Anasayfa
15 Mayıs 2023, 12:07
sizden3
Abone

Ezan Okunurken Su içilirmi?

Ezan Okunurken Su içilirmi?

Hacı Engin
Sahura kalktık yemek yedik su içtik peki sahur zamanının bittiğini belli eden sabah ezanı okunurken son defa su içilirmi…


Cevap: Ezan Okunurken Su içilirmi?

imamhatipli42
Ezan okunduğunda (imsak vakti girdiğinde) yeme-içme kesilir. Ezan okunduğunda yeme-içmeye devam eden kişinin orucu bozulur.


Yanıt: Ezan Okunurken Su içilirmi?

Desert Rose
Hayır içilmez kardeş ezan başladığı an oruçta başlamıştır.
Hatta temkinli vakit var yani imsaktan 10 dk önce yemeyi bırakırsak dahada iyi olur.


Cevap: Ezan Okunurken Su içilirmi?

mum
< imsaktan 30 saniye sonra su içilirmi >
imsaktan bir saniye sonra bile su içilmez
< İmsak Vakti ezan okunurken su içilir mi? >
ezan okunduğunda su içilmez.
Dün bir dede sordu, ezan sırasında uyanmış ve hap içmiş, bir gün kaza gerekir dedim.


Darusselam
İmsak vakti girdiği halde, ezan okunurken yiyip içebilirim zannıyla ezan okunurken yiyip içen, bir gün kaza orucu tutmalıdır.


TAHARETTİN
Arkadaşlar birazcık kafanızı mantığınızı çalıştırın.Orucu ezan okunduğu anda bozuyosan oruca da ezan okunduğu anda başlıyacaksın ki döngü sağlanabilsin.
Su içme işlemi sabah ezanı bitene kadar devam edilebilir diyen arkadaşlar bu sefer döngüyü tamamlayabilmesi için oruçlarını da ezan bittiği anda bozmaları gerekir düz mantığına göre ki bu da saçma bişey olur.


Kayıtsız Üye
1 – Ben bilmeden bu zamana kadar ezan basladiginda su ictim tuttugum oruclar zedelenmismidir.

2 – Merhaba sahuru yaptık dişim agriyodu henüz ezan okunmamıştı aceleyle gidip tuşu suyla gargara yaptım apse var dışımde iyi geliyor gargara yapmak fakat ağzımda tuşu şu varken ezan okundu tükürüp hemen şu içtim ezan okunurken. Şimdi orucum geçerli olmuyor mu

Okudunuz mu?  Kalbimde ve zihnimde gerçekleşen olaylar

arifselim
1- Esas olan imsakın girmesidir. Ezan okunmasıyla imsak girdiği için bu oruçlar artık sahih değildir kaza etmen gerekir.

2- Merhaba. Ezan başladığı anda onu tükürmüş ve ağzını yıkamışsan artık sana bir sakıncası yoktur orucun geçerlidir.


Kayıtsız Üye
arkadaşlar ezan okunurken bir şey yenilmez vede içilmez çünkü ezan paroladır orucun başladığını ilan eder bazı arkadaşlar dedem öyle yapardı babam öyle yapardı diyor vesaire yapardı deyip yemeyin içmeyin orucunuz bozulur doğrusu budur

——————–

Rasûlüllah (s.a.s): "Bilal’in ezanı ve ufuktaki uzunlamasına beyazlık,sizi sahur yemenizde aldatmasın. Beyazlık yayılana kadar yiyin, için " (Müslim) buyurmuştur.

"Zirr b. Hubeys diyor ki: Sahuru yedim, sonra mescide gidiyordum. Yolda Huzeyfe İbnül-Yemanî’ye uğradım ve yanına girdim. Doğuracak bir devenin sağılmasını emretti. Getirilen süt kaynatıldı, sonra bana yaklaşıp, "ye" dedi. "Oruç tutmak niyetindeyim" cevabını verdim. O da "ben de oruç tutmak niyetindeyim" dedi. Yedik, içtik, sonra mescide geldik namaz başladı. Sonra Huzeyfe, "bir defasında Rasûlüllah’la böyle yapmıştık" dedi. "Sabahtan sonra mı?" diye sordum. "Evet sabahtı ama güneş henüz doğmamıştı" cevabını verdi" (Müsned-i Ahmed İbn Hanbel). Bu vakit de genelde ikinci fecrin başlangıcından sonra gece karanlığının aralandığı vakittir.

"Ebu Zübeyr diyor ki: "Cabir b. Abdullah’a oruç tutmak isteyen fakat kap elinde su içecek iken, ezan okunduğunu işiten bir kimsenin durumunu sordum. Cabir, Rasûlüllah’ın "içsin" dediğinin rivayet edildiğini söyledi (Müsned-i Ahmed İbn Hanbel).

Okudunuz mu?  Beni istemeye gelecekler ve çok endişeliyim

Arkadaslar bunlara gore icmelimiyiz icmemelimiyiz?


arifselim
Bu hadisler doğrudur ve amel edilebilir. Ancak bu vakti tek başına tespit etmek öyle kolay bir şey değildir. Bundan dolayı günümüzde teknoloji imkanları da kullanılarak vakitler tespit edilmektedir. En doğrusu dikkatte etmek şartıyla diyanetin vakitlerine uyulmasıdır.


Kayıtsız Üye
1 – Ben bugüne kadar bilmiyordum ogreneli 2 gun oldu daha onceden iciyordum tutugumuz oruc kabul olmazmi

2 – Ben tam ezan okunurken su içtim ama bardak elimdeydi çobucak içtim bende geçerli midir.

3 – Ben ezanı 3:23 de okunacak zannediyordum 20 geçe su içiyordum ezan okundu bir yudumunu bilmeden içtim geri kalanını çıkardım orucum bozulurmu?


arifselim
1- Asıl önemli olan imsakın girmesidir. Ramazanda da imsakın girmesi ile birlikte ezan okunur. İmsak girdikten sonra su içmekle oruç bozulmuş olur.

2- Eğer imsak girmiş ve sende içmişse orucun bozulmuştur. Ezanla birlikte imsak vakti başlamış olur.

3- Eğer hemen çıkarmışsan inşaAllah bir şey olmaz ama şunu bilmelisin ki esas olan imsak vaktinin girmesidir. Artık ona göre bir karar vermelisin.


Kayıtsız Üye
1 – Peki bilmiyorsak ve bu güne kadar yaptıysak  Allah affetsin ama ben bilmiyordum yemin ederim 

2 – Kardeşim ben şimdiye kadar bilmeden ezan vakti su içtim zedelenmişmidir oruçum

3 – Hocam ezanlara uyandım çok terleme şu içtim hemen bozulur


arifselim
1- İmsakla birlikte oruç başlamış olur bu konuda bilmemek bir mazeret değildir sadece kefaret gerekmez ama kaza gerekir.

Okudunuz mu?  Şeytan bana sürekli vesvese vermeye başladı sürekli bana dinimi yalanlıyor imanımı elimden almaya çalışıyor

2- Bilmeden de içmişse oruçların bozulmuştur. Kaç gün öyle içmişsen o günleri kaza etmen gerekir.

3- Eğer ezan okunduktan sonra içmişsen oruçları kaza etmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Hocam dişlerimi fırçaladıktan ağzımdaki tat gitsin diye ezanın başında su içtim ve hemen niyetlendim orucum kaza gerektiriyor mu


arifselim
Eğer ezan başlamışsa ve sonra içmişsen orucun bozulmuştur bu günü kaza etmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Ben bunu bilmiyordum annemde yemek yenmez ama su içilir dedi bende şu içtim kazasını tutmak zorundayım ?
—-
Arkadaşlar kızıllık belli oluncaya kadar yenip içile biliyor siz görünceye kadar hadislerden yola çıkarak ezan okununca hemen kesmenize gerek yok hatta ayette şöyle buyuruyor kızıllık belli olmadan ezan bitse bile yiyip içebilirsiniz . Ezan bitince bile yiyip içilebiliyor ta ki ince kızıllık belli oluncaya kadar. Allah böyle söylüyor ve paygamber efendimizin zamanında da böyleymiş .2348 ve 705. Ayetlere bakınız fazladan oruç bile tutuyoruz .


mum
< su içilir dedi bende şu içtim kazasını tutmak zorundayım ? >
İmsak vakti girdiğinde ne su içilir ne yemek yenir.

< .2348 ve 705. Ayetlere bakınız fazladan oruç bile tutuyoruz . >
Sen ayetlerden hüküm çıkaracak kadar alim isen bir mezhep kur/içhat et bizde sana uyalım 🙂


Kayıtsız Üye
Diyanetin ihtiyati vakip planlamasina gore su değil manti bile yapılır gunes batimin da 10 dk sonra oruc actiriyo bize ama 1 bardak suya koca bir orucu olmaz diyo bu oyle klimali camii de otur bu olu bu olmaz cikin da bir 45 40 derede çalışın bakalım

Okudunuz mu?  ALLAHA küfür eden (TÖVBE HAŞA SÜMME HAŞA) biri gördüğümüzde ne yapmalıyız?

Kayıtsız Üye
Ezan okununca bir şey yiyip içmek vakit girdi anlamıyla madem oruç bozuluyor o zaman normal aylardan 1 saat daha erken okunan ezan normal vaktinde okunsun. Aynı mantığa göre ramazandaki sabah namazlarımız da kabul olmaz. Alimler bile Ramazan aylarında ezanın okunma saatinde kesin olarak fikir birliği yapamazken sıradan insanlar buraya gelip de kendi nefislerinin anlamsız katı kuralları yüzünden insanları huzursuz ediyor. Neymiş efendim döngüymüş. 😀 Allah İslamı şekilcilik üzerine indirseydi diğer dinlerden pek de bir farkı kalmazdı. Adam 17 saatini oruca ayırmak için niyet edecek ama ezan okununca yiyip içti diye 2 dakika yüzünden oruç bozulacak! Rabbimiz saniyesi saniyesine gibisinden şekle bakmıyor ki net bir döngüden söz edilebilsin.


Kayıtsız Üye
1 –
Ya ben ezan okunurken şu içtim bilmediğim için kabul olurmu
Ben sahurda ezan okuyana kadar su içtim bir ay boyunca. Bilmiyordum suyun içilmiceni. Şimdi bilgisizlikten kaynaklanan bir hata etmişim. Sonuçta bilmeyerek yapmışım yani…orucum kabul olmadımı yani ???????

2- Ezan okunurken hap içmem gerekiyordu şeker hastası olduğum için kaza etmem gerekir mi


arifselim
1- Ramazan ayında sabah ezanının okunması ile imsak başlamış olur. Ezanı duyduktan sonra bir şey yemek ve içmek orucu bozar. Bu şekilde bozduğun oruçları kaza etmelisin. Bilmemek bu konuda mazeret sayılmaz.

2- Geçmiş olsun kardeşim. Hap olsa bile imsak girdikten sonra içersen orucun bozulur.


Kayıtsız Üye
Siz içilmez yenmez diyorsunuz ,Nihat Hatipoğlu başka bir şey söylüyor .biz ne yapicaz?

Okudunuz mu?  Güsul abdesti ,taharetlenme,tırnaklar

Selam2
bütün derdin son andaki 1 dakika mı? Ezandan 5 dakika önce yemeyi bıraksan daha iyi değil mi riske etmekten.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben sahurumu yaptım ama midem çok ağrıdığında için ilaç içecektim ilacı aradım son anda buldum ezan okunurken hemen yuttum orucum kabul olur mu?


arifselim
Merhaba kardeşim. Ezanın okunması ile birlikte imsak vakti girmiş olur ve bir şey içmenden dolayı da orucun bozulmuş olur. Ancak sana sadece kaza gerekir.


@hmet
sahurda ezan okunurken su içilmez
diyanetin ilmihalini açın okuyun


Ramadan
Ezan okunca yiyen ve içenlerin orucu boşa gitmiştir


Kayıtsız Üye
kardeşim benim kendine göre neden yorumluyorsun ? Allah korusun dinder çıkartır yanlış fetva. diğer din alimleri ne diyor bak. hadisler var bu konu hakkında. imsak vakti bıcakla kesermişcesine keskin bir vakit değildir diyor bazı hocalar. yani içilebilir. ama 30 saniye 1 dakika felan gibi bir sürede için toparlanın diyor. 5 dk veya 10 dk içebilirsiniz demiyor. hazırlıksız yakalandıysan içebilirsin diyor suyunu felan. dediklerin şu şekil olmasın ben öğrendim böyle. böyle biliyorum. doğrusu böyle. soranlara böyle anlatacağım. öyle bir şey yok kardeşim benim

Bilmeden olan hiç bir şey orucu bozmaz bile bile orucu bozmak orucu bozar siz her seye rağmen orucunuzu tutun Allah kalpten geçeni bilir boşuna yormayın kendinizi


Kayıtsız Üye
– Sahurda ezan okudu esnada annem ilaçlarını içti orucu bozulur mu

– Arkadaşlar sahuru yaptım ve ezanın ortalarında su içtim oruç kabul olurmu

Okudunuz mu?  Direksiyon Dersini Bayanın Erkek Hocadan Alması Caiz Mi ?

– Selamun Aleykum saat 03.26 iken su içeyim dedim internetten baktığıma göre imsak vakti 03.28 deydi tam son yudumu içerken ezan okundu suyu yuttum ama saat 03.27 ydi ezanın erken okunmasından suyu yuttum asla kasıtlı bir şey yapmadım tam yuttum ezan okundu orucum kaza gerekirmi yoksa keffaretmi


arifselim
– Ramazan ayında Ezan okundu mu vakit girmiş olur ve yeme içme devam ederse oruç bozulur.

– Ezanın okunması demek imsakın başlamasıdır. Orucun bozulur.

– Aleykum selam. Eğer vakit girmediyse ve senin saat doğruysa orucun geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Sahur vaktinde banyodayken ezan okunmadan su içeyim dedim ve tam su içerken Allahu Ekber’i duyduğum an su içmeyi bıraktım.Burada orucum bozulmuş mudur ?


ACİLSERVİS
Müezzin ezanı geç okumadıysa sorun değil. Önemli olan saattir. İmsakın girip girmemesidir. İmsaktan sonra bir şey yenilmez ve içilmez.


Kayıtsız Üye
Arkadaslar bir şey sorabilir miyim simdi ben bu zamana kadar ezan bittigi zaman oruc basliyor diye bildigim için hep ezan okunurkende son suyumu iciyordum ve internette gördüğüme ve sizin yazdiklarinza gore yanlis biliyormusum simdi bunca senenin kazasini mi tutmam gerekiyor yoksa bilmedigim için suc değil mi ?

Bazilariniz ezan okundugu anda oruc baslar diyor aslinda mantikli olan da bu ama bazilari da hadisi serif atmislar aklim çok karisti ne yapmam gerekiyor , lütfen yardim eder misiniz ?

Ezan sirasinda su icsem de orucum bozulur ben bugüne kadar bilmiyordum bugün ogrendim hep ezan bittigi andan itibaren suyu birakirdim ezan okunurken son sularimi icerdim ezan okunmaya devam ederkende su icersek bozulur mu ?

Okudunuz mu?  Kadın adetli iken imam nikâhı kıyılabilir mi?

arifselim
Esas olan ezan veya başka bir şey değildir, esas olan imsak vaktinin girmesidir. Senin buna dikkat etmen gerekir. Çünkü günümüzde ramazan ayında ezan okunması demek imsakın başlaması anlamına gelir. Bu şekilde yenilip içilirse de oruç bozulur.


Kayıtsız Üye
Bu bilgilerin üstüne kim nasıl bilgi ekleyip de değiştirebilir anlamak mümkün değil. Benim için hocanın okuduğu ezan saati değil gerçek imsak vakti önemli. Gün ağarana kadar yer içer niyetimi eder uyurum.


Kayıtsız Üye
Bakara 187. âyet, Oruca başlama vaktini belirlemiştir. O da siyah ipliğin beyaz iplikten ayırdedileceği zamandır. Yahut gecenin karanlığının, aydınlıktan ayrıldığı, yani ortalığın iyice ağarıp kentin veya köyün evlerinin, yollarının besbelli olacağı zamandır. İslam âleminde ihtiyat prensibini öne çeken fıkıh bilginleri, oruca başlama vaktini tan yeri ağarmasının ilk anına çekmişler, böylece tanyeri ağarmasıyla güneş doğması arasında iki saatlik bir zaman bırakmışlardır. Aslında oruca başlama vakti bu kadar erken değildir. Başlama vaktini, atılan okun yerinin görünebileceği zaman olarak açıklayan din âlimleri vardır. Erken ezan okunması, sahur yemeğini yemeğe engel değildir. Çünkü Peygamberimiz, ezanı erken okuyan Bilal için halka: Ne Bilâl’in ezânı sizi aldatıp sahur yemeğinizden alıkoysun, ne de ufkun bu şekilde (dikeyine) yayılan beyazlığı sizi aldatıp sahur yemeğinizden alıkoysun. Işık bu şekilde (yatayına) yayılıncaya dek yiyiniz! buyurmuştur (Buhârî. Ezân: 13, Savm: 17, Talâk). Hz. Ömer, Huzeyfe, İbn Abbâs, Talk ibn Alî, Ata ibn Ebî Rabâh, A’meş gibi bazı sahâbî ve tabiîlere göre oruca başlama vakti (imsak) sabahleyin yolların, dağların tepelerinin belli olacağı zamandır.
Özetle sizin orucunuz tamdır. Erken ezan okunmuş olması, sizin orucunuza zarar vermez

Okudunuz mu?  Eşimden soğudum nasıl ona bağlanabilirim?

Kayıtsız Üye
Üstad sürekli aynı şeyleri yazıp yazıp durmussun. Eyv hadis var vb. de sonuçta millet bilmeden etmeden yapmış. He Müslüman adam arastiracak doğrusunu öğrenecek evy ama en azından cevaplarinin sonuna Allah kabul eder inşAllah diye de eklemen daha doğru olur. Allah bilir çünkü kabul görüp gormeyecegini.


Denge
Uzaktaki camiden sahur ezani okundu agzimdaki suyu ictim 10 sn sonra yakindaki camide ezan okundu kaza gerekirmi


ACİLSERVİS
Hoca da saatine bakıp ezan okuyor. O saatten sende de var. İmsak vaktinden sonra su içmek orucu bozar. Ama imsak vakti geçmemişse oruç bozulmamıştır. Bu işte ezan değil saat önemlidir. Tedbir amaçlı bir süre ezan erken okunuyorsa orucun bozulmamıştır.


izmir
Arkadaşlar hepinize öncelikle selamlar
Sorum ezanı ben 53 geçe okunacak sanmıştım saat daha 49 geçiyordu bardağıma suyu doldurdum bir yudum aldım ezan okundu o yudum ise boğazımdaydı yani geri getirme şansım yoktu ağzımda biraz ıslaklıkta kalmıştı orucum kabul olurmu ?


ACİLSERVİS
Önemli olan imsaktan sonra bir şey içip yememektir. Ezan tedbir amaçlı erken okunmuş. Öyle olmasa dahi ezan başlayınca bırakmışsın. Orucu bozacak bir durum yok. Allah kabul etsin.


bahadirkaya90
Sözde yöneticisiniz ama Allah gibi insanların orucuna bozulmuştur kaza yap. Seninki olmamış geçmiş oruçlarını yerine tekrar tut diyebiliyorsunuz? Ya o ezanı okuyan hoca 10 sn erken başladıysa ezana ve o su içen kişi ezanın 9. Saniyesinde suyunu içip bıraktıysa sonra içmeyi? Nasıl bu kadar emin bir şekilde orucun bozulmusy diyorsunuz?

Okudunuz mu?  Aşk acısı çekmek günah mı yoksa sevap mı?

ACİLSERVİS
Elbette senin hikayeni yayınlayacak değilim. Kafa karıştırıcı olanlar sizlersiniz. Biz hiç bir zaman hocanın ezan sesi ile başlar demedik. oku ve iftira etme. Her defasında imsak ile başlar dedik. Ezan kelimesi geçse bile imsak anlamındadır. Sen istediğin zaman başla biz imsakı ve düzeni savunuyoruz. Hep beraber başlar ve hep beraber iftar ederiz. Her zaman diyanetleyiz ve diyanetin arkasındayız. Cevap yazma zahmetinde de bulunma selametle.


Kayıtsız Üye
O bir hadis değil ayettir. Kuran bizi aydınlatan yol gösteren degilmidir tabiki oruç bozulmaz ama şuanda bizle tan yeli ağarma sonu tam.olarak bilemeyeceğimiz için vakti kestiremeyiz o yüzden diyanet ezan vakti belirlemistir. Kuran ve efendimizin açıklamalarıyla orucunuz Allahın izni ile tamdır


Kayıtsız Üye
Sabah ezanının ramazan ayları dışında geç okunması cemaatin kalkıp hazırlanıp camiiye gelmesi için verilen bir süredir yoksa vakit yine giriyor ramazan dışında okulan ezandan(05.00 da okunuyor diyelim ama imsak 04.00 ise 04.00 dan sonra namaz kılabilirsin zaten ) önce namazı kılabilirsin imsak vaktinin girmesi koşuluyla .

Ezan okunurken su içme meselesi ise bir imam ezanı 1 dakikada okuyor yan mahalledeki imam ise 5 dakikada okuyor ne yani şimdi onlar sırf imamı başka makamda okudu diye 5 dakika geç mi başlayacak ?

Ezanının okunmasıyla birlikte yeme içme kesilmelidir ..

Okudunuz mu?  Bakarak Boşalmak Gusül Abdesti Gerektirir Mi

Kayıtsız Üye
alimler ne güne duruyor çıkıp televizyonlara konuşsunlar en iyi yol seçime gidilmeli halk oylaması il kararlaştırılsın hocalara güvenilmiyorsa ne diyim


Katade
nihat hatip oğlu ezan okuduğu halde yiyin için diyor bunu söyleyen diyanetin adamı ama diyanetin kitaplarında öyle yazmıyor bozulur yazıyor nihat hatip oğlunu sevdikleri için dediğini yapıyorlar ve oruçları boşa gidiyor akıl hocası nasıl bu ağır yükten kalka bilecek akıllı insanlar zaten bu hataya düşmez bütün bu günahlar onun boynuna.


Kayıtsız Üye
Ezan bittiğinde namaz kılınabiliyor ise ezan bitince oruca başlamış olmaz mıyız ?


ACİLSERVİS
Ezan bittiğinde ancak namaz kılınabiliyor diye bir şart yok. Vakit girdiğinde namaz kılınabilir. Ezanı beklemek sünnettir.


imam
Ezan başlar başlamaz kişi namazını kılabilir
Ezanın bitmesini beklemeye bilirsiniz


turk1ye
Selamun Aleyküm.Ben şu an 17 yaşındayım fakat ortaokul zamanlarımda 2 defa ezan okunurken su içmiştim birinde yengem siz küçüksünüz içebilirsiniz dediğinden suyu içmiştim diğerinde ise niyet edip suyu içmiştim.Acaba bu oruçları kaza etmem gerekirmi.ALLAH Razı Olsun.


ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. oruca başlamak için ezana bakılmaz. Saate bakılır. Önemli olan vakittir. Vakit girdikten sonra bir şey yeyip içilemez.


sahurda ezan okunurken su icilir mi , ezan okunurken su içilirmi, ezan okunurken su icilir mi

Bu kategoride yer alan Bir yemin bozdum kendimi çok kötü hissediyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ezan Okunurken Su içilirmi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.