Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:43
missa92
Abone

Gusülden sonra abdest alan bizden degildir. Hadisin açıklaması

Gusülden sonra abdest alan bizden degildir. Hadisin açıklaması

Kayıtsız Üye
Gusülden sonra abdest alan bizden degildir. (Mucemmul evsat hadis no: 3065) Bu hadisin sihhati nedir; hadis de ne demek isteniyor?


Cevap: Gusülden sonra abdest alan bizden degildir. Hadisin açıklaması

biçare58
Hadisi rivayet eden Taberanî, rivayetin senedinde bulunan bazı şahısların isimlerini vermiş ve bunların "teferrüd” ettiklerini / rivayet zincirinde tek başına kaldıklarını ifade etmek suretiyle bu rivayetin zayıf olduğuna işaret etmiştir.
Hafız Heysemî de bu rivayetin senedinde yer alan bir ravinin, İbn Maîn gibi alimler tarafından yalancılıkla itham edildiğini söylemek suretiyle, bu rivayetin zayıf olduğunu vurgulamıştır.(bk. Mecmau’z-Zevaid, 1/273).
Bununla beraber, şayet bu rivayet sahih ise manası şu olabilir:
İslam’da boy abdesti olan gusül alındığında, normal abdest de yerine gelmiş olur ve ayrıca gusülden sonra abdest almak gerekmez. Şayet bir kimse bu İslamî prensibi hiçe sayarak gusülden sonra abdestin mutlaka tekrar alınmasının gereğine inanıyorsa, bu kimse sünnetten ayrılmış olur; "bizden değildir” ifadesi bu noktaya işaret etmektedir.
Dört mezhep alimlerinin görüşüne göre, "gusülden önce abdest almak -farz değil- sünnettir.”(V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/376). Gusülden sonra abdest almak ne farz ne de sünnettir. Bu da guslün abdesti de ihtiva ettiğini göstermektedir.

Okudunuz mu?  Erkeğin ikinci dini nikahı olduğu için gizli nikah geçerli midir?

SİE


"Gusül’den sonra Abdest alan bizden değildir" Hadis-i Şerif’in açıklaması tam olarak nedir ?

Hoca
< "Gusül’den sonra Abdest alan bizden değildir." Hadis-i Şerif’in açıklaması tam olarak nedir ? >
cevap yazılmış.
Gusülden sonra abdest almak ne farz ne de sünnettir. Bu da guslün abdesti de ihtiva ettiğini göstermektedir.

Okudunuz mu?  Kayınbabanın yanında taytla durmak ve aynı odada yatmak

Cevap: Gusülden sonra abdest alan bizden degildir. Hadisin açıklaması

Mehmet5
"Abdest üzerine abdest almak, nûr üzerine nûrdur."

Sanırım mevize kaynaklarında geçer.

Bu kategoride yer alan Müslümanın acı çekmeden vefat etmesi için bir dua var mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusülden sonra abdest alan bizden degildir. Hadisin açıklaması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.