Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:27
Diyanet
Yönetici

İlim ve Eğitim, İlim ve Eğitim İle İlgili Hutbe – İstabul Müftülüğü

İlim ve Eğitim, İlim ve Eğitim İle İlgili Hutbe – İstabul Müftülüğü

Dolunay
İlim ve Eğitim, İlim ve Eğitim İle İlgili Hutbe – İstabul Müftülüğü

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

قال الله تعالى: قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ

قال رسول الله (صعلم): مَنْ سَلَكَ طَرِيقًا يَطْلُبُ فِيهِ عِلْمًا سَلَكَ اللَّهُ بِهِ طَرِيقًا مِنْ طُرُقِ الْجَنَّةِ

İLİM ve EĞİTİM

Okudunuz mu?  Sela Nedir? Sela ve Tercümesi

Bilindiği gibi bugünlerde ana okullardan üniversitelere kadar bütün eğitim kurumlarımızda yeni bir eğitim ve öğretim dönemi başlıyor. Milletimiz için hayırlı olsun, öğrencilerimize başarılar diliyoruz.

Muhterem Cemaat!
Bilgi zihinleri ve gönülleri aydınlatan nur, cehalet karanlığını yok eden ışıktır. İlim, fert ve toplumları zenginleştiren, yücelten hazinedir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar [1] Yüce dinimiz, ilme ve bilimsel çalışmalara büyük önem vermektedir. Nitekim Bir ayet-i kerime’de Allah’ım ilmimi arttır [2] diye Rabbimize yalvarmamız tavsiye edilmiştir.
Hikmet (yani doğru ve yararlı bilgi) müminin yitiğidir, nerede bulursa alır [3] buyuran Peygamberimiz, ilmin ve âlimin değerini de şöyle anlatmaktadır, Kim ilim öğrenmek için bir yol tutarsa, Allah da onu cennete giden yollardan birine dâhil eder. Melekler, ilim öğrenmesinden hoşnut olarak o kimseyi korurlar. [4]
Bilginin temel hedefleri insana Yaratıcısını tanıtıp, O’na karşı sorumluluklarını öğretmek, insanın maddi ve mânevi hayatını zenginleştirmek; bireyi ve toplumu adalete, doğruya ve faydalı olana götürmek, haksızlık ve kötülüklerden uzak tutmaktır.
Peygamberimiz, Câhiliye dönemi denilen bir çağda, on kişiye okuma-yazma öğreten esirleri serbest bırakarak ilme irfana ne kadar önem verdiğini göstermiştir. Diğer taraftan Peygamberimiz, Mescid-i Nebevî başta olmak üzere, her yerde ve her fırsatta ashabını bilgilendiriyordu. Bu ilim seferberliği, cehalet devrinin insanlarını, sonraki nesillere yol gösteren yıldızlar haline getirmiştir.
İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran temel vasıf öğrenme kabiliyetidir. İslâm’ın Altın çağlarında müslüman bilginler, bu hakikati çok iyi değerlendirmişler, dinî ilimlerin yanında; tarih, coğrafya, matematik, tıp, astronomi, fizik, kimya gibi ilim dallarında insanlığın yararına olan pek çok yenilik ve buluş gerçekleştirmişlerdir. Dünya bilim tarihine isimlerini altın harflerle yazdıran İbn Sînâ, İbn Rüşd, Fârâbî, Bîrûnî, Ali Kuşçu, yüzlerce Müslüman bilginden birkaçıdır.

Okudunuz mu?  Kamet nasıl getirilir?

Kıymetli Müslümanlar!
Bir eğitim ve öğretim yılı başlamak üzeredir. Bu süreçte okullarımızın çevresinde uyuşturucu şebekeleri gibi tehlikelere karşı da son derece dikkatli ve tedbirli olmamız, çocuklarımızla yakından ilgilenmemiz gerektiğini de önemle hatırlatalım.
Yüce Rabbimizden, geleceğimizi emanet edeceğimiz nesillerimizi hayırlı ve başarılı kılmasını niyaz ediyorum.

Okudunuz mu?  Cehennemden çıkıp cennete giren insanların üzerinde cehennem izi olacak mı?

Değerli Cemaat!
Çeşitli tarihlerde Türkiye’nin dört bir yanından; İl, İlçe ve köylerden cami, Kur’an Kursu gibi dinî tesislerin yapımı için İstanbul Müftülüğümüze yüzlerce talep gelmekte, biz de bunları siz hayır sahiplerine duyurmaktayız.
İl Müftülüğümüz, bugün bu talepleri hiç olmazsa kısmen karşılamak üzere yardımınıza başvurmaktadır.
Yüce Mevlâ hayırlarınızı kabul eylesin.

Okudunuz mu?  Hayırda yarışmak ile ilgili hutbe

ÖMER CİHANGİR

Atik İbrahim Paşa Camii İmam-Hatibi/Fatih

[1] Zümer, 39/9
[2] Taha, 20/114
[3] Tirmizi, İlim,19
[4] Ebu Davud, İlim 1
İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ
OKUMA TARİHİ: 17.09.2010


Yorum: İlim ve Eğitim, İlim ve Eğitim İle İlgili Hutbe – İstabul Müftülüğü

YAĞMUR
ilim almak en güzel uğraşlardan biridir çünkü islam cahilliği sevmez ilim konusunda çok ısrarcıdır islamiyet çünkü ilim alarak öğrenilir ve ilerler

Okudunuz mu?  Ezân Okumanın Sünnet Olduğu Diğer Yerler

ilim hakkında hutbe, eğitimle ilgili hutbeler

Bu kategoride yer alan Sıla-i Rahim - Akraba ile ilgili bir hutbe başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İlim ve Eğitim, İlim ve Eğitim İle İlgili Hutbe – İstabul Müftülüğü Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.