Anasayfa
22 Eylül 2022, 22:55
Gusul
Yönetici

Sürekli gelen akıntı abdesti bozarmı

Sürekli gelen akıntı abdesti bozarmı

Kayıtsız Üye
1- İltihap akıntısı abdesti bozar mı

2- sürekli gelen akıntı abdesti bozar mı,yani pamukla akıntıyı engellemek gerekir mi?


Cevap: Sürekli gelen akıntı abdesti bozarmı

arifselim
1- Vücuttan çıkan her türlü irin ve iltihaplar namaz abdestini bozar.

2- Eğer akıntı sürekli geliyorsa bu durumda özür sahibi sayılırsın ve her namaz vakti için bir abdest alarak namaz kılabilirsin.


Cevap: Sürekli gelen akintı abdesti bozarmı

Kayıtsız Üye
Merhaba
Gün içinde en az iki veya üç kez vajinal akıntı oluyor sarı ve beyaz şeklinde namaz kılmak istiyorum ama bu akıntılar gusül abdestini bozar mı malum günlük banyo yapmak mümkün olmuyor?


Cevap: Sürekli gelen akintı abdesti bozarmı

Şema
< Gün içinde en az iki veya üç kez vajinal akıntı oluyor >
Günlük akıntılar normaldir
Gusül abdesti gerektirmez


Cemre
Benim arkadaşim.namaz kiliyor ve sorusu kendi biseler okuyarak zevke gelmiş normel abdest alip namaz kila bilirimiyim.diye soruyor
—-
Arkadaşım kendi kendine zevke gelmiş namaz kılıyor normal abdest alip.namaz kila bilirmi.bi yazi okurken zevk suyu gelmis normel.abdst alip.namaz.kilabilirmi


arifselim
Zevk suyu yani gelen akıntı mezi ise bu sadece namaz abdestini bozar ve kişi cünüp olmaz. Bu durumda kirlenen yer temizlenecek veya değişecek daha sonra normal bir namaz abdesti alınması gerekir. Eğer ki bu akıntı meni olursa ancak o zaman gusül abdesti alması gerekir.


Kayıtsız Üye
Beyaz akinti meselesini vesvese yaptim sanirim pamuk koymayi denedim fakat rahatsiz ediyor dikkatimi daha çok oraya cekiyor bu sefer akintim artiyor ya da orayi uyarmis oluyor akinti oluyor. Ne yapmalıyım sürekli abdest mi yenilemem lazim çok kotu dert oldu icim daraliyor sürekli abdest almak da biktiriyor nefsime zor geliyor ne onerirsini lütfen yardim edin

Lutfen cevap verin bu konu yuzunden gercekten sinirlerim yiprandi daha önce bunu bilmiyordum akintiyi hep temizliyordum fakat abdestliyken ve idrar için wcye gitme ihtiyacim yokken gelen az akintidan dolayi temizlemeden kiliyordum namazlarim kabul olmadi mi? Disari ciktigimizda okulda işte vs sürekli abdest almak mumkun olmayabiliyor kildigimiz namazlar olmuyor mu çok arastirdim internetten kimse net bir sey soyleyemiyor ibadetlerimden tat alamamaya basladim ibadet istegim çok fazla fakat bu konu vesvese olmaya basladi. Pamuk kullanmaya basladim fakat alisamiyorum ve daha çok uyariyor sanki aklim sürekli orda oluyor ve pamuk camasirima dusebiliyor vs abdestim bozuluyor mu? Allah’a dua ediyorum Allahim kusurum oluyorsa affet diye nefsimiz var insaniz neticede ve bazen sürekli abdest almak vs bikkinlik verebiliyor ibadetleri ve ruhsal sagligimi tehlikeye atmasindansa bence biraz akinti hali sorun olmaz diye dusunmeye basladim ve bence bu kadar zor bir seyi Allah bizden beklememistir diye dusunmeye basladim cunku kadin olmayan bilemez gercekten çok zor bir durum sürekli akan bir sey ve sürekli temizleme mecburiyeti evden cikamaz hale geliriz bu kadar detayliysa bu mevzu. Rabbim yardim etsin Allah bilir bizi affetsin. Bence bu konuda hocalar fikihcilar daha çok arastirma yapmali kadin olarak biz bazi islerin içine çok sokulmuyorsak o zaman erkekler cozumleri bulup bize getirsin! Soylediklerimden dolayi kimse kusuruma bakmasin çok yordu bu mevzu beni

Okudunuz mu?  Cünüp iken gusül abdesti almadan etek tıraşı olurmu sakıncası varmı

arifselim
Selamun aleykum hanım kardeşim. Kadınlardan gelen beyaz akıntı hakkında mezhep imamlarımız ve alimlerimiz yeterli bilgi vermişlerdir. Bilenen akıntılar dışında gelen beyaz akıntı denilen sıvı bir kısım alimlerimiz bozmaz demişlerdir. Çünkü bu akıntı rahimden gelen ve bu bölgenin adeta kendisini dış mikroplara karşı koruması içindir. Tıpkı gözün sürekli yaş olması veya burundan gelen sümük gibidir demişlerdir. Bu bir kısım alimlerin görüşüdür ve buna göre de amel etmek caizdir.

Bir kısım alimler bu akıntı için namaz abdestini bozar demişlerdir. Hiç olmazsa her vakit için bir abdest alınması kişiyi şüphelerden koruyacaktır. Buna göre ihtiyaten abdestini yenileyen bir hanım daha iyi olanı yapmış olur. Böyle yapmayana da yanlış yaptığını söylemeyebiliriz.


Kayıtsız Üye
peki enfeksiyondan kaynaklaniyorsa ve namaz sırasında olursa namazı tekrar mı kılmalıyız


arifselim
Eğer sürekli bir akıntı değilse evet o zaman yeniden abdest almalı ve namazı iade etmelisiniz.


Kayıtsız Üye
Namazdayken akintim oluyor hissediyorum ne yapmalıyım ve namaz bozulur mu


mum
< Namazdayken akintim oluyor >
Her namazda akıntı oluyorsa mazeret sahibi sayılırsınız ve bir mazeret sahibi nasıl davranır bunu öğrenip amel edersiniz.


Kayıtsız Üye
Merhaba, arkadaşlarında dedigi gibi adet zamandan sonra sari veya beyaz bir akinti geliyor bu sebepten dolayi disari ciktigimda da namaz kilmak istiyorum fakat akintinin gelmesinden dolayi icime sinmiyor ve kilamiyorum. Pamukla bunun onune gecmeye calisiyorum ama gene de engelleyemiyorum ve camasirima geliyor. Bu durumda her seferinde camasiri degistirmem gerekiyor. Artik namaz kilamaz hale geldim lütfen konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz çok sevinirim gercekten artik bu konu yuzunden çok yiprandim. Bir yazi vs varsa kitap vs her turlu tavsiyeye acigim 🙁
Tesekkurler.

Okudunuz mu?  Rüyada ihtilam olduğumu gördüm fakat uyandığımda ıslaklık yoktu. Gusül gerekir mi?

arifselim
Merhaba hanım kardeşim. Adetin dışında normal zamanlarda gelen beyaz akıntı doğal bir akıntıdır. Tıpkı burundan gelen sümük gibi bir hükmü vardır. Bu akıntının abdest bozup bozmadığı hakkında ihtilaf olduğu için abdest almak daha iyidir. Sarı akıntı eğer sürekli geliyorsa doktora görünmen en iyisidir. Sarı akıntı namaz abdestini bozar ve kirlenen yerin temizlenmesi gerekir. bunun önüne pamukla geçmek iyi bir şey değildir ve hatta zararlıdır. Bunun yerine günlük pedler kullanmalısın. Her abdestte bu ped değiştirilir ve abdest alınabilir. Daha soruların olursa buradan sorabilirsin.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben namaza başlamak istiyorum fakat bu akıntılarım yüzünden namazim kabul olmaz diye endişeliyim ne yapmalıyım.


arifselim
Merhaba kardeşim. Adet akıntılarını öğrenecek dikkat edecek ve öğreneceksin. Bunun dışında hiç bir akıntı namazına engel olmaz. Adetin bittikten sonra gelen akıntılar özre girer. Bu konuları araştırmalısın ve öğrenmelisin. Namazlarını asla bu sebepten terk edemezsin. Allah yardımcın olsun.


Gül988
Bende sürekli hissediyorum ama çamaşırda hiç bir şey yok , mesela önce şeffaf geliyor sonra sarı oluyor kuruyunca – bu sıvıyı bazen hissediyorum ama çok vakit hissetmiyorum fakat namazda başka Bi şeyler oluyor sanki hareket oluyorda ama baktığımda Bi şey yok Ve çok çok affediniz elimle baktığımda kuru olmuyor bende onu ter zannediyorum . Namazda da ter zannedip namaza devam etmek olur mu ?


arifselim
Sürekli namazda gelen bu tür hisler şeytandan gelen vesveselerden dolayıdır. Bu hisleri önemsemene gerek yoktur. Normalde kadından doğal olarak akan akıntı olur. Bu akıntı rahmin dıştan gelebilecek zararlı bakteri ve virüslerden korunması içindir. Bu tıpkı burundan akan sümük gibidir. Bu sıvı için abdesti bozmadığı hakkında ihtilaf olmuştur ve ihtiyaten abdest alınması daha doğrudur. Akıntı olduğundan emin olmadıkça vesvese yapmamalısın.


Kayıtsız üye
Merhabalar,ben bir hafta olucak rahim agzi yara tedavisi oldum o gunden beri rahimden sürekli su seklinde sivi geliyor (15 gun gelmeside normalmis)ve pamukla tamponda yapsam namazdaykende gelebiliyor Îste tam namazdayken gelen bu sivi abdeste namaza mani midir?


arifselim
Merhabalar geçmiş olsun kardeşim. Bu durumun bir özür olarak kabul edilir. Normal her namaz için bir abdest alarak dilediğin kadar namaz kılabilirsin. Abdestin bozulmadığı sürece diğer vakit gelene kadar hastalığından dolayı gelen akıntıları önemsemeden namazını kılabilirsin. Öbür vakit girdiğinde abdestin bozulmamış olsa bile yeni bir abdest almalısın.

Okudunuz mu?  Gusül ve vesvese

Kayıtsız Üye
– Rahim ağzındaki yaradan dolayı adet gibi çok akıntı geliyorsa namaz olur mu

– Ben hamileyim ama abdest aldığım gibi akıntım geliyor ve bu sürekli ve çok geliyor bu halimle namaz kılsam kabul olur mu ne yapmalıyım yada siz söyleyin lütfen çok önemli benim için


arifselim
– Geçmiş olsun. Bu gelen akıntı sadece namaz abdestini bozar. Eğer bir namaz kılacak kadar bile vakit kalmıyorsa o zaman özür abdesti ile dilediğin kadar tek bir abdestle bir vakit boyunca namaz kılabilirsin. Her vakit için ayrı bir abdest alman gerekir.

– Eğer akıntı hiç durmuyorsa yani bir namaz kılacak kadar bile vaktin kalmıyorsa bu durumda özür sahibi olursun. Her vakit için bir abdest alarak dilediğin kadar akıntı gelse bile namazını kılabilirsin.


rabiaozdemir
Benden bir vakit boyunca aralıksız akinti geldiğini hatirlamiyorum. Ama neredeyse her namaz vakti içinde akinti oluyor.pamuk koyuyorum dışarı çıkmasın diye. Sarı akinti gelmiş iki vakit namaz kilmistim ama pamuktan dışarı çıkmamış. Namazı tekrardan kilmak gerekir mi ? Allah razı olsun şimdiden


arifselim
Akıntı dışarı çıkmadıkça abdest bozulmaz. Pamuk çıkarıldığında onunla birlikte dışarı çıkan akıntı ile birlikte abdestte bozulmuş olur. O namazlarını kaza etmene gerek yoktur.


Kayıtsız Üye
Selamınaleyküm
öncelikle belirteyim bayanım. akıntımda bir problem var ilaçlar işe yaramadı ve enfeksiyon olabilir. Neyse normal namaz için abdest alıyorum Fakat kısa bir süre sonra akıntım geliyor. bu kadınlarda olan Fizyolojik akıntılardan biraz Farklı; renk, koku, miktar vs. yani temiz değil. bu durumda ne yapmam gerekiyor? Her geldiğinde tekrar tekrar abdest mi almam gerekiyor?
bir de dışarıdayken mümkün olduğunca her vakit için almaya çalışıyorum ama bazen camilere gidip almak sıkıntı olduğu için, o akıntım gelmiş olsun olmasın bir abdestle 2 vakit namaz kıldığım oluyor. Yanlış mı yapıyorum acaba yoksa vesvese mi?
(akıntı adım atmamla, abdest almak için ayağımı kaldırmamla bile geliyor)


arifselim
Aleykum selam. Bu durumda özür sahibi sayılırsın. Yeni her vakit namaz için bir abdest alarak namazlarını kılarsın. Bir abdestle iki vakit namaz kılamazsın. Ezan okunması ile yani vaktin girmesi ile abdestli olsan bile abdestini yenilemen gerekiyor. Abdest aldıktan sonra akıntı gelse bile o akıntı yüzünden abdestin bozulmaz.


Kayıtsız Üye
Merhaba bendede sürekli bir akintı oluyor.Tedavi için bir ara ilaclar kullandim fakat tesir etmedi.Şuan sivilce tedavisi goruyorum baska hap kullanmamami soyledi doktorum.Bende her vakit için abdest yeniliyorum.Benim sorum sudur;
Bazen abdest alirken bile akınti oluyor yeniden abdest almalimıyim? .Bi kaç kere yaptim sanki tekrar akinti oluyor gibi(idrar yaptikdan sonra çok dikkat ediyorum idrar gelmemesi için)
ikinci sorum ise şu; namazı yeni bitirdikten sonra namazda akinti gelse bile Kuran okunurmu?
Son sorum ise su; bir yerde camasirda avuc ici kadar idrar/akinti olana kadar namaz kılınır diye okumustum ama baska bir yerde de enfeksiyonel kaynakli akintilarda(benimki bu) her namaz için temiz camasir kullanilmalidir diyor.
Simdiden çok teşekkür ederim Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti almasam ne olur

arifselim
Merhaba geçmiş olsun. Eğer sürekli akıntı geliyorsa, mesela bir namaz kılacak kadar bile imkan kalmıyorsa bu durumda özür sahibi olursun. Her vakit için bir abdest alman yeterli olur. Akıntı gelse bile abdest almazsın. Namaz içinde akıntı gelse de abdestin bozulmaz. Akıntı çok oluyorsa bu konuda da özür sahibi olursun. Yani bir elin ayası kadarını geçiyor ve sürekli oluyorsa buda bir özürdür. Her vakit için temizlik yapmalısın ama başka bir nedenden abdestin bozulmadığı sürece bu özür için her vakit için bir abdest alırsın.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum
Ben 15 yaşında erkeğim ve 13 yaşımdan beri ne yaparsam yapayım ne ile meşgul olursam olayım herzaman gusül abdesti aklımın kenarında yani artık takıntı haline geldi her 30 dk da bir donumu çıkarıp kokluyorum bir şey gelmiş mi diye hayatı zehir ediyor bana lütfen yardımcı olun ramazan ayım bunu düşünmek ve vesvese yapmakla geçti çılgınlar gibi ağlamak istiyorum nolur yardım edin her şeyi vesvese ediyorum bide benim genital bölgedeki ter kokum ve meni kokusu aynı bu da vesveseye sebep oluyor


arifselim
Aleykum selam. Bunun çözümü ve bundan kurtulması Allah’ın izniyle senin iradene bağlıdır. Sana böyle yapmanı emreden yada tavsiye eden din değildir. Dinin bile senden istediği ve yaptığında sadece şeytanın sevineceği şeyleri neden yapasın ki? İradene sahip çık ve kesinlikle kuruntu ve takıntı ile hareket etme ve kontrol etme.


Kayıtsız Üye
Hocam ben idrarimi yaptıktan sonra istemsizce biraz da olsa idrar geliyor . Ben namazın ortasında olduğumda bile geliyor. Namazim bozulur mu ?


arifselim
Abdest aldıktan sonra idrar tek bir damla bile gelse abdesti bozar. Eğer bir namaz vakti boyunca sürekli akıntı oluyor ve abdestli duramıyorsan o zaman özürlü hükmünde sayılırsın. Özürlü kişinin nasıl davranacağı konusunda yukarıdaki cevaplardan okuyabilirsin.

Okudunuz mu?  İhtilam olduğumu nasıl anlarım

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm
Öncellikle gerçekten bu konu benide çok yorucu hale getiriyor bir şafi olarak heryerde fetva bulamiyorum kafam çok karışık ve sürekli vesvese içindeyim 1. sorum şafilere göre 2 hayiz arasi kaç gün olmalidir .adet dönemim kesiliyor gusül aliyorum 2- 3 gün sonra gelen beyaz akintim için tekrar gusül almaliymiyim.ve bu akinti bende sürekli gelen bişey bunun için her vakit abdest almalimiyim .çünkü genellikle kış aylari her vakit almak zor diğer vakte yakin abdest alip hem vakit namazını hemde diğer vaktin namazını kilabilirmiyim aydinlatirsaniz çok sevinirim .


Hoca
Şafilerde hayız süresi 15 gündür. Beyaz akıntı gusül gerektirmez.


Kayıtsız Üye
Selâmün Aleyküm. Bazı hocalar günlük beyaz akıntının tıpkı gözyaşı gibi kirli olmadığını söylüyorlar ve bunun için abdeste de zarar vermeyeceğini söylüyorlar. Bazıları ise her namaz vakti için yeni bir abdest almamazı söylüyor.
– Hangisine uymak daha doğru olur ? – – Diyelim ki birinciye uyduk abdest almasak ve akıntının temiz olduğunu varsayarak o iç çamaşırıyla namaz kılmak ne kadar doğru olur ? Yoksa değiştirmek mi lazım ?
– İkinciye uyarsak da her namaz vakti için illa abdest almamız gerekecek (ki bu biraz zor misafirlikte, dışarıya çıkınca vb.) Ve illa günde 5 kere ped mi değiştirmeliyiz her abdest öncesi bu durumda ? Dediğim gibi evde olmayınca pek kolay olmuyor. Allah razı olsun


mum
< Hangisine uymak daha doğru olur ? >
Müspet hiç bir hoca bunu demez, ön ve arkadan ne çıkarsa abdest boozar bu konuda icma var.
< Yoksa değiştirmek mi lazım ? >
Akıntı varsa ve değiştirilmezse namaz geçersizdir.


Kayıtsız Üye
– Akıntı iç çamaşırına değmediği sürece abdest bozulmaz diyor çoğu hoca. Yani bizim en doğal hakkımız değil mi uygulamak ?

– Esselamü aleyküm ve rahmetullah.
Bir bayan günlük sürekli gelen akıntılarından dolayı her namaz vakti için abdest almayıp sadece pedini değiştirip namazını kılsa bu namazların sevabının tamamını kazanır mı yoksa tamamını kazanmamış mı olur ? Bu görüşe uymak uygun değilse neden bazı hocalar bunu öneriyor ?


arifselim
– Akıntı cinsel organdan dışarı çıkmadığı sürece abdesti bozmaz.

– Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuh. Günlük olarak sürekli gelen ve beyaz akıntı olarak bilinen akıntı hakkında ihtilaf olmakla birlikte bunun doğal bir akıntı olduğu ve sümük hükmünde kabul edildiği ve abdest bozmadığı hakkında da görüş vardır. Dileyen kadın buna uyarak ibadetlerini yapabilir. Eğer her namaz vakti için bir abdest alırsa bu daha güzel olur.

Okudunuz mu?  Ağda sonrası gusül gerekirmi?

Kayıtsız Üye
Hocam peki sarı akıntı da günlük akıntı olarak sayılır mı ? Çünkü benim akıntılarım bazen sarı bazen ise beyaz oluyor. Bu durumda hala dediğiniz gibi doğal sayılıp abdesti de bozmuyor mu ?
Zaten her vakit için abdest almaya çalışıyorum fakat bazen gerçekten çok zor oluyor hele ki dışarıya çıkmak zorunda kalınca. Bunun için bir kolaylık yolu bulmaya çalışıyorum.


mum
< bazen sarı bazen ise beyaz oluyor. Bu durumda hala dediğiniz gibi doğal sayılıp abdesti de bozmuyor mu ? >
Tüm akıntılar ferçten dışarı çıktığında rengi ne olursa olsun abdest bozar.


Kayıtsız Üye
Merhaba,
Namaza yeni yeni başlıyorum. İnşAllah devam ederim. Şimdi sorum şu ki ben abdestimi aldım. Namaz kılmakla abdest almamın arasında 1 dakika falan vardır herhalde. Hemen abdest bozulmasın diye kılmaya başladım ve hızlı kıldım. Akıntı da belki gelmezdi. Neyse namazı bitirdim . İlk çamaşırıma baktığımda akıntı vardı. Şimdi bu gibi durumlarda özür sahibi sayılır mıyım? Günlük hayatta da çok akıntım geliyor zaten. Abdesti aldığım gibi kılsam da namazda bazen hatta çoğu zaman akıntı gelebiliyor. Bu özür sayılır mı?
Hepinize hayırlı Ramazanlar bu arada.


mum
her iki vakit arası sürekli akıyorsa özürlü sayılırısınız


Kayıtsız Üye
< Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuh. Günlük olarak sürekli gelen ve beyaz akıntı olarak bilinen akıntı hakkında ihtilaf olmakla birlikte bunun doğal bir akıntı olduğu ve sümük hükmünde kabul edildiği ve abdest bozmadığı hakkında da görüş vardır. Dileyen kadın buna uyarak ibadetlerini yapabilir. Eğer her namaz vakti için bir abdest alırsa bu daha güzel olur. >
Hocam ben bu dediğinize artık uymak mecburiyetinde kalacağım çünkü namaza başlayalı daha 2 ay oldu fakat abdest almaktan çok yoruldum şimdiden çünkü günde 6’dan fazla abdest aldığım bile oluyor. Şimdi ben bu görüşe uyacağım fakat elimden geldiğince de abdest almaya çalışacağım inşAllah yine boş zamanlarımda. Acaba bu görüşe uymak ne kadar doğru ? Namaza zararı olmaz inşAllah. Ve her namaz öncesi sadece pedi mi değiştirmek lazım bu durumda ?


arifselim
Beyaz akıntı hakkında farklı içtihatlar vardır. Çünkü bazı kadınlar bu konuda hakikaten büyük zorluk çekmektedirler. İlmine güvenilen alimlerimizden bazıları bu konuda bu fetvayı vermişlerdir. (Nurettin Yıldız hocamızda bu konuyu bu şekilde açıklamıştır) Beyaz akıntıyı sümük hükmünde kabul eden alimlere göre bu necis olarak kabul edilmemiştir.

Okudunuz mu?  Kısa Kollu Gezmek Abdesti Bozarmı?

Kayıtsız Üye
Allah (c.c) razı olsun. İçimi rahatlattınız hocam.
Bir sorum daha olacak. Bu görüşe uyarsak sadece her vakit pedi değiştirmek gerekiyor ve diğer vakite kadar akıntı olsa dahi aldırış etmemek gerekiyor değil mi ? Çünkü o vakit içinde namaz kılarken veya Kuran okurken yine akıntı olabilir. Yani sürekli vesvese edip kontrol etmeye gerek var mıdır bir diğer vakite kadar ?
Bu konuda da aydınlatırsanız çok memnum olurum.


mum
Rahimden gelen ve bir çeşit rutubet olan sıvı, fukahanın büyük bir bölümüne göre abdesti bozar. Bozmayacağını ve sümük gibi sayılacağını söyleyen de vardır. Tıbbın verdiği bilgiler de bu ikinci görüşü teyit etmektedir.
Buna göre ihtiyaten abdestini yenileyen bir hanım daha iyi olanı yapmış olur. Böyle yapmayana da yanlış yaptığını söylemeyebiliriz.
Nureddin Yıldız Hoca


Kayıtsız Üye
Peki bu görüşe uyan bayanların namaz kılarken veya Kuran okurken akıntıları olsa ne yapılmalıdır ?
Her vakit bir defa pedi değiştirmek yeterli midir istediği kadar ibadet yapabilmesi için ?

Son bir soru hocam, hakkınızı helal edin 🙂
Çok vesveseliyim…
Demişsiniz ya özürlü olanın akıntısı olsa da devam eder. Peki bu görüşe uyan bayanlar da hala özürlü mü sayılırlar ? Çünkü bildiğim kadarıyla özürlü birinin her vakit abdest yenilemesi gerekiyor fakat bu görüşe uyarsak doğal olarak abdesti yenilemiyoruz. Yine de özürlü mü sayılırlar ?


mum
Her vakit ped değiştirmek yeterlidir. İbadet esnasında özürlü olanın akıntısı olsa da devam eder.


Kayıtsız Üye
Merhaba aklıma sürekli kötü düsünceler geliyor ve ben kendimi sürekli engelliyorum rüyamdada ne gördüğümü genelde hatırlayan biriyim uykudan uyanıp aradan baya bir zaman gectikten sonra kücük tualetimi yaptım tualette küçük sarımsı bir sey gördüm tualet kağıdı kalıntısımı diye bakayım derken yapışkanımsı bir şey olduğunu farkettim şimdi ben gusül abdesti almalıyım lütfen acil cevap yazarmisiniz bayanım ve bu gusül abdesti alırken psikolojim bozuluyor saatlerce banyoda kalıyorum


mum
Bayan iseniz gusül alın


Kayıtsız Üye
Rahimden gelen bu rutubet dediğimiz akıntı için abdest yenilemeyip ibadetlere devam etsek yine de özürlü hükmünde sayılır mıyız? Bildiğim kadarıyla özürlü olan kişi her vakit abdest almalı. Bu durumda ne olur?


arifselim
Rahimden gelen bu akıntı abdesti bozmaz. Daha ayrıntılı cevap için bu konunun 46 numaralı cevabımıza bakabilirsiniz. Bu bir özür durumu değildir bu adeta sümük hükmünde gibi kabul edilir.


Kayıtsız Üye
selamün aleyküm hocam,
diyelim ki bir bayan abdest aldı namazını kıldı sonra diğer vakit girdi, o sırada günlük beyaz akıntısı geldi fakat tekrar abdest almayacak. bu durumda akıntı çok az pede değmiş olsa da onu değiştirmek şart mıdır yoksa diğer vakti de onunla kılabilir mi ? merak ettiğim bu görüşe uyan bayanın (abdest tazelemeyen) her vakit pedi değiştirmesi şart mıdır ? yoksa bir avuç içi kadar olmasa değiştirmek zorunda değil midir ?
örneğin ben akşamı kılıp hemen ardından yatsıyı kılıyorum, pedi değiştirmesem bir sakınca var mıdır ? (akıntı olsa)

Okudunuz mu?  Büyük tuvaletimi yaparken döl geliyor. bunun nedeni ve güsül gerektirimi ve hangi doktora başvurmalı

ACİLSERVİS
Diğer konuda sordun ve bir avuç miktarına kadar engel olmadığı söylendi. Cevabı da gördün aynı soruyu soruyorsun..


Kayıtsız Üye
Evet ama bu konuda şöyle bir cevap verilmiş onun için emin olmak istedim ; Akıntı varsa ve değiştirilmezse namaz geçersizdir.
Burada bir avuç içi kadar olduğu söylenmiyor ?

Kadınlardan gelen günluk akıntı abdest bozar mı ve camasira geçmiş olsa bile namaz kılınır mi ? Vesvese oluyor bazen kilsam mi kilmasam mi şüpheye dusuyorum. Ve de her seferinde abdest alabilcegim ortamda olmuyorum tabi


mum
Hanefi mezhebine göre bir avuçtan az olan necasetle namaz olur.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm hocam ve konu hakkında yardımcı olabilecek hanımlar varsa.

Genç bir kızım, 4 aydır namaza başladım fakat abdest konusu beni o kadar çok yordu ki şimdiden, öyle bir yorgunluk geldi. Oysa ki namazlarımı çok severek kılan biriyim hatta hayatımı namazıma göre ayarladım. Konuyu biraz açayım ; ergenlikten beri sürekli sarı, beyaz ve ıslak akıntılarım oldu. Bunun için her vakit taharetlenip peçeteyi değiştiriyorum ve sonra abdest alıyorum. Buna rağmen bazen çok çabuk ıslaklık ve akıntı oluyor iç çamaşırımda bunun için abdestim sürekli bozuluyor gibi hissediyorum ve namazlarımı gönül rahatlığıyla kılamıyorum. Dışarı çıkınca abdest alıp çıkıyorum belki yetişemem falan diye ama zaten 1 saat içinde akıntı oluyor ve abdestim bozulduğunu hissedip tekrar abdest almak zorunda kalıyorum her türlü. Artık dışarıya bile çıkamaz oldum namazlarımı kaçırırım diye abdestim bozulduğu için (taharetlen, üstümü başımı yeniden yap vs.) Hatta misafir gelince bile abdest alayım da bu abdestle diğer vakitleri kılayım diyorum böylece geldiklerinde rahatsız olmam ama nafile. Akıntı oluyor ve içim rahat olmuyor sürekli banyoda buluyorum kendimi. Namazdan sonra da bazen ıslaklık oluyor, namazlarımın durumu ne onu da bilmiyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Acaba bu akıntılara aldırış etmemek mi gerekir ? Sümük hükmünde olduğunu okudum ve abdesti bozmadığını ama ya bunlar günlük akıntı değilse ya başka bir akıntıysa ? diye düşünüyorum. 4 aydır kendimi kısıtlı hissediyorum, bir şey yapamaz oldum. İstediğim gibi gezip, çıkamıyorum bile. Sürekli bir telaş, bir endişe. Resmen üzerimde kocaman bir yük var.

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde ağza ve buruna bir defa su vermek yeterli mi?

Allah (c.c) rızası için beni aydınlatın hocam, namazlarımı zevk alarak kılmak istiyorum ve kendimi sürekli bir koşuşturma içinde hissetmek istemiyorum abdest konusunda (üstümü başımı sürekli bozmak zorunda kalıyorum).

————

Hocam iyi günler
Benim göbeğimden devamlı olarak akıntı geliyor ve bazen kıyafetime geçiyor bu durumda abdestim bozulur mu ve akıntı geçen kıyafetimle namaz kılabilir miyim ?

Hocam merhaba bir sorum daha olucaktı benden her kadın gibi vajinal akıntı geliyor ama ben hissetmiyorum geldiğini ve bakmadığım için de görmüyorum bir abdestle iki namaz kılıyorum bu doğru mudur


imam
Akıntı devamlı ise özürlü hükmüne girer, her namaz vakti yeni bir abdest alıp iç çamaşırınızı değiştirmelisiniz ama abdest aldıktan sonra akıntı da olsa namaz kılabilirsiniz.

——————-

Siz tedbir alın her namaz vakti taharet alın ve temizlenin.


Kayıtsız Üye
Şimdiden çok afedersiniz soracağım soru için ama sorma mecburiyetindeyim. Benim özellikle adet sonrası günlük akıntılarım çok fazla oluyor. Bir vakit içinde bile afedersiniz iç çamaşırım çok ıslanmış oluyor. Bu akıntı bildiğimiz şeffaf tıpkı su gibi. Bazen ise yapışkan ve sarımsı olabiliyor. Ama ben eminin ki bu akıntı kesinlikle günlük akıntıdır çünkü asla bir şey düşünmüyorum ve insan hissetmez mi bir şehvet ile gelse ? Üstelik nerdeyse her vakit oluyor yani hiçbir şey düşünemeyecek kadar kısa bir sürede. Şimdi bayanlardan gelen bu akıntı (günlük akıntı) engelleyemediğimiz için ve tükürük hükmünde sayıldığı için abdesti de bozmayacağını okumuştum fakat bu ne kadar doğru ? Her vakit abdest almak artık çok zor geliyor. Bu ıslaklık olduğunda sadece pedi değiştirip namaz kılabilir miyim her vakit abdestimi tazelemeden ?


Şem’a
Kadınların günlük beyaz akıntısı duruma göre değişiyor rahimden geliyorsa abdesti bozar mesaneden geliyorsa bozulur şayet gerçekten Rutubet ise bazı alimlere göre bozulmaz ama ihtiyaten abdest almanız daha doğrudur
Size tavsiyemiz günlük ped kullanım ve her namaz için değiştirin durumunuzu kontrol edin takvaya uygun olanı budur

< Sürekli olmayan akıntı ise mesaneden geliyorsa her halükârda abdesti bozar ve akıntı çamaşıra değdiğinde necaset olduğu için çamaşırın değiştirilmesi gerekir. Pet ve benzeri bir şey kullanılıp onun atılması ile de temizlik sağlanır.
İdrar yollarından değil de rahimden gelen ve bir çeşit rutubet olan sıvı, fukahanın büyük bir bölümüne göre abdesti bozar. Bozmayacağını ve sümük gibi sayılacağını söyleyen de vardır. Tıbbın verdiği bilgiler de bu ikinci görüşü teyit etmektedir.
Buna göre ihtiyaten abdestini yenileyen bir hanım daha iyi olanı yapmış olur. Böyle yapmayana da yanlış yaptığını söylemeyebiliriz. >


Kayıtsız Üye
Hocam ben zaten dediğiniz gibi yapıyorum. Her vakit taharetleniyorum, koyduğum peçeteyi değiştiriyorum ve abdest alıyorum. Ama bu durum artık çok dayanılmaz bir hal aldı. Üstelik bir işim falan olunca/çıkmak zorunda olunca bu durum iki kat daha zor oluyor. Akıntının nerden geldiğini ve temiz olup olmadığını nerden anlayabilirim ki ? İdrar yolundan geliyorsa bozar doğru mu anladım ? Ve akıntı beyaz olmalı diye biliyorum rutubet sayılması için. Bahsettiğim ıslaklık ve sarımsı akıntı da günlük akıntıya dahil mi ? Günde 5 defa abdest almak beni usandırdı 🙁

Okudunuz mu?  Rüyamda ihtilam oldum kolum kırık alçıda gusül almalımıyım ve nasıl almalıyım?

Kayıtsız Üye
Ayak tırnağım battığı için sürekli iltihap akıyor.
Gusül abdesti almaya engelmidir. Gusül abdestim geçerli olurmu?


ACİLSERVİS
iltihap akması gusül almaya engel olmaz.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam. Ne zamandan beri içimi kemiren bir takıntım var lütfen bana yardımcı olun. Her an en küçük bir şeyde şehvetten akıntım geliyor gibi hissediyorum, sürekli sürekli. Saçma sapan her şeyde kontrol ediyorum kafaya çok takıyorum zevke mi geldim diyorum acaba. Böyle böyle doğal olarak ister istemez kendimi o halin içerisinde buluyorum ve namazlarıma odkalanamıyorum. Sanki kabul olmuyor yaptığım hiçbir şey ramazan kabusum oluyor bu durumdan kurtulmak istiyorum. Ve şunu sormak istiyorum : zevkten gelen akıntı gusül gerektirir mi abdest mi tazelenmeli mi? Gusül gerektiriyorsa ne yapayım her gün gusül alamam ya yardımcı olun lütfen ne yapmalıyım.


ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam. Sevk suyu olan mezidir. mezi için gusül almak gerekmez. Yalnız necistir bulaştığı ye yıkanmalı.


iltihap akıntısı abdesti bozar mı, sari akinti abdesti bozarmi, sürekli akıntım var namaz kılabilirmiyim

Bu kategoride yer alan Sabahleyin idrar yaparken gelen beyaz yapışkan sıvı gusül abdesti gerektirir mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sürekli gelen akıntı abdesti bozarmı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.