Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:48
missa92
Abone

Kaysı zekatı nasıl çıkarılır?

Kaysı zekatı nasıl çıkarılır?

Kayıtsız Üye
Kayısı zekatı nasıl çıkarılır?


Cevap: Kaysı zekatı nasıl çıkarılır?

Ramadan
ÖŞÜR:Toprak Mahsûllerinin Zekâtı

Kaysı zekatı

1. Ebû Hanîfe -rahmetullâhi aleyh-‘e göre tarım ürünlerinin zekâtında nisâb söz konusu değildir. Yâni belli bir miktara ulaşma ve üzerinden bir yıl geçme şartı yoktur. Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’e göre, tarım ürünlerinin nisâbı 5 vesk, yâni 653 kg.’dır. Ancak bu miktarı aştıktan sonra öşre tâbî olur.

Okudunuz mu?  Şemsi Harfler Ve Kameri Harfler

2. Yılda birden fazla ürün alınan yerlerde, öşür de ürüne bağlı olarak tekrar verilir.

3. Ölmüş bir kimsenin terekesi olan zirâî ürünlerden, çocuk veya akıl hastasına âit arâzilerin ürününden de öşür verilir.

4. Öşür verilecek tarım ürünlerinin bir yıl kadar dayanabilecek vasıfta olması gerekir. Bu yüzden yaş meyve ve sebze türleri için öşür gerekmez. Armut, elma, şeftali, kayısı, domates, biber, pırasa ve kereviz gibi. Çünkü bu ürünler dayanıksızdır.

Okudunuz mu?  Delailul hayrat ile ilgili soru

Meyve ve sebzelerin bugün için derin dondurucu, buzhane ve benzeri tekniklerle bir yıl korunabilmesi mümkün hâle gelmiştir. Bu durumda olan sebze ve meyvelerin Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre de öşre tâbî olup olmaması konusu, günümüz ilim ehli tarafından iki şekilde değerlendirilmektedir.

a) Sebze ve meyvelerin özel bir yolla bir yıl kadar korunabilmesi, onların normal yolla bir yıl bozulmadan kalabilen ürünlere kıyasını gerektirmez. Bu itibarla öşürleri verilmesi de gerekmez.

Okudunuz mu?  Yasin ve Kuran Bağışlama Duası

b) Meyve ve sebzelerin bir yıl korunabilir olması ve hatta böyle yapılmakla mevsim değerlerinin de üstünde bir değer kazanması söz konusudur. Bu bakımdan bu ürünlerden öşür verilmelidir. Ancak öşrün verilmesini gerektirecek nisap miktarı hesaplanırken, bu ürünlerin üretimi ve korunması için yapılan masraflar düşülmelidir.

Okudunuz mu?  Yağmur ve kar taneleri neden birbirine değmez

Bu görüşler karşısında denilebilir ki, İmâm-ı Âzâm’ın konuyla ilgili genel görüşü de nazar-ı itibara alınarak, hem ihtilaftan korunmak, hem ihtiyata riâyet etmek, hem de fakirlerin lehine bir tasarruf olması bakımından özellikle muhafaza edilen sebze ve meyvelerin öşrünü vermek daha muvâfık olacaktır.

Burada hatırlatılması gereken bir diğer konu da şudur: Öşrü verilen ürünler, aynı yıl içerisinde paraya çevrilirse bu paranın üzerinden bir tam yıl geçmeden zekatı verilmez.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz efendimizin kendi elleri ile diktiği hurmanın adı

5. Bir öşür arâzisi yağmur, çay veya ırmak sularıyla sulanırsa onda bir (% 10); su motoru, satın alınacak su ile bütün yıl veya yılın yarısından çok sulanırsa yirmide bir (% 5) nispetinde öşür adı ile zekâta tâbî olur. Ayrıca tohum, işçilik, sulama, ilaçlama vb. masraflar düşülmez.

6. Zeytin, susam, ayçiçeği tanelerinden öşür alındığı takdirde, daha sonra yağlarından yeniden öşür verilmez. Ancak bunları üreticiden ticâret amacı ile satın alan kimse yeniden ticâret malı zekâtına tâbî olur.

Okudunuz mu?  Borcum var kurban kesebilir miyim

7. Öşür arâzisi ürünlerinden verilecek belirli hisseler, ürünler tamamen yetişip elde edildiği zaman hesaplanıp ödenir, bundan önce verilmez. Hattâ daha bitmemiş olan ürünlerin ve belirmemiş olan meyvelerin öşürlerini vermek câiz değildir. Fakat bunlar bittiği ve belirdiği zaman sâhipleri dilerse öşürlerini verebilir.

Okudunuz mu?  Dini istismar etmek ne demek

8. Daha öşrü verilmemiş olan hububâttan veya ağaç üzerindeki meyvelerden yenilirse, öşrünü ödemek niyetiyle yemeli ve bunu tazmîn etmelidir. Meselâ; Ebû Hanîfe -rahmetullâhi aleyh-‘e göre, 10 kg. üzüm toplanmışsa 1 kg.’ı zekât (öşür) olarak tazmîn etmek gerekir.

9. Müslümanlar tarafından fethedilip de kimseye mülk olarak taksîm edilmeksizin İslâm toplumu için alıkonulmuş olan topraklara mîrî arâzi denir. Bunların mülkiyeti devlete âit olup yararlanma hakkı köylülere tapu ile verilegelmiştir. Bunları tasarruf edenler kiracı statüsündedir. Devlete verecekleri belirli hisseler veya vergiler de kira bedeli niteliğindedir.

Okudunuz mu?  Beni kendi gözümde küçük; fakat insanların gözünde büyük yap

Bu nevi arâzilerin ürününden öşür veya başka adla zekât lâzım gelmez. Osmanlı devletinde topraklar genellikle bu statüde idi.

Anadolu ve Rumeli’de önceleri geniş yer tutan mîrî arâzilerin bir bölümü daha sonra bedel karşılığında satılıp tapu ile devredilmiş ve sâhipsiz toprakların ihyâsı sonucu da geniş alanlar şahısların mülkü hâline gelmiştir. Böylece mülkî arâzi türü ortaya çıkmıştır. Bu nevi arâziler sırf mülk arâzi nevine girer ve öşür arâzisinde olduğu gibi çıkacak ürünün öşre tâbî olması gerekir. Bugün Türkiye toprakları tamamen mülkî arâzidir. Zîrâ satılıp devredilebilmektedir. Şâyet öşür, devlet eliyle bugün alınmıyorsa, hayvanâttan verilen zekâtta olduğu gibi sâhiplerinin bunu uygun yerlere kendilerinin vermesi zarûrîdir.

Okudunuz mu?  İstemeyerek namazı kaçırmak

kayısının zekatı , malatyakaysininzekatikactabir, kayısıya zekat düşermi

Bu kategoride yer alan Kocam örtünmemi istemiyor! başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kaysı zekatı nasıl çıkarılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.