Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:52
Sohbet
Yönetici

Her şeyi iyi bildiğini sanan ukala insan :)

Her şeyi iyi bildiğini sanan ukala insan 🙂

^TekGüL^
< (idil türkmenoğlu yazısı)
Gördükleri her projeye, duydukları her çalışmaya, izledikleri her filme, katıldıkları her sunuma olumsuz yorumda bulunmak zorunda hissedenler vardır. Sakince, basitçe teşekkür edip konuyu kapatmayı, başkalarının konuşmasını beklemeyi, çok gerekiyorsa uygun bir dille yorumlarını iletmeyi bilmezler. Egoları şişik bu insanların mutlaka söyleyecekleri, ekleyecekleri olur. Hatta -genellikle- büyük katılımlı toplantılarda bile gerekli, gereksiz söz hakkı isterler. Bazen sadece Ben de öyle düşünüyorum demek için. Zaten bu toplantıya girmeden bilirsiniz, kimlerin ellerini kaldıracağını. En akıllı onlar mıdır?

Her soruna çözüm bulabilmek, her soruya cevap verebilmek -eğer öyle bir durum gerçekte mümkünse- önemli bir özellik. Bunun yapıcı olarak, güzel bir dille, hatta bazen de sadece Eline sağlık, sen istediğin zaman yardım için buradayım diye ifade edilebilmesi ise harika bir yetkinlik. İster inanın, ister inanmayın, böyle kişilerle çalıştım!
Eskiden TRT’deki bir çocuk programında HIBSUB diye bir karakter vardı: Her şeyi İyi Bildiğini Sanan Ukala Bilgisayar . Hiç değilse, komik ve şirindi. İş yaşamındaki Her şeyi İyi Bildiğini Sanan Ukala İnsan (HİBSUİ) çoğunlukla empati ve davranış özürlü.
Batılılar bu konuda da bir araştırma yapmış. Yapmamış olmalarını beklemezdim! HİBSUİ’lerle çalışan insanların yüzde 73’ü onları dinlermiş gibi yapıp, kendi bildikleri yolda devam ettiklerini söylemiş. Yüzde 20’si Onları dinleyip, öğrenmeye çalışırım demiş. Geri kalan yüzde yedilik bölüm ise tam tersi bir yanıt vermiş: Başımdan gitmelerini isterim.
Bazen, ben de tüm iletişim ve empati, çatışma çözme ve müzakere eğitim notlarını, yıllardır üzerinde çalıştığım yetkinlikleri, ismimi, rollerimi unutup açıkça şunu söylemek istiyorum o tiplere: Sana -özellikle sana- soran olmadı!
Diğerlerinin problemlerini çözmeye girişmek için izin isteme alışkanlığımız yok. Senin iyiliğin için.. ile başlayan özürleri duyarsınız. Eve girip dolabı dolduran anneden, Arkadaşım şunu söylemek istedi diyerek lafa karışandan, dağınık ofisi toplayan asistandan… İlham bile, kişi onu duymaya/dinlemeye hazır olunca kabul görürmüş…
Sonra şunu söylemek isterdim: Bilmiyorum demekten korkma . Bilmediğini itiraf edenler -çok sık olmamak kaydıyla- zayıf ve bilgisiz görünmez, tam tersine çoğunlukla dürüst oldukları için kredi toplarlar. Bunu bilmeyen kaldı mı?
Toplantılara girerken, silahlanma. Cevap yetiştirmek, açık bulmak zorunda değilsin. Dinle, öğren, keyif al. Varsa bir eksiklik, bırak önce başkaları bulmaya çalışsın. Bulurlarsa hırslanma, sevin. Bulamazlarsa yumuşak yumuşak söylersin demek isterdim ayrıca. Ha, biraz da az konuşmaya dikkat et lütfen.

Okudunuz mu?  Aşk ve flört

>
Sen ey kendi kendini bilmekten âciz iken,
Kendinden başkasını bilmek dâvâsı güden…!
Hem kelsin hem senden çok saça ilaç yazan yok,
Hem cacığa kulp taktın, hem tasında ayran
Sen ey kendi kendini bilmekten âciz iken,

GELDİĞİN YER BELLİ BU KADAR KİBİR NİYE

Okudunuz mu?  Peygamberimizin çocukluğu kimlerin yanında geçti ?

ALLAH MÜTEKEBBİRLERİ SEVMEZ

)(alıntı)(


Cevap: Her şeyi iyi bildiğini sanan ukala insan 🙂

->Es Pisman<-
Cok anlamli bir yazi. ALLAH cc kalbimi biliyor. Ilim (dunyevi) sahibiyiz okuduk mevkimiz var bazan kendimi bir halt zannetdigim oluyor. Senin su yazini okuyunca inan gozlerimden yaslar geldi. Bundan sonra alcak gonullu olmak için, bilmislik taslamamak için elimden gelen gayreti sarf edecegim. Aydinlattigin için sagol. Allah cc seni sevdikleri ile beraber eylesin.

Okudunuz mu?  Ahiretin varlığı nasıl ispatlanır ?

Yanıt: Her şeyi iyi bildiğini sanan ukala insan 🙂

Şems-i Tebriz
< güzel bir dille >

Özellikle şu kısmı alıntı yaptım.Herşeyi bildiğini sananlar çok sert oluyorlar.Sert mümin olmaz herhalde bunu bilmediklerinden onlarıda hoşgörmek gerek değil mi çünkü bildiklerini sanıyorlar.Rabbim razı olsun mükemmel bir paylaşım olmuş:)


Soru: Her şeyi iyi bildiğini sanan ukala insan 🙂

^TekGüL^
< Cok anlamli bir yazi. ALLAH cc kalbimi biliyor. Ilim (dunyevi) sahibiyiz okuduk mevkimiz var bazan kendimi bir halt zannetdigim oluyor. Senin su yazini okuyunca inan gozlerimden yaslar geldi. Bundan sonra alcak gonullu olmak için, bilmislik taslamamak için elimden gelen gayreti sarf edecegim. Aydinlattigin için sagol. Allah cc seni sevdikleri ile beraber eylesin. >
estağfirullah 🙂 söz meclisten dışarı.. 🙂 sizin gibi Allah cc rızası için ilim yolu açan ilim dağıtan nice kimseye selam olsun 🙂

Okudunuz mu?  Mescidi Haram nedir?

^TekGüL^
< Özellikle şu kısmı alıntı yaptım.Herşeyi bildiğini sananlar çok sert oluyorlar.Sert mümin olmaz herhalde bunu bilmediklerinden onlarıda hoşgörmek gerek değil mi çünkü bildiklerini sanıyorlar.Rabbim razı olsun mükemmel bir paylaşım olmuş:) >
amin inshaAllah ..
çok güzel bir noktaya inmişsinzi sizde saolun.. Allah azze ve celle siz ve sizin gibi mumin kullarından razı olsun..selam ve dua ile…


->Es Pisman<-
Zaten ne geldiyse basima etrafi kirip gecirdigimden geldi. Cocukken yasadigim bir travmayi kimseyle paylasamadigim için çok yaklasanlari bilincalti kendimden uzaklastiryormussum. SImdi psikologla konusyorum farzi ayini de eda edince Rabbim hikmet yollarini acti. Her seyi daha iyi idrak edebiliyorum. Ama daha hayli bir yolum var asil musibet basa geldiginde ya da nefsime hos gelmeyen isler oldugu zaman belli olacak. Yumusak davranabiliyormuyum. Rabbim benim gibi nefsine uymus aile efradina zulum etmis tevebekarlara hatasini anlamayi nasip etsin, kalplerimize nedamet duyugulari eksinki hatamizi anlayip telafi etmenin yollarini arayalim.

Okudunuz mu?  Timurtaş Hoca'nın kısa ama özlü cevabı:

KaLPNuRu
Allah Razi Olsun. Gercekten MÜKEMMEL bir konuya deginilmis..
Paylasim için teskler..

@Es-Pisman kardesim insAllah Allah yardımcın olur..
En azindan sorununu biliyorsun ve kabul ediyorsun..
Yarisini basarmissin bile..
Allah rizasi için isteyerek yapilan hersey basari ile sona erer.

Selametle..


->Es Pisman<-
🙂 Bacim ALLAH cc senden razı olsun inan yazini okuyunca kalbim genisledi yuzumde bir tebessum olustu 🙂


kukuweka
Bildiğini bilenin arkasından gidiniz,
Bildiğini bilmeyeni uyarınız,
Bilmediğini bilene öğretiniz,
Bilmediğini bilmeyenden kaçınız.


Konfüçyus

Okudunuz mu?  Kardeşlerim Dualarinizi Eksik Etmeyin :(:(

->Es Pisman<-
İLİM KENDİN BİLMEKTİR
İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır

Okumaktan murat ne
Kişi Hak’kı bilmektir
Çün okudun bilmezsin
Ha bir kuru ekmektir

Okudum bildim deme
Çok taat kıldım deme
Eğer Hak bilmez isen
Abes yere gelmektir

Dört kitabın mânâsı
Bellidir bir elifte
Sen elifi bilmezsin
Bu nice okumaktır

Yirmi dokuz hece
Okursun uçtan uca
Sen elif dersin hoca
Mânâsı ne demektir

Yunus Emre der hoca
Gerekse bin var hacca
Hepisinden iyice
Bir gönüle girmektir


KaLPNuRu
Sürekli "o öyle olmaz" diye lafa girip sonrasında konuyla alakalı/alakasız bisürü şey anlatan modeldir. En önemli özellikleri biyerlerden duydukları sözleri, cümleleri konu arasına sıkıştırıp "bak ben bunu çok iyi biliyom ha" imajı yaratmaya çabalamalarıdır -ki genelde sonuç hüsran olur.
Bi de her konuda kendi fikirlerinin doğru olduğu konusunda direnirler, inat ederler, hata yaptıklarını kabul etmezler.

Okudunuz mu?  Namaz sözcüğünün Türkçe karşılığı nedir?

Dünyanın en zarar verici yanılgısına yenik düşmüş insandır.
Ben herkesten üstünüm, ben oldum diyen kişi; her şeyi bildiğini sanan kişidir çünkü. Her şeyi bildiğini sanan kişide öğrenmeye ket vurandır.

Her Seyin en iyisini ben biliyorum diyen kisi aslinda çok cahil kalmistir..
Cok şey biliyor olmak, daha fazlasını öğrenmeye engel değildir. Bu sebepledir ki yanılgıdır; öğrenmeyi bırakan insan sürekli geriler.


->Es Pisman<-
Hak konustun Kalp Nuru 🙂 Allah cc senden razı olsun.

Seytan lain zaten ben ben diyip kendini Adem a.s. dan ustun gordu enaniyet tasladigi için huzuru ilahiyeden kovulmadimi?

Benlik bir afettir. Allah cc bizi benlikten korusun. Nefsimizi islah etsin seyri sulugumuzu tamamlamak nasip etsin.

Amin

Allah cc biliyor. Biraz önce hatme i hacegan yaptik. Sohbet bitti tekkede keyfler hos. Bi kaç murid dedi biz disari cikiyoruz sigara icmeye. Ya biraz zaman gecti disardaki sesler yukselmeye basladi. Neymis biri sohbet ederken digeri arabasina binip ilahinin sesini fazla acmis. Disari ciktik. Bir yasca benden buyuk abimiz var dedi muridler kendinize gelin. Daha yeni hatmeden kalktik niye birbirnizin kalbini kiriyorsunuz.

Okudunuz mu?  Elifbada ince harfler

Yukarda muhabbet hostu. Neden kaynaklandi bu surtusme? Butun Sadati Kiram istirak eder hatme i hacegan yapildigi zaman.

Ne zaman bunlar disari cikti nefsiler kabardi seytan saldirdi. Rabitada zayif olunca boyle surtusmeler baslar iste. Haklida olsan kalp kirmaya degmez. Alcak gonulluluk hal dili binbir sohbetten nasihattan daha hostur. Bizim Sultanimiz oyle fazla sohbet etmez. AMa kim giderse gitsin ziyaretine ne bir farz da ne bir sünnetten ne de bir nafileden eksik goremez. Haliyle ahvaliyle nazaryla insanlara ISIK olur bu hayat denilen zifri karanlik gecede.


KaLPNuRu
< Benlik bir afettir. Allah cc bizi benlikten korusun. Nefsimizi islah etsin seyri sulugumuzu tamamlamak nasip etsin.

Okudunuz mu?  Cenazeyi üç şey takip eder bunlar nelerdir?

Amin >
Amin .. Allahu Teala bizi nefisimiz ile basbasa birakmasin insAllah ..

Bir Büyük hocamiz derdiki " Ramazanda o kadar çok ibadet ediyoruz, Seytanlar bagli, nefislerimizle bogusuyoruz. Basaranlar çok sevab aliyor, ne mutlu ne güzel. ama dikkat derdi, asil daha da çok dikkat etmemiz gereken sey Ramazan ayindan sonraki ibadetlerde.. Cünki Bagli olan seytanlar o kadar delirmislerki tüm Ramazanda yapilan ibadetlere karsi insanlari hileleri ile sasirtip günaha sokmak için ellerinden geleni yaparlar.. "

Onun için evde, cemaat ile nerede olursak olalim.. Seytan herzaman yanimizda.. Cok sevap aldigimiz ibadetlerde seytan yaptigimiz ibadetin sevabini kaybettirmek için bize elinden geleni yapacaktir..

Hani çok duymusuzdur ya.. Adam cemaate gider sohbet dinler,namaz kilar.. Eve girer sonra TV karsisinda zapping yapar.. Ve o aksamki ibadetlerin sevabi bosa gider .. misali..

Uyanik olmak gerekir.. Nefsimize uymayalim.. Islam Kuran ahlakina uyalim insAllah..


^TekGüL^
çok güzel yorumlarınız dolayı ve ayrıca dikkate aldığınız için de Allah sizden razı olsun . ..Yüce Rabbim hepimize ihsan eylesin inşAllah … Selam ve dua ile…. =)

Okudunuz mu?  Kadere iman nasıl olmalıdır ?

ukala insanlara cevap, ukala insana cevap

Bu kategoride yer alan Gösterdim Gördü anlamına gelmez başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Her şeyi iyi bildiğini sanan ukala insan :) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.