Anasayfa
8 Ağustos 2021, 21:46
Rüya Yorumu
Yönetici

İslamda İstihare Ne Demektir ?.Hükmü Nedir ? Caiz midir ?..

İslamda İstihare Ne Demektir ?.Hükmü Nedir ? Caiz midir ?..

ÜSTÜNBAŞ
İslamda ISTIHARE NE DEMEKTIR HÜKMÜ NEDİR CAİZ MİDİR

İstihare, herhangi bir şey yapmak isteyen kimse, yapılmasının iyi olup olmayacağını hissetmek maksadıyla iki rekat namaz kılmak, iyi ve hayrın görünmesi için Allah’a yalvarıp dua etmektir. Bu namaza istihare namazı, duaya da istihare duası denilir. Uyumak veya rüya görmek istihare için esas değildir. Hatta vakit dar olup uyuyacak zaman bulunmazsa herhangi bir hayırlı mesele için yine istihare namazını kılmak sünnettir. Ancak Şerh Şir’atü’l-İslam kitabında şöyle denilir: Namaz ve dua yaptıktan sonra abdestli olarak kıbleye doğru yatar. Rüyada beyaz veya yeşil görürse o işde hayır vardır, siyah veya kırmızı görürse hayır yoktur. Ondan sakınmak daha iyidir.

Okudunuz mu?  Ahsen-i takvîm, Alâ-yi illiyyîn, Esfel-i sâfilîn terimleri

🙂 🙂 Not : Bu durumu daha ilmi olarak yorumlayanlar olursa çok daha iyi olur..Allah razı olsun.. Yazan : ÜSTÜNBAŞ 🙂 🙂


Yorum: İslamda İstihare Ne Demektir ?.Hükmü Nedir ? Caiz midir ?..

arifselim
İstihare yapmayı peygamber aleyhisselam sahabelerine öğütlediği bir sünnettir. Yukarıda vermiş olduğun bilgilerde ise zaten geniş bir şekilde izah edilmiştir ayrıca bir yoruma gerek bırakmamışsın.

Okudunuz mu?  Toruna fitre verilir mi?

Cabir bin Abdullah (RadiyAllahu Anhuma) şöyle dedi:

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bütün işlerde istihare etmeyi bize Kur’an’dan bir sure öğrettiği gibi öğretti ve şöyle buyurdu:

Herhangi biriniz bir iş yapmaya yeltendiği vakit, iki rekât nafile namaz kılsın sonra şöyle dua etsin.

Okudunuz mu?  Esma-ül Hüsna ve anlamları

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ، اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ وَاقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنيِ بِهِ

Okudunuz mu?  Öşür...Tarım Ürünleri ve Meyvelerin Nisabı....

Sonra dilediği ihtiyacını söyler.

Duanın Manası: Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki ben ilminle Senden hayırlısını istiyorum. Ve Senin kudretinle beni kudretlendirmeni diliyorum. Ve Senin büyük fadlından istiyorum. Kuşkusuz ki Sen takdir edersin, ben ise takdir edemem. Sen her şeyi bilirsin, ben ise bilmem. Sen bütün gaybleri en iyi bilensin! Ey Allah’ım! Şu azmettiğim işin benim dinim, yaşayışım ve işimin sonu hakkında hayırlı olduğunu bilmekteysen onu bana takdir et, kolaylaştır, sonra da o işi benim için bereketli yap! Eğer bu işin benim dinim, yaşayışım ve işimin akıbeti hakkında şerli olduğunu bilmekteysen bu işi benden uzaklaştır, beni de bu işten uzaklaştır. Ve hayır nerede ise onu bana takdir et. Sonra beni bu (takdir edilen) işe razı kıl!’

Okudunuz mu?  Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

Buhari 3/1109, Nesei 3253, Ebu Davud 1538, Tirmizi 480, İbni Mace 1383, İbni Hibban 887, Ahmed bin Hanbel Müsned 3/344


istiharenin hükmü nedir, istişare ne demek, istiharenin hükmü

Bu kategoride yer alan Yusufçuk Böceğinin İhtişamlı Yaratılışı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda İstihare Ne Demektir ?.Hükmü Nedir ? Caiz midir ?.. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.