Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:26
dualar
Yönetici

Secdede Nasıl Dua Edilir?

Secdede Nasıl Dua Edilir?

ab’ı zülal
Sual: Secdede nasıl dua edilir?
Farz namazlarını kılarken herhangi bir rekâtta secdede iken "Subhane Rabbiye’l-âla"dan sonra dua etsek namazımız bozulur mu?
Secdede iken kulun Allah’a yakın olduğunu kitaplardan okumuştum. Farz ya da nafile namazlarda secdede dilediğimiz duayı yapabilir miyiz?

Cevab: Kulun Allah’a çok yakın olduğu bir an vardır. Bu an Peygamberimizin anlatımıyla secde anıdır. "Secdede çok dua edin. Dualarınız kabul olmaya layıktır" hadisi secdede duanın önemini dile getiriyor.
Secdede üç kere "sübhâne Rabbiye’l-âlâ" tesbihini hepimiz biliyoruz ve zaten söylüyoruz. Bundan başka Peygamberimizin okuduğu ve okunmasını tavsiye ettiği tesbihler vardır. Meselâ Hz. Aişe annemizin Peygamberimizden duyduğu şu tesbih çok kapsamlıdır:
"Subbûhun Kuddûsün Rabbü’l-Melâiketi ve’r-Rûh (Meleklerin ve Cebrail’in Rabbi noksanlardan ve kötü şeylerden münezzehtir)" Hz. Aişe’nin naklettiği bir tesbih daha vardır: "Sübhânekâ’llâhümme Rabbenâ ve bi-hamdike Allâhüma’ğfirlî (Rabbimiz olan Allah’ım! Sana hamd ederek Seni noksanlardan tenzih ederim. Allah’ım beni bağışla.)" 5-6 kelimelik bu iki tesbih hem kısadır hem öğrenilmesi ve ezberlenmesi kolaydır.
Bu tesbihlerden başka Peygamberimizin secdede okuduğu tesbihler ve dualar da vardır. Hz. Ali’nin Peygamberimizden öğrendiği şöyle uzunca bir dua vardır:
"Allâhümme leke secedtü ve bike âmentü ve leke eslemtü secede vechî lillezî halekahû ve savvarahu ve şakka sem’ahû ve basarahû tebârekâllâhü ahsenü’l-hâlıkîn (Allah’ım! Sana secde ettim. Sana iman ettim. Sana boyun eğdim. Yüzüm kendisini yaratana kendisine şekil verene kulağına ve gözüne duygu verene secde etti. Şekil verenlerin en güzeli olan ne yüce olmuştur." Bir secde duası olarak yine Hz. Ali’nin rivayet ettiği bir hadis daha vardır: "Rabbi innî zalemtü nefsî fağfirli (Ey Rabbim! Ben nefsime yazık ettim beni bağışla)"
Konu secdede duanın artırılması olunca diğer sahabilerin de Peygamberimizden duyup öğrendikleri daha farklı dualar vardır. Meselâ Ebû Hüreyre Peygamberimizden şu duayı öğrendiğini anlatıyor: "Allahümma’ğfirlî zenbi küllehû dikkahû ve cillehû ve evvelehû ve âhirahû ve alaniyetehû ve sırrahû (Allah’ım! Küçük büyük önce sonra açıkta gizlide işlediğim bütün günahlarımı bağışla.) Secde Allah’tan af dilenecek bağışlanma talep edilecek rahmetine ve mağfiretine yönelecek bir zaman dilimidir. Peygamberimiz bazı zamanlar saatler boyu secdede kalmış gözyaşları secde yerini ıslatmış ümmetinin özellikle günahkâr ümmetinin bağışlanması için Allah’a niyazda bulunmuştur.
Bu arada kısa olmakla birlikte Ebû Said el-Hudrî Peygamberimizin mübarek yüzünü secdeye koyduğu zaman şöyle bir dua okuduğunu naklediyor: "Allâhümme einnî alâ şükrike ve hüsni ibadetike (Allah’ım! Sana şükretmede ve Sana güzel bir şekilde ibadet etmede bana yardım eyle." Bir demet halinde verdiğimiz bu dualardan sonra bu meselede mezhep imamlarımızın içtihadi görüşlerini de aktaralım.
Hanefi mezhebi "farz namazlarda bilinen kısa tesbihten başka bir şey okunmamalı" derken "diğer tesbih ve dualar sünnet namazlarda okunabilir" görüşünü dile getiriyor.

Okudunuz mu?  Ya rabbi beni Esmaül Hüsna'na şahit yaz.

Şâfii ve Malikî mezhebi âlimleri ise konuyu serbest bırakıyor ve secdede sınırsız bir şekilde her konuda dua etmenin müstehap olduğunu söylüyorlar. Buna göre özellikle sünnet ve nafile namazlarda istendiği kadar her konuda dua etmek mümkündür.
1. Nevevî el-Ezkâr Tercümesi 129-132; Zuhaylî İslam Fıkhı Ansiklopedisi 2:31-32.

Alıntı

Okudunuz mu?  Anlamını bilmediğimiz duaları okurken ne düşünelim?

Cevap: Secdede Nasıl Dua Edilir?

ab’ı zülal
< Allah razı olsun. >

ALLAH (c.c.) çümle Muhammet ümmetinden razı olsun kardeşim


secdede nasıl dua edilir, secdede dua nasıl edilir, nasıl dua edilir

Bu kategoride yer alan Sahabenin Duaları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Secdede Nasıl Dua Edilir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.