Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:47
Sohbet
Yönetici

İslam Nedir ? Müslüman Kime Denir ?

İslam Nedir ? Müslüman Kime Denir ?

ÜSTÜNBAŞ
İslam nedir? Müslüman kime denir?
Sorularım size ilk bakışta tuhaf gelmiş olabilir. Çünkü, öyle tahmin ediyorum ki; birçoğunuzun-şimdiye kadar benim de olduğu gibi- hiç aklınıza gelmemiştir bunları düşünmek. "Dinin nedir?" sorusuna cevabımız maalesef hiç düşünmeden ‘Elhamdulillah Müslüman’ım’ oluyor. Ama bu kelime ile ne demek istiyoruz, daha doğrusu ne demek bu kelime ve bize sıfat olabilir mi düşünmeden ezbere cevap veriyoruz.
Bugün muhatap olduğum bazı soruların ardından ben bu kavramın manasını, hayatımdaki yerinin neresi olduğunu hatta Müslüman olup olmadığımı düşünmeye başladım. ‘Müslüman olmak’tan kastım kelime şehadet getimek değil elbette. Ne demek istediğimin anlaşılabilmesi için sorumu şöyle değiştireyim: Bizler(biçoğumuz) Müslüman ülkede doğuyor, anne babalarımızdan gördüğümüz şekliyle İslamiyet’i yaşamaya çalışıyoruz. Onların bize küçükken ezberlettikleri ‘Hamdolsun Müslümanım’ deyimini dilimize pelesenk ediyoruz. Peki ya biz ‘gayrı müslim’ bir ülkede dünyaya gelseydik. O zaman yine ailemizden gödüğümüz dini yaşamayacak mıydık. ‘evet’ cevabı kaçınılmaz. Sorgulamadan, A,B,C… hangi dinse ilk gördüğümüz onu yaşayacaktık elbette. Ama sonradan Müslüman olan bir kimseyi düşünün. İslamiyetin ne demek olduğunu en iyi onlar biliyorlar. Bizim bazen sorgulamaya çekindiğimiz şeyleri onlar sorguluyor, dinimizi en iyi şekilde yaşamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Nihayetinde onlar hakikî manada MÜSLÜMAN olmanın tadına varabiliyorlar.
Peki biz neden onlar kadar bilmiyoruz…
Bunları yazıyor, İslamın mahiyetini sorguluyorum çünkü bende o lezzete varmak istiyorum. Tabir yerinde ise bende silbaştan Müslüman olmak istiyorum. Bu nedenle sorularıma yazacağınız her türlü cevabı, İslam’ın ne olduğuna ilişkin bilgi verebileceğini düşündüğünüz her türlü tavsiyeyi merakla bekliyorum.
Şimdi yeniden…
İslam nedir? Müslüman kimdir?

Okudunuz mu?  Eski ahit nedir? kısaca bilgi

Selam, sevgi ve dua ile… ALINTI . 06.09.2010


Cevap: İslam Nedir ? Müslüman Kime Denir ?

ÜSTÜNBAŞ
İSLAM NEDİR ?

İslam özet bilgi :

İslam, Allah’ın insanlara Hz. Muhammed (sav) aracılığı ile gönderdiği son ilahi dindir. Arapçada seleme (Allah’a tamamen bağlanmak) kökünden gelen İslam sözcüğünün Türkçe anlamı "Allah’a ve onun buyruklarına kayıtsız şartsız inanan" demektir. Bu kelime aynı zamanda, Hz. Muhammed aracılığıyla ilkeleri bildirilen ve Müslüman adı verilen (Arapça İslamlığı kabul eden anlamına, müslim’den) 600 milyon insanı bünyesinde toplamış büyük bir dinin de adıdır. ALINTI.06.09.2010

Okudunuz mu?  Osmanlı Türkçesinde Rakamlar

Yanıt: İslam Nedir ? Müslüman Kime Denir ?

ÜSTÜNBAŞ
MÜSLÜMAN KİME DENİR ??..

En kısa ve öz tanımı ile bir müslüman, Allah’dan başka ilah olmadığına, Muhammed’in de onun kulu ve elçisi olduğuna iman ve şehadet eden kişidir.Bu cihetle müslüman, sadece Allah’ın kelamı olan Kur’an-ı Kerim ile elçisinin sözleri ve amelleri doğrultusunda iman ve ibadet eder. Dinini iyi öğrenmiş ve anlamış bir müslüman aşağıdaki gibidir:

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin Hz Aişe ye öğrettiği dua nedir?

-Tokgözlü ve dürüsttür. Kimsenin ne parasında, ne malında gözü vardır.
-Çalışkandır. Elinin, zihninin emeğinden gelenden başka kazanç bilmez.
-Açıksözlü ve yüreklidir. Allah’tan başka hiçbir şey onu korkutamaz.
-Yaşadığı ülkenin kanunlarına saygılıdır. Suç işlemez. İyi bir vatandaştır.
-Alçakgönüllü ve güleryüzlüdür. Kibir nedir bilmez. Karşısındakine milliyeti, ırkı, dini, dili, rengi, inancı, kültürü, öğrenimi nedir diye düşünmeksizin, evvela bir insan olarak yaklaşır. Yardıma muhtaç birisi ile karşılaştığında, bu kişi bir dinsiz, bir kafir bile olsa, hiç bir şart ve karşılık aramaksızın kudreti dahilinde ona elini uzatır.
-Müslüman olmayan insanları, dilinin döndüğü kadar imana davet eder. Onlara Allah’ın dininin güzelliklerini ve faziletlerini anlatmaya çalışır. Kimseye zorla bir şey kabul ettirmeye kalkışmaz. Çünkü bunun mümkün olmadığını bilir. Güzellikle ve güleryüzle konuşur, haddini aşmadan nashihat ve tenbihde bulunur. Münakaşaya girmez.
-Doğayı ve tüm canlıları sever, korur, onlarla barışık yaşar. Her canlının, tıpkı kendisi gibi, Allah’ın bir kulu olduğunun bilincindedir. Temizliğe çok önem verir, kendisini ve çevresini tertemiz tutar.
-Uyanık ve araştırmacıdır. Mesela fen bilimlerine büyük bir merak ve saygı duyar. Allah’ın emirlerinin kainatta nasıl tecelli ettiğini anlamanın tek yolunun, müsbet fen bilimlerinin deney ve gözlemlerinden geçtiğini bilir. Günlük yaşantısında ve mesleğinde, tüm teknolojik yeniliklere açıktır.
-İnsanlık ve düşünce tarihini öğrenmeye çalışır. Çeşitli medeniyetlerin, düşünce sistemlerinin, doğuş, yükseliş ve batışlarından ibret alır.
-Dini bilgisini sürekli geliştirmeye çalışır. Bu amaçla sadece ehl-i sünnet gerçek ilim adamlarının eserlerine ve fikirlerine başvurur, ibadetin ayrıntılarını onların ictihatlarından derlenmiş ilmihallerden öğrenir. Her konuşulana, her ilim adamı diye ortalığa çıkana aldanmaz. Bu konuda son derece dikkatli ve titizdir.
-Asla sebepsiz yere cana kıymaz. Hele bir insanın canına kastetmeyi aklından bile geçirmez. Tek bir cana kastetmenin dahi, kainattaki tüm canlara kastetmekle aynı derecede büyük bir günah olduğunu bilir.
-Barışsever ve uzlaşmacıdır. İnsanların, aralarındaki tüm sorunları barışçı görüşmeler ve anlaşmalar çerçevesinde çözebileceklerine inanır.
-Bununla beraber müslüman, elbette eline vurulup ekmeği alınabilen, zalimden bir tokat yediğinde diğer yanağını dönen, aciz, çekingen, pasif ya da umursamaz bir insan değildir.
-İmanına ve ibadetine engel konulmaya kalkıldığında yahut yurdundan sürülmek ya da kendi yurdunda esir gibi yaşamak tercihi ile karşı karşıya bırakıldığında, zorba tehditlere karşı kendini, gerekli gördüğü tüm yöntemlerle ve hayatı pahasına hiç tereddüt etmeden savunur! ALINTI . 06.09.2010

Okudunuz mu?  Melekler niçin iyilik ve güzelliğin sembolüdür?

Cevap: İslam Nedir ? Müslüman Kime Denir ?

Hoca
İslamiyet nedir ne anlama gelir?
İslamiyet hakkında kısaca bilgi İslamiyet, Allah’ın Cebrail ismindeki melek ile Hazreti Muhammed’e gönderdiği dinin adıdır. Bu dine İslam, İslam dini, İslamlık, Müslümanlık, Hak Dini de denir. İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim’e göre İslam, Allah’tan başka bir ilah tanımamaktır.

Okudunuz mu?  DİB'e Parapsikolojinin İslam'daki Yeri Nedir Diye Sordum!

Kayıtsız Üye
İslam Allahın dini müslüman bu dine inanan kişi


Kayıtsız Üye
Müslüman ALLAH ve Resulünün koyduğu kurallara inanan ve teslim olan kişidir. islama giriş kelime-i TEVHİD ile başlar. TEVHİD islam dininin temelidir. LAİLAHEİLLALLAH yani ALLAH’tan başka bütün ilahları reddetmektir. Bunu okuyan bazı kardeşlerim ALLAH’dan başka ilah mı olur diye düşünebilirler ve düşünmeleri iyidir. İman ALLAH’ a bütün isim ve sıfatlarıyla inanmak ve kabul etmektir, biri eksik olsa olmaz. Bu isim ve sıfatlardan herhangi birini birileri kendi elinde bulundurmaya kalkarsa ALLAH’dan başka ilahlık iddasında bulunmuş olur ve bunlara itaat edenlerde ALLAH’dan başka ilah edinmiş olurlar. örnek vericek olursak "ŞÜPHESİZ Kİ YARATMAKDA HÜKMETMEKTE ANCAK ALLAH’A AİTTİR."(A’RAF 54) bu ayettende anlaşıldığı gibi rabbimizin hükmünün olduğu bir noktada başkalarının(işveren,müdür,baba vs), ideolojilerin (faşizm,kominizm,demokrasi,laiklik vs) hükümlerini kabul etmek, benimsemek hükmünde ALLAH’a eş koşmak yani ALLAH’tan başka ilah edinmektir, şirktir rabbimizin affetmediği tek günahtır, şirk imanı bozar. kişinin imanını götürür. bu konuda mehmet göktaşın gençlerle tevhid derleri kitabını okumanızı öneririm…

Okudunuz mu?  Malik nedir ne anlama gelir?

müslüman kime denir, islam nedir müslüman nedir, müslümanlık nedir

Bu kategoride yer alan Hatip ne demek? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslam Nedir ? Müslüman Kime Denir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.