Anasayfa
15 Ekim 2022, 19:56
Oruc
Yönetici

Adet dışı kanamalar özüre girer mi abdest almam gerekli mi orucumu tutayım mı?

Adet dışı kanamalar özüre girer mi abdest almam gerekli mi orucumu tutayım mı?

Kayıtsız Üye
mrba adet gördükten yaklaşık on beş gün sonra gün boyunca kan geldi bu özüre girer mi abdest almam gerekli mi orucumu tutayım mı cevaplarsanız sevinirim.teşekkürler


Cevap: adet dışı kanamalar özüre girer mi abdest almam gerekli mi orucumu tutayım mı?

Ecrinim
Hanefilerce: Özürlü kadıntemiz kadın hükmündedir. Yani namazını kılar, orucunu tutar, Kur’an okur, cinsel temasta bulunabilir. ancak her namaz için bir abdest alıp, gusletmesine gerek yoktur. Özürlü kadın, abdest almadan önce tenâsül organını iyice yıkar ve temizbir bezle iyice kendini korur. (4)

  • Özür Kanı – İstihâze

Rahim içi damarlardan hayız ve nifas hali dışında ve bir hastalık veya yapısal bozukluk sebebiyle gelen kana istihaze (özür kanı) denilir. diğer bir ifadeyle istihaze, kadının adet ve lohusalık dışındadaki kanamalarının genel adıdır. Fakihlerin, hayız ve nifasın azami sürelerini belirleme çabalarının bir amacı da hayız ve nifas kanı ile istiahaze kanını birbirinden ayırt etme konusunda kadınlara genel ve pratik bir ölçü vermektir. Bu konuda her bir kadının kendi tecrübe ve kanaatinin de önemli olduğunu, nihai olarak da tıp biliminin tespitlerinin ölçü alınması gerektiğini belirtmek gerekir. İstihaze kanı, dinmeyen burun kanaması, tutulamayan idrar veya bir yaradan sürekli kan akması gibi sadece abdesti bozan bir özür (mazeret) halidir. Bu durumdaki kadın gerekli maddi- bedeni temizliği yapar, tedbirleri alır ve özürlü kimselere tanınan ruhsat ve muafiyetleri kullanarak her bir namaz vakti için ayrı ayrı abdest alarak ibadetlerini eda eder. (1)

  • Özürlü Kimselerin Elbiselerinin Kirlenmesi

Özürlü olan kimselerin kan, irin ve idrar gibi pisliklerinden elbiselerine, çamaşırlarına bulaşanı yıkmak – özürleri devam ettiçe – vacip olmadığından, kendisinden özür kanı gelen kadına Ressulullah Efendimiz, yeniden abdest almayı emir buyurmuşlarsa da giyilen şeyleri yıkamayı emretmemişlerdir. (2)

  • Özürlü İma ile Namaz Kılabilirmi?

Eğer kan yalnız secde halinde geliyorsa özürlü secdeyi terkeder. Ruku halinde geliyorsa ruku’u da terkeder, namazını ima ile kılar.

  • Özür Kanı Kesildikten Sonra Gusül Gerekir mi?

Özürlü olan bir kimsenin kanı kesildiği vakit ona boy abdesti lazım gelmediği gibi – özür kanı kesildiği vakitte bu kadının da yıkanması lazım gelmez. (2) İslam, her konuda temizliğe gereken önemi vermekle beraber, kolaylığı da sağlamaktadır. Hanefilerce: Özürlü kadıntemiz kadın hükmündedir. Yani namazını kılar, orucunu tutar, Kur’an okur, cinsel temasta bulunabilir. ancak her namaz için bir abdest alıp, gusletmesine gerek yoktur. Özürlü kadın, abdest almadan önce tenâsül organını iyice yıkar ve temizbir bezle iyice kendini korur. (4)

  • Özürlü Ne Zaman Abdest Alır?

Vakit girdikten sonra abdest alıp o abdest ile vakit namazlarını kılacakları gibi, kazaya kalmışyani geçmiş namazlarındanda – sihhatli zamanlarda kazaya kalmış olsalar bile – istedikleri kadar kılabilirler, hatta nafile namaz da kılarlar. (2)

  • Özürlü sayılan kimseler
    • Özür kanı gören kadın
    • Hayzı üç günden az on günden fazla devam eden kadın
    • Lohusalığı kırk günden fazla devam eden kadın
    • İdrarı damlalar halinde gelen kimse
    • Sık sık burun kanaması olan kimse
    • Herhangi bir organı kanayan kimse
    • Meme, kulak, göz v.s. yerinden ağrı ile akıntısı gelen kimse
    • Yarası devamlı kanayan kimse (3)
  • Özürlü Sayılmanın Şartları

Bir kadından gelen istihaze kanı, kadın ve erkekte bulunan özrün dini bir özür sayılabilmesi için bazı şartlar vardır.

    • Özrün bir namaz vakti devam etmesi
    • Abdest alıp namaz kılacak kadar bir fırsatın bulunmaması
    • Her namaz vakti içinde en az bir defa görülmesi gerekir. (3)
  • İstihaze Kanı Gören Kadın İle Cinsel İlişki Kurmak

"Kan akma halinde bile olsa istihaze kanı gören kadınla kocasının cinsel ilişkide bulunması caizdir. Ancak, kocanın gücü yettiğince bundan uzak durması kadın açısından elbetteki daha uygundur. çünkü ay halindeki rahatsızlık istihaze gören kadında da mevcuttur. Bu kanın bir hastalık belirtisi olma ihtimali büyük olduğundan bir an önce tedavisine gidilmesi, hem kadın sağlığı hem de aile huzuru için gereklidir.

Kaynaklar:
İlmihal I, İman ve İbadetler, Türkiye Diyanet Vakfı, 1999, 2.Baskı (1)
Kadın İlmihali, M.Cemal Öğüt,1971, Bahar Yayınları, 9.Baskı (2)
Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN, Gonca Yayınevi, 1993 (3)
İzahlı Kadın İlmihali, Asım Uysal, Mürşide Uysal, Uysal Yayınevi, 2001, 11.Baskı (4)


Cevap: Adet dışı kanamalar özüre girer mi abdest almam gerekli mi orucumu tutayım mı?

Kayıtsız Üye
Adet dışında leke gelmesi orucu bozarmı

Okudunuz mu?  Ramazan bayramı ile ilgili kısa şiirler

Cevap: Adet dışı kanamalar özüre girer mi abdest almam gerekli mi orucumu tutayım mı?

arifselim
Adet süresi iyi takip edilmelidir. Eğer ki adet günlerin bitmiş ise artık gelen kanamalar özür kanamaları sayılır ve orucu bozmaz.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm. Benim adetim bu ay 13 gün sürdü son 3 gün boyunca az geldi namazımı falan kıldım sonra adetim bitti aradan 2-3 gün sonra bidaha gelmeye başladı ve şuan çok fazla geliyor namaz kılarken de geliyor ben böyle namaz kılabilir miyim ? Acele yanıt verirseniz sevinirim.

Okudunuz mu?  Sahurda ezan okunmaya başlayınca yemeyi ve iç-meyi hemen bırakmamız mı gerekir?

Merhaba. Ben şimdi vereceğiniz cevaba göre namazımı kılıcam o yüzden biraz acele cevap verirseniz sevinirim. Benim adetim 11 günü geçti bizde doktora gittik kesici hap verdi iki gün sonra tamamen kesildi ve ben namaz kılmaya başladım ama daha 1 hafta geçmeden yine gelmeye başladı.Şuan çok şiddetli geliyo. Ben şimdi namaz kılabilir miyim ( namaz esnasında da geliyor ) Cevaplarsanız çok sevinirim.

Selamun Aleyküm. Benim adetim normalde 6 gün falan ama bu sefer 11 günü geçti bizde doktora gittik kesici hap verdi. 2 gün sonra adetim tamamen kesildi. Aradan 3 gün geçti ve benim adetim yine gelmeye başladı. Çok şiddetli geliyor ve namaz sırasında da geliyor ben bu halde namaz kılabilir miyim ? Cevaplarsanız sevinirim.


arifselim
– Aleykum selam. Bu durumun özür haline girer. Bir adetin en fazla süresi dini hükmü açısından 10 gündür. On günden itibaren gelen kanamalar olsa bile gusül abdesti alınmalı ve namaza başlanmalıdır.


mısafır
Ilıskıye gırdıkten bır gun sonra hafıf kanamam oluyor bu namazıma engel oluyormu


imam
İlişki sonrası kanama adet kanaması olmadıktan sonra namaz kılmaya engel olmaz.


Kayıtsız Üye
Herhangi bir yerimiz kanasa bu adet gunu olmasa bile gusül abdesti almak zorunda miyiz.Ornegin parmagin kanasa,dis kanasa,arka tarafin tuvaletini zorlanmaktan kanasa (hafif),burnun kanasa abdesti bozarmi

Okudunuz mu?  Ramazan ayında fal bakılır mı -

arifselim
Adet kanaması ayrı bir konudur, vücudun diğer yerlerinin kanaması ayrı bir konudur. Adet akıntısı dışında vücudun diğer bütün yerlerinden akan kanamalar sadece namaz abdestini bozar ve kişiye gusül garektirmez.


Kayıtsız Üye
Benim düsük riskim var iliskiden sonra kanamam oldu namazımı kilabilir miyim ne her kanamadan sonra gusül almam gerekir mi


arifselim
Allah şifalar versin. Hamile olan bir kadının kanamalarından dolayı gusül almasına gerek yoktur. Bu kanamalar sadece namaz abdestini bozar ama gusül gerektirmez.


Kayıtsız Üye
benim genital mantar enfeksiyonum var, bundan dolayı sürekli kanlı ya da normal akıntım oluyor. bu durum gusül gerektirir mi?


arifselim
Bu durum guslü gerektirmez. Guslü gerektiren durumlar bellidir. Bu tür akıntılar sadece namaz abdestini bozar. Mutlaka kadın hastalıkları uzmanı bir bayan doktora başvurmakta fayda vardır.


Kayıtsız Üye
Adetim 7 gün surdu ve bitti birgün sonra ilişkiye girdim fakat ilişkiden sonra yine ara ara leke gelmeye başladı acaba namazima devam edebilir miyim

Normalde adet sonrası temizlenmem 7 gün sürüyor temizlendikten bir gün sonra damla şeklinde kan geldi güsül almam gerekirmi


arifselim
Bunu anlamak için Adetin süresi önemlidir. Eğer normalde adetin 7 gün sürüyorsa artık bu gelen lekeler adetten sayılmazlar.Buna göre hareket edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Benim adet kanamam bitti 8. Gün abdest aldim ve bitti. Sonra 11. Gun çok az denecek kadar bir leke geldiy tekrar gusletmek gerekir mi


arifselim
Hayır bu durumda tekrar gusül almana gerek yoktur. Asıl olan adetinin bitmesidir, adetin bitmişse artık daha sonra gelen akıntıların gusülle bir alakası yoktur. Ayrıca bir adet uzasa bile en fazla süresi 10 gündür. 10 günden sonra devam ederse özürden sayılır.


Kayıtsız Üye
meraba benim adetimoldu bitti on gun sonra tekrar az miktarda leke ve kan geldi üc gundurde geliyor bu durumda namaz kilabilirmiyim oruc tutabilirmiyim


arifselim
Merhaba. Adetin en fazla süresi 10 gündür, bu süreyi geçtiğin halde hala akıntı gelmeye devam ediyorsa bunlar özre girer ve adetten sayılmazlar. Artık 10. günden sonra gusül almalı ve namazlarına başlamalısın.

Okudunuz mu?  Oruçtu iken arkadan veya önden fitil koymak orucu bozar mı?

Kayıtsız Üye
sürekli ara kanamasi oldugu için bir operasyon gecirdim ve 5 gun kadar kanama olacagini soyledi doktor ramazan orucunu tutabilirmiyim ozre girermi ? ara ara oluyo kanama..operasyon sonrasi gusül abdesi almistim…


arifselim
Ameliyattan dolayı gelen kanamalar özür sayılır ve bunlar adetten değildir. Normal adetin gelene kadar orucunu tutabilirsin. Adet zamanını takip ederek ona göre hareket edersin.


Kayıtsız Üye
Merhaba Oruca baslamadan iki gun önce Aybadi olmamak için dogum kontrol hapi yutmaya basladim ama hapda ilk yedigun kan gelebilirdiye uyarvardi oylede oldu çok Hapi kullanmaya basladiktan iki gun sonra dort damlahalinde yedigun ara ara geldi sonrasigunlerde ise kesilmemeksisin devam ediyor tutdugum oruckarim gecerlimi ozurlumu sayiliyorum çok merak ediyorum lütfen beni biran önce aydinlatirsaniz sevinirimm.


arifselim
Merhaba. Oruç için bu hapları kullanmak doğru değildir. Eğer adet zamanında bu lekeler gelmişse adetten kabul edersin. En fazla ise on gün olarak adet devam edebilir.


Kayıtsız Üye
Merhabalar 2gundur sadece sabahlari kan ‘ve giri renkten olusan adet goruyorum baskada gormuyorum duzensizligi m var acaba bu sekilde orucumu tutayimmi tutmayayimmi cevap yazarsaniz memnun olurum tesekur ederim


arifselim
Merhaba. Bu akıntılar adet akıntısı olması mümkündür. Eğer adet zamanın gelmişse bunları adetten sayman gerekir ve o zaman oruç tutamazsın.


Kayıtsız Üye
Hayırlı ramazanlar, regl zamanıma 2 gün kala oruçluyken gün içerisinde yaklaşık 5 -6 damla kan geldi. Bende regl başladı diye öğlene doğru yemeğimi yedim. Ancak o günden sonra kanama olmadı ve regl başlamadı. Bu gelen kan orucumu bozmuş mudur. Yoksa orucumu bilmeden boşunamı bozdum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.


arifselim
Hayırlı ramazanlar. Adetinin başlangıcı devamlı böyle oluyorsa bu akıntıyı adetten sayabilirsin. Yani sen bunu bilmelisin. Kadın, adetinin nasıl başladığını ve nasıl bittiğini bilmelidir.


Kayıtsız Üye
Merhaba, Ramazan dan önce düzensiz adet kanamam için doktora gittim, bana bir ilaç verdi kullanıyordum ancak ilaç adet olmama engel oluyordu, Ağrı var kanama yok diye bir hafta ilacı bıraktım ve o hafta İçinde adet oldum, sonra ilaca tekrar başladım ancak ramazan ayında ilacı tüm öğünlerde alamadığım için; iftardan sonra aldığımda kanama olmuyor, öğleden sonra bir miktar kanamam oluyordu akşama kadar az az bir Pet doldurmayacak kadar kanama devam etti. Annem özre girer tutabilirsin dedi, orucumu tutuyorum ama korkumdan niyet edemiyorum bazı günler orucum kabul olur mu? Gusül abdesti almam gerekiyor mu

Okudunuz mu?  Oruç tutarken saç kestirebilir miyiz?

arifselim
Merhaba. Adet olduktan sonra 15 günü en az temiz olarak hesap edebilirsin. Bundan fazla meydana gelen karışıklıklar için ancak doktora gitmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Sa. Normal adet gününe 5-6 gün kala beraberlik olduktan sonra bir gün boyunca sanki adet başlangıcı gibi akıntıyla beraber kan gelmesi ve ikinci gün kesilmesi durumunda nasıl davranılması gerekir?


Hoca
Bu sözünü ettiğiniz adet değil istihade (hastalık) kanıdır


Kayıtsız Üye
Hocam benden kahverengi akıntı geldi sonra adet kanı diye namaz kilmadim sonra beyaz akıntı geldi ben gusül abdesti almadım bir kere geldi daha başka gelmedi yani istihaze kanı ydi ben şimdi gusül alıyım mı


Kuveys
< İlişkiden sonra abdest aldım 1 -2 saat sonra pembe kan oldu taharetlenirken .tekrar abdest almam gerekir mi. Adetim bir gün önce bitmişti bu adet kanı değil. Zaten renginde açık kırmızı. >
Öncelikle Aleyküm selam kardeşlerim.Adetinizi atlattığınıza eminseniz özür kanamasıdır,gerek yoktur.Bazı alimlerce kanama anında kan miktarı az yahut çok olsun o an adet atlatılırken bir gün öncesi ve sonrasındaki kanamalarda adet kanına girer.Ama imkanı olan kişi sırf gusül ibaretliğinden dolayı değil ruhani necisliği atmak içinden gusledebilir.

< Hocam benden kahverengi akıntı geldi sonra adet kanı diye namaz kilmadim sonra beyaz akıntı geldi ben gusül abdesti almadım bir kere geldi daha başka gelmedi yani istihaze kanı ydi ben şimdi gusül alıyım mı >
Eğer adet döneminizdeki zamana denk gelmiş adet olduğunuzdan eminseniz tabiki gusül almanız gerekir.Ki içinizin rahat olması için ben size almanızı tavsiye ederim.Hem gönlünüz vesveseden uzak olur,hem takvanız yükselir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Cünüpken Oruç Tutulabilir mi?

Selametle…


Kayıtsız Üye
Peki hocam arkadaşın dediği gibi adet gününe 2-3 gün varken bir kere öyle akıntı geldi 1 hafta öncede gelmişti dün yine küçük akıntı geldi adet gününe 2-3 var ben bunu adetten mi sayacagim bu durumda tirnak tüy ke se bilir miyim beni bilgilendirirseniz sevinirim (akıntı devamli olarak gelmiyor yaş 16 )

Hocam karışık anlatmisim 1 hafta önce çok çok az kahverengi akıntı geldi sonra bir daha hiç gelmedi dün yine geldi yine çok az bu sefer yine gelmedi adet gününe bir gün var diye gusül almadım almalı mıyım o bir hafta önce gelen için gusül almadım ben bu durumda tirnak tüy kesebilir miyim cevabınız için şimdiden teşekkür ederim cevabınız benim için çok önemli


Hoca
Adet gününe yakın kanama başlamışsa, kanamanın şekline kokusuna bakın belki adet gününüz değişmiş olabilir
ama bu nadir olur

adetliyken tüy ve tırnak kesilebilir dini bir engel yoktur

< adet gününe 2-3 gün varken bir kere öyle akıntı geldi >
Adet günü girmeden gelen kanamalar istihaze kanıdır


Misafir56
Şu an hamileyim ve rahmimde yırtık var. Kanamam oluyor. Bu durumda da abdest almakta zorlanıyorum. Bu yüzden iki vakti tek abdest ile kılmaya çalışıyorum. Ama burada her vakit oçin abdest almam gerektiği yazıyor. Benim durumumun bir özrü var mı yoksa her vakit için abdest almak zorunda mıyım?


mum
Bir abdestle 5 vakit namaz kılabilirsiniz. Bu durumunuzun özür ile asla alakası yok


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum.bebek sahibi olabilmek için rahim filmi çektirdim adetim normal gününde bitti ancak bir gün arayla kanamam devam etti doktoruma sordum rahim filmi sonrası kanamalar normal dedi.bende özürlü sayılır mıyım yoksa her kanamadan sonra gusül almak zorunda mıyım


mum
Sağlıktan dolayı gelen kanamalar gusül gerektirmez.


Kayıtsız Üye
17 gün kesilmeyen adet kanamam sebebiyle dr gittim ve rahim duvarı kalınlaştığı ve polip olduğu için normalen durmayacağından operasyon geçirdim. 2 gündür azaldı bu sabah namaz abdesti aldım sabahı kıldım şuan öğlen vakti girdi ilk abdestimden beri benden herhangi bir kanama gelmedi işyerindeyim ve sıcak su ile abdest alma imkanı yok ve ayaklarımıda üşütmemem lazım bu durumda aynı abdestle öğleni kılabilirmiyim yada mesh etmek nasıl olur yardımcı olurmusunuz acil öğlenimi kaçırmamam lazım 🙁

Okudunuz mu?  Recep; Allah'ın, Şaban; Benim, Ramazan; Ümmetimin ayıdır! hadis mi?

mum
Aynı abdestle bütün namazlar kılınabilir dini engel yoktur.
Allah şifa versin.


Kayıtsız Üye
1 – İlişkiden sonra kanamam başladı.adet günüme yaklaşık 1 hafta var.bu durumda oruç tutabilir miyim acaba?

2 – Selamın Aleyküm hocam çok özür dileyerek soruyorum. Adetim normalde 6 gün sürer ve kesilir. Normalde dün bitti. Sabah ve öğlen namazımı kıldım ikindi namazı için abdest almaya kalktığımda kahverengi bir leke farkettim çamaşırımda orucum bozulur mu ve çamaşırı değiştirip namazımı kılabilir miyim


mum
1. Oruç tutun.

2. Adet bitimi beyaz akıntı gemişse sonraki lekeler adetten değildir.


Kayıtsız Üye
Bende kis var ve ben 5 aydir visanne diye hap kullaniyorum 5 ayin içinde 22 gun kanama oldum bunun disinda ara kanamalar var ve şimdi orucluyum yine haftada 2 gun kahverengi lekeler geliyor ve benim içim rahat değil bu yüzden gusül alıyorum


mum
Kis kanaması ibadete engel olmaz ama adet kanı ise beklemeniz lazım


Kayıtsız Üye
Adetim bittikten 1 hafta sonra kanamam oldu doktora gittim kist oldugunu soyledi 5 gun filan adet gibi gördüm bittikten sonra yikandim ertesi gun leke geldi namaz kilabilirmiyim orucum bozuldumu tereddutteyim bu arada 5 gun icerisinde namazda kilamadim oruc tutmadim dogrumu yaptim namaz kilinip oruc tutabilirmiydim


mum
Doktor kist dediyse, adet dışı kanamalar özür sayılır. Oruç tutun namazınızı kılın.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler ben 3 ay boyunca adet görmedim sonrà doktora gittim ve bana adet olmam için ilaç verdi .Sonrasında 12 gün boyunca az az kanamalarım oldu ama ben ibadetlerime devam ettim ama hiç temizlenemeden şu anda miktarı artmış bir şekilde asıl adet kanaması gibi kanamalarım var yani temiz günüm olmadan devam ediyor ne yapmalıyım ilk 12 gün çok az az oldu şimdi arttı lütfen cevap yazarmısınız?

Okudunuz mu?  Yalan Söylemek Orucu Bozar mı?

mum
Sizin gördüğünüz adet mi hastalık mı biz nasıl cevap verelim Doktor karar verir


Kayıtsız Üye
Merhabalar ben ayın 18 inde adet oldum bir hafta sürdü doğım kontrol hapı kullanıyorum fakat iki gün içmeyi unuttum tekrar kanamam başladı bu kanama özür kanamasımı sayılır yoksa adetmi temiz kalma sürem BEs gün fln orucumu ve namazımı bırakmadım fakat içim hiç rahat değil


mum
< ayın 18 inde adet oldum bir hafta sürdü >
Adet bitiminden sonra gelen akıntılar, özür sayıldığı için yıkanmak gerekmez ve ibadete devam edilir.


Kayıtsız Üye
Selamınaleyküm ..
Ben bu ayın 23nde adet olmam gerekirken adetim 12 gün gecikti. Dün akşam yatsı kılmak İçin niyetlenmiştim. Fakat açık krem gibi hafif kahveye çalan bir akıntı geldi. Şu an ikindi oldu ben namazlarımı kılamıyorum. Sadece orucuma niyetlendim. Ama akıntı gelmiyor. Ne yapayım yardımcı olun lütfen ..


imam
Akıntı devam etmediği sürece hala adetiniz başlamamıştır ibadetinizi devam edin


Kayıtsız Üye
Merhaba hocam, benim adetim normalde 2 veya 3 ayda bir olur. Ramazanın basladıgı gün adet oldum 6 gün sürdü. 14 gün sonra bir daha adet oldum 6 gün sürdü dün bitti akıntım.bu sabah da yoktu ama biraz önce nohut tanesinde küçük kahverengi akıntı gelmiş ama baktım Baska akıntı yok. ne yapacağımı bilemedim özüre girer mi


arifselim
Merhaba. İki adet arasındaki temizliğin en az olan süresi 15 gün olmalıdır. Bu süreden önce gelen akıntılar adet kabul edilmez. Daha sonra gelen bu ufak tefek akıntılar adetten değildir ve özür kabul edilir. İbadetlerine devam edebilirsin.


Kayıtsız Üye
İliskiden sonra leke gelirse gusül abdesti almam gerekirmi


imam
Adet dışı leke ise hayır yıkanmak şart değildir.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler..Ertesi gün hapı kullandım bı kaç gün sonra kanamam oldu bu namaza engel mi ozre mı giriyor adetim biteli iki hafta olacak daha Allah razı olsun şimdiden

Okudunuz mu?  Sahura cünüp olarak kalkmak

Tohat
Hayırlı günler. İlaçtan dolayı leke görmenizden ve zaten temiz kalma süresi on beş gün olduğundan gördüğünüz kanama özre girer. Namaza engel olmayıp ibadetlerinize devam edebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm !
Allah tüm Yazarlara sabır versin. Hoca bir defa cevap yazmış kusura bakmayın ama dalga geçer gibi böylesi özel konu üzerinde birbirine benzeyen sorular sormak ayıptır. Çünkü cevap zaten başta yazılı okusanız görürsünüz zaten!


Kayıtsız Üye
bayan doktor şart mıdır böyle özel ve hassas bir konuda bilgili olduğunuz için erkek olduğunuz halde cevap veriyorsunuz işinde uzman bir erkek doktora gitmek yanlış mıdır yoksa kadın mi tercih etmek uygun


arifselim
Soru cevaplamak ayrı ama avret ve cinsel organın bir erkek tarafından görülmesi doktor dahi olsa ayrı bir konudur. Bir zaruret yani mecburiyet olmadıkça bayan doktor tercih edilmelidir.


Kayıtsız Üye
Ben 16 yaşımdayım ve adet öncesi gelen lekelenmem var 1.gün kahverengimsi 2.gün pembemsi sarımsı 3.gün kahverengimsi kanlı 4. gün sarımsı şimdide beyaz olmuş. Şimdi ben adetlimiyim değilmiyim beyaz olduğu için abdest alıp namaz kılıyımmı yoksa kan gelene kadar halâ cünüpmüyüm.
Ayrıca adetim çoğu zaman düzensiz ve sancısız olur iyi günler kendimi her vakit namazı terkediyormuş gibi hissediyorum.: (


Ensar
Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Bundan dolayı lekelenmelerin olduğu günlerde namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Ama 10 gün geçtiği hâlde akıntı devam ediyorsa 10 günden sonraki akıntılar âdet değil özür kanıdır. Tabi bu Hanefi mezhebine göre şafi mezhebine göre 15 gündür. Akıntısı 10 günden fazla devam eden bir kadın, özür sahibi kimselerin yaptığı şekilde( yani her namaz vakti girdikten sonra, yeni abdest alıp, bu vakit çıkıncaya kadar her ibadeti yapar. Namaz vakti çıktıktan sonra yeniden abdest alıp namazını eda etmesi gerekir. WESSELAM


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm,
benim haftaya adetim başlayacak hep aynı gün geliyor çünkü doğum kontrol hapı kullandığım için biliyorum gününü.
İki gündür akşamları ve günün belirli zamanlarında koyu kan geliyor yani durmadan olan bir durum değil, bu durum üç günü geçerse gusül abdestini mi almam gerek? Orucumu tutabilir miyim?

Okudunuz mu?  Eşini yanaktan öpmek orucu bozar mı?

FıkıhYolu
doğum kontrol hapı kullanmak adette düzensizlik meydana getirir doğum kontrol hapını bıraktıktan 6 ay sonra artık düzene girer


Ensar
Hanefı mezhebine göre adet en az 3 en fazla ise 10 gündür. 10 günü aşarsa artk istihaze/ özür olmuş olur ve düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamazsınız.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler. Benden ,rahatsızlıktan dolayı galiba, adet kanı olmadığına kanaat getirdiğim kan geldi. Bu kan namazda gelirse abdestimm bozulur mu? Kanın ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama kullandığım ilacın yan etkisi olabilir. Özür sahibi olup olmadığım da belli değil çünkü kesilir mi kesilmez mi bilmiyorum. Çamaşırımı değiştimem gerekir mi? Bu zamanda hastaneye gidemiyorum. Lütfen yardım eder misiniz?

Hayırlı günler. Benden kullandığım ilaçtan ya da rahatsızlıktan dolayı adet kanı olmadığına kanaat getirdiğim kan geliyor. Özür sahibi olup olmadığımı bilemiyorum çünkü kesilir mi kesilmez mi bilmiyorum. Namazda gelirse abdestim bozulur mu?Namazdan önce çamaşır değiştirmem gerekir mi? Lütfen yardım eder misiniz? Teşekkür ederim.


ara kanama orucu bozar mı, adet dışı kanama guslü gerektirir mi, ara kanamalarda namaz kılınır mı

Bu kategoride yer alan Kaza oruç borcu olan kişi nafile oruç tutabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adet dışı kanamalar özüre girer mi abdest almam gerekli mi orucumu tutayım mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.