Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:26
Oruc
Yönetici

Şeker hastasıyım oruç tutamıyorum Ne yapmam gerekiyor?

Şeker hastasıyım oruç tutamıyorum Ne yapmam gerekiyor?

fatma guner
Ben seker hastasıyım oruç tutamıyorum.Ne yapmam gerekiyo?


Cevap: Şeker hastasıyım oruç tutamıyorum Ne yapmam gerekiyor?

Desert Rose
Kur’an’da oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler olarak hastalık, yolculuk ve oruca güç yetirememeden söz edilmiştir (Bakara 2/184-185).

Okudunuz mu?  Sabah ezanı okunurken yemek veya içmek orucu bozar mı?

Fakihler de oruç tutmama ruhsatını bu üç durumla sınırlı tutmayı tercih etmiş, bu üç durumun ortak özelliği meşakkat olsa bile, her meşakkat halinde oruç tutulmayabileceğini söylemekte mütereddit davranmışlardır. Bunun en başta gelen sebebi, mükelleflerin sübjektif ve değişken bir durum olan meşakkati belirlemede ölçüsüz veya mütesâhil davranıp, olur olmaz bahanelerle orucu terketmesine yol açma, yani bu ruhsatı kötüye kullanma endişesidir. Bununla birlikte oruç ibadeti, netice itibariyle kul ile Allah arasında kalan bir yükümlülük ilişkisi olduğundan, mükelleflerin yukarıda sayılan mazeretler ışığında kişisel inisiyatiflerini kullanması, mazeretleri içlerine sinmediği sürece orucu terketmemesi, haklı ve geçerli bir mazeretlerinin bulunduğuna iyice kani olduklarında da anılan ruhsattan yararlanması isabetli bir tutum olur.

Okudunuz mu?  Eşini öpmek orucu bozar mı?

Dinimiz oruç tutmaktan âciz olan yaşlı kimselerin oruç tutmasını istememiş, bunun yerine, tutamadıkları her gün için bir yoksulu doyuracak kadar fidye vermelerini öngörmüştür. Bölüm başında zikredilen âyette oruç tutmaya güç yetiremeyenlerin veya tutmaya çalıştıkları takdirde büyük bir sıkıntı çekecek olanların fidye vermeleri gerektiği ifade edilmektedir. İyileşme ümidi bulunmayan hastalar da bu hükümdedir. Ancak ramazanda oruç tutma gücüne sahip olmayıp da, daha sonra kazâ edebilecek durumda olanlar, fidye vermeyip tutamadıkları oruçları kazâ ederler.

Okudunuz mu?  Oruçluyken genital bölgeden kıl almak orucu bozar mı?

İyileşmeyen sürekli bir hastalık nedeniyle oruç fidyesi veren kimse daha sonra oruç tutmaya güç yetirecek olsa fidyenin hükmü kalmaz; oruç tutması ve önceki tutamadığı oruçları kazâ etmesi gerekir.

Not) Kardeşim Şeker hastalığı süregen bir hastalık yani
hiç iyileşmeyecek ve devamlı tedavi gerektiren bir hastalıktır
tutamadığın her bir gün için bir yoksulu doyuracak kadar fidye vermen gerekiyor,
eğer bunada maddi gücün müsait değilse Allah c.c dan af ve mağfiret dile
sonuçta O’ seni senden daha iyi bilendir.

Okudunuz mu?  Oruç tutmanın kuralları nelerdir?

Geçmiş olsun kardeşim,Allah c.c acil şifalar versin.


Cevap: Şeker hastasıyım oruç tutamıyorum Ne yapmam gerekiyor?

Ramadan
Şeker hastaları oruç tutmaz ve her gün için bir fidye verirler.

Bu kategoride yer alan Nişanlılar öpüşünce oruç bozulur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şeker hastasıyım oruç tutamıyorum Ne yapmam gerekiyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.