Anasayfa
7 Mayıs 2021, 21:00
Namaz
Abone

Peygamber Efendimiz zamanında namazlar nasıl kılınıyordu

Peygamber Efendimiz zamanında namazlar nasıl kılınıyordu

Kayıtsız Üye
Camide sabah namazı kılmaya, sünnetler evde kılınarak gidiliyor.Sebebini peygamberimizin bu şekilde yaptığı için diye biliyoruz.Teravih namazlarının peygamberimiz döneminde 8 rekat olduğunu,Hz. Ömer döneminde 20 rekata çıkarıldığını biliyorum.Bunların doğruluğunu merak ediyorum.Özellikle namazlarda o dönemde bir farklı uygulama varmıydı.


Cevap: Peygamber Efendimiz zamanında namazlar nasıl kılınıyordu

YaZaROW
Peygamberimiz Teravih namazını camide 3 defa 20 rekat olarak kıldırmış. Ben de böyle biliyorum. Fakat daha sonra farz olmasın diye (çünkü yaşlılar var. 20 rekat + 13 de yatsı namazı 33 rekat ağır gelebilir. Herkes kaldıramaz diye evinden çıkmamıştır. Vahiyler devam ettiği için.)
Fakat Hz.Ömer r.a çok şükür namazı sürdürmüş.


Yanıt: Peygamber Efendimiz zamanında namazlar nasıl kılınıyordu

@mir
Resulullah nafile ibadetlerin hemen hepsini evinde yerine getirmiştir diye biliyorum
-oruc vb nafile ibadetler haric, mecburen-
bunun hikmetleri
farz zannedilmesin, ümmetime meşakkat olmasın, içine riya karışmasın
sevabı daha çok olsun diye olabilir Allahu Alem

Okudunuz mu?  Maliki mezhebinde namaz nasıl kılınır, sünnet kılınırmı,kılınırsa nasıl kılınır?

hatta tesbihatı dahi Resulullah sav hep evinde yaparmış
sadece bir kere
kalabalık bir şekilde gelen ve geri memleketine dönecek olan bir grup
namaz tesbihatını öğrensin diye
mescidde yapmış diye biliyorum

şimdi camilerde tesbihat insanların birbirlerini ve belki de Allah’ı kandırmaya çalıştıkları bir bidat olmuş ne yazıkki
mesela siz inanıyor musunuz ki
15-20 saniye içinde 99 tesbihat gerçekten de yapılıyor olsun?
bence çoğu kişi 33 defa süb süb süb vb deyip geçiyor
bazılarının dudakları bile kımıldamıyor
sadece tesbihi hızlı hızlı sayıyor o kadar

Okudunuz mu?  Namaz insana ne kazandırır?

teravihe gelince
buyur bunlar bulduklarım:

Aişe radıyAllahu anha’dan: Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem ne Ramazan’da ne de Ramazan’dan başka gecelerde on bir rekâttan fazla namaz kılmış değildir. Önce dört rekât kılardı ki onların güzelliğini ve uzunluğunu sorma. Sonra dört rekât daha kılardı. Onların da güzelliğini ve uzunluğunu sorma. Sonra üç rekât namaz kılardı.

Bedreddin el-Aynî de kesin bir şekilde şunu söylüyor: Aişe radıyAllahu anha’nın, "Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem, Ramazan’ın son on gününe ulaşınca diğer zamanlarda görülmeyen bir ibadet gayreti içerisine girerdi" şeklindeki ifadesinde anlatılmak istenen şey, namaz rekâtlarında bir artırma olmayıp, O’nun son on gündeki namazların rukûlarını, secdelerini, kıyam ve ka’desini uzun yapmasıdır

Okudunuz mu?  Kadın erkeğin önünde namaz kılabilir mi?

Teravih Namazının Yirmi Rekat Olduğuna Dair Rivayetin Zayıflığı

Teravih namazının yirmi rekât olduğunu savunan görüşün sahipleri Ömer radıyAllahu anh’den nakledilen, "Onun cemaati Ubey b. Kâb’ın arkasında yirmi rekât teravih kılmak için bir araya getirdiğini bildiren habere ve zayıf olduğu hususunda ittifak bulunan merfû bir hadise istinat ettiler. Merfû hadis zayıf olduğu için İbn Kudâme ve benzeri muhakkik âlimler, görüşlerine delil getirmek konusunda bu hadisi zikretmemişlerdir.

Eğer bu hadis sahih olsaydı, birinci görüş sahipleri aleyhine kesin delil olurdu ve muhakkik âlimler mutlaka onu zikrederlerdi. Bununla birlikte biz, önce bu hadisi zikredeceğiz, sonra Ömer b. el-Hattâb’dan bu konuda rivayet edilen haberleri nakledeceğiz.

Okudunuz mu?  Evde ailem ile namaz kılıyorum ben hoca olsam nasıl niyet etmek gerekir hoca nasıl niyet eder cemaat nasıl niyet etmeli?

İbn Abbas radıyAllahu anhuma şöyle söylemiştir: Nebi sallAllahu aleyhi ve sellem, Ramazan’da yirmi rekât namaz ve vitir kıldırdı".

Hafız Zeylaî şöyle diyor: Hadis, İmam Ebû Bekir b. Ebû Şeybe’nin dedesi olan Ebû Şeybe İbrahim b. Osman sebebiyle illetlidir. Ebû Şeybe’nin zayıf olduğunda ittifak vardır. İbn Adiy el-Kâmil’de, onu gevşek addetmiştir. Ayrıca hadis, Ebû Seleme b. Abdurrahman’dan nakledilen sahih hadise muhalifir. Zeyla’î sonra da Aişe radıyAllahu anha’nın sahih hadisini zikrediyor.

Heysemî’de şöyle diyor: Hadisi Taberânî, el-Kebîr ve el-Evsat’ta nakletmiştir ki, isnadında Ebû Şeybe vardır ve zayıftır

Okudunuz mu?  Kazaları sırayla kılmak ne kadar doğru?

Hafız İbn Hacer el-Takrib’de Ebû Şeybe İbrahim b. Osman’ın metruk olduğunu, Şeyh İbnu’l-Humam da onun zayıf olduğunu söylemişlerdir

Beyhakî de diyor ki: Hadisi Ebû Şeybe İbrahim b. Osman el-Absî el-Kûfî tek başına rivayet etmiştir, o da zayıftır

Bu hadisin senedi Ebû Şeybe üzerinde dönüp duruyor. Çünkü hadisi kitabına alanların hepsinin isnadı ona dayanıyor. Birisi kalkar da hadisin başka bir isnadının daha olduğunu söylerse sakın bu seni yanıltmasın. Çünkü Taberânî ve Beyhakî hadisin isnadında Ebû Şeybe’nin tek kaldığını açıkça ifade etmişlerdir. Hafız Zehebî de el-Mîzân’da bu hadisin, Ebû Şeybe’nin münkerlerinden biri olduğunu söylemiştir. Hafız İbn Hacer ise geniş ilmine rağmen hadisin başka isnadını bulamamış ve kesin bir ifadeyle şöyle demiştir:

Okudunuz mu?  Teheccüd namazı için kalkılan hangi vakitte dualar kabul olur ?

Ebû Şeybe’nin İbn Abbas’dan naklettiği hadise gelince, onun isnadı zayıftır ve hadis, Aişe radıyAllahu anha’nın, Sahîhân’da rivayet edilen hadisine aykırıdır. Halbuki Aişe radıyAllahu anha Nebi sallAllahu aleyhi ve sellem’in gece halini başkalarından daha iyi bilir"

Teravih namazının rekâtları hususunda Ömer b. el-Hattâb’dan rivayet edilen haberler

Buhârî’nin Sahîh’inde , İbn Şihâb’dan, onun da Urve b. Zübeyr’den rivayet ettiğine göre Abdurrahman b. Abdulkârî şöyle demiş: Bir Ramazan gecesi Ömer b. el-Hattâb’la birlikte mescide çıktık. Bir de baktık ki halk gurup gurup orada burada toplanmış, kimi kendi kendine, kimileri başkasına uyarak namaz kılıyorlar. Ömer dedi ki:

Okudunuz mu?  Salli barik ve diğer namaz dularının hikayeleri

"Şüphesiz bunları iyi okuyan birinin arkasında toplarsam daha güzel olacağını sanıyorum." Sonra karar verip onları Ubey b. Kâb’ın arkasında topladı. Bir başka gece onunla birlikte yine çıkmıştık. Halk imamlarının arkasında namaz kılıyorlardı. Ömer,’"Bu ne güzel yeniliktir" dedi. Oradaki cemaat gecenin başlangıcında namaz kılıyorlardı. Ömer, gecenin sonuna doğru kılanları kastederek şöyle devam etti. "Şu anda namaz kılmayıp uyuyanlar, kılanlardan daha üstündür."

İmam Buhârî’nin İbn Şihâb’dan muallak olarak naklettiği bu hadis gerçekte, önceki isnada atfedilmiştir. İmam Mâlik de Muvatta’ında kendi senediyle hadisi benzer bir şekilde rivayet etmiştir.

Ömer b. el-Hattâb, Nebi sallAllahu aleyhi ve sellem’in birkaç gece kendisine uyarak namaz kılanlara manî olmayışından hüküm çıkarmıştı. Nebi sallAllahu aleyhi ve sellem, onların böyle yapmalarını hoş karşılamamışsa bile, bu hoşlanmayış, onlara teravih farz kılınır endişesiyle olmuştur. Nebi sallAllahu aleyhi ve sellem vefat ettikten sonra artık farz kılınır endişesi ortadan kalkmıştır. Herhalde Ömer radıyAllahu anh, Nebi sallAllahu aleyhi ve sellem’in "Onlara, Allah’ın kitabını en iyi okuyan imamlık yapsın" hadisiyle amel ederek Ubey’i seçmiştir. Çünkü Ömer, "En güzel okuyanımız Ubey’dir demiştir.

Okudunuz mu?  İmamın namazda kaç rekat kıldığını unutması halinde nasıl hareket etmelidir?

"Sonra başka bir gecede onunla birlikte yine çıktık". Bu ifadede Ömer radıyAllahu anh’in cemaatle birlikte Ubey’in arkasında namaz kılmadığına işaret vardır. Çünkü onun kanaatine göre, namazı gecenin sonunda evde kılmak daha faziletlidir. Nitekim hadisin sonunda, "Şu anda namaz kılmayıp uyuyanlar daha üstündür" demiştir.

Okudunuz mu?  Şükür namazı saat kaçta kılınır?

Muhammed b. Nasr, Tavus vasıtasıyla İbn Abbas’dan şöyle naklediyor: İbn Abbas demiş ki: Mescitte Ömer’in yanında duruyordum. Cemaatin gürültüsünü işitti. "Nedir bu?" dedi. "Cemaat camiden çıktı" dediler. Bu olay Ramazanda olmuştu. Bunun üzerine dedi ki: Gecenin kalan kısmı bence geçen kısmından daha efdaldir".

İmam Buhârî, Ömer radıyAllahu anh’in bir araya getirdiği cemaatin kıldığı rekâtların sayısını bildirmemiştir. Buhârînin sayı zikretmeyişinde, rekât sayısını belirten haberlerin ona göre sahih olmadığına işaret vardır. Yahut da o, Ömer radıyAllahu anh’in sekizden fazla kılmadığı kanaatindedir. Bu sebeble Ömer olayının hemen ardından Aişe radıyAllahu anh’nın, "Rasûlullah ne Ramazanda ne Ramazan dışında (ki gecelerde) sekiz rekâttan fazla namaz kılmadı. (Önce) dört rekât daha kılardı ki bu¬nun da güzelliğini ve uzunluğunu sorma. Sonra dört rekât daha kılardı" mealindeki hadisini zikretmiştir.

Okudunuz mu?  Kabir nur namazının neden oturarak kılınır bunun sebebi nedir bununla ılgılı hadısler nelerdır

Bundan dolayı rekâtların sayısı konusunda râvîler arasında ihtilaf meydana gelmiştir.


peygamberimiz zamanında namaz, peygamber zamanında namaz, peygamber efendimiz zamanında namaz

Bu kategoride yer alan Sabah Namazı Güneş Agardıktan Sonra Nasıl Kılınır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber Efendimiz zamanında namazlar nasıl kılınıyordu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.