Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:06
Oruc
Yönetici

İmsaktan sonra yemek yemek orucu bozar mı

İmsaktan sonra yemek yemek orucu bozar mı

ebru26
merhabalar herkese hayırlı ramazanlar.birşey sormak istiyorum.gece imsak vaktine yetişemedim.ama daha 15 dk falan geçmişti ben yinede hızlı hızlı birşeyler yedim niyetlendim orucum kabul olurmu.lütfen sorumu cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekürler


Cevap: sorumu inşAllah yanıtlarsınız

imamhatipli42
Ezan okunmaya başladıktan sonra hiçbirşey yenilip-içilmez kardeşim. Eğer yenilip içildiyse oruç bozulmuştur.

Okudunuz mu?  Oruc tutmayana ikram

Yanıt: sorumu inşAllah yanıtlarsınız

YaZaROW
Bende şöyle bir durumla karşılaştım. Eğer bu soru üzerinden okurlarsa arkadaşlarımız bunu da bilmiş olsunlar. Daha bu sabah sahura kalktım. Biraz yemek yedim ve mideme otursun diye bekledim. Son 15 dakika da içebildiğim kadar su içecektim ki uyuya kalmışım. Niyet edemedim. Fakat sabah orucumu bozacak hiçbir şey yapmadığım için sabah niyet ettim. Bu şekilde de oruç kabul oluyor. Yaşayanlar tereddüt etmesinler. Zaten sahura kalkmak bile oruca niyet mahiyetinde oluyor kalple. Önemli olan kalple niyetmiş fakat dil ile söylenmesi de gerekirmiş. Bilginize.

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebine göre burundan kulaktan vs. kıl koparmak orucu bozarmı kefaret gerektirirmi?

Soru: sorumu inşAllah yanıtlarsınız

ahfa
🙂 benimde bir sorum olacak…

Şimdi konyada ezanı her camii imamı kendisi okuyor..ben dün geceki sahur da su içecektim fakat uzaktaki bir camiinin ezan okuduğunu duydum ve içmedim suyu.yaklaşık 1 dk geçti ya da geçmedi yakındaki camii de ezan okundu..

Okudunuz mu?  Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

ben ilk okunan ezanı dikkate almasaydım yani en son okunan ezan okunana kadar suyumu içseydim orucum bozulurmuydu


imamhatipli42
Merkezde bütün camilerde aynı anda hoparlörden okunur kardeş konyada ama. Siz diyanetin belirlemiş olduğu imsak vaktini dikkate alın. Hatta imsak vaktinden 3-5 dk kadar önce yeme-içmeyi kesin.

Okudunuz mu?  Oruçluyken burna su çekmek

Desert Rose
Kardeşim temkinli vakit diye bir durum var yani birdakikanın hesabını yapmak bu çok saçma o birdadika zaman dilimi sana ne kazandırabilirki hem saatlerin saniye saniye doğru söyliyeceğine nerden emin olursunki sonuçta alet dime her an bozulma ihtimali var ayrıca son beş dakika içinde heran fecr atma ihtimalide çok yüksek.Müezzinin 1 dk rotar yapmasıda olası .sahura kalkan bir Mü’min neden 1 dk 5dk hesabı yapar onuda hiç anlamıyorum Maksat kutsal vazifeyi en güzel şekilde yerine getirmek değilmi.senin sorduğun soruya göre ilk duyduğun ezan sesini dikkate alarak yemeyi içmeyi kesmen gerekiyor…

Okudunuz mu?  Fırıncılar oruç tutar mı?

ahfa
teşekkürler demekki doğru yapmışım 🙂


Ramadan
< daha 15 dk falan geçmişti ben yinede hızlı hızlı birşeyler yedim niyetlendim orucum kabul olurmu >
İmsak vakti girdiğinde bir dk bile olsa artık yenmez, yenirse şayet oruç olmaz


Kayıtsız Üye
İmsak bulunduğum bölgede 3.26 da ama saati kaçırmışım ezan daha okunmadığı için hızlıca birşeyler yedim sonra ezan bitmeden yemeği bitirdim ezan 3.30 da okunmaya başladı şimdi ben imsak vakti girdiğinde yemek yemiş oluyorum bu durumda orucuma devam etmelimiyim yoksa kaza mı yapmalıyım

Okudunuz mu?  Ramazan Ayının Değeri Ve önemi

mum
İmsak vakti girdiği halde ezan okunmasa da yenilmez ve içilmez.
Oruç olmadı, daha sonra bir gün kaza etmelisiniz.


BlackPearlXV
Selamın Aleyküm yine imsak vaktine yakın 1-2 dk var ve elimde de bir parça ekmek var ziyan olmasın diye ezan okunurken yedim ve biraz da su içtim yine de tekrar tutmam gerekir mi?

Okudunuz mu?  Hz.Ömerin Ramazan ve Oruç hakkındaki sözleri

mum
< ezan okunurken yedim ve biraz da su içtim >
İmsak vakti girdiği halde yiyen ve içenin o günkü orucu geçersizdir. Kaza gerekir.


berko
Öncelikle selamün aleyküm, imsak vaktini bilmeyerek uyandım yemek yedim sonra niyet edip uyandım sabah uyandığım imsak vaktinden sonra yemek yiyip niyet ettiğimin farkına vardım orucum kabul olur mu devam etmeli miyim

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili kısa hikayeler

Ensar
Burada yapmış olduğunuz hataen olduğu için o günü oruçlu geçirir ve daha sonrasında güne gün yani o günün sadece kazasını ramazan ayından sonra kaza eder tekrardan tutarsınız, kefaret vermenize gerek yoktur.


imsak, Imsak vaktin

Bu kategoride yer alan Oruç tutamıyorum açlığa dayanamıyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmsaktan sonra yemek yemek orucu bozar mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.