Anasayfa
28 Temmuz 2023, 4:56
Oruc
Yönetici

Sahur vaktinin geçtiğini bilmeyerek yedim, oruç bozulur mu ?

Sahur vaktinin geçtiğini bilmeyerek yedim, oruç bozulur mu ?

sercan38
Bu gece Annem bizi Sahura kaldirdi. Ben Almanya’da yasiyorum. Normalde Saat 04:55e kadar yeniyordu. Annemin Telefon’u Bir Saat gerideymis. Yani bizi 05:35te kaldirdi. Sahur vakti çoktan gecmisti. Yemek yedik, sonra annem mutfaktaki saati gördü ve geç kaldirdigini fark etti. Bende ne yapacagimi sasirdim ve suana kadar orucumu bozmadim. Sizden acil bir cevap istiyorum. Yani normal Sahur yaptigimizi zannediyorduk, megersem Sahur vakti coktan gecmis.


Cevap: Sahur vaktinin geçtigini bilmeyerek yedim, oruç bozulur mu ?

imamhatipli42
Vaktin gece olduğunu zan edip sahur yemeğini yer, bilahare fecirden sonra yemek yediğinin farkına varırsa orucu bozulur. Ancak yaptığı işte kasıt olmadığı için günahkar sayılmaz. Orucunu gününe gün kaza eder.


Yanıt: Sahur vaktinin geçtigini bilmeyerek yedim, oruç bozulur mu ?

sercan38
Yani orucum bozuldu, ama kasit olmadigi için günahkar sayilmiyorum? Dogru mu anladim. Ama oruclu oldugunu unutup yemek yeme gibi bir durum söz konusu değil mi?


Soru: Sahur vaktinin geçtigini bilmeyerek yedim, oruç bozulur mu ?

imamhatipli42
< Yani orucum bozuldu, ama kasit olmadigi için günahkar sayilmiyorum? Dogru mu anladim. Ama oruclu oldugunu unutup yemek yeme gibi bir durum söz konusu değil mi? >
oruca devam edilir ve Ramazandan sonra bir gün kaza edilir kardeşim. hata le olduğu için keffaret gerektirmez.


berra guzel
Merhaba ben almanyadan yaziyorum aksam yatarken niyet edip oyle yattim ama gece kalkip saati erken gorup biraz ivir zivir atistirirken tam su iciyordum saatin gec oldugunu anladim ama o suyu ictim ama kasitli icmedim bozulmaz diye ictim ama icimde bir şüphe olustu ne olur beni aydinlatirmisiniz lütfen


arifselim
Merhaba kardeşim. Esas olan imsak vaktinin girmesidir eğer bu suyu içerken imsak vakti girmişse orucun bozulmuştur. Bozulmaz zannıyla içtiğin için sana sadece bir gün kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
Merhaba arkadaşlar Size bir sorum var simdi annem beni Saat 03:39h uyandirdi ve sahur almanyada Saat 03:46h da bitiyordu.annem Bana dediki gitt ye Birsey olmaz sahuru gecerse Benim yüzümdendi. bende yemegimi yedim Ama sahuru ve niyetimi bir kaç dakka gec yaptim.orucum hala gecerlimi?

Okudunuz mu?  Dudak kremi oruç bozar mı?

arifselim
Merhaba kardeşim. Esas olan imsak vaktidir. Annen ne derse desin vakit girdikten sonra bir şey yiyip içersen orucun bozulmuş olur. Niyet geçerlidir ama vakti geçirip yemekle oruç bozulur.


Kayıtsız Üye
Ben sahur vaktinden önce yiyip ictim sonra yanima siseyle su alarak yattim uyuyakalmisim uyandığımda kalkip tekrar su ictim ama saate bakmadim sonra baktığımda imsak vakti gecmis yani orucum bozulur mu ? Ya da keffaret gerektirir mi ?


imam
Saate bakmadan yiyip içtikten sonra imsak vaktinin geçtiğini öğrenen kişinin orucu olmaz kaza gerekir.


aydın61
Sahur yaptık ezanın okunmasına 15-20 dk var bende oyun oynuyodum tabletle ezanın okunduğu duymadım ağzımdada sakız vardı şimdi oruçum nolur.lütfen yardım edin


Şem’a
Oruç imsak ile başlar, ezan ile değil. Çünkü sabah ezanı sadece ramazan ayında tam vaktinde okunuyor, ramazan dışında geç okunur.
Sakız sade ise oruç bozulmaz ama katkılı ise ve vakit girmişse oruç bozulur


Kayıtsız Üye
ben danımarkada yasıyorum bu sabah saat 4 te uyandım ve sahur zamanını saat 4 18 zannedıodum tele baktım ve gun batmı 4 18 dı ona gore ayarlamıstım kendımı ama bu sabah ınternetten baktıımda 3 07 yedıdeymıs ne yapmalıyım bu zamana kadar orucumu bozmadım


arifselim
Değerli kardeşim. Mutlaka güvenilir bir kaynaktan imsak vakitlerine bakmalısın ve orucunu bu şekilde tutmalısın. İmsak vakti bir dakika bile geçtikten sonra bir şey yenirse oruç bozulmuş olur. Vakti geçirerek tuttuğun oruçlarını kaza etmelisin.


Kayıtsız Üye
Ben bugün sahura gec kalktim ama saate bakip 15 dakika var die bir kaç lokma yerken ezanin okundugunu saate yanlis baktigimi anladim ve agzimdaki lokmayi o an cikartim hemen ve yeme icmeyi kestim simfi ne yapmaliyim oruc tutarsam kabul olurmu yoksa yeyip kaza mi etmem gerek ….


arifselim
Ezanı duyar duymaz yeme ve içmeyi kesmişse orucun geçerlidir. Bir şey yapman gerekmez. Allah kabul etsin.

Okudunuz mu?  Müzik Dinlemek Orucu Bozar Mı?

Kayıtsız Üye
Meraba ben giresun da yasıyorum annem geç uyuya kaldığı için sahurumuzu 2.30 da ezan okunurken 3.30 gibi yaptık sizde orucum bozulur mu ?


Şem’a
Ezan okunurken yeme içme bırakılmalıdır yoksa oruç geçersizdir


Kayıtsız Üye
Benim belcikadan size bir sorum olcakti ben herzaman sahur yapip sabah namazına kadar bekleyip kildikdan sonra yatardim ve dun gece koltukda uyuya kalmisim. Uyandigimda masanin ustunde su varda direk hemen suyu iciyim dedim niyetlendim ama sonradan saate baktimki saat gecmis. Şuan hala daha bozmadim. Bozmammi gerekir ve peki niyetim nolcak?


Şem’a
o günün orucuna devam eder başka bir zamanda kazasını yerine getirmeniz gerekir.


Kayıtsız Üye
Ya ben uyuyakaldim kaktigimda sandım saat 2:5 o yuzde bilmeden yemek bir lokma yedim sonra saate baktım 4 olmuş orucun bozulmusmudur acaba


arifselim
Bilmeden de olsa vakti geçirerek yemişsen orucun bozulur. Bilmeden olduğu için sana sadece bir gün kaza etmek gerekir.


Kayıtsız Üye
– Ben sahurda ezan okunduktan 5.10 dk arası sonra su içtim orucumu bozmalimiyim?

– Ben sahur yaptıktan hemen sonra saate baktim ve 6 dakika gecikdiyimi gördüm,.. Bilerekden olmadi 61 kefaret gerekiyorm?

– Ezan dan sonra bilmiyerek kalkip yemek yemek orucu bozarmi


arifselim
– İmsak girdikten sonra bir dakika sonra bile bir şey yenir veya içilirse oruç bozulur.

– Bilerek olmadığı için sana sadece bir gün kaza gerekir.

– Unutarak olursa oruç bozulmaz. Ama bildiği halde yanlışlıkla olursa sadece bir gün kaza tutması gerekir kefarete gerek yoktur.


Akhmedzada
Merhaba,Ben sahur yapdim son olarakda su icdim ve sonda da saate bakdım ki 6 dakika gecikmişikm, bilerekten olmadi kefaret gerekiyormu,yoksa sadece güne gün kazamı?
Lütven cevap yazin içim içimi yedi bitirdi,..


arifselim
Merhaba. Saati karıştırdığın için sana kefarete gerek yok ama orucun bozulduğu için bir gün kaza tutman gerekir.


Kayıtsız Üye
Ben Kanada da yaşıyorum tutmadığım farz orucumu kazasını tutmak için sahura kalktım
Yanlışlıkla imsak saatini karıştırdım 05:50 imsak kesiliyor ben 05:53 su içtim ben imsak 05:59 da kesiliyor zannettim imsak kesildikten sonra yediğimi öğle vaktinde anladım şimdi orucumu devam etmeliyimmi lütfen cevap?

Okudunuz mu?  Oruç tutarken bilmeden cünüp olursa orucu bozulur mu?

arifselim
İmsak vakti geçtiği halde bir şey yiyip içmiş olduktan sonra artık orucun bozulmuş olacağı için orucuna devam etmenin bir anlamı yoktur. Bir dakika dahi geçirerek yemek orucu bozar.


Kayıtsız Üye
Ben imsak vakti geçmemiştir sabah ezanına daha 45 dakka falan var diye su içtim meğer geçmiş imsak vakti ama saatler geri alınmadı.takvime gore orucum olurmu 1 saat geri gösteriyor ya


arifselim
Maalesef geçek olan vakit geçirilerek imsaktan sonra içmişsen orucun geçerli olmaz. Hata veya yanlış neyde olursa olsun böyle bir şekilde yemek ve içmek orucu bozar.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben adak orucu tutmak için sahur yaptım sonradan farkettim ki evdeki saat tv.dekinden 1 yada 2 dakika gerideymiş ben evdeki saate göre imsak kapatmıştım orucum geçerli midir?


arifselim
Merhaba kardeşim. Oruçlarda tam dakik davranmak doğru değildir. Bu durumda senin bakman gerekir. Eğer gerçekten imsak vaktini geçirip hala yemiş ve içmişsen o zaman orucun geçerli olmaz.


Kayıtsız Üye
Meraba ben kaza orucu tutuyorum sabah tlf ezan alarmı normal ezan dan yarım saat geç okudu bende alarm çalmadan bir yudum şu içtim sonra normal saate göre halbuki ezanlar okumuştu sabah namazını kıldıktan 15 dk sonra gün aydınlandı içime şüphe düştü acaba oruç bozuldu mu lütfen yardımcı olursanız sevinirim


Adil
İmsak vakti girdikten sonra su içemezsin. Normal ezana bile uyamazsın önemli olan imsak vaktidir. Orucun geçerli olmaz. Bunu bilip bilemekle ilgisi de olamaz. Akşamdan saat ve dakika tedbirini almak zorundasın. Kalkamama gibi bir problemin varsa uyumadan niyet edip yatabilirsin. Geç kalkarsan hiç bir şey yemeden içmeden oruca başlayabilirsin.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler ben bugün sahura kalktım yani kalktığımi zannettim ben ezan 6.30 okundugunu zannettim ama ezan 5.05 okunuyormuş bu zaman içerisinde yemeğimi yedim ezani beklerken baktim hava aydinlandi anladimki ezan okunmus şimdi ben bu orucu tutmam gerekirmi bilerek ve kasten olmamıştır lütfen hemen cevap yazarmisiniz

Okudunuz mu?  Orucu Bozan Ve Bozmayan Şeyler

ACİLSERVİS
Orucun geçerli değil. Ezana değil saatine bakacaksın. Oruç ezanla değil imsak ile başlar.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar benim borcum vardı oruç tutuyordum ve bu gece imsak vaktimni 4.30 sanıyordum 4.24de su içtim niyetlendim fakat imsak 4.14 de bitiyormuş ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz


arifselim
Bu durumda oruçlu olmuyorsun. Bu bilmeden bir şey yemek ve içmek durumuna benzemez. İmsaktan tek bir dakika bile geçirerek yemek içmek orucu bozar.


Kayıtsız Üye
Imsak vaktine yanlış bakmışım 5 dakika geçmiş bu sırada su içtim çıkmadı vakit diye oruca devam etmelimiyim


arifselim
Yanlış bakmak ve yanılmak gibi durumlar orucu bozar. Bunlar orucu unutarak yemek içmeye benzemez. Bu durumda zaten oruçlu değilsin orucuna devam etmene gerek yoktur.


Kayıtsız Üye
Ben imsak vaktini 4.44 gece diye gece gördüm gece kalkıp su içtim sonra saate bir bakayım dedim saat 43 geçiyordu daha 20 -30 saniye olmuş fakat saat 4.42 de imsak atıyormuş 20 saniye için orucum kabul olmıycak mı acaba ben 44 gece diye biliyordum ondan yanıldım ve 20 üst üstte tutulacak adak orucum var bugün 12. orucum tüm hepsi ziyan mı oldu yani yaaa


arifselim
Bir iki dakika veya saniyeler olsa bile esas olan imsakın girmesidir. Eğer imsak geçmişse ve yenip içilmişse oruç bozulmuştur. Adak orucunu ara vermeden tutmaya niyet etmediğin sürece bir sakıncası yoktur ama arka arkaya tutacağına yemin etmişsen yeniden tutman gerekir.


Müminbirinsan
Saygıdeğer büyüklerin,öğrenci yurdundayım sahura kalktım sahur yemeğini yedikten sonra biraz uyudum,orucun sabah vakti( imsak vakti olduğunu değilde güneş vaktine kadar yeme içme hakkımız olduğunu sanıyordum ve su içtim,orucum bozuldu mu?


arifselim
Orucun başlama vakti imsakın girmesi ile başlar güneş batana kadar yani akşam ezanı okunana kadar devam eder. Bu şekilde yapmakla orucun bozulmuş olur. Bu günü ramazandan sonra güne gün olarak kaza etmelisin.

Okudunuz mu?  Adet düzensizliği orucu bozar mı

Kayıtsız Üye
Televizyondan ezan okunuyordu ben tabii istanbul ezanıdır daha Edirne okunmamistir dedim ve bir yudum
Su içtim saate baktım saatte bozuk tu orucum bozulur mu


mumsema
Saate bakıp emin olmadan su içmeyin
şayet hata etmişseniz yani ezan edirne ezanı ise maalesef oruç olmadı ve bir gün kaza gerekir


Kayıtsız Üye
Merhaba ben vaktinde sahur yaptim ancak sonkez su ictim niyet ettim ve saate baktığımda imsak vakti 5 dakika gecmis bile. Orucum bozuldumu?


ACİLSERVİS
İmsaktan sonra yiyip içmek orucu bozar. Ramazandan sonra kaza etmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Ben bu gün saat dört şeyrek kala yemek yedim ezanın kaçta okunduğunu bilmiyordum saat beşte okunuyor sanıyordum şimdi benim orucum kabul olurmu olmaz ne yapmalıyım?

———–

selam arkadaşlar sahuru yaptim 3:47 de kaltim vakit vardi disimi fircalamaya gittim imsak girdikden sonra sonra disimi fircalamam vakit var sannetiyordum ve her sefer telefonum imsak vaktini 5 dk önce hatirladiyordu bugün hatirlatmadi ve ben disimi fircalatim fircalarken su icmedim sadece biraz suc kactini hissettim vakit var diye onemsemedim mutfaga su icip niyet etmeye geldim su icmeden saate baktim 3.54 geciyordu ve imsak 4 dk gecmisti su felan icmetim niyet ettim disimi fircalamaya giderken 3 dk vakit vardi sadece disimi fircalarken su kacmis olabilir vakitden haberim yokken bu durumda kaza yapmam gerekmi


ACİLSERVİS
Daha vakit var diye yiyip içmek orucu bozar. Unutarak yiyip içmeye benzemez. Bir gün kaza et.


Kayıtsız Üye
hayırlı günler, ben sahur yaptıktan sonra uyuya kalmışım kalktığımda saat üç civariydi su içtim sonra icime kuşku girince kalkıp imsakiye ye baktım imsak vakti geceli on beş dakika olmuştu burda ezan tam imsak vaktinde yazıldığı zamanda okunuyor önemli olan imsak vakti demişsiniz bu durumda orucum bozulmuş mu oldu


ACİLSERVİS
Ezanı boş ver bir önemi yok. İmsak vaktinin girip girmemesi önemlidir.

Okudunuz mu?  Vücuda krem sürmek orucu bozar mı

Kayıtsız Üye
Ezan okunmadıgı için vaktin girmedigini düşünerek su içtim saate baktıgımda 03.21di vakit 03.14 giriyor orucum bozulmusmudur Ancak ezan okunmadi


arifselim
Evet orucun bozulmuştur. Bu unutarak yemeye içmeye benzemez. Ancak bilerek olmadığından dolayı sana kefaret gerekmez sadece bir gün kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
Merhaba hocam ezan vaktinden sonra uyandım susamistimm vakit geçmemiştir diyip içtim suyumu sonra saate baktığımda vaktin çoktan geçtiğini gördüm napabilirimm..

Ben sahura ezan okubduktan sonra kalkip bir sey yiyip ictim ve bunlari yaptiktan sonra niyetlendim ama ezanin okundugunu bilmiyordum lütfen bana acil cevap verin daha orucumu bozmadim lütfen cevap verin


ACİLSERVİS
Merhaba, Ramazandan sonra bir gün kaza edersiniz.


Kayıtsız Üye
Niyet ettim sahurda unuttum kalktım su içtim bidaha niyet ettim bir şey olur mu vakit vardı ezan okunma di .


ACİLSERVİS
Niyetten sonra su içilebilir ve yemek yenilebilir sakıncası yok. Tekrar niyet etmen de gerekmez.


Kayıtsız Üye
Ya biz ailece uykuda kalmıştık kalktığımızda 27 dakika önce okunmuştu bizde ayak üstü atıştırma yaptık oruç bozulduğu acaba


mum
Ezan okunduğu halde yiyen ve içenin orucu olmaz.


Kayıtsız Üye
Merhaba
Ben yurdışında yaşıyorum burada ezan okunmadığı için sahur saatini internetten bakmıştım saat 3:21 yazıyordu bende sahurumu 3:19 bitirdim ve niyet ettim daha sonradan yani bir 10 dakika sonra başka bir siteden baktığımda sahurun bitişi 3:17 sizce orucum bozulmuşmudur


ACİLSERVİS
Bakacağın tek bir site var o da diyanet web sitesidir. Oradaki takvime uymuşsan sıkıntı yok.


Kayıtsız Üye
Slm ben imsak vakti daha geç sanıyordum ve yiyip içmeye devam ettim bir 7 8 dk geçmiş imsak vakti aslında sonradan baktım gördüm şimdi ben orucumu bozayımmı yoksa devam mı etmeliyim.


mum
< orucumu bozayımmı yoksa devam mı etmeliyim >
Oruç olmadı ama ramazan ayı hatırına yiyip içmeyin
Ramazan ayından sonra bir gün kaza edin


Kayıtsız Üye
Ya imsak vaktini 1 dakika bile geçse olmaz diyorsun ama imsak 03 37 güneş 5 16 diyor biz 03 37 mi geçmeyecegiz yoksa 05 16 yımı ben kalktım imsakiyeye baktım 5 16 diyordu ilaç içmem gerek 04 10 da ilacı içip 2 bardakta suiçip yattım hatay 2018 orucundan sözediyorum ne yapmam gerekir sagolun şimdiden

Okudunuz mu?  İçten Küfür etmek orucu bozar mi?

mum
< imsak 03 37 >
İmsak vakti girdiğinde oruç başlamış olur onun için yeme içme bırakılmalıdır
03:38 de bile içemezsiniz


selim123
– İmsak vakti su içerken ezan başlamış. Ben duymadım. 10-20 saniye sonra ezanın okunduğunu duydum ve yeme içmeyi hemen kestim. Orucum bozulmuş mudur?

– Sahura kalkamamıştım ve uyandığımda imsak vaktine 1.41 saniye kaldığını gördüm ve bir bardak su içmeye gittim su içtikten sonra tekrar saate baktığımda imsak vaktinin geçtiğini gördüm geçeli neredeyse 20 dk olmuş saati yanlış gördüğüm için orucum bozulmuş oluyor mu?


mum
– Duymadım mazeret değildir, elinizde saat var takip etmelisiniz. Ramazan ayından sonra bir gün kaza gerekir.
Not: Bu durumda saate baksaydınız belki müezzin erken okumuştur. 3 gündür bulunduğum yerde ezanı bir dk varken okuyorlar

– Sizde aynı, kaza gerekir


Sedef Yılmaz
selamun aleyküm ben vaktinde suyumu ictim namazımı kıldım niyet ettim ezan okundu 5 dk sonra aklıma geldiki hapımı icmediğimi rahatsızlığımdan dolayı aldım hapı ictim biraz su ile. orucum bozuldumu? televisyonda duydumki peygamberimizin zamanında saat ve ezan yokdu dakikaların önemli değil denildi ben tutucam inşAllah yinede kabul olurmu bozuldumu diye sormak istiyorum inşAllah kabul olur herkeze hayırlı ramazanlar selamun alyeküm


mum
< ezan okundu 5 dk sonra aklıma geldiki hapımı icmediğimi rahatsızlığımdan dolayı aldım hapı ictim biraz su ile. orucum bozuldumu? >
İmsak vakti ezan okundu demek, oruç başladı demektir. Oruç bozuldu ramazan ayından sonra kaza etmeniz gerekir.


Kayıtsız Üye
İmsak saatini karıştırıp vakit geçtiği halde sahur yemeği hazırlarken ağzıma bir parça karpuz attım daha sonra farkettim ki saati yanlış görmüşüm niyet edip oruca devam edebilir miyim yoksa bozulmuş mudur


mum
Oruç olmadı daha sonra bir gün kaza etmen gerekir.

Okudunuz mu?  Mide suyu orucu bozar mı?

0235111
Merhaba sahur vakti bittikten sonra uyanıp vaktin girmediğini sanıp 03:35 te su içilse sonra farkına varılırsa durum ne olur vakit 03:25 giriyor normalde 10 dakkalık bir durum kefaret gerekirmi


mum
< 10 dakkalık bir durum kefaret gerekirmi >
Sagur vakti, imsak vakti girmediğini sanıp yiyip içen kişinin oru olmaz ve ramazan ayından sonra bir gün kaza gerekir.
Kefaret gerekmez sadece bir gün kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
Hocam işim gereği gece çalışıyordum
çok gürültülü olduğu için ezanın okunduğ unu fark etmeden farkında olmadan henüz vakit vardır diye son Bir defa sigara içtim imsak vaktinin dolduğunu arkadaşım söyleyince sigarayı bıraktım. orocum bozulur mu?


mum
İmsak vaktini bilmeniz ve takip etmeniz gerekir.
İmsak vaktine bakmayan kişi yanlışlıkla yiyen ve içenin orucu olmaz sonra kaza etmesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Soru: yurtdışında çalışan biriyim ve ramazan ayından dolayı gece çalışıyoruz sahur yaptık işe geldim imsak burda 4: 04 saatin farkındaydım ama imsak saatini 4:10 biliyordum ve elimde sigara vardı sonra arkadaşlarımdan birinin imsak vaktinin geçtiğini söylemesiyle sigarayı attım 4:08 geçerken Orucum bozulmuş mudur?


Ebû Mansur
Değerli kardeşim. Mutlaka güvenilir bir kaynaktan imsak vakitlerine bakmalısın ve orucunu bu şekilde tutmalısın. İmsak vakti bir dakika bile geçtikten sonra bir şey yenirse veya içilirse oruç bozulmuş olur.Kaza etmen orucu yeterli olur.

< 4:08 geçerken Orucum bozulmuş mudur? >
Mübarek ramazan ayına saygıdan Orucu tutun ama Ramazan ayından sonra 1 gün kaza edin.
İmsak vaktini öğrenip takip etmek zorundasınız


Kayı
11 yaşında oğlum oruc tutmak için sahura kalktı fakat ezan okunduğunu bilmeden kalkmış su içmiş oruç tutmalı mı bozuldu mu


mum
Oruç olmadı ama çocuk küçük siz ona izin verin tutsun


Kayıtsız Üye
1 – Hayırlı ramazanlar sahuru 3.50 diye okumustum yemek yedim ve tekrar baktim saat 3.47 deymiş ve ben saate baktığımda 3.48 de bıraktım yemeyi orucumu sonradan kaza etmem gerekirmi

Okudunuz mu?  Cuma günü oruç tutup gümüş yüzük içine Allah lafza-i celali yazıp parmağına takılması

Merhaba ben saate bakmadan kalkıp su içtim sonra internetten ezan saatlerine bakınca 1 saat geç olduğunu fark ettim acaba orucum geçerlimidir yoksa bozmammı lazım kefaret gereklimidir cevaplarsanız sevinirim 😔😔

2 – Bir gün sahura kalktım yemek yedikten sonra ezan okudu sonra ben ders çalışmaya gittim sonra yanlışlıkla ağzıma sakız attım ve yaklaşık 2saat ağzımda kaldı günahmıdır


mum
1 – < 3.48 de bıraktım yemeyi orucumu sonradan kaza etmem gerekirmi >
Bir gün kaza gerekir. Her oruç tutan Müslüman imsak vaktini bilmeli ve satle hareket etmelidir.

2 – < yanlışlıkla ağzıma sakız attım ve yaklaşık 2saat ağzımda kaldı günahmıdır >
Yanlışlıkla yapılan hiç bir şey orucu bozmaz. Allah kabul etsin.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum aklim çok karisti bir o kadarda cnm sıkıldı ablam rahatsız olduğu için hastanede kaldım bu gün saat 3.18 de ezan okuyormış ama okunmamıştır diye yemek yedim saat 3.30 gibi fatkettim vakit geçmiş hemen yemeyi bıraktım şimdi oruc oluyormuyum yoksa sayılmazmı


mum
< saat 3.18 de ezan okuyormış ama okunmamıştır diye yemek yedim >
Ramazan ayına saygıdan dolayı oruç tutun yani bir şey yemeyin ve içmeyin
Ama ramazan ayından sonra bir gün kaza gerekir.


Duygusal kiz
Arefe günü oruç a niyetlenmek için imsak saatinden önce yemeğimi yiyip suyumu içtim. Ramazandaki gibi ezan okunacak sanıp sigara icerken baktım imsak saatini 2 dakika geçmiş. Hemen sigarayı attım. Orucum bozulmuş müdür😞 acil cevap lütfen


ACİLSERVİS
Daha zaman var sanıp imsaktan sonra yiyip içmek orucu bozar.


Kayıtsız Üye
Bizde imsak vakti 3:24 ama ben bilmiyordum sahur yapıcaktım sadece yemekten bir lokma ağzıma koydum telefondan uygulamadan imsak vaktinin olduğu bildirimi geldi. Saat zaten 3:24-dü. Ben telefonun saatinin 2 dakika önde olduğunu zannediyordum baktım doğruymuş. Sadece 1 dakika geçmişti ağzımda ekmek kırıntısı kalmıştı yuttum. Ama saatin doğru olduğunu bilmiyordum. Şimdi orucu bozuldu mu yoksa devam ede bilir miyim?


ACİLSERVİS
Öyle saniyelerle oynuyorsunuz ki hocanın diyeceği hiçbir şey kalmıyor. Bilmen gereken şey şudur. Oruç imsak ile başlar. İmsaktan sonra bir şey yenilirse oruç bozulur. Orucuna devam et Allah kabul esin.

Okudunuz mu?  Kandillerde Tutulan Orucun Unutularak Birşeyler Yenilip Veya İçilmesi Durumunda Oruç Bozulurmu

Kayıtsız Üye
İmsak saatine yanlış bakmışım. Bu yuzden sahuru 1 saat geç yapmışım ama farkında değildim en son ezan bir türlü okunmayınca bir bakıyım dedim ve gördüm şok oldum.orucum bozulurmu sonuçta hiçbirşeyden haberim yoktu kasti yapılmış bir şey değildi.imsak saat 5.30 da okunurken ben 6.30 diye gördüm ve buna göre yaptım sahurumu orucum bozulurmu lütfen🙏🙏


ACİLSERVİS
Saati farklı sanmak ile yanlışlıkla yemek yemek arasında fark vardır. Yanlışlıkla yemek yemek orucu bozmak. Ancak saati farklı sanıp imsaktan sonra yemek veya içmek orucu bozar.


Kayıtsız Üye
Sahurumu yaptıktan sonra azımı yıkamak için lavoboya gittim ve o sırada ezan okunduğunu bilmediğim ve duymadığım için bilmeden mutfağa dönüp su içtim oruca devam etmelimiyim ?

Ben bugün Imsak 4.51 e kadar saniyordum meger 4:27 de bitmis ve 4:38 de su icip tekrar saatleri kontrol ettigimde Sahuru 10 dakikayla gecirdigimi fark edip niyet ettim, orucumu devam ettirip kazami gerektiriyor bu durum?


ACİLSERVİS
Orucuna devam et ve Ramazan ayından sonra bir gün kaza et. Ezana değil saate bakmalısın. Saat veya telefonun olmadığı ev yoktur. Bunlara bakmanız şarttır.


imsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek orucu bozar mı, bilmeden imsak vakti geçtikten sonra sahur yapılırsa oruç kabul olurmu, imsak vaktini bilmeden su ictim

Bu kategoride yer alan Oruçluyken malesef cünüp oldum bu akşam iftardan sonra gusül abdesti aldım acaba ne.. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sahur vaktinin geçtiğini bilmeyerek yedim, oruç bozulur mu ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.