz mu?  Kısaca Vitir Nedir?

Cevap: Diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu? Protez dişleri çıkarmak gerekir mi?

GünahkarKul
Abdest önemli bir konudur titiz olmak gerekir.Allah(C.C) razı olsun kardeşim 🙂


Cevap: Diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu? Protez dişleri çıka

Ebu Muhammed
Diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olmaz.

Okudunuz mu?  Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi?

Yorum: Diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu? Protez dişleri çıkarmak gerekir mi?

Çaylak2017
Yani dişi çürüdüğü için dolgu yaptıran bir Hanefi’nin gusletmek için Maliki’yi taklit etmesine gerek yoktur. Doğru anlamış mıyım?


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm bende diş dolgusu yapıldı yani zaruriyetten dişlerimde çürük vardı doktor dedi çürük olan diş sallanıyor dolgu yapıldı şimdi benim gusüllerim boşa mı gidiyor birde taklit meselesi var maliki mezhebini taklit edin yoksa namazlarınız ve ibadetleriniz kabul olmaz diyorlar ben Hanefi mezhebiyim şimdi ne yapmam lazım taklit gerekir mi yoksa Hanefi mezhebine göre taklite gerek yok mu ?

Okudunuz mu?  Peygamberimiz namazlarda hangi sureleri okurdu?

muvaffak
Dişinizin dolgu olmadığı zamanlarda ve sağlıklı olduğu zamanlarda nasıl ki gusül yaparken dişinizin altına su gitti mi diye düşünmüyorduysanız, bu süreçte de düşünmeniz sadece abes ile hoşça iştigal etmenizdir. Böyle bir teferruata takılmanız ve takılanları dinlemeniz sizin zararınızadır. İbadetlerinizi ihlasla yapmaya devam edin. Allah kolaylık versin.

Okudunuz mu?  İstiska (Yağmur) Namazı

adetliyken diş dolgusu yaptırılır mı diyanet, adetliyken diş kaplaması yapılır mı, adetliyken diş çekilir mi diyanet

Bu kategoride yer alan Niyeti kalp ile yapıp dil ile de söylemenin hükmü nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu? Protez dişleri çıkarmak gerekir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.