Anasayfa
13 Ocak 2023, 14:27
Oruc
Yönetici

Kadınlar on günden fazla adet görürse namaz kılabilir mi oruç tutabilir mi

Kadınlar on günden fazla adet görürse namaz kılabilir mi oruç tutabilir mi

Kayıtsız Üye
kadinlar on günden fazla adet görürse namaz kilabilir mi oruc tutabilir mi


Cevap: kadinlar on günden fazla adet görürse namaz kilabilir mi oruc tutabilir mi

menzil_guller
Bir kadından üç günden az ve on günden fazla gelen kan, hayız kanı değildir. Buna istihaze(özür hali) kanı denir. İstihaze adı verilen kan, diğer organlardan gelen kan gibidir. Böyle bir kanın gelmesi ile yalnız abdest bozulur. Devamlı gelirse, özürlü hükmüne geçer ve özür sahiblerine ait olan hükümler bu gibilerde uygulanır. Böyle müstahaze sayılan bir kadından namaz sorumluluğu düşmez.Namazını kılabilir ,orucunu tutabilir, Orucunu kazaya bırakamaz


Cevap: Kadınlar on günden fazla adet görürse namaz kilabilir mi oruc tutabilir mi

Kayıtsız Üye
Tam 7 gündür adet gördüm ama bugün 12 gündür temizlenmedim hâlâ ve namazımı kılmak istiyorum bu mümkün mü acaba?


Cevap: Kadınlar on günden fazla adet görürse namaz kilabilir mi oruc tutabilir mi

arifselim
Adet günlerin 7 ise ve akıntılar kesilmişse gusül alman gerekir. Ama adetin 7 gün olmasına rağmen akıntılar devam ederse en fazla 10 gün adetli sayılırsın ve 10. günde gusül alıp ibadetlerine başlamalısın. 10. günden itibaren gelen akıntılar sadece namaz abdestini bozar gusül almak gerekmez.


Kayıtsız Üye
Korunma ignesi kullaniyorum 6 aydan beri adet gormedim ve su an adet oluyorum ve adet gunum 10 gun oldu namaz kilabilir miyim? kimileri diyor kilmalisin,aciklamali bir sekilde cevap yazar misiniz lütfen simdiden Allah razı olsun.


arifselim
Adet kanamaları veya akıntılarının en fazla süresi 10 gündür. Bundan sonra artık gelen akıntılar özür sayılır ve senin gusül alarak ibadetlerine başlaman gerekir. Senden de Allah razı olsun.


Kayıtsız Üye
7 gün adetim sürdü guslumü alıp ibadetlerime başladım. 4 gün sonra tekrar başladı adetim ve şu an oruç tutuyorum bu özür sayılır değil mi orucuma devam edebilir miyim ? Allah razı olsun.


arifselim
Adet süren dolmuş ve en uzun süreyi bile zaten geçirmişsin. Bu akıntı kesinlikle adetten sayılmaz bu özür akıntılarıdır. İbadetlerine devam et ve gusül almana gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Ramazan mesajları

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Benim adet günümden 2 gün sonra koyu kahverengi akıntı geldi. Ben de onu adet sandım. Bu akıntı 1 hafta sürdü ama kan değil koyu kahverengi ve koyu kırmızıya yakın siyah gibi. . Tam bitti derken kan gelmeye başladı. Ve hala geliyor. 12 gün oldu. Hangisi adet anlamadım. Ne yapmalıyım? Namazımı kılabilir miyim? Ya da bu Özür mü sayılıyor?


arifselim
Aleykum selam. Adet zaten 10 günü geçerse artık özre dönüşür. Bu durumda bu gelen akıntılar nasıl olursa olsun yıkanmalısın ve namazlarına başlamalısın.


Rose_love
Benim namaz vakitlerinde ve onun disinda beyaz akintilarim oluyor. Bunlar abdesti bozar mı?


arifselim
Kadından doğal olarak gelen beyaz akıntılar hakkında abdesti bozup bozmayacağına dair ihtilaf olmuştur. En doğru görüş her ihtimale karşı her vakit için abdest almasıdır. Bu akıntıyı tıpkı sümük gibi sayanlara göre kadının abdestini bozmayacağıdır.


Kayıtsız Üye
10 günden sonra gelen kanların istihaze kanı olduğunu, hatta mutat dönemi 6 gün olan bir kadın 12 gün adet görürse, 6 ile 10 arasındaki 4 günü kaza etmesi gerektiğini biliyorum. fakat adet dönemleri mutat olmayan yani bir ay 7, diğer ay 8, sonraki ay 6 gün gibi hepp düzensiz adet gören bir kadın 10 günü geçerse ne yapmalıdır? teşekkürler.


arifselim
Adeti düzenli olan kadınların durumu bellidir ancak adeti düzensiz olan kadınların ise durumu farklıdır. Dediğin gibi her ay farklı olabilen adet yaşayan bir kadın en fazla 10 güne kadar adetli olarak hesap eder.

– Eğer düzensiz bir adetiniz var ve on gün dolmadan önce bu lekeyi görmüş iseniz söz konusu lekeyi dikkate alarak yeniden gusül almanız uygun olur. Mesela düzensiz adetli bir bayan adetinin altıncı günü bittiğini düşünerek gusletse sekizinci gün tekrar kahverengi bir leke ya da kanama görse bu durumda tekrar gusleder.

– Önceki mutad adet günleri altı gün olan bir kadın daha sonraki adet döneminde altıncı günün bitiminde temizlenmeyip akıntısı devam etse bu durum on günü aşmadıkça normal adeti olan altı güne ilaveten kan gördüğü günler de adetinden sayılır.

– Kısaca kaç gün akıntısı olmuşsa o günler adet günleridir. Dolayısıyla daha önce altı gün olan adet süresi değişerek kan görmeğe devam ettiği günler de adet günleri olmuş olur.

Okudunuz mu?  Hz.Alinin Ramazan ve Oruç hakkındaki sözleri

Kayıtsız Üye
Merhaba benim adetim bıldım bileli hep düzensizdi çok fazla kanamam oluyor ve çok uxun sürüyor şuan 10. Günüm gusulumu bu gecemi almam gerekiyor veya yarınmı birde adetim 10. Günü geçtigi zaman ilişkiye girilirmi şimdiden teşekkürler


mum
Adet süreniz 10 gün ise, 10. günün bitiminde gusül alın ve ibadete başlayın


Sima.nur
Merhabalar ben korunmak için.sprial taktirdim.2 ay kanamam oldu simdi kesildi sadece arada kahverengi ve pembe renkte akintim oluyor bu namaz.kılmama.ve oruc tutmama.engelmidir.yoksa degilmidir


arifselim
Merhabalar. Bu sorun için doktora danışman gerekir. Bir düzensizlik olsa da bunun sürekli olması sıradan bir durum değildir. Adet günlerini ve adet günleri arasında kalan temizlik günleri öğrenmelisin. Eğer bu belli olduysa adetten sonra artık gelen bu tür akıntılar adetten sayılmazlar.


Kayıtsız Üye
İyi günler. Adet olduktan 10 sonra tekrar adet oldum. 15 gün olmadığı için ibadetlerime ara vermeden devam ettim. Bu adet 10 günden fazla sürdü. O bittikten sonra tekrar 14. Gün adet oldum. Ama 10 günden fazla sürenin bitmesi gereken günden itibaren hesaplarsak 15 günü geçiyor. Şu an namaz kılmam gerekiyor mu?


arifselim
Normal adetin olarak kabul ettiğin akıntıları 10 gün olarak hesap edeceksin ve kesilmese bile gusül abdesti alarak namazlarına başlayacaksın. Buna göre hesap etmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Benim rahmimde kis var ve doktor ilac verdi tedavisi için ilaci kullandigim surece adet gormedim son haftasi hari giderek fazlalasan kanamam olutor ve ongunu gecti namazımı kılmamda sakinca varmi simdiden Allah razı olsun


Şem’a
Doktora sorun bu adet kanı ise namaz kılmayan


Kayıtsız Üye
bekarım namaz kılmadıgım ıcın adet gunlerımı hıc takıp etmedım bundan dolayı adet oldugum gunu bılmıyorum son ıkı aydır namaza başladım bır aydır sureklı adet goruyorum dr gıttım ılac verdı ıkı gun adet olmadım ıkı gun temız kaldıktan sonra tekrar kan gelmeye başladı namazımı bırakmak ıstemıyorum adet oldugum tarıhı bılmedıgım ıcın ne zaman temız ne zaman hayızlı oldugumun hesabını yapamıyorum ozurlumuyum hayızlımıyım nemazımı nasıl kılacam bılemıyorum yardımcı olursanız sevınırım

Okudunuz mu?  İslamda oruç kaç gün

arifselim
Bu konuda ilacın etkisi hakkında sana mutlaka doktor bilgi vermiştir. Eğer şu an başlayan kanama adet kanamasına da benziyorsa bunu adet başlangıcı olarak kabul edebilirsin. En fazla 10 gün adetten sayarsın ve akıntı durmasa bile gusül alır ve namazına başlarsın. İki adet arasında temizlik süresi de en az 15 gün olarak hesaplanır.


Yaren19
Selâmün aleyküm. Adet günlerim genelde 10 gündü .fakat 20 Şubat ta 10 günüm doltuktan sonrada kanamam devam ediyor. Namazlarimi her vakit abdest alarak kılıyorum.13 gündür kanamam var 20 şubattan bu yana. 15 gün olunca namaz kılmaya devam etmelimiyim yoksa birakmalimiyim


mumsema
Adet bitiminde kanama devam etse de namaza devam edin çünkü adet dışı kanamalar istihaze kanıdır ve hastalık sayılır.


Kayıtsız Üye
Ben sürekli adetim. Yaklasik 1 hafta adet bir hafta temiu duruyorum. Polikistik over hastasiyim. Ilk adet oldugumdan beri çok duzensiz. Bn nasıl ibadet gunletimi hesaplicam. Ve her namaz vaktinde lavoboya gitmem mi gerekiyor temizlenmek için. Bu beni çok yoruyor. Tsk ederim


imam
Bir hafta adet olup temizlendikten sonra bir hafta içinde tekrar adet olmanız mümkün değildir.
Kadın doğum uzmanına gidip muayene olmanızı tavsiye ederim

Over hastalığı nedir
Tipik polikistik overler (Çok sayıda kist içeren over dokusu), uzun süre yumurtlama olmaması sonrasında oluşmaktadır. Normal kadınların %25 kadarında polikistik overin tipik ultrasonografi bulguları (overlerde inci tanesi gibi dizilmiş follikül kistleri) görülmektedir.


Kayıtsız Üye
Doktor rahmimde olan köstebek dolayı bir ilaç yazdı ve 21 gün kullanmami söyle di adetimin 2.gunu içtim yani 10 mayısta hala ilaci kullaniyorum ve adet de oluyorum adetimin 10.gunu olunca gusül almıştım tekrar almama gerek var mı ve de orucumu tutabilir miyim

Doktor rahmimde olan kirsten
dolayı bir ilaç yazdı ve 21 gün kullanmami söyle di adetimin 2.gunu içtim yani 10 mayısta hala ilaci kullaniyorum ve adet de oluyorum adetimin 10.gunu olunca gusül almıştım tekrar almama gerek var mı ve de orucumu tutabilir miyim

Okudunuz mu?  Morfin orucu bozar mı?

arifselim
Geçmiş olsun. Adet süren ne zaman 10 günü doldurursa artık gusül abdesti alırsın ve adetin bitmiş olur. Daha sonra gelen akıntılar artık özürden sayılır ve bunun için tekrar yıkanmana gerek yoktur.


Kayıtsız Üye
Bir aydır kanamam kesilmedi hastaneye gittim kit var dediler ve hala devam ediyor kanamam namaz oruç için sorun
olurmu


arifselim
Bu gelen kanamalar adetten sayılmazlar. Adet dışı gelen her türlü kanamalar özür olarak sayılır ve ibadetlere engel olmazlar. Oruçlarını tutabilirsin.


Kayıtsız Üye
Salaminaleyküm ben 48 yaşsindayim adetim 2 yildir düuzensiz bazen atetimin tarhinden 5 gün önce oluyorum bazzende 5 gün sonra yani kisacasi düzensiz mesala bu ay 5 gün önce leke geldi kanamam 5 gün sora oldu bu 10 . Gün temizlendim mamazimi kildim tekrar leke gelmiş şimdi nepmamlazim mamazimi orucumu kurani
mi okuya bilirmiyim birde namazımın orucumun kazalari nasıl olmali şimdiden Allah razı olsun beni aydinlatirsaniz sevinirim bu durrum beni çok düsşün dürüyor açikcasi teşekürler


arifselim
Aleykum selam. Bu adet düzensizliklerin için doktora gitmelisin. Düzensizlik sürekli olduğunda adetinin bitimine göre hareket etmelisin. Adetin bitmesi de ya beyaza dönüşmesi ile yada tamamen kesilmesi ile olur. Adetliyken kalan namazları kaza etmezsin. Sadece ramazan orucunu kaza etmelisin.


Kayıtsız Üye
4yıldır 2 haftada bir adet görüyorum 6 aydırda hepten dengesi bozuldu adetimden 1 hafta önce leke geliyor adetim bir hafta sürüyor adetimden sonrada bir hafta leke geliyor yani ayda toplam bir hafta temizim ne yapacağımı şaşırdım doktora gittim denemediğim kalmadı benim sorum adet öncesi ve sonrası gelen lekelerimde namaz kılıp oruç tutabilirmiyim?hesabımı nasıl yapmalıyım adet öncesi lekeyimi baz almalıyım yoksa adet gördüğüm anımı kafam allak bullak oldu lütfen yardım edin Allah razı olsun şimdiden


arifselim
Adetin geldiğinden emin olduğundan günden itibaren en fazla 10 gününü adetten saymalısın. Daha sonra iki adet arasındaki temizlik süresini en az 15 gün olarak hesap etmelisin. Geride kalan günlerde akıntı olursa bunlar özürden kabul edilir.


Cokuzgun
Merhaba adetimim 5. gunu lekelenmeyi kesmesi için ilaca başladım ve bir süre sonra etkili oldu temettu haccina niyet etmiştim regli iken temizlenme durum var diye zaman yaklaştıkça umutsuzluğa duşerek dediğim zamanda ilaca başladım yaklaşık 1.5 – 2 gün sonra tavafimı ve sayımı yaparak ihram dan çıktım ama döndüğümde ufak bir kahve rengi lekelenme gördüm buradaki hocam maliki meshebine göre 2 temizlik arasına denk geldiğinden kabul olacağını söyledi sonrasında arafat ve ziyaret tavafini yaptıktan sonra ilacı bıraktım tekrar olmayacağımi sanıyordum sadece lekenme diye ama bugün tekrar yogun gibi basladi ilk hastalanma zamanım 24.08 idi o tarihe göre 10 gun doldu özür sayilirmi? Yoksa ilaç müdahalesinden dolayı özre girmezmi ? (24.08 regli başladı 28.08 aksami ilaca başladım ve 01.09 sabahı son ilacı aldim)

Okudunuz mu?  Yağmur yutmak orucu bozar mı?

Şem’a
adet süreniz 7 gün ise ve gördüğünüz kandan sonra kan tamamen kesilip bir daha görmemiş iseniz olmamış maalesef
Not: Maliki mezhebinde hüküm nedir bilmiyoruz


Çok uzgun
Tam anlayamadım üzgünüm 5 gün adetliydim kesilmesi için 3 buçuk gün ilac kullandim hac görevlerimi tamamladıkan sonra ilacı bıraktım ve 2 gün sonra tekrar adet başladı benim özür halim kaç gün sonra olur sıfırdan 10 günmu gecmesi gerekli yoksa birkac gun önceki 5 gün den itibaren sayarak olurmu ?
normalde ilac kullanmasam 9 gunde temizlenirdim ama şuan çok karıştım 🙁 Yardımınız için Allah razı olsun.


Şem’a
Kanama 5 gün kesildiyse hac görevi tamamdır Allah kabul etsin bize de dua edin


Kayıtsız Üye
selamün aleyküm
ben yeni anne oldum.lohusaligimin 40.günunde gusül abdesti aldim ama 52 gündür devam ediyor kanamam.Her namaz vaktinde abdest alip namazımı kiliyorum.Aldigim abdestle namazımı kıldıktan sonra Kuran-i Kerim de okuyabilirmiyim. Ayrica nezamana kadar özürlü sayiliyorum? üc gün daha devam ederse kanamam ozaman hayzmi sayilacagim ? yardımcı olursaniz sevinirim.Allah razı olsun.


Hoca
< Aldigim abdestle namazımı kıldıktan sonra Kuran-i Kerim de okuyabilirmiyim. >
Hanefi mezhebine göre evet. Çünkü şafii mezhebine göre lohusa ortalaması 40 gündür ama 60 gün sürebiliyor bazı kadınlarda
Özür sahibi sayılırsınız her vakit abdest alın ve dilediğiniz kadar onunla ibadet edin


Sahra 2001
Bir kadin bügün güsül abdesti almasi lazimsa (cünkü adet günü bügün akşam namazına sona ercek, cünkü ozaman tam 10 gün doldu,saat olarak) fakat akşami biyere gidicektir ikindide almak ister, fakat o kadinda hep (adet dişinda) yeşil bir akinti gelir, o akinti yine gelirse güsül abdesti tekrar mi almasina gerekir veyahut tamammidir cünkü hep geldi için?

Okudunuz mu?  Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

2.Soru
Birisi var, onun adet günü bügün akşam namazına sona ercek

Fakat ikindiye birisine misafire gicektir

Ve muhakkak ta aksam 22:00 eve gelir

Misafirde güsül abdesti alamaz

Yani duş edemez

Bir namaz vakti gecebilirmi?

Böyle bişey varmi?


Hoca
Erken gusül alsın ama alıntı olursa yeniden gusül alması gerekir.


Rose_love
Selamun Aleykum, ben gecen hafta pazar gunu adet gördüm simdi ise hala bazen kahverengi akintilarim oluyor Allahin izni ile yarin saat 15.00 civarlarinda tam 10 gun dolmus olucak. Ama belli ko akintilarim devam edicek, bu durumda Yarin 15.00dan sonra mi gusül almaliyim? Eger bu gece gusül alirsam (daha 10 gun dolmadan) yarin 15.00dan sonra namaza baslarsam olur mu? Cunku yarin o saatlerde calisiyorum baska bir alternativi vardimidir?


Hoca
< Yarin 15.00dan sonra mi gusül almaliyim? >
10 gün dolunca yıkanın ve namaza başlayın ama vakit dolmadan ibadete başlayamazsınız


Kayıtsız Üye
Selamlar, ben 21 gündür kanamam var 10. günden sonra namazima basladim ve halen kanamam var 21 gün oldu acaba ne zamandan sonra namaz kilamam kanamam sürdügü halde?


Hoca
bu kanama adet kanması olamaz, 10. günden sonra yıkanın ve namaza başlayın ama doktora gitmeyi ihmal etmeyin


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm. Tam adet günüm gelmemişti 17 gün temizlik süresi geçirdim. 10 günden fazla koyu ve yoğun olmayan hep kahverengi gibi bir renk gördüm ve adet sanarak namazlarımı kılmadım. ( 10 günden sonrasını artık istihaze diyerek kılmaya başladım ) 13 gün temiz kaldıktan sonra asıl koyu renk pıhtılı ve ağrılı kan geldi. Namazımı kılmıyorum. Yanlış mı yapıyorum? Zannı galibim bunun adet kanı olduğuna yönelik.


imam
Kadın adet gününe yakın lekeleme gördüğünde ibadete ara verir 3 gün sonunda hala kahve rengi ise banyo yapar ibadetlerine devam eder.hayoz kano sayılabilmesi için 3 gün içinde veya sonunda hayızın elem ve sancıları veya bir damlada olsa kırmızılık olması lazım akıntının içinde.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre oruç bozulursa kaç gün tutulur

Bu durumda
Kadın örnek veremem gerekirse
Mesela pazartesi sabah leke geldi ibadete ara verirr salı satiamba sabah hala leke lenme var ve hayız belirtisi yok ise güsül alıp ibadetine devam eder aradan 1 gün geçti ve tekrar leke lenme oldu ise tekrar bırakır ibadeti zaten ikinci üç gün içinde mutlaka hayız olur
Bu adet gününe yakın zamanda olan bir surumdur.akıntı fazla sürüyor ise bir kadın doğum doktoru na gidip hayız kanımı veya farklı bir kan mı öğrenebilir ve ona göre davranır


Kayıtsız Üye
4 martta adet oldum 10 martta bitti namazıma başladım ama 19 martta tekrar adet oldum 3 gündür namazımi kılmıyorum ne yapmam lazım


mum
iki adet arası temizlik süresi geçmediği için adet değilsiniz


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm menopozdayim ve adetim düzenli gelmiyor. 15 günde bir geliyor ama ben yinede namaz kılıp kuran okuyorum özür hali diye. Kendimi kötü hissediyorum ne yapmalıyım ?


mum
Özür halinde ibadet edilir.


Özüm
8 aydır adet goremiyordum sonunda oldum ve 9 gün sürdü abdestlendim namazıma başlamak istiyorum fakat taretlenirken pembe beyaz bir sivi geldi 10 günü bekleyip sonra mı tekrar gusül abdesti alıp baslamaliyim namazıma?


mum
Beyaz akıntı gördüyseniz sonraki akıtılara aldırmayın


Özlemce
Hayırlı günler. Benim cikolata kistim var ve doktorumun verdigi ilac adetimi koyu kahve seklinde yogun olmiycak sekilde 13 gundur devam ettiriyor. Merak ettigimiz gusül alıp ibadetime baslayabilirmiyim vede eşimle münasebet serbestmi.

Hayirli gunler. Brnim cikolata kistim var. Doktorum bir ilac verdi ve bu ilac adetimi sekiz gun geciktirdi bu normalmis ve adetim kahve rengi sekilde yogun olmiycak sekilde ama 13 gundur devam ediyor .sormak istedigim guslumu alip ibadet yapabilir ve esimle iliski caizmidir 10 gunu gectigi için


mum
Allah şifa versin. Sözünü ettiğiniz akıntı adetten değilse, ilacın etsiyse ibadet edebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Ben dusuk yaptim. Dusuk sonrasi 20 gun kadar kanama devam edebilir dedi. Bu halde 10 gun sonra namaza oruca devam etmeli miyim yoksa kanamanin bitmesini beklemeli miyim? Simdiden teşekkürler


mum
Kanama loğusa ise ve kesilmesini bekleyin. Yok eğer hastalık kanısı ise oruç tutun

Okudunuz mu?  Oruçlu iken sivilceler için yüzümüze losyon sürmek orucu bozar mı?

Kayıtsız Üye
1 – Düzensiz adet oluyorum 10gunu geçmiş yıllarda kanamanın orucn ilk günü 10cu günüydü herkes günah tutma diyor fakat her yıl bu yüzden mahrum kalıyorum diyebilirim sizde tutmam gunahmi

2 – Selamün aleykum ben 30 yaşındayım âdetlerim hep düzensiz belli vi zamanı yok 01.01 lekenmelerim başladı adet oluyorum diye ibadetlerimi yapmadım ama 12.01 normal kanamam başladı yarın 11.’gün namaz,oruç ve kur-an okuyabilir miyim Allah razı olsun şimdiden

3 – Merhaba ben 20 gün önce adet olmuştum Ama uzun sürmüştü Şimdi tekrar kahverengi gördüm 20 gün sonra şimdi ben çok kararsız kaldım oruç tutup namaz kılabilir miyim


mum
1 – 10. gün bitsin yıkanın ve orucu tutn.

2 – 11. gün ise ibadet edin

3 – Kahverengi kan adet kanı mı onu tespit etmeniz gerek


Sündüz baykul
Merhabalar ben ayın yaklaşık 3haftasini adetli geçiriyorum Ramazan ayınin 6 günü kanamam başladı ve bugün tam 9 gündür devam ediyor 10 günden itibaren namazıma baslayim orucuma devam edeceğim lakin cevaplamanizi istediğim sey şudur kanamam varken Kur’an’ı Kerim okuyabilirmiyim acaba


mum
10 günden sonra ibadetinizi yapın, Kuran okuyun, namaz kılın ve oruç tutun


Kayıtsız Üye
Merhaba efendim bende sıpral var altı aydır sürekli adet görüyorum ve orucu üçgündür tutuyorum halen kanamam ara ara geliyor ben yinede teredütlüyüm orucumun kabul olup olmadığını lütfen bana cevap verirmisiniz


imam
Altı ay boyunca adet olunmaz taktığınız spiral sürekli kanama yapar Siz adet zannediyorsunuz


Kayıtsız Üye
9 gun adet oldum 5 gun oruc tuttum ve tekrar bir iki damla geldi 3 gundur oruc tutamiyirum 3 gunde 5 6 damla anca geldi bu ozur sayilirmi namazımı kilip orucumu tutabilirmiyim lütfen cwp yazin


arifselim
Adetin en uzun süresi zaten 10 gündür. Adet bittikten sonra temizlik süresi ise en az 15 gündür. Bu durumda senin durumun sadece özürdür ve adetten sayılmaz. Gusül almana da gerek yoktur ve ibadetlerine devam edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Adetimin bugün 10.günu sabah bitmisti gusül abdestimi aldim ogle namazımı kildim sonra ikindi vakti abdest almaya gittim yine gelmis ne yapmaliyim son zamanlarda hep boyle oluyor namaz kilabilir miyim tekrar gusül mü almaliyim ?

Okudunuz mu?  Ayın dolunay olduğu günlerde yani ayın...

mum
10. günden sonra gelen akıntılar hanefi mezhebine göre özür sayılır.
10 gün bitmişse gusül gerekmez.


Kayıtsız Üye
Adetim 8 gun suruyor.9. Gun gusül abdets aldim.1 saat sonra leke geldi tekrar yaptim.Ertesi gun kuran okumak için abdest alcaktim kan gelmis napmaliyim


Tohat
Normal adat gününüz sekiz gün ise ve diğer aylarda bazen bunu aşıyor ve on günü geçmiyorsa yine adetten sayılıp gusletmeniz gerekir. Fakat on günü geçmesi takdirde adet günü dışında sayılıp hastalık olarak kabul edilir ve gusletmeye gerek olmaz.


Kayıtsız Üye
Adetim hep 10 gün sürüyordu ama 2 aydır 7 günde bitti
10 günü beklemelimiyim yoksa bundan sonra 7. Günden sonra abdest alıp ibadetlerimi yapmalımıyım


mum
Adet erken bitebilir, günü değişebilir, artar ve eksilir bu normal….
Siz 7. gününde yıkanın ve ibadet edin.


Kayıtsız Üye
Gebelikten korunmak için 3 aylık iğne vuruldum 14 Aralık adet oldum adet günüm her ay 7 gün sürüyor ama bu ay iğneden dolayı bitmedi 15 gundur devam ediyor bu durumda ilişkiye girilebilinir mi


arifselim
Adet süresi en fazla gün kabul edildiğinden dolayı 10. günde yıkanman gerekir. Adet onuncu günden sonra devam etse bile bu gelen akıntılar özür sayılır ve eşi ile cinsel ilişkiye girmesi de caiz olur.


Kayıtsız Üye
Merhaba hocam ben spiral taktırdım 8 gün adet görüyorum sonrası ara ara akıntı şeklinde kanamam geliyor namazını kılmak istiyorum nasıl bir yol izlemem gerek


arifselim
Merhaba. Bu işlemden dolayı adetin düzeni bozulabilir yada bazen akıntılar olabilir. Adet günlerini takip edeceksin ve akıntı kesildiğinde gusül alacaksın. Daha sonra gelen akıntılar özür hükmünde olur. Zaten gelen akıntının adetten olup olmadığını her kadın bilmelidir.


Kayıtsız üye
6 aydır düzensiz adet oluyorum, doktora gidiyorum. Ramazan’ın 1. Günü orucumu tuttum 2. Günü leke gelmeye başladı bozdum orucumu şuan 9 gün oldu ama tam adet yeni başlıyor. Bir de doktor ilaç verdi söktürücü imiş. Yani şimdiye kadar leke geldi asıl adet şimdi başlıyor. Ben yine de 10 günü doldurunca oruca başlayabilir miyim. Son aylarda adet dönemim çok yoğun geçmeye başladı çok aşırı kanama oluyor yine de 10 gün dolunca hem oruç hem namaza başlayabilir miyim. Önceki yorumlarınızı okudum gusül alıp namaz kılabilirsiniz kanama guslü değil abdesti bozar demişsiniz. Bunu anlamadım her namaz vakti abdest alıp namazı kılsam ama kanama devam ederken namaz esnasında kanama olunca abdest bozulur mu bozulmaz mı. Kusura bakmayın biraz uzun yazdım hakkınızı helal edin.

Okudunuz mu?  Gece eşimle beraber oldum ve uyudum. sahura da kalkamadım. sabah kalkıp gusül abdesti aldım orucuma mani midir?

Omer Faruk
< Bunu anlamadım her namaz vakti abdest alıp namazı kılsam ama kanama devam ederken namaz esnasında kanama olunca abdest bozulur mu bozulmaz mı. >
Özürlü kişiyi özürlü yapan zaten sürekli kan gelmesidir. bu kanın ibadet esnasında gelip gelmemesi farketmez. O ibadet için aldığınız abdest kan gelse bile ibadet bitinceye kadar geçerlidir. Daha sonra yine devam ederse diğer ibadet için tekrar alırsınız.


Kayıtsız Üye
Selamün akeykum adetimin 5. günü veya 6.günü 2 gün tamamen adetten temiz oluyorum sonrasinda lekeler oluyor bazen 13 bazende 15 günü buluyor lekelerin bitmesi…bu durumda o 2 gün ve sonrası temizlik esnasında ibadetine devam etmelimiyim


Ensar
Ve aleykumusselam
Adet süresi Hanefi mezhebine göre en az 3 gün 3 gece en fazla ise 10 gündür. Yani sınır 10 gündür. 10 günden önce gelen kan adet kanıdır ama 10 günden sonra gelen kan veya leke özür dür. Şafii mezhebine göre ise en az 1 gün 1 gece en fazla ise 15 gündür. Bu durumda 15 günden önce gelen kan adet kanı 15 günden sonra gelen ise artk istihaze / özür kanı olmuş oluyor.


adet 10 günü geçerse namaz, adetin 10 günden fazla sürmesi, adetin 10 günden fazla sürmesi namaz

Bu kategoride yer alan Kan yutmak orucu bozar mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadınlar on günden fazla adet görürse namaz kılabilir mi oruç tutabilir mi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.