Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:24
missa06
Abone

Hz.Ali kaç kez evlendi ve çocuk sayısı

Hz.Ali kaç kez evlendi ve çocuk sayısı

Kayıtsız Üye
Bilindiği üzere peygamberimizden sonra dinimizde şartlar el verdikçe 4 evliliğe kadar helaldir.Bizdeki kaynakta Hz. Ali 11 evlilik yapmış ve 38 çocuğu bulunmaktadır, sizdeki kaynaklarda ise 8 çocuğu olduğu ifade edilmiş neyse rakam hangisi olursa olsun burada bir çelişki var.Hocam sonuçta Ali cennetle müjdelenen bir insan değilmi? bunun mantıklı ve atmin edici bir cevabı varmı


Cevap: Hz.Ali kaç kez evlendi ve çocuk sayısı

Darusselam
Hz. Ali çok evililik yaptığı doğru ama birden 4 tane dışında yanında bulundurmamıştır.
Ölen veya boşadığı kadının yerine bir başkasını almıştır.
Onun yaptığı her şeyin altında bir hikmet gizlidir. Çok evliliği de bu manada değerlendirmek lazım.

Okudunuz mu?  Yanlış niyet etmek namazı ve abdesti bozar mı

Cevap: Hz.Ali kaç kez evlendi ve çocuk sayısı

Hoca
hz ali kaç kez evlendi
Hz. Ali’nin hanımları ve çocukları hakkında bilgi verir misiniz?
Hz. Ali (ra)’nin üç oğlu mu vardı; Hasan, Hüseyin ve Muhsin?
Peki Muhsin neden tarihte hiç önümüze çıkmıyor?

Okudunuz mu?  Eşini aldatan kadını kocasına söylersem günaha girer miyim

Hz. Ali (ra)’nin oğlu Muhsin (veya Muhassin) çok küçük yaşta vefat etmiştir. Ayrıca Hz. Ali (ra)’nin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’den başka bir çok çocuğu vardır.

Hz. Ali, Haşîmoğullarındandır. Hz. Peygamber (sav)’in amcası Ebû Tâlib’in oğludur. Onun hanımları ve bunlardan olan çocuklarını şöyle tespit etmek mümkündür:

1) Hz. Fâtıma: Hz. Peygamber (s.a.v.)’in en küçü kızıdır. Hz. Ali’nin de ilk hanımıdır. Hz. Fâtıma vefat edinceye kadar, Hz. Ali bir başkasıyla evlenmemiştir.1 Hz. Fâtıma’dan olan çocukları Hasan Hüseyin ve Muhsin, Zeyneb ve Ümmü Gülsüm’dür.

Okudunuz mu?  Peygamberimize neden muhammedül emin adı verilmiştir?

Hz. Ömer (ra) halifeyken, Hz. Peygamber (sav)’in vefatından önce dünyaya gelen Ümmü Gülsüm’le evlenmek istemiş ve evlenmiştir. Onun Ümmü Gülsüm’le evlenmek istemesi, "bütün neseblerin ve sebeplerin kesildiği Kıyamet’te, ancak Hz. Peygamber’in nesebi ve sebebinin kesilmediğini" bilmesindendir. Zeyneb de (Zeynebu’l-Kübrâ) Abdullah b. Cafer’le evlenmiştir.

2) Âmir b. Kilâb Kabilesinden Ümmü’l-Benin bint-i Hizam: Hz. Ali (ra)’nin, bu hanımından Abbas, Cafer, Abuddullah ve Osman adlarında dört çocuğu olmuştur.

Okudunuz mu?  Yahudilerin lanetlenme sebepleri nelerdir?

3) Onun hanımlarından biri de, Temim Kabilesinden Leyla bint-i Mes’ud’dur. Bunun iki çocuğu olmuştur: Abdullah ve Ebû Bekir.

4) Has’amî Kabilesinden Esma bint-i Umeys: Bu hanımından, Yahya ve Muhammedul-Asgar (Küçük Muhammed) dünyaya gelmiştir.

5) Cu’şem b. Bekir Kabilesinden Sahba bint-i Rabia adlı kadın da, onun eşlerindendir. Bu, Tağlibli bir câriye/köle kadındı. Hz. Ali (ra)’nin bu cariyeden Ömer ve Rukiyye adlı iki çocuğu olmuştur (Bir cariyenin sahibi, nikâha gerek kalmadan, câriyesiyle evlilik ilişkisine girebilir. Buna istifraş veya odalık alma denir. Milk-i yemin [sahip olmak] milk-i nikâhtan daha kuvvetli olduğu için, cariyesini sahibi istifraş edebilir, yani yatağına alabilir. Câriye, böyle bir birliktelikten çocuk doğurursa "Ümmü Veled=Çocuk Anası" adını alır. Satılamaz. Çocuk hür statüde olur. Ümmü veled de ya sahibinin âzadlamasıyla yahut onun ölümüyle otomatikman hürriyetine kavuşur. Ayrıca, İslâm’a göre, bir başkasının câriyesiyle, sahibinin izniyle evlenilebilir.2 Hz. Ali’nin, cariyesi ve ondan olan çocukları konusu kafamızı karıştırmamalıdır).

Okudunuz mu?  Dünyada melek var mıdır

6) Hz. Peygamber (savc)’in damadı Ebû’l-As b. Rebi’nin kızı Ümâme de, Hz. Ali’nin hanımlarından birisidir. Muhammedu’l-Evsat da (Ortanca Muhammed) bu hanımdan olmuştur.

7) Havle bint-i Cafer el-Hanefiyye. "İbn-i Hanefiyye" diye bilinen Muhammed, bu hanımından olmuştur.

8) Urve b. Mes’ud es-Sekafi’nin kızı Ümmü Said. Hz. Ali’nin bu hanımından Ümmü Hüseyin ve Büyük Remle adlı kızları olmuştur.

Okudunuz mu?  Diz Altı Etek Giymek Caiz Midir?

Bunlardan başka, Hz. Ali (ra)’nin edindiği cariyelerden olma kızları ve çocukları vardı. Hz. Ali on dört erkek çocuk, on sekiz kız çocuk sahibiydi. Fakat nesli, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, Muhammed (İbn-i Hanefiyye), Abbas ve Ömer adındaki oğullarından türemiştir. Oğullarından çoğu Hicretin 60. Yılında Kerbela’da şehit edilmiştir.

Okudunuz mu?  Kişiye melek cennet cemre gibi isimleri takmak caiz midir?

Dipnotlar:

1. Ehl-i Beyt, Hz. Fâtımay’a ilgili hadislere bk. "Hz. Fâtıma benden bir et parçasıdır. Onu üzen şey beni de üzer." Çocukları için bk. Târîhû’l-Hamîs. II/283.
2. Geniş bilgi için bk. Osmanlı’da Kölelik Cariyelik ve Harem, s. 208 vd. Çok evlilik yerine cariyelerin istifraş edilebilmesi. A.g.e., s. 212 vd.; Ubancı, M. A. Osmanlı’da Modernleşme Sancısı, tere. Cemal Aydın, istanbul 1988 s. 359-365; köleler konusuna bk. İslâm Tarihi, Hitti, II/369-371 (Köleler Tabakası); Ahkâm-ı Kur’âniye, s.133, 136; câriye nikahlamak hakkında ahkâm-ı Kur’âniye konusu.

Okudunuz mu?  Kitap okumanın faydaları ile ilgili afiş

( Doç. Dr. Murat Sarıcık, Hz. Ali, Dört Halife Dönemi)


Cevap: Hz.Ali kaç kez evlendi ve çocuk sayısı

Kayıtsız Üye
Hz.Ali,Rasulullah’a verdiği söz nedeniyle,Rasulullah vefat edinceye kadar,Hz.Fatıma’nın üzerine ikinci defa evlenmemiş,Rasulullah’ın vefatını müteakip,İkinci evliliğini yaparak,Hz.Fatıma’nın üzerine kuma getirmiştir.Rasulullah,kızını amucazadesine verirken,kendisi ölünceye kadar Kızı’nın üzerine ikinci bir hanımla evlenmemesi şartıyla evliliklerine izin vermiştir.

Okudunuz mu?  Esteizü billah ne anlama gelir? Bid'at mı?

hz ali kaç defa evlendi, hz ali kaç evlilik yaptı, hz ali kaç kere evlendi

Bu kategoride yer alan Haram işlerken "Hayırlı İşler" diyene "EyvAllah" demek günah mıdır ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz.Ali kaç kez evlendi ve çocuk sayısı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.