Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:44
kadin
Yönetici

Adet bitiminde gusül aldıktan sonra turuncu renginde kan geliyor, bu oruca ve namaza engelmidir?

Adet bitiminde gusül aldıktan sonra turuncu renginde kan geliyor, bu oruca ve namaza engelmidir?

Kayıtsız Üye
adet bitimnde gusül aldıktan sonra turuncu renginde kan gliyo bu oruca ve namaza engelmidir?? terkrar gusül almamı gerek..orucum sahih olurmu??


Cevap: Adet bitiminde gusül aldıktan sonra turuncu renginde kan geliyor, bu oruca ve namaza engelmidi

Desert Rose
Adet kanının renkleri ve ayırıcı nitelikleri

Adet halindeki kadınlarda görülen kanların renkleri altıdır : kırmızı, sarı, toprak rengi, siyah, yeşil, kirlimsi. Bu akıntılar hepsi hayız müddetinde ise hepsi hayız kanıdır. Ta ki, safi beyaz renk görene kadar. Renk tesbitinde pamuk veya bez kaldırıldığında onda mevcut renge itibar olunur. Değişme haline bakılmaz. Çünkü kadının gördüğü beyaz bir akıntı, kuruduğunda sararabilir. Yahut kırmızı veya sarı kuruduunda farklı bir renk alabilir. Hayız müddetindeki kanların renklerinin hepside hayızı bildirir. Hayız bitiminde akıntının beyazlaşmasıyla hayız bitmiş olur.

Kırmızılık ve Siyahlık : İttifakla hayız kanıdır. Hz.Fatıma (r.a) kan görüyordu. Allah Resulu (s.a.v) O’na şöyle buyurdu: Eğer hayız kanı ise bu belli ve siyah renkte olur, böyle olursa namaz kılma, başka türlü olursa abdest al ve namaz kıl, çünkü o bir (çatlak) damardan gelmektedir.
Sarılık : Bazıları ipek kozası sarılığında, bazıları saman renginde, daha başkalrı ise sarı diş renginde olabilir. am bu hususta itibar edilecek renk: ilk görüldüğü andaki renktir.
Bulanıklık : Bulanık su renginde görülen kan demektir.
Toprak Rengi : Toprağa benzeyen rengine benzer, önce sarıdır sonra bu rengi alır.
Yeşilimtırak : Bir çeşit bulanık kandır. bu kanın rengini bozuk gıdalar değiştirir. daha çok yaşlı kadınlarda görülür.

Okudunuz mu?  Kızlar ihtilam olur mu?

Hayız kanının ayırıcı nitelikleri

  • Katı olan ve pis kokan kan
  • Sadece pis kokan, katı olmayan kan
  • Sadece katı olan, pis kokmayan kan
  • Hem katı olmayan hemde pis kokmayan kan

Kaynaklar:
1) Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN, Gonca Yayınevi, 1993
2) İzahlı Kadın İlmihali, Asım Uysal, Mürşide Uysal, Uysal Yayınevi, 2001, 11.Baskı
3) En Geniş İslam İlmihali, Ali Fikri Yavuz, Çile Yayınevi, 1977

Okudunuz mu?  Adetliyken Kuran Okunur mu?

Adet kanı tam kesilmeden alınan boy abdesti
Bir hanım adet veya lohusalık kanları tam kesilmeden abdest veya boy abdesti alırsa bu geçerli olmaz.
Adet ve nifas olan kadınların abdest almaları müstehap değildir.
Çünkü bunların abdestsizlik durumlarına abdestin bir tesiri yoktur.
Kadının adeti kesildimi cünup gibi olur.

Adet sayılmayan kanlar

  • Adet görecek çağa gelmemiş kız çocuklarında görülen kan
  • Adet halinin en az müddeti olan üç günden az gelen kan
  • Adet halinin en çok müddeti olan on günden sonra gelen kan
  • Hamilelik esnasında gelen kan
  • Adetten kesilmiş yaşlı kadından gelen kan

Beyaz akıntıyı gördükten sonra bir damla turuncu sıvı görmek guslü bozar mı?

Kayıtsız Üye
Hocam ben adetten sonra beyaz akıntıyı gördükten sonra gusül abdesti aldım.Tuvaletten sonra bir damla turuncu sıvı gördüm ama çamaşırımda felan bir şey yoktu.Guslüm bozuldu mu?Yarın oruca niyetlenebilir miyim?

Okudunuz mu?  15 adet çiçek isimleri

Cevap: Beyaz akıntıyı gördükten sonra bir damla turuncu sıvı görmek guslü bozar mı?

rana
tekrar gusül abdesti almak zorundasiniz.. adetten kalma durumu var cünkü..
(sahuru yapip) öglen namazına kadar gusül abdesti alip niyet ederseniz, ertesi günü beklemek zorunda degilsiniz..
eğer yetistirememisseniz gusül abdesti alip ertesi günü oruc tutabilirsiniz..
akinti beyaz olmali..
o nedenle normal adet döneminizdeki günleri beklemek en dogrusu, kimi borclu kalmamak için biraz daha erken gusül abdesti aliyor ve ertesi gün böyle bir hadise ile karsilasiyor..

Allah oruclarimizi kabul etsin..


Kayıtsız Üye
Verdiğiniz bilgiler için Allah razı olsun dini bilgileri öğreniyoruz sayenizde


Kayıtsız Üye
Ramazanin iki gununden sonra adet oldum dunden beri tekrar peceteye kahverengi leke geliyor oruc tutacakmiyim bugün acil cvp


arifselim
Adetli olan kadınlar bu konuda iyi ve doğru bir bilgiye sahip olmazlarsa maalesef çok hatalara düşerler.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm kardeşlerim. Benim adetimin bitiş günü fecrim kuru fakat idrar yaparken biraz zorlayınca hafif kırmızımsı bulanık mezi gibi yapışkan bir akıntı geliyor.Lütfen yardım edin çok zor durumdayım. Allah(c.c) razı olsun.

Okudunuz mu?  Adetliyken üç aylar tesbihi çekilir mi?

nasih
gusül abdesti aldiktan sonra kan gelirse
< biraz zorlayınca hafif kırmızımsı bulanık mezi gibi yapışkan bir akıntı geliyor >
Adet bitimi günü normaldır kan akışı bitmesini bekle sonra yıkan


Kayıtsız
Adet bitince hayız kanı arasıra geliyorsa bu namaz kılmak ve eşinle birlikte olmak ne kadar doğru gusül aldıktan sonra


Kayıtsız Üye
10.ncu gunden sonra gelen hayız kanıyla namaz kılmak. Eşinle birlikte olmak günah mı beyaz akıntıyı beklemelımıyız


arifselim
Adetin en fazla süresi 10 gündür. 10 gün tamam olduktan sonra gusül abdesti alınır, namaz kılınır ve eşi ile ilişkiye girilebilir. Beyaz akıntıyı beklemek artık şart değildir. Elbette temizlik ve sağlık açısından da durum göz önünde bulundurulması ayrıdır. Bizim dediğimiz işin fetva yönüdür.


Kayıtsız Üye
Lohusalık dönemim bitti gusül abdesti aldım fakat az az kan geliyor banyo oluyorum tekrar aynısı oluyor yok denecek kadar az ben cünüp mü sayılıyorum gusül abdestim bozuluyor mu

Okudunuz mu?  Adet kan bitince mi biter lekeler adetten sayılır mı?

mum
Lohusa dönemi bitmişse arada lekelenmeler hastalık kanıdır gusül gerektirmez


Kayıtsız Üye
1 hafta önce gusül abdesti aldım ama su an kahve rengi ve mukuslu bir sıvı akıyor bu durumda namaz kılabilirmiyim


arifselim
1 hafta önce adetin bitmiş ise artık bu gelen akıntı adetten sayılmaz. Adet süresi ile adet akıntılarını her müslüman kadın iyi bir şekilde bilmek zorundadır.


Kayıtsız Üye
Adetten sonra iki uc gun ara ara yumurta aki gibi renk oluyor. Seffaf mi olmali akinti.cunku seffaflasmasi 3 gunu geciyor. Ben de bosunami namaz kilmiyorum bilemedim.


arifselim
Adetin biterse bunu biliyorsan artık daha sonra gelen akıntılar adetten sayılmaz. Adetin bitmesi ise, akıntının beyazlaşması yada tamamen kesilmesi ile anlaşılır. Buna göre adetin akıntılarını ayırt etmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Adeti 10 günü aşıyorsa 10. Gün hangi gün oluyo mesela pazartesi başladıysa çarşamba mı yoksa perşembemi oluyo persembe diyenlerde var hangisi doğru abdest almak için

Okudunuz mu?  Ertesi gün hapı kullanmak veya Hamile kalmamak içi kordon (tüpleri) bağlatmak caiz mi

ACİLSERVİS
Her bir gün 24 saattir o şekil say hangi güne çıkarsa artık.


Kayıtsız Üye
mesajlarınızı ıkudum ama emın olamadıgım bısey var bişey sormak istıyorum ben bugün oruçluydum ve hafıf adet lekesi gibi leke geldi tam kırmızı değil bır bilgili yakınıma sordum orucun bozulmus zaten bıseyler ye dedi bende orucumu bozdum ama leke bır ddefa değil birkac defa geldi kırmızıa yakın bulanık gıbı orucu bozmakla yanlısmı yaptım analayamıyorum lütfen bılen bırısı varsa cevap verebılırmı


arifselim
Eğer adet dönemin gelmişse ve adetinde bu şekildeki akıntılarla başlıyorsa bu adettendir ve orucun zaten bozulmuştur. Buna göre hareket edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Bence adet bitiminden sonra gelen akinti aybaşi kaninin bulaşigidir. Mesela ben 5-6 gün adet olduktan sonra güsl aliyorum ama güsl aldiktan sonra bulaşik geliyor. Ben aybawi akintisi oldugunu düşündüyüm için yeniden güsl aliyorum. Bence siz de öyle yapin.

Okudunuz mu?  Adetin bittiğini nasıl anlarsın

Adetim bitti. Beyaz akıntıdan sonra gusül aldım. Tekrar namaz kılmak için hazırladğmda beyaz akıntımla beraber yok denecek kadar kanamam olmş bu gusül almamı gerektirir mi?


arifselim
Eğer adetin bitti ise artık bu tür akıntıların hiç bir önemi yoktur. Sadece bu akıntılar namaz abdestini bozar o kadar. Yeniden gusül alınmasına gerek yoktur.


Kayıtsız Üye
Ben hayizim.bitti diye yikaniyorum fakar diğer gun çok az kahverengi ve sari karisimi çok az leke goruyorum ve bu arada bitmistir artik diye banyo yapiyorum ve tekrar az oluyor kesin bittiginj nasıl anlayacagim ve bittiyse ben anlayamadiysam namazlarim kazaya mi kalmis olur ?


Şem’a
Hayızın bittiğini ancak akacak olan şeffaf akıntı ile bilinir hiç şeffaf akıntı Görmeyen Kadın gün Sayar ve günü bittiğinde yıkanır namazına başlar
Şeffaf akıntı görüldüğü ve gün sayısı bittiği halde yıkandıktan sonra görülen diğer akıntılar hastalık mıdır gusül gerektirmez yani adetten sayılmaz

Okudunuz mu?  İğne Oyası Yatak Odası Takımı

Kayıtsız Üye
Hayız kanı bittikten 10 saat sonra gusül alıp(Emin olmak için bu kadar bekledim) iki vakit namaz kıldım daha sonra bı müddet daha eşimin bana yaklaşmasına müsade etmedim ta ki emin olayım yaklaşık 15 saat sonra eşime izin verdim fakat iki vakit namaz daha kıldıktan sonra tekrar leke gördüm bu durumda eşime müsade ettiğim için mesulmuyum


arifselim
Adetinin bittiğini zannederek eşiyle ilişkiye giren kişiye günah yoktur. Çünkü bunda bir kasıt yoktur. Ancak bilerek adetliyken ilişkiye girilmesi haramdır.


Berrin
Hayırlı ramazanlar ….ben şunu sormak istiyorum hayz reglim biraz sıkıntılı reglim bitiyor sandığım anda temizlenip oruca niyetleniyorum 1 2 damla kan geldi tekrar gusül yaptım tekrar 1 veya 2 damla tekrar gusül tekrar 1 damla
kan geldiğinde orucu bozmalımıyım ..kısacası regl bitse de bu süreç bazen
uzun olabiliyor her seferinde 1 damla kan geldiğinde her seferinde niyeti bozmak mı gerekir …teşekkür ederim şimdiden inşAllah doğru sorabildim soruyu şimdi öyle ki böyle ne oruç ne namaz için yetişebiliyorum

Okudunuz mu?  Hamile kalmamak içi tüpleri bağlatmak günahmı?

Ensar
Adet süresi Hanefi mezhebine en az 3 en fazla 10 gündür normal temizlik süresi ise 15 gündür. Sizin durum böyle ise yanı 10 günü aşıyorsa gelen kanamalar bu durum adet değil istihazedır/ özürdür. İstihaze olam biri her bir namaz vakti için ayrı ayrı abdest alır ibadetlerini eda eder alınan bu abdestle o vakit içindeki bütün farz, vâcip ve nâfile, eda ve kazâ namazları kılabilir


Kayıtsız Üye
İyi günler ben gusül abdesti aldıktan sonra Kur’an hatim ediyorum Bir cüz okudum namaz filan kıldım Bir kaç saat sonra falan tekrar çok az kahverengi Bir akıntı geldiğini gördüm tekrar abdest aldım ama okudum Kur’an ve kıldığım namaz tekrar okuyup kılmam gerekiyor mu?


Ensar
Hanefı mezhebine göre adet en az 3 en fazla ise 10 gündür. 10 günü aşarsa artk istihaze/ özür olmuş olur ve düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamazsınız. Yaptığınız ibadetleri ıade etmenız lazım

Okudunuz mu?  Adetli iken cinsel ilişkide bulunmanın kefareti nedir varsa kimlere verilir?

gusül abdesti aldıktan sonra leke görmek, gusul aldiktan sonra leke gelirse, gusul abdesti aldiktan sonra kan gelirse

Bu kategoride yer alan Adet döneminde sarı akıntı gelmesi adetin bitişi sayılır mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adet bitiminde gusül aldıktan sonra turuncu renginde kan geliyor, bu oruca ve namaza engelmidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.