Anasayfa
2 Kasım 2021, 12:39
missa96
Abone

Kocanın Karısını Ihmal Etmesi

Kocanın Karısını Ihmal Etmesi

Kayıtsız Üye
Ben Eşimi Beni Her Konuda Ihmel Ettiği Ve Umursamadığı Için Boşadım. Islama Göre Doğrumu Yaptım.


Cevap: Kocanın Karısını Ihmal Etmesi

Desert Rose
İslâm boşama hakkını erkeğe vermiştir. Zira boşama gibi yuvayı bir anda yıkma selâhiyeti çoğu zaman hissî hareket edebilen kadına verilemezdi. Şayet erkeğe ait bu hak aynı şekilde kadına da verilmiş olsaydı yuva yıkımı sık sık gerçekleşir her öfke ve hiddet zamanında boşama kelimesini kullanacak kadın yuvayı ayakta tutamaz yıkıverirdi.

Kadının bu hissiliğindendir ki hissîliği fazla olan tarafa boşama hakkı ilk anda verilmemiştir.

Bununla beraber kadın bu haktan büsbütün mahrum da bırakılmamıştır. Nikâh sırasında kadın isterse boşama hakkının kendisine de verilmesi şartıyla nikâha evet diyebilir. Bu hak ömür boyu olabileceği gibi belli bir müddet için de olabilir. Bu müddet zarfında erkeğinden emin olan kadın boşama hakkını gününden önce de terk edebilir.

Ayrıca kocanın hanımına boşanma hakkı vermesi nikah akdi esnasında olduğu gibi evlilik devam ettiği daha sonraki bir zaman diliminde de olabilir. (bk. el-Bedai’ 3/91-96; ed’durru’l-muhtar 2/574-578; V. Zuyahlî el-Fıkhu’l-İslamî 7/423).

Ahmet Şahin

Kadının kocası üzerindeki hakları

İslâm, insan neslinin birbirine karşı pek çok vazife ve haklarının olduğunu beyan etmiştir. Bu haklardan birisi de kadının kocasındaki haklarıdır.

Kadının kocası üzerindeki hakları Kadının hakları veya diğer bir deyimle "Kocanın karısına karşı olan vazifelerini," şöylece sıralayabiliriz :

a) Erkek, Ev Reisî olması hasebiyle karısının yiyeceğini, içeceğini, giyeceğini ve evin bütün ihtiyaçlarını temin etmesi üzerine vaciptir.
Kur’an’ı Kerimde şöyle buyurulmuştur :
"Onların Çocukların anaları olan zevcelerin) mâruf şekilde yiyeceği’ içeceği, çocuk kendisinin olan (Babaya – Kocaya) âittir." (Bakara suresi, 223)

Diğer ayeti kerimede :
(Hâli, vakti) geniş olan, nafakayı genişliğine göre versin, Rızkı kendisine daraltılmış bulunan (fakir) de nafakası Allah (C.C.) ‘ın ona verdiğinden (O miktara göre) versin. Allah (C.C.) hiç bir nefse, ona verdiğinden başkasını yüklemez. Allah (C.C.) güçlüğün arkasından (Dünyada da âhirette de) Kolaylık ihsan eder." (Talak suresi, 7)

Rasullüllâh (S.A.V.) Efendimizde mealen şöyle buyuruyor:
"Sizin üzerinizde onların (Karılarınızın) mâruf şekilde (örfü âdet gereğince ve doğru şekilde) yiyecek ve giyecek hakları vardır." (Müslim)

Karısının hakkında soran bir kimseye Rasûlü Ekrem (S.A.V.) efendimiz şu mealdeki Hadis’i şerif ile cevap veriyor :
"Kendin Yediğin zaman ona yedirmen ve giydiğin zaman onu da giydirmendir." (Ahmed Bin Hanbel, ebu Davud Nesai)
Nafakası ile mükellef olduğu, çocukları, ana ve babası gibi kimseleri ihmal edenin kötülüğüne Rasûlüllah (S.A.V.) efendimiz şöyle açıklıyor :
"Nafakasını verdiği kimseyi ihmal etmesi, kişiye günah cihetinden kâfidir " (Nesai)


Yanıt: Kocanın Karısını Ihmal Etmesi

Qusai
Erkek herzaman kadın 4ayda bir ilişki isteme hakkı vardı.Kadının hastalıgi olmadıgı sürece erkegini ihmali günahtır

Okudunuz mu?  Abdest alırken burun kemiği sızlaması lazım mı

Soru: Kocanın Karısını Ihmal Etmesi

Desert Rose
< Erkek herzaman kadın 4ayda bir ilişki isteme hakkı vardı.Kadının hastalıgi olmadıgı sürece erkegini ihmali günahtır
>

Bu doğru olabilir ama sanırım yanlış anlaşılma var
bu soru bir bayan kardeş tarafından gelmiş
Yani söz konusu olan Kadının Kocası üzerindeki hakları
ve kendini ihmal eden kocasını boşamış olması ile ilgili sorulmuş.

Okudunuz mu?  Ölen kişiye dua etmek

eşini ihmal eden erkek, karısını ihmal eden erkek, karısını umursamayan erkek

Bu kategoride yer alan Cuma saatinde işim yoğun olduğundan namaza gidemiyorum patronda izin vermiyor ne yapmalıyım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kocanın Karısını Ihmal Etmesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.