Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:19
sizden3
Abone

Haram aylar ile üç aylar hakkında bilgi verir misiniz?

Haram aylar ile üç aylar hakkında bilgi verir misiniz?

sorularla islam
Haram aylar ile üç aylar hakkında bilgi verir misiniz?


Cevap: Haram aylar ile üç aylar hakkında bilgi verir misiniz?

Galus
Soru: Recep, Şaban ve Ramazan ayları ile Recep, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarının birbirlerinden farkı nedir? 4 haram ay diyorsunuz, peki Ramazan ayı bunun neresinde? Tam bir açıklık getirilmemiş internetteki yazıda?

Okudunuz mu?  Dua ile imkansız gerçekleşir mi ? İmkansızları imkan eder mi dua ?

Cevap:
Halk arasında üç aylar olarak bilinen aylar ile Kur’an-ı Kerim’de geçen haram aylar arasında fark vardır. Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarında savaş yapmak yasak olduğu için bu aylar haram aylar = el-eşhuru’l-hurum olarak adlandırılmıştır. Cahiliye devrinde Araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. Yalnız haram aylarda savaş yapılmazdı. Bu aylarda panayırlar kurulur, şiir yarışmaları yapılır; yahudiler, hristiyanlar ve puta tapıcılar dinlerini yayarlardı. Ramazan ayı ise haram aylardan değildir. Kur’an’da haram aylardan Tevbe suresinde bahsedilir:

Okudunuz mu?  İnsan nasıl namaza aşık olur

Gökleri ve yeri yarattığı gündeki yazısına göre Allah’ın katında ayların sayısı onikidir. Bunlardan dördü haram (ay)lardır. İşte doğru din budur. O aylar içinde (konulmuş yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin ve Allah’a ortak koşanlar nasıl sizinle topyekün savaşıyorlarsa siz de onlarla topyekün savaşın ve bilin ki Allah (günahlardan) korunanla beraberdir. Haram ayı içinde savaşmak yasaklanmıştı. Bu ayda savaşmak için haram ayını başka bir aya ertelemek, küfürde daha ileri gitmektir. İnkâr edenler onunla saptırılır. O (haram ayını) bir yıl helâl sayarlar, bir yıl haram sayarlar ki, Allah’ın haram kıldığının sayısını çiğneyip, Allah’ın haram kıldığını helâl yapsınlar. Yaptıkları işin kötülüğü kendilerine süslü gösterildi Allah kâfirler toplumuna yol göstermez. (Tevbe, 9/36-37)

Okudunuz mu?  Solak olmak günahmı

Yorum: Haram aylar ile üç aylar hakkında bilgi verir misiniz?

Kayıtsız Üye
haram aylara hürmet sadece savaşmamakla mı olur.bu aylarda yasaklanan yada teşvik edilen şeyler nelerdir.yoksa bu aylarda işlenen her iyilik kat kat sevapla yada işlenen her bir yasak kat kat günaha girmemize mi sebep oluryoksa mescid i haramda yasak olanlar gibi bu aydada da insanlara bazı helal olan şeylerde bile bir sınırlama mı vardır.öğrenmek istediğimiz bunlar…cevaplanırsa memnun oluruz.teşekkürler.

Okudunuz mu?  Tesbih Çektikten Sonra Hep aynı duayı etmek caiz midir ?

Yorum: Haram aylar ile üç aylar hakkında bilgi verir misiniz?

arifselim
Haram denilen aylar kameri aylardan olan Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb aylarıdır. Bu aylarda savaşın yasaklanması İbrahim aleyhisselam zamanından beri asrı saadete kadar devam etmiştir. Daha sonra ise bu aylarda savaş yasağı neshedilmiş (kaldırılmış)tır. "Nefislerinize zulmetmeyiniz“ ayetindeki "zulüm" günâh işlemek olarak tevil edilmiştir. Dolayısıyla bu aylarda günâh işlemenin cezası diğer aylara göre daha çoktur.

Okudunuz mu?  İkindi Namazının Farzı En Geç Ne Zaman Kılınabilir ?

haram aylar hangileridir, haram aylar, haram ayları hangileridir

Bu kategoride yer alan Abdestte yüzü yıkarken sakal başı (favori) kısmının da yıkanması gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haram aylar ile üç aylar hakkında bilgi verir misiniz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.