Anasayfa
7 Mayıs 2021, 21:00
Namaz
Abone

Namaz kılmayan biri ile ortak kurban kesilir mi ?

Namaz kılmayan biri ile ortak kurban kesilir mi ?

Kayıtsız Üye
Kurban bayramı için kurbanı ortak kesmek istiyorum. Fakat ortak keseceğim kişi namaz kılmıyor.Namaz kılmadığı için namaz kılmayan biri ile ortak kurban kesilir mi ?


Cevap: namaz kılmayan biri ile ortak kurban kesilir mi ?

Desert Rose
Namazı kılmamak dünya ve âhirette azaba sebep olur. Âhiretteki azapla ilgili olarak Allah Teâlâ şöyle buyurur: "Onlar suçlulara sorarlar: Sizi Sakar cehennemine sürükleyen nedir? Suçlular şöyle cevap verirler: "Biz namaz kılanlardan değildik" (el-Müddessir, 74/40-43). "Onlardan sonra öyle bir nesil geldi ki, namazı terkettiler, heva ve heveslerine uydular. Onlar bu taşkınlıklarının cezasını yakında göreceklerdir. Fakat tövbe edip, iman eden ve salih amel işleyen bunun dışındadır" (Meryem, 19/59, 60). "Vay o namaz kılanların haline ki, onlar kıldıkları namazdan habersizdirler" (el-Mâûn, 107/4-5). Hz. Peygamber (s.a.s)’de şöyle buyurmuştur: Bilerek namazı terkeden kimseden Allah ve Resulunün zimmeti kalkar" (Ahmed b. Hanbel, IV, 238, VI, 461). Kim ikindi namazını terkederse ameli boşa gitmiş olur" (Buhârî, Mevâkît,13, 34; Nesâî, Salât,15). Kim, önemsemeyerek üç cuma namazını terkederse, Allah Teâlâ onun kalbine mühür vurur" (Nesâî, Cumâ, 2; Tirmizî, Cuma 7; Ibn Mâce, Ikâme, 93).

Okudunuz mu?  Kerahat vaktinde tahiyyetül mescid namazı kılınırmı?

Hanefilere göre, tembellik yüzünden namazını terkeden kimse, namazı inkâr etmediği sürece dinden çıkmaz, ancak günahkâr, fasık olur. Kendisi bu konuda uyarılarak tevbeye , kötü örnek olmaması için toplumdan tecrid edilir ve te’dib amacıyla dövülür. Ramazan orucunu terkeden kimse de bunun gibidir (Ibn Abidîn, Reddül-Muhtâr, Mısır, t.y., I, 326; eş-şürünbülâlî, Merâkıl-Felâh, Mısır 1315, s. 60; ez-Zühaylî, el-Fıkhul-Islâmî ve Edilletuh, Dimaşk 1985, I, 503).

Okudunuz mu?  11 yaşındayım namaz kılmak istiyorum ama kapanmak istemiyorum

Hanefiler dışındaki mezhep imamlarına göre ise, namazını özürsüz olarak terkeden kimse, mürted’de olduğu gibi Islâm toplumuna karşı gelmiş sayılır ve tövbe etmezse en ağır şekilde cezalandırılır

(Ibn Rüşd, Bidâyetül-Müctehid, Mısır t.y., I, 87; eş-şirâzî, el-Muhezzeb, el-Nalebî tab’ı, I, 51; Ibn Kudâme, el-Muğnî, 3. baskı, Kahire t.y., II, 442-447; ez-Zühaylî, a.g.e., I.503, 504; Krş. et-Tevbe, 9/5; Buhârî, Diyât, 6; Müslim, Kasâme, 25, 26).

Okudunuz mu?  Sabah Namazı Ve İkindi Namazı arası Uyku

Namazını unutarak, uyanamayarak veya tembellik yüzünden zamanında kılamayan bunu kaza eder. Hadis-i şerifte; Kim uyuyarak veya unutmak suretiyle namazını kılmamış olursa, hatırladığında hemen kılsın " (Ebû Davûd, Salât,11; Ibn Mâce, Salât,10; Nesaî, Mevakît, 53) buyurulur. Fakihlerin büyük çoğunluğuna göre; uyumak veya unutmak gibi bir özür sebebiyle namazını vaktinde kılamayanın kaza etmesi gerekince, özürsüz olarak, tembellik yüzünden kılmayana öncelikle kaza gerekir. Namazı vaktinde kılamadığından dolayı da Allah’a ayrıca tevbe ve istiğfar etmesi gereklidir. Cenab-ı Hak, kendisine ortak koşmanın dışında kalan günahları affedebilir. Namazı da içine alabilen bu affın kapsamıyla ilgili çeşitli nasslar vardır. ,

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre teheccüd namazı kaç rekattır

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur:

"şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını affetmez. Bunun dışında dilediği kimseyi affeder" (en-Nisâ, 4/48).

Not)Bu durumda Namaz kılmayan günahkardır
hemde çok büyük bir günah içerisindedir
fakat kafir değildir kardeşim.
Bu kişisel ibadetini yapmadığından dolayıda günahı ancak kendini ilgilendirir
Namaz kılmayan kurban kesmemeli diye bir kural varmı ?
Aynı namaz kılmayanın Oruç tutamayacağı gibi bir kaide yokken
Farzı terk ederek vacibe yönelmek doğru bir davranış değil,ve günahtır
ama bu yine kendi meselesi Yani Ortak kurbanınıza bir zarar vermez.
Eğer namaz kılmayan kafir addedilmiş olsaydı ozaman ortak kurban kesemezdiniz.
Hiç kimse hiç bir kimseye ben namaz kılıyorum benim amelim makbuldur diyemeyeceği
gibi sen namaz kılmıyorsun amellerin makbul değil cehennemliksin de diyemez
Birde kimin amelleri kabul olunur kimin ki olunmaz onuda ancak
Alemlerin Rabbi olan Allah c.c bilir.Rabbim cümlemizi amelleri makbul kullarından kılsın…
Ve Kurban kesmek gibi bir ibadete canla başla atılan kardeşlerimize
Rabbim hidayet nasip ederek namazlarını kılanlardan eylesin..
Bizlerde Namazlarını zayi edenlerden olmayalım İnşaAllah….

Okudunuz mu?  Sabah namazının sünneti ile farzı arasında kaza namazı kılınabilir mi?

Selam ve dua ile…


bayram namazı kılmadan kurban kesilir mi, Namaz kilmayan kurban kesebilirmi, namaz kilmiyan kurban k

Bu kategoride yer alan Şafii mezhebine göre kaza namazları olan kişi sünnet namazı kılabilir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz kılmayan biri ile ortak kurban kesilir mi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.