Anasayfa
13 Mart 2023, 2:26
Ahlak
Yönetici

Vera Nedir?

Vera Nedir?

mumsema
VERA

Vera; hayırlı ve övgüye değer amellere sarılıp, geçici dünya hevesi peşinde koşmayı terk etmeyi gerektirir. Yine vera; emredilen ve nehyedilen bütün dini hükümleri teferruatı ve incelikleriyle tatbik etmeyi gerektirir. Bunun gereği olarak, ağızdan giren ve çıkanın Allah ve Rasulü’nün sevdiği şeyler olmasına dikkat etmek, günaha düşmekten ve harama bulaşmaktan kaçınmak için şüpheli şeylerden uzak durmak, zerre kadar da olsa kimsenin hakkını üzerine geçirmemek veradır. Hz. Ebubekir (r.a.) Bir nevi harama düşeriz korkusuyla yetmiş çeşit helali terkeyledik. sözüyle vera örneği sergilemiştir.
Gereksiz şeyleri terk etmek demek olan malayani yi terk etmek de vera cümlesindedir. Zaten Hz. Peygamber (s.a.v) bir hadisinde kişinin lüzumsuz şeyleri terk etmesinin o kişinin İslami güzelliği gereği, bir başka deyişle İslam’ı iyi anlayıp uyguladığının delili olduğunu söylemiştir. (Tirmizi, Zühd,11;İbn Mace, Fiten, 12)
Vera ile Zühd arasındaki fark,vera şüpheli şeyleri, zühd ise ihtiyaç fazlasını terk etmektir. Vera’yı takva karşılığı alanlar olsa da vera; takvanın ileri bir merhalesidir. Veranın sevabı ve neticesi, ahirette hesabın hafif olmasını sağlar.
Haramda vera(kaçınmak) dindarlıktır. Lakin bunun da dereceleri vardır. İmam-ı Gazali veranın dört derecesi olduğunu söyler:
A_ Haram olan şeylerden kaçınmak,
B_ Şüpheli şeylere karşı korunmak (ki bu salihlerin vera’ı dır)
C_ Harama sebep olması ihtimalini düşünerek helali terk etmek (ki bu muttakilerin vera’ı dır)
D_ Her ne kadar kendini harama düşürmeyecekse de, Allah’a yakınlığının artmayacak şekilde ömrünün bir kısmının boşa geçeceği korkusundan dolayı , bütün mevcudiyetiyle Allah’a teveccüh edip, Allah’ın dışında her şeyden yüz çevirmek (ki bu da sıdıkların vera’ı dır)
Allah’ın helal kıldığı şeyleri, mubahları haram kılmak hiçbir kimsenin haddi değildir ve tehlikelidir.!!
Peygamber Efendimiz(s.a.v)’in Vera ile ilgili bazı Hadis-i Şerifleri
Ebu Hureyre(r.a.) anlatıyor: Rasulullah(s.a.v) buyurdular ki: Ey Ebu Hureyre, vera sahibi ol (harama götürme şüphesi olan şeylerden de kaçın) ki insanların Allah’a en iyi kulluk edeni olasın! Kanaatkarlığı esas al ki insanların Allah’a en iyi şükredeni olasın. Nefsin için sevdiğini insanlar için de sev ki (kamil) mü’min olasın. Sana komşu olanlara iyi komşuluk et ki (kamil bir) Müslüman olasın. Gülmeyi az yap, zira çok gülmek kalbi öldürür.
Ebu Zerr (r.a) anlatıyor: Rasulullah (s.a.v) buyurdular ki: Tedbir gibi akıl yoktur. Sakınmak gibi vera yoktur. İyi huy gibi haseb (itibar vesilesi) yoktur.
Ebu Zerr (r.a) anlatıyor: Rasulullah (s.a.v) buyurdular ki: Ben bir kelime Bir ayet biliyorum. Eğer insanların hepsi onu tutsaydılar hepsine kafi gelirdi. ‘Ashab: ‘Ey Allah’ın Rasulu , bu hangi ayettir?’ dediler, Aleyhissalatu vesselem: ‘Ve kim Allah’tan korkarsa, Allah o kimseye (darlıktan genişliğe) bir çıkış yolu ihsan eder.’ (talak-2) ayetini okudu.
Abdullah ibnu Amr (r.a) anlatıyor: Rasulullah(s.a.v)’a : ‘En efdal insan kimdir?’ diye sorulmuştu. ‘kalbi mahmum(pak), dili doğru sözlü olan herkes’ buyurdular. Ashab: ‘doğru sözlülüğün ne demek olduğunu biliyoruz. Mahmumul kalb ne demektir?’ diye sordu.
(Mahmumul kalb), Allah’tan korkan tertemiz kalptir, içinde günah yoktur, zulüm yoktur, kin yoktur, haset yoktur buyurdular.

Ramazan Akınkan
İsk.Hatay


Cevap: VERA

sitare
< ağızdan giren ve çıkanın Allah ve Rasulü’nün sevdiği şeyler olmasına dikkat etmek, günaha düşmekten ve harama bulaşmaktan kaçınmak için şüpheli şeylerden uzak durmak, zerre kadar da olsa kimsenin hakkını üzerine geçirmemek veradır
>

Allah razı olsun hocam hakkıyla kul olabilmek duasıyla…

Okudunuz mu?  KİBİR; Hakkı red etmek ve İnsanları Küçük Görmek

Yanıt: Vera Nedir?

Edirne
Allah razı olsun…..


Soru: Vera Nedir?

Amine
< "Rasulullah(s.a.v)’a : ‘En efdal insan kimdir?’ diye sorulmuştu. ‘kalbi mahmum(pak), dili doğru sözlü olan herkes’ buyurdular. Ashab: ‘doğru sözlülüğün ne demek olduğunu biliyoruz. Mahmumul kalb ne demektir?’ diye sordu.
(Mahmumul kalb), Allah’tan korkan tertemiz kalptir, içinde günah yoktur, zulüm yoktur, kin yoktur, haset yoktur " buyurdular.
>

Rahman cc Ümmetti Muhammed’i bu meziyetlerle donatsı…
sunduğunuz paylaşım için Allah cc razı olsun mumsema hocam

Okudunuz mu?  Allah Selamet Versin

Muaviye
Vera’ hakkında Bilgiler için Allah (c.c.) razı olsun..


muvahhidim
< Ramazan Akınkan
İskHatay >

Allah razı olsun abim benim..
İnşeAllah Rabbim bizleri Cennette de beraber eyler..
Rabbim günahlarımızı affetsin


ŞEHİD
< Ramazan Akınkan
İsk.Hatay >

Allah razı olduğu kullarından eylesin…
Mekanın cennet olsun…

Okudunuz mu?  Emanet / Emin olma. Din akıl can mal ve nesil emniyeti

HER NEFİS ÖLÜMÜ TADACAKTIR.


Fetva Meclisi
< Ramazan Akınkan
İsk.Hatay >

Değerli abimiz Ramazan Akınkan’a Allah (cc) Rahmet eylesin Ve şehadetini kabul etsin.


rana
Allah c.c. razı olsun güzel bir paylasim..


Yetim
< Ramazan Akınkan
İsk.Hatay
>

Abim benim… Aramızdan ayrılmasına rağmen sanki hala bizimle gibi..
Özledik seni ey tebessüm yüzün sahibi
Allah mekanını Cennet-ül Firdevs eylesin..

Okudunuz mu?  Yemek yedirmenin ve yemeği paylaşmanın fazîleti

Muhasibi
Ramazan Akınkan kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum…
Mekanın cennet olsun….


Gezgin
< Ramazan Akınkan
İsk.Hatay
>

< Aramızdan ayrılmasına rağmen sanki hala bizimle gibi.. Özledik seni ey tebessüm yüzün sahibi >
Rabbim Ramazan Abimizi Rahmetinle Sevindirsin
Rabbim Mekanını Cennet Etsin

Okudunuz mu?  İçki İçmenin Günahı

İnne Lilleh Ve İnne İleyhi Reciu’n


vera ne demek, vera nedir, eşrefil vera ne demek

Bu kategoride yer alan Hürmet [ herhangi bir şeye veya kimseye değer verme, saygı duyma ve edepli davranma] başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vera Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.